Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτη, στη Βουλή
Οπως είπε συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΚΚΕ, στόχος των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων ήταν η διαμόρφωση φτηνής για την εργοδοσία εργατικής δύναμης, ενώ κατήγγειλε τη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα να διαγράφονται οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Εξήγησε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να αποδώσουν όσα χρωστούν, ακριβώς επειδή οι εισφορές «ανήκουν στους ασφαλισμένους», και πρόσθεσε ότι η διαγραφή τους ενέχει και συνέπειες για τον χρόνο ασφάλισης των εργαζομένων. Ως εκ τούτου, «πρέπει να αναζητούνται» και «να παίρνονται μέτρα για να εισπράττονται», γιατί ουσιαστικά είναι μισθοί, «αποταμίευση των ασφαλισμένων».
Χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη ρύθμιση για είσοδο εισπρακτικών εταιρειών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), η οποία επί της ουσίας παραδίδει και τις ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών στα νύχια των εν λόγω «κορακιών», που ήδη έχουν γραπώσει τα χρέη των λαϊκών οικογενειών στις τράπεζες και έχουν οδηγήσει πολλούς μέχρι και στην αυτοκτονία! Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε να σταματήσει άμεσα η ισχύς της και «να ακυρωθεί στην πράξη».
Ο Χρ. Κατσώτης υπενθύμισε ακόμα ότι ουσιαστικά η ασφάλιση αποτελεί αποταμίευση του λαϊκού εισοδήματος. Επεσήμανε πως είναι «τραγικό» το ότι έχουν χαθεί «αμύθητα ποσά», με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, ενώ συμπλήρωσε ότι οι ασφαλισμένοι, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως συνταξιούχοι, αποτέλεσαν τα θύματα των μνημονίων, βλέποντας περικοπές στις ασφαλιστικές τους παροχές, μειώσεις στις συντάξεις, αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κ.λπ.
Ανέδειξε επίσης ότι κατά την ενημέρωση έμειναν αναπάντητα ορισμένα ερωτήματα που έχει θέσει το ΚΚΕ, λέγοντας ότι αν δεν απαντηθούν θα επανακατατεθούν και θα γίνουν και Επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή, όπως για το ζήτημα των κτιριακών προβλημάτων στη Χαλκιδική και για το κρίσιμο θέμα της εντατικοποιημένης εργασίας στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ για τον ΑΜΚΑ, «λόγω της αποκλειστικής εξυπηρέτησης».
Σχετικά με τη ρύθμιση για ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας που θα διαχειρίζεται τα ακίνητα του ΕΦΚΑ και τη χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ που δόθηκε, ο Χρ. Κατσώτης έθεσε το ερώτημα γιατί δεν έχει υπάρξει απολογισμός της δραστηριότητας της εταιρείας και τόνισε ότι τα ακίνητα αποτελούν περιουσία των ασφαλισμένων, δεδομένου ότι αγοράστηκαν με τις εισφορές τους. «Είναι άλλο πράγμα η σωστή αξιοποίηση και άλλο η ιδιωτικοποίηση, γιατί αυτός είναι ο στόχος όπως φαίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας και το σχέδιο παραχώρησης των κτιρίων του ΕΦΚΑ για να χρησιμοποιηθούν ως ξενοδοχεία και συναφείς δραστηριότητες, στο πλαίσιο της ανάπτυξης του Τουρισμού στην Αθήνα.
Για τις συντάξεις χηρείας, κάλεσε την κυβέρνηση επιτέλους να βάλει ένα στοπ στην αγωνία που βιώνουν οι ωφελούμενοι. Επιπλέον, για τις επικουρικές συντάξεις, μιλώντας για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς την απόδοσή τους, ανέδειξε την ανάγκη να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό. Ειδική αναφορά έκανε και στο πλήθος συμβασιούχων της ΔΥΠΑ που λαμβάνουν γνώση και εμπειρία αλλά απολύονται επειδή λήγει η σύμβασή τους, μεταφέροντας την απαίτηση να παρέμβει ο ΕΦΚΑ και να κρατήσει αυτό το προσωπικό. Υπογράμμισε ακόμα ότι «επιτυχία» του ΕΦΚΑ θα είναι ο έγκαιρος χρόνος απονομής των συντάξεων, χωρίς να χρειάζεται οι συνταξιούχοι να τρέχουν σε δικηγόρους, κάτι που είναι απαράδεκτο, ενώ επεσήμανε και την ανάγκη να μειωθεί περαιτέρω ο χρόνος οριστικής συνταξιοδότησης.
Ανέδειξε ότι το εργατικό - λαϊκό κίνημα έχει τη δύναμη να διεκδικήσει μια άλλη πολιτική στην Κοινωνική Ασφάλιση, στο πλαίσιο της οποίας οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται πραγματικά και οι συνταξιούχοι «θα δικαιώνονται χωρίς να αμείβουν διάφορους μηχανισμούς», με υπηρεσίες και δικαιώματα που έχουν καταργηθεί στο όνομα της μείωσης του κόστους εργασίας, όπως η 13 και η 14η σύνταξη.
