ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2025
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ - 80 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ»
Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ

Την Παρασκευή 9/5 στις 20.00 διαδικτυακή μετάδοση από το κανάλι του Κόμματος στο YouTube

Ανήμερα της συμπλήρωσης 80 χρόνων (9/5/1945) από την υπογραφή της άνευ όρων συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας, την Παρασκευή 9 Μάη στις 20.00 θα προβληθεί ζωντανά στο κανάλι του ΚΚΕ στο YouTube το ντοκιμαντέρ της ΚΕ του Κόμματος με τίτλο «Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος - 80 χρόνια μετά». Το ντοκιμαντέρ έχει ήδη προβληθεί σε δεκάδες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ προγραμματίζονται πολλές ακόμα προβολές.

Το ντοκιμαντέρ θα παραμείνει αναρτημένο στο YouTube.

Συνεχίζονται οι προβολές στην Αττική

Στο μεταξύ συνεχίζεται το πρόγραμμα προβολών του ντοκιμαντέρ και για τις επόμενες μέρες στην Αττική (όλες οι προβολές με ελεύθερη είσοδο) μέχρι στιγμής έχει ως εξής:

  • Σήμερα Τετάρτη

- Στις 7.30 μ.μ. στην Ηλιούπολη, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Μαρίνου Αντύπα & Ελ. Βενιζέλου).

  • Παρασκευή 9 Μάη

- Στις 7 μ.μ. στην Αθήνα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110).

  • Σάββατο 10 Μάη

- Στις 11 π.μ. στον Πειραιά, στον Δημοτικό Κινηματογράφο ΣΙΝΕΑΚ (Καραΐσκου 102, πλατεία Κοραή).

- Στις 6 μ.μ. στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο αμφιθέατρο «Μίλτος Κουντουράς» (Θεσσαλονίκης 40).

- Στις 8 μ.μ. στην Αθήνα, στα γραφεία του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος).

  • Κυριακή 11 Μάη

- Στις 11 π.μ. στο Χαϊδάρι, στον κινηματογράφο «Ανοιξη» (Αγ. Στρατοπέδου 49).

- Στις 11.30 π.μ. στο Μαρούσι, στον κινηματογράφο «Διάνα» (Περικλέους 14).

- Στις 6 μ.μ. στην Αθήνα, στον κινηματογράφο «Studio» (Σταυροπούλου 33).

- Στις 6 μ.μ. στο Αιγάλεω, στον κινηματογράφο «Λάμπρος Κωνσταντάρας - Ρένα Βλαχοπούλου».

- Στις 7.30 μ.μ. στον δήμο Φυλής, στο Πνευματικό Κέντρο Ζεφυρίου (Μπουμπουλίνας 7).

- Στις 7.30 μ.μ. στις Αχαρνές, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Μάριος Σουλούκος» του δήμου.

Σε άλλες πόλεις
  • Σήμερα Τετάρτη

- Στις 8 μ.μ. στην Πάτρα, στο Θέατρο «Πάνθεον».

- Στις 8 μ.μ. στην Ορεστιάδα, στο Θέατρο «Διόνυσος».

- Στις 8 μ.μ. στον Βόλο, στην αίθουσα του ΤΕΕ.

- Στις 8 μ.μ. στον Αγιο Δημήτριο Ραχών Ικαρίας, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου.

  • Παρασκευή 9 Μάη

- Στις 7 μ.μ. στην Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης, στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Οι φίλοι της παράδοσης».

- Στις 8.30 μ.μ. στην Αρτα, στο Εργατικό Κέντρο.

- Στις 9 μ.μ. στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας, στην αίθουσα εκδηλώσεων π. δημαρχείου.

- Στις 7 μ.μ. στην περιοχή Ευκλείδη Θεσσαλονίκης, στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ιωάννης Παπάφης».

- Στις 7 μ.μ. στην Εδεσσα, στο Πολιτιστικό Κέντρο.

