Ενώ συνεχίζεται ο εξοπλισμός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων
Σχέδια και αντιθέσεις στην ΕΕ για πλήρες μπλοκάρισμα στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου |
Στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Τραμπ έχει προετοιμάσει διάφορες προτάσεις, προκειμένου να κλιμακώσει την οικονομική πίεση στη Ρωσία, όπως μεταδίδει το «Bloomberg» επικαλούμενο πηγές. Ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται να μην έχει λάβει ακόμη καμία απόφαση, ενώ δεν αναφέρονται πληροφορίες σε σχέση με τις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι.
Η Ουκρανία, όπως και μια σειρά «δυτικές» χώρες, έχουν καλέσει τις ΗΠΑ να εντείνει την πίεση στη Μόσχα, μεταξύ άλλων με περισσότερους περιορισμούς σε εξαγωγές Ενέργειας και πετρελαϊκά έσοδα, προκειμένου να την αναγκάσουν σε παραχωρήσεις.
Από την πλευρά της η ΕΕ προχωρά σε κατάσχεση «παγωμένων» ρωσικών κεφαλαίων. Η Euroclear - όπου κρατείται το μεγαλύτερο μέρος - σχεδιάζει να κατάσχει και να αναδιανείμει περίπου 3 δισ. ευρώ από τα ρωσικά κεφάλαια 10 δισ. ευρώ, μετά την απόφαση της Μόσχας να «υφαρπάξει» χρήματα επενδυτών στη Ρωσία, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγές και σχετικό έγγραφο.
Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν, προκειμένου να αποζημιωθούν επενδυτές της «Δύσης», αφότου η Μόσχα κατάσχεσε επίσης χρήματα που διατηρούνταν στη Ρωσία, τους τελευταίους μήνες.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη σηματοδοτεί νέα επίπεδα αντιποίνων από την ΕΕ, η οποία άλλαξε πέρσι το καθεστώς των δασμών της, επιτρέποντας αυτού του είδους τη διάθεση χρημάτων σε επενδυτές της Δύσης, σε τέτοιες περιπτώσεις. Η Euroclear «δεχόταν πιέσεις από διεθνείς επενδυτές» να αποδεσμεύσει χρήματα.
Η ΕΕ «πάγωσε» εκατοντάδες δισ. ρωσικών κεφαλαίων - συμπεριλαμβανομένων αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας - μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Euroclear κατέχει τη μερίδα του λέοντος του ρωσικού πλούτου στην Ευρώπη που υπόκειται σε κυρώσεις (περισσότερα από 180 δισ. ευρώ).
Ταυτόχρονα η ΕΕ ετοιμάζει μέτρα προκειμένου να μπλοκάρει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου έως το τέλος του 2027.
Σύμφωνα με το «Bloomberg», η ΕΕ ετοιμάζεται να προτείνει μέτρα για να προχωρήσει στην πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Πέρσι, οι εισαγωγές από τη Ρωσία συρρικνώθηκαν στο 19% των συνολικών αγορών φυσικού αερίου της ΕΕ, ενώ πριν τον πόλεμο το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 40%.
Οπως σημειώνει το «Bloomberg» επικαλούμενο πηγές, το χρονοδιάγραμμα της απεξάρτησης εξαρτάται από την ικανότητα της ΕΕ να προμηθευτεί εναλλακτικά LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), από τις ΗΠΑ, το Κατάρ, τον Καναδά και την Αφρική. Οι αγορές από τις ΗΠΑ βρίσκονται στο «τραπέζι» ως μέρος των εμπορικών συνομιλιών που διεξάγονται με την κυβέρνηση Τραμπ.
Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα έναν «οδικό χάρτη» σχετικά με την περικοπή των εναπομεινάντων δεσμών με τη Ρωσία στο φυσικό αέριο. Εντούτοις, όπως σημειώνεται, η απουσία κυρώσεων καθιστά δύσκολη την έξοδο των αγοραστών από τα συμβόλαια, χρησιμοποιώντας νόμιμες επιλογές, όπως είναι π.χ. οι λόγοι ανωτέρας βίας.
Ειδικότερα, η Κομισιόν διερευνά νομικές επιλογές για να επιτρέψει στις ευρωπαϊκές εταιρείες να επικαλεστούν ανωτέρα βία και να διακόψουν τις συμβάσεις τους χωρίς να αντιμετωπίσουν κυρώσεις, καθώς και μέτρα για να απαγορεύσουν στις εταιρείες να συνάψουν νέες συμβάσεις για ρωσικό αέριο, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ τον περασμένο μήνα.
Αυτό θα απαιτούσε ομόφωνη έγκριση και από τις 27 χώρες της ΕΕ, ωστόσο Σλοβακία και Ουγγαρία που εξακολουθούν να λαμβάνουν ρωσικό αέριο μέσω αγωγού έχουν δηλώσει ότι θα εμποδίσουν τις ενεργειακές κυρώσεις.