Τέλος, μιλώντας για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δρομολογεί την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 74 έτη, ο Χρ. Κατσώτης ξεκαθάρισε ότι σε αυτό θα βάλει φρένο το εργατικό - λαϊκό κίνημα «μέσα από την ανάπτυξή του, τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων που κατατίθενται στην κυβέρνηση και σε όλους τους φορείς μέσα από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις».
Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής του δήμου Ελασσόνας, καθώς η νέα τιμολογιακή πολιτική στην άρδευση που ανακοινώθηκε από τον δήμο, και η οποία περιλαμβάνει νέες αυξήσεις στην τιμή του αρδευτικού νερού, τους φέρνει αντιμέτωπους με επιπλέον αδιέξοδα μπροστά στην καλλιεργητική περίοδο που διανύουν.
Πρόκειται ουσιαστικά για την υλοποίηση της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής, που στηρίζεται από όλα τα αστικά κόμματα και η οποία, πιστή στις κατευθύνσεις και τις Οδηγίες της ΕΕ, διαμορφώνει το πλαίσιο πλήρους εμπορευματοποίησης του νερού, της διαχείρισής του με κριτήριο τη λογική «κόστους - οφέλους».
Η νέα εξέλιξη με τις τιμολογιακές αυξήσεις στην άρδευση από τον δήμο Ελασσόνας, που εξοργίζει τους αγρότες της περιοχής, βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Ολοι οι εκπρόσωποι των Συλλόγων που πήραν τον λόγο συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αυτή η αύξηση στην τιμή του νερού, ενώ τόνισαν ότι σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για αυξήσεις έως και 200%, τη στιγμή που οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής προέρχονται από δύο καταστροφικές καλλιεργητικές χρονιές, στις οποίες προστίθενται το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και νέες ζημιές εξαιτίας της έλλειψης μέτρων προστασίας της παραγωγής από καιρικά φαινόμενα όπως ο παγετός, η χαλαζόπτωση κ.ο.κ.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης των αγροτών συγκροτήθηκε Επιτροπή με εκπροσώπους από τους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους, η οποία θα προγραμματίσει συνάντηση με τον δήμαρχο Ελασσόνας το προσεχές διάστημα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις απαράδεκτες αυξήσεις στην τιμή του νερού. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής σε αγωνιστική ετοιμότητα για αποκλεισμό του δημαρχείου της πόλης με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, αν δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά τους: Να μη γίνει καμία τιμολογιακή αύξηση στην άρδευση, να γίνει χρέωση με το κυβικό σε όλες τις υποδομές άρδευσης κ.λπ.
Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ολύμπου, «το νερό δεν είναι εμπόρευμα και δεν πρέπει από κανέναν να γίνεται η διαχείρισή του με τη λογική "κόστος - όφελος". Το κόστος της άρδευσης πλέον αποτελεί τον μεγαλύτερο βραχνά στον ισολογισμό των αγροτών και κάθε αύξηση, είτε στα τιμολόγια ρεύματος είτε στις χρεώσεις του δήμου, οδηγεί σε περαιτέρω επιβάρυνση της άσχημης οικονομικής κατάστασης των παραγωγών».
Καταγγέλλοντας δε τη δημοτική αρχή Ελασσόνας για την τιμολογιακή πολιτική του νερού, τονίζει ότι αυτή «σχεδιάστηκε ερήμην των παραγωγών, πράγμα που αποτελεί προσβολή από πλευράς δημοτικής αρχής, τη στιγμή που αποτελούμε - κατά τα λεγόμενα του ίδιου του δημάρχου - ζωντανό κομμάτι της περιοχής (λόγια στο Μπλόκο Ελευθεροχωρίου). Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ η δημοτική αρχή όταν είναι ανέξοδα τα ευχολόγια μας θεωρεί πρωταγωνιστές, αλλά εκεί που είναι απαραίτητη η συμμετοχή μας, μας θεωρεί κομπάρσους».
Την Παρασκευή 9 Μάη θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων από τα εργατικά σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, για τη συμπλήρωση 89 χρόνων από τον ματωμένο Μάη του '36 και τον ηρωικό εργατικό ξεσηκωμό του λαού της Θεσσαλονίκης. Η προσυγκέντρωση των σωματείων θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.
«Τιμούμε τους νεκρούς αγωνιστές της τάξης μας! Συνεχίζουμε στον δρόμο του αγώνα, για τη ζωή που μας αξίζει!», τονίζουν στο κάλεσμά τους η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Ιδ. Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το ΣΕΤΗΠ, το ΣΕΤΕΠΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Μετάλλου Κ. Μακεδονίας, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Κ. Μακεδονίας.
Τον ηρωικό ξεσηκωμό των εργατών τον Μάη του '36 θα τιμήσει με κατάθεση στεφάνων και η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.