- Στις 9 μ.μ. στον Εύδηλο Ικαρίας, στην αίθουσα «Κατσούλειο».

- Στις 8.30 μ.μ. στην Ηγουμενίτσα, στο «Πάνθεον».

- Στις 8.30 μ.μ. στην Καστοριά, στο Ενυδρείο.

- Στις 7.30 μ.μ. στη Λαμία, στο Πολιτιστικό Κέντρο.

- Στις 7 μ.μ. στο Ρέθυμνο, στο «Σπίτι του Πολιτισμού».

- Στις 8 μ.μ. στη Σπάρτη, στο Εργατικό Κέντρο Λακωνίας.

- Στις 8 μ.μ. στην Πρέβεζα, στη Θεοφάνειο.

- Στις 8.30 μ.μ. στον Τύρναβο, στο Θέατρο «Μαξίμ».

- Στις 7.30 μ.μ. στη Χαλκίδα, στο παλιό δημαρχείο.

- Στις 7.30 μ.μ. στα Χανιά, στο αμφιθέατρο του ΕΛΜΕΠΑ.

- Στις 6 μ.μ. στο Ηράκλειο, στον κινηματογράφο «Βιτσέντζος Κορνάρος».

- Στις 7.30 μ.μ. στο Πολυτεχνείο Ξάνθης (ΠΡΟΚΑΤ).

  • Σάββατο 10 Μάη

- Στις 5.30 μ.μ. στη Λευκάδα, στο Εργατικό Κέντρο.

- Στις 8 μ.μ. στο Βαθύ Αυλίδας, στην αίθουσα του ΚΑΠΗ.

- Στις 8 μ.μ. στη Ζάκυνθο, στο Θέατρο Σαρακινάδου.

- Στις 7.30 μ.μ. στην Κατερίνη, στο Συνεδριακό και Πνευματικό Κέντρο «Εκάβη».

- Στις 8 μ.μ. στην Κόρινθο, στο θεατράκι του δημαρχείου.

- Στις 8 μ.μ. στην Κέρκυρα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

- Στις 8 μ.μ. στο Αργοστόλι, στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

- Στις 8 μ.μ. στην Ιεράπετρα, στην αίθουσα «Ιωάννη Χρηστάκη» (πρώην «Μελινάκι»).

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Συγκέντρωση στο υπουργείο Εξωτερικών για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Αύριο Πέμπτη στις 11 π.μ.

Σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εξωτερικών αύριο Πέμπτη 8 Μάη στις 11 π.μ. καλεί η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), απαιτώντας από την κυβέρνηση να διεκδικήσει απαιτητικά από τη γερμανική κυβέρνηση τις πολεμικές αποζημιώσεις για τις καταστροφές και τα εγκλήματα που προξένησαν οι ναζί στον λαό της χώρας μας.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ αναφέρει αναλυτικά:

«Φέτος κλείνουν 80 χρόνια από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Η Αντιφασιστική Νίκη σηματοδότησε το τέλος του Β' Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού Πολέμου. Τη Νίκη έφερε η καθοριστική συμβολή του Κόκκινου Στρατού, η τεράστια προσφορά του σοβιετικού λαού, με πάνω από 20 εκατ. νεκρούς, οι μεγάλες δυνατότητες του σοσιαλιστικού τρόπου παραγωγής. Τη Νίκη έφεραν τα απελευθερωτικά κινήματα όλων των λαών, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

Ο ελληνικός λαός την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα κατά της Κατοχής έδωσε πάνω από 500.000 θύματα, τα περισσότερα σε αναλογία με τον πληθυσμό της χώρας. Ο λαός μας συσπειρωμένος στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ μεγαλούργησε με τον αγώνα του κατά των φασιστών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, για την απελευθέρωση της πατρίδας. Οργανωτής, ψυχή και ραχοκοκαλιά της Αντίστασης του ελληνικού λαού ήταν το τιμημένο ΚΚΕ.