Στο μεταξύ συνεχίζονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα με drones και πυραύλους.
Τη νύχτα της Κυριακής η ρωσική αεράμυνα απέτρεψε επιδρομή drones της Ουκρανίας με στόχο τη Μόσχα, μερικά 24ωρα πριν από τις τελετές της 9ης Μάη για την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας, για τις οποίες αναμένονται αρκετοί ηγέτες και αξιωματούχοι ξένων κρατών στη ρωσική πρωτεύουσα, όπως οι Πρόεδροι της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ και της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα.
Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σ. Σαμπιάνιν, ανέφερε ότι η αεράμυνα «απώθησε επίθεση 4 drones που πέταγαν προς την κατεύθυνση της Μόσχας», χωρίς να αναφερθούν «ούτε ζημιές, ούτε θύματα».
Συνολικά, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, κατά τη διάρκεια της νύχτας αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν 26 ουκρανικά drones.
Η Ουκρανία κατέστρεψε ένα ρωσικό μαχητικό Su-30 με πύραυλο που εκτοξεύθηκε από θαλάσσιο drone πάνω από τη θάλασσα κοντά στη ρωσική πόλη Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπηρεσία πληροφοριών του ουκρανικού στρατού GUR, στην πρώτη, όπως είπε, κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους από θαλάσσιο drone στον κόσμο.
Ενόψει των τελετών, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν έχει καλέσει σε τριήμερη κατάπαυση πυρός (8-10 Μάη), ενώ παράλληλα η Μόσχα απέρριψε μια άνευ όρων 30ήμερη εκεχειρία που πρότειναν Ουάσιγκτον και Κίεβο.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι δήλωσε ότι «δεν πιστεύει» ότι η Ρωσία θα σεβαστεί την επικείμενη τριήμερη εκεχειρία, λέγοντας ότι «ο αριθμός των επιθέσεων σήμερα (σ.σ. το Σάββατο) είναι ο υψηλότερος τους τελευταίους μήνες» και ανέρχονται σε 200. «Επομένως, δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη», συμπλήρωσε.
«Πιστεύουμε ότι χωρίς αυξημένη πίεση, η Ρωσία δεν θα λάβει πραγματικά πρακτικά μέτρα για να τερματίσει τον πόλεμο. Σήμερα συμπληρώνονται 54 ημέρες που η Ρωσία αγνόησε ακόμη και την αμερικανική πρόταση για πλήρη κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Πάντως ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ δήλωσε ότι ο ίδιος και συνεργάτες του είχαν «καλές συνομιλίες» με αξιωματούχους της Ρωσίας και της Ουκρανίας τις τελευταίες ημέρες, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στο δίκτυο NBC News που μεταδόθηκε την Κυριακή πως «αυτό που θέλει η Ρωσία είναι ολόκληρη η Ουκρανία».
«Αν δεν είχα εμπλακεί, τώρα θα πολεμούσαν για ολόκληρη την Ουκρανία. Η Ρωσία δεν θέλει αυτή τη λωρίδα που έχει πάρει τώρα: Η Ρωσία θέλει ολόκληρη την Ουκρανία. Και χωρίς εμένα, θα συνέχιζαν» ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
«Θέλουμε μια ειρηνευτική συμφωνία», σημείωσε προσθέτοντας ότι «πιστεύουμε πως είμαστε αρκετά κοντά και θα σώσουμε πολλούς ανθρώπους από το να σκοτωθούν. Θα σώσουμε και πολλά λεφτά επίσης», σημείωσε ο Τραμπ.
Ερωτηθείς τι θα πρέπει να δώσει από την πλευρά της η Ρωσία στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας, ο Τραμπ απάντησε: «Η Ρωσία θα πρέπει να εγκαταλείψει ολόκληρη την Ουκρανία. Επειδή αυτό θέλουν».
Μετά την έγκριση της πώλησης αμερικανικών όπλων στο Κίεβο, αξίας έως και 50 εκατ. δολαρίων, το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε το «πράσινο φως» για την πιθανή πώληση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και υποστήριξης μαχητικών αεροσκαφών F-16, μαζί με τον σχετικό εξοπλισμό, στην Ουκρανία έναντι 310 εκατ. δολαρίων, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
Στα συμβαλλόμενα μέρη περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι εταιρείες «Lockheed Martin Aeronautics», «BAE Systems» και «AAR Corporation».
Εξάλλου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πιθανή πώληση τακτικών πυραύλων AIM-9X Block II στη Νορβηγία, μια σύμβαση ύψους 370,9 εκατ. δολαρίων.
Την Τσεχία επισκέφτηκε το Σάββατο ο Β. Ζελένσκι, χώρα που έχει ηγηθεί της πρωτοβουλίας για την προμήθεια πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος στο Κίεβο, με βάση την οποία έχουν παραδοθεί τουλάχιστον 1 εκατ. οβίδες.
Με βάση την πρωτοβουλία, η Πράγα συγκεντρώνει πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος από χώρες σε όλο τον κόσμο και αυτά μεταφέρονται στην Ουκρανία με χρηματοδότηση από μέλη του ΝΑΤΟ.
«Η τσεχική πρωτοβουλία για τα πυρομαχικά έχει αποδειχθεί αποτελεσματική και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή», δήλωσε ο Ζελένσκι, ενώ «ένας άλλος τομέας συνεργασίας είναι η ανάπτυξη της στρατιωτικής αεροπορίας μας, η επέκταση προγραμμάτων εκπαίδευσης πιλότων και η υποστήριξη του στόλου μας από F-16».
«Μαζί με την Τσεχία και άλλα μέλη του αεροπορικού συνασπισμού ετοιμάζουμε καλά νέα για την Ουκρανία», είπε ακόμη.
Με 40,96% ο 38χρονος ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος AUR (Συμμαχία για την Ενωση των Ρουμάνων), Τζόρτζε Σιμιόν, κέρδισε τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία που έγιναν την Κυριακή, μετά την ακύρωση εκείνων που έγιναν τον περασμένο Νοέμβρη, έπειτα από παρεμβάσεις της τότε κυβέρνησης των ΗΠΑ και καταγγελίες για «ρωσική ανάμειξη».
Δεύτερος με 20,89% ήρθε ο δήμαρχος Βουκουρεστίου Νικουσόρ Νταν, ιδρυτής του κεντροδεξιού «φιλο-ΕΕ» κόμματος «Σώστε τη Ρουμανία» (USR).
Σε κοντινή απόσταση, με 20,07%, αλλά μένοντας εκτός β' γύρου, ακολούθησε ο Κριν Αντονέσκου, κοινός υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού (όπου πρωτοστατεί το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα PSD).
Στις 18 Μάη θα γίνει ο β' γύρος των προεδρικών εκλογών, όπου θα αναμετρηθούν Σιμιόν και Νταν.
Ο Σιμιόν θεωρείται «εκλεκτός» του θεωρούμενου «φιλορώσου» Κ. Γκεοργκιέσκου, ο οποίος στις εκλογές του Νοέμβρη είχε έρθει πρώτος με 22,94%, ωστόσο αποκλείστηκε από συμμετοχή στις νέες εκλογές με αποφάσεις των ρουμανικών αρχών. Υπενθυμίζεται ότι για τον αποκλεισμό Γκεοργκιέσκου έχουν εκφράσει «δυσαρέσκεια» στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ, μιλώντας για «επίθεση στη δημοκρατία» κ.λπ.
Σε δηλώσεις του ο Σιμιόν μίλησε για «νίκη της ρουμανικής αξιοπρέπειας», «νίκη εκείνων που δεν έχουν χάσει την ελπίδα, εκείνων που εξακολουθούν να πιστεύουν στη Ρουμανία, μια ελεύθερη, σεβαστή, κυρίαρχη χώρα». Ο ίδιος έχει εκφράσει διαφωνίες με την περαιτέρω στρατιωτική στήριξη του Κιέβου, αλλά και ετοιμότητα για «καλύτερη διαπραγμάτευση» των ρουμανικών θέσεων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Από τη μεριά του ο Νταν δήλωσε ότι στις 18 Μάη η χώρα «έχει δύο επιλογές, που είναι διαμετρικά αντίθετες: Μία φιλοδυτική κατεύθυνση ενάντια σε μία αντι-δυτική, μία επιλογή οικονομικής ελευθερίας απέναντι στην επιλογή του οικονομικού απομονωτισμού».
Χτες το απόγευμα ο πρωθυπουργός M. Τσολάκου, προερχόμενος από το PSD, υπέβαλε την παραίτησή του μετά την κακή επίδοση του κυβερνητικού υποψηφίου Αντονέσκου. Οι υπουργοί του κόμματός του θα παραμείνουν προσωρινά στις θέσεις τους μέχρι να προκύψει νέα πλειοψηφία ύστερα από τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών, όπως είπε.
Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ απαντώντας σε ερώτηση για τις ρουμανικές εκλογές είπε ότι «ένας εκ των φαβορί των εκλογών (σ.σ. ο Γκεοργκιέσκου) εντελώς αυθαίρετα αποκλείστηκε από την εκλογική κούρσα» και συμπλήρωσε ότι «σε κάθε περίπτωση οι Ρουμάνοι ψηφοφόροι στερήθηκαν το δικαίωμα να ψηφίσουν όποιον θέλουν». Κληθείς δε να σχολιάσει αν η Ευρώπη έχει κουραστεί από υποψηφίους που επιβάλλει η «ευρωκρατία», είπε ότι «δεν είμαστε εμείς που θα το αποφασίσουμε αυτό, αλλά οι Ρουμάνοι».