Από την δράση της Επιτροπής Πλημμυροπαθών |
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων αναφέρει σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού: «Η πραγματικότητα, εδώ, σκληρή, αδιαπραγμάτευτη, μη καλλωπισμένη. Και έκαναν ό,τι μπορούσαν τα μέλη του κλιμακίου για να την αποφύγουν, να την αποκρύψουν. Δεν τόλμησαν να φωτογραφηθούν εκτός των σχολικών μονάδων, μήπως και αποτυπώσει ο φακός την εγκατάλειψη και την ερήμωση. Δεν τόλμησαν να μιλήσουν με κανέναν πλημμυροπαθή, μήπως και καταγραφεί φωναχτά η οικονομική και ψυχολογική τους εξαθλίωση στις οποίες τους έχουν καταδικάσει. Τελικά πρέπει να αναλογίζεται ο καθένας. Γιατί να χαίρεται η κυβέρνηση, ο υπουργός, οι βουλευτές τους, ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης;
Για το ότι οι παρεμβάσεις αποκατάστασης στα σχολικά κτίρια ήταν η υλοποίηση της πολιτικής που αποθεώνει την απαλλαγή του κράτους από υποχρέωση κάλυψης των αναγκών του λαού και προωθεί τη λογική της ατομικής ευθύνης, της φιλανθρωπίας, των χορηγών, στην προκειμένη περίπτωση της Ενωσης Εφοπλιστών; Για το ότι τα σχολεία αυτά παραδόθηκαν μετά από δύο χρόνια απ' την πλημμύρα και όλο αυτό το διάστημα οι μαθητές μετακινούνταν με σχολεία άλλων χωριών; Για το ότι το κτίριο του 1ου Δημοτικού Φαρκαδόνας δεν αποκαταστάθηκε ακόμα και οι μαθητές και των δύο Δημοτικών ετσιθελικά