80 χρόνια μετά, παραμένουν ανεκπλήρωτες οι δίκαιες και τεκμηριωμένες αξιώσεις του ελληνικού λαού για τις πολεμικές επανορθώσεις - αποζημιώσεις που οφείλει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας (ΟΔΓ) για τις καταστροφές που προξένησαν στην Ελλάδα οι εγκληματικές ναζιστικές ορδές σε βάρος αμάχων, γυναικών, γερόντων, παιδιών, ακόμη και βρεφών, για να κάμψουν την ηρωική, μεγαλειώδη αντίσταση του λαού μας.

Εχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες όλες οι μέχρι σήμερα ελληνικές κυβερνήσεις, που δεν διεκδικούν με επιμονή και σχέδιο ενεργειών τις οφειλές της Γερμανίας, ώστε να μη διαταράξουν τις συμμαχικές σχέσεις των δύο αστικών τάξεων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ».

ΕΔΥΕΘ
Ιστορικοί περίπατοι στο κολαστήριο του Γεντί Κουλέ

Συνεχίζονται οι ιστορικοί περίπατοι που διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) στο κολαστήριο του Γεντί Κουλέ, όπου φυλακίστηκαν, μαρτύρησαν και εκτελέστηκαν χιλιάδες αγωνιστές, κομμουνιστές, πατριώτες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, αγωνιστές για την κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο των εργαζομένων και του λαού μας.

Οι εκδηλώσεις αυτές λαμβάνουν φέτος ακόμη μεγαλύτερη σημασία, στο φως της ανακάλυψης των ομαδικών τάφων και των 33 λειψάνων εκτελεσμένων κρατουμένων στον «συνήθη τόπο εκτελέσεων» πίσω από το Επταπύργιο, στο πάρκο όπου βρίσκεται και το μνημείο προς τιμήν των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Ηδη την Παρασκευή 2 Μάη πραγματοποιήθηκε ξενάγηση μαθητών και εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Ιερισσού Χαλκιδικής, ενώ τη Δευτέρα 5 Μάη πραγματοποιήθηκε ξενάγηση μαθητών του 2ου Γυμνασίου Νεάπολης.

Οι ιστορικοί περίπατοι θα συνεχιστούν ολόκληρο τον μήνα Μάη και υπάρχει δυνατότητα να δηλωθούν συμμετοχές στα τηλέφωνα της ΕΔΥΕΘ: 697.979.8500, 697.348.3974 και 698.723.5644, καθώς και στο mail της οργάνωσης eedyethess@gmail.com.

Μια καταγραφή για τη ζωή και τη δράση του Αθ. Κάππου

Πριν λίγες μέρες, η οικογένεια του Κώστα Κάππου πρόσφερε υλικά από το αρχείο του στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ. Ανάμεσα σ' αυτά περιέχεται μια χειρόγραφη καταγραφή της ζωής και της δράσης του Αθανάσιου Κάππου, θείου του Κώστα, από το Κεφαλόβρυσο Αργολίδος, έως την εκτέλεσή του το 1949. Η καταγραφή έγινε από τον Γεώργιο Οικονόμου, επίσης από το Κεφαλόβρυσο, ο οποίος εξιστορεί:

«Ο Αθανάσιος Κ. Κάππος καταγόταν από το ορεινό χωριό Κεφαλόβρυσο Αργολίδος, είχε γεννηθεί το 1917. Αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο στο Κεφαλόβρυσο. Μετά αποφοίτησε από το εξατάξιο γυμνάσιο στο Αργος. Ηταν άνθρωπος μορφωμένος και πολύ φιλήσυχος στον συνάνθρωπό του και σε όλους τους συγχωριανούς του. Μας εξιστορούσε πολλά και ωφέλιμα πράγματα για την εποχή αυτή. Οι περισσότεροι ήμασταν αγράμματοι και τον προσέχαμε στα λεγόμενά του.

Το 1938 πήγε στρατιώτης και ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία. Απολύθηκε από τον στρατό και επέστρεψε στο χωριό. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ μαζί με τον γαμπρό του Κ. Σιαμπάνη και καταδιώχτηκαν από τη Μεταξική δικτατορία. Με την έναρξη του Ιταλοελληνικού πολέμου πήγε στην Αλβανία και πολέμησε τον εισβολέα.

Το 1941 άρχισε την ενεργό αντίσταση κατά του κατακτητή του. Ηταν ο κατάλληλος και ο καλύτερος πληροφοριοδότης των πρώτων αντάρτικων ομάδων που εμφανίστηκαν στα βουνά της Αργολίδος και συνέχεια είχε προσφέρει πολλαπλές θυσίες και πληροφορίες στις ομάδες των αντιστασιακών δυνάμεων. Σύνδεσμος πήγαινε πάντα κινούμενος δεξιά - αριστερά στα γύρω χωριά, να προλαβαίνει το κακό από τους Γερμανοτσολιάδες, που κατέστρεφαν τα χωριά μας αλύπητα.

Μετά την κατάρρευση του 1ου αντάρτικου ο Θανάσης Κάππος ήταν ήσυχος και πάλι ασχολούνταν με την αγροτική δουλειά, όμως η αστυνομία τον είχε προς παρατήρηση. Αυτός συνεργαζόταν πολύ μυστικά με την Οργάνωση, πιο πολύ με τον Γιάννη Παππά. Με την πρώτη ευκαιρία που βγήκαν πάλι στα βουνά, το 2ο αντάρτικο, είχαν με τον λοχαγό Γιάννη Παππά συνέχεια επαφές και συνεννοήσεις. Ηταν εδώ στην περιφέρεια γενικός πληροφοριοδότης, έκρυβε εκρηκτικά, τουφέκια, πυρομαχικά που του άφηναν ως έμπιστο.

Σε κάποια μάχη που έγινε στο χωριό Λυρκεία Αργολίδας κατά των Χιτών ή Μάηδων, τους εκμηδένισαν. Στη μάχη αυτή ήταν οι αντάρτες με τον λόχο Γιάννη Παππά. Στη μάχη αυτή τραυματίστηκε κάποιος αντάρτης στο πόδι και τον άφησαν στο χωριό Κεφαλόβρυσο. Τον είχε αναλάβει ο Θανάσης Κάππος για να το ξεπεράσει και να τον περιθάλψει. Τον πήγαινε από σπίτι σε σπίτι μέσα στο χωριό, ώσπου κάποια μέρα τον πρόδωσαν. Τον πήγαμε για καμιά δεκαριά μέρες σε κάποια σπηλιά.

Ηρθε ο στρατός από τη Σκοτεινή Αργολίδος και πήγαν και τον πήραν. Ο Θανάσης Κάππος είχε κρυφτεί νομίζοντας οτι είχαν όλοι συγκεντρωθεί στο χωριό. Εφυγε από το κρησφύγετό του και έπεσε σε 2 στρατιώτες που είχαν ξεκοπεί από τους άλλους και τον έπιασαν.

Από κει και ύστερα τράβηξε τα πάνδεινα. Πήγαν από το Κεφαλόβρυσο, εθνικόφρονες μάρτυρες στη Σκοτεινή για να τον απολύσει ο αξιωματικός αλλά ήταν αδύνατο. Τους ενοχοποίησε κι αυτούς και ήρθαν τρομοκρατημένοι στο χωριό, κατόπιν τον πήγαν στην Κόρινθο, όπου τον εκτέλεσαν το 1949. Είχαν πάει μερικοί ψευδομάρτυρες και τον συκοφάντησαν και δεν μπόρεσαν να τον σώσουν που είχαν ξαναπάει μια επιτροπή από το Κεφαλόβρυσο. Αυτό ήταν το αίσιο τέλος του αγωνιστή Αθανάσιου Κάππου.

Ο γραφών Γεώργιος Οικονόμου από το Κεφαλόβρυσο Αργολίδας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