Να φτάσει παντού το ψηφοδέλτιό της τις μέρες που απομένουν μέχρι τις φοιτητικές κάλπες
Από την εκδήλωση στην Πολυτεχνική Σχολή |
Καλώντας να αναδειχθεί η «Πανσπουδαστική» σε πρώτη δύναμη για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και με αυξημένες δυνάμεις, απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και υπερψήφισής της. Να δοθεί συνέχεια στην οργάνωση της πάλης του φοιτητικού κινήματος και στη μαζικοποίησή του, ώστε να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις εντός και εκτός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και σχολών.
Στο πλαίσιο αυτό, χθες το μεσημέρι η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του Κόμματος, μίλησε σε συγκέντρωση στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Αναφερόμενη στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη «βία και παραβατικότητα» στις σχολές, με αφορμή τα τελευταία περιστατικά, επεσήμανε ότι μπροστά στο μέγεθος των προβλημάτων που απασχολούν (έλλειψη καθηγητών, εργαστηρίων, εξοπλισμού σε αυτά, εστιών, ακρίβειας κ.λπ.) τα συγκεκριμένα μέτρα είναι τα τελευταία ζητήματα που μπορεί να απασχολούν τους φοιτητές. «Οταν κάποιος περνά την πόρτα της σχολής του, όσες μπάρες, τουρνικέ και αστυνομικοί και να μπουν να τη φυλάνε, δεν μπορούν να κλείσουν έξω τη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση, τη σημαδεμένη τράπουλα, τα όνειρα και τις ελπίδες των νέων, που τις βλέπουν να ακυρώνονται πριν προλάβουν να τις πραγματώσουν. Και μιλάνε για brain drain...», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Στάθηκε στα πραγματικά ζητήματα που χρειάζεται να απασχολήσουν, για την ασφάλεια στις υποδομές, επισημαίνοντας: «Η μεγαλύτερη βία στην κοινωνία είναι η φτώχεια και η έλλειψη προοπτικής. Η μεγαλύτερη ανομία στα πανεπιστήμια είναι η ίδια η επιχειρηματική λειτουργία, που γεννά και σκάνδαλα, διαφθορά, ανισότητες και βία σε όλες τις μορφές.Η καταστολή έχει στόχο τη φίμωση κάθε φωνής απέναντι σε αυτό ακριβώς που γεννά βία και ανομία».
Συνεχίζοντας σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια, και τα διάφορα αντιεκπαιδευτικά μέτρα τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων, υπογράμμισε:
«Οι φοιτητές έχουν δικαίωμα σε πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα. Εχουν δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια, και ως φοιτητές σήμερα και ως εργαζόμενοι αύριο. Εχουν δικαίωμα να υπηρετήσουν με τις γνώσεις τους τον άνθρωπο, μια κοινωνία στα μέτρα του ανθρώπου, στο μπόι των ονείρων του. Και όλοι εμείς τους έχουμε ανάγκη. Τίποτα από αυτά δεν θα μας χαριστεί. Πρέπει να αγωνιστούμε και να τα διεκδικήσουμε.
Και αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών: Τι Συλλόγους θέλουμε; Συλλόγους που να οργανώνουν τη διεκδίκηση, να βάζουν εμπόδια στην πολιτική της ΝΔ, να αποσπούν κατακτήσεις; 'Η Συλλόγους χειροκροτητές, ανύπαρκτους, εξουδετερωμένους;
Αυτό το σύστημα δεν έχει να δώσει πια παρά μόνο εξαθλίωση και θάνατο. Πρέπει να ανατραπεί. Ούτε η επιστήμη ούτε τα όνειρά μας χωράνε μέσα στα καλούπια και στους κόφτες του».
Μπροστά σε αυτόν τον σκοπό, κάλεσε άπαντες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να ισχυροποιηθεί η ΠΚΣ, απέναντι και σε όλους όσοι παρουσιάζονται ως «αντισυστημικοί» αλλά υπηρετούν την ίδια πολιτική, των επιχειρηματικών κερδών, μέσα από τα πανεπιστήμια, με τις θέσεις και την καθημερινή τους δράση.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν - και κάλεσαν να έχει ακόμα πιο δυναμική συνέχεια το βήμα που έχει γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια - ο Βαγγέλης Χριστοφόρου, καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, και ο Κώστας Δραγώτης, εκπαιδευτής του προγράμματος ATLS στην Ιατρική.
Αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο μικρό αμφιθέατρο του πρώην ΤΕΙ, με ομιλία του Στάθη Κεντρή, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Κώστας Πελετίδης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και δήμαρχος Πάτρας, και ο Δημήτρης Μαρμούτας, στέλεχος του Κόμματος και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.
Νωρίτερα έγινε περιοδεία στο Τμήμα Νοσηλευτικής, με επικεφαλής τον Κ. Πελετίδη, όπου επίσης απευθύνθηκε κάλεσμα να βγει πρώτη η ΠΚΣ στις φοιτητικές εκλογές στις συγκεκριμένες σχολές.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται ως εξής:
Σήμερα Τετάρτη
- Στις 10 π.μ. περιοδεία στα Τμήματα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, με επικεφαλής τον Σπύρο Μαρίνη, στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.
- Στις 2 μ.μ. συγκέντρωση στη Σχολή Υγείας, στο αμφιθέατρο ΑΘΕ 3, με θέμα «Τώρα μιλάμε εμείς! 'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας! Το σάπιο σύστημά τους θέλει ανατροπή!». Θα μιλήσει ο Χρήστος Δάβουλος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας. Θα χαιρετίσει ο Κ. Πελετίδης.
Αύριο Πέμπτη
- Στη 1 μ.μ. συγκέντρωση στη Σχολή Θετικών Επιστημών, στο αμφιθέατρο ΑΘΕ 3, με θέμα «Τώρα μιλάμε εμείς! 'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας! Το σάπιο σύστημά τους θέλει ανατροπή!». Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσουν ο Ανδρέας Τερζής, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής, ο Αλέξανδρος Βανακάρας, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υλικών, και ο Κ. Δραγώτης.
Ερώτηση του ΚΚΕ προς την υπουργό Παιδείας για τις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής, ασφαλής και δωρεάν διαβίωση των οικότροφων στις εστίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας. Επισημαίνοντας τις ασφυκτικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην προσπάθειά τους να σπουδάσουν, με την ακρίβεια να καλπάζει και χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης και τις βασικές ανάγκες να αντιμετωπίζονται σαν κόστος, στην Ερώτηση περιγράφεται το γιατί οι σπουδές ενός φοιτητή στα νησιά του Αιγαίου με πανάκριβα ενοίκια και εισιτήρια αποτελεί πραγματική οικονομική αιμορραγία για την οικογένειά του:
«Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Σε σύνολο 24.189 φοιτητών - που από αυτούς περισσότεροι από 20.000 είναι προπτυχιακοί - οι κλίνες στις εστίες είναι μόλις 672, με αποτέλεσμα ούτε 3 στους 100 να μην έχουν πρόσβαση στη φοιτητική στέγη.
Σαν να μην έφτανε αυτό, ακόμα και οι ελάχιστοι που καταφέρνουν μέσα από έναν διαγωνισμό φτώχειας να πάρουν δωμάτιο, δεν το δικαιούνται για ολόκληρο το διάστημα των σπουδών τους, αλλά μόνο για 2 εξάμηνα, με αποτέλεσμα χρόνο με τον χρόνο να βρίσκονται σε μόνιμη ανασφάλεια, γιατί μπορεί να πάψουν να δικαιούνται το δωμάτιο, χωρίς φυσικά να αλλάξει η οικονομική τους κατάσταση.
Ετσι κάθε καλοκαίρι οι φοιτητές ουσιαστικά ξεσπιτώνονται κακήν - κακώς ή αναγκάζονται να πληρώνουν 120 ευρώ, μόνο για να κρατήσουν το δωμάτιό τους για τους καλοκαιρινούς μήνες». «Αυτά είναι τα αποτελέσματα της λεγόμενης "αυτοχρηματοδότησης" των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να "καινοτομεί" πετώντας έξω τους φοιτητές που σπουδάζουν αυτό το καλοκαίρι και μετατρέποντας τα δωμάτιά τους σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο σε παραθεριστικά καταλύματα με αντίτιμο 27 ευρώ ανά διανυκτέρευση», όπως υπογραμμίζεται στην Ερώτηση.
Στα παραπάνω προστίθενται σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις, στις εγκαταστάσεις και τις κτιριακές υποδομές, ζητήματα με την ψύξη και τη θέρμανση λόγω έλλειψης υποδομών και συντήρησης, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μην επιτρέπεται για παράδειγμα στους φοιτητές να έχουν ανοιχτή τη θέρμανση ακόμα και τον χειμώνα παρά μόνο για ελάχιστες ώρες. Ελάχιστα πλυντήρια και στεγνωτήρια (το πολύ 4 με 5 ανά εστία) τα οποία για να τα χρησιμοποιήσεις πρέπει να πληρώσεις αντίτιμο, συνήθως 0,50 - 1 ευρώ για κάθε πλύση.
«Είναι πρόκληση ότι σε αυτά έρχεται να προστεθεί με τη νέα χρονιά ένα ακόμα χαράτσι 100 ευρώ ως "εγγύηση" για τυχόν φθορές στα δωμάτια. Με απλά λόγια ο εστιακός φοιτητής θα πρέπει να αποδεικνύει, για παράδειγμα, ότι ο σοβάς στο δωμάτιό του έπεσε λόγω μη συντήρησης και όχι από δική του ευθύνη, για να παίρνει τα λεφτά του πίσω», σημειώνεται μεταξύ άλλων.
Παραθέτοντας τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα, Αφρ. Κτενά και Μαν. Συντυχάκης ρωτούν σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να συντηρηθούν και να αναβαθμιστούν οι εστίες, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους χωρίς ΣΔΙΤ, ώστε να είναι ασφαλείς και σύγχρονες, να καταργηθεί το απαράδεκτο χαράτσι, να μην ξεσπιτώνονται κάθε καλοκαίρι οι φοιτητές από τα δωμάτιά τους.
Εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος και η προοπτική του κοινωνικού επιστήμονα σήμερα - Με τη δύναμη των ιδεών μας δίνουμε τη μάχη για την κοινωνία των σύγχρονων αναγκών μας» πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη οι Οργανώσεις Κοινωνικών Επιστημών της ΤΟ Ρεθύμνου της ΚΝΕ, στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα Α3-2 στην πανεπιστημιούπολη του Γάλλου στο Ρέθυμνο. Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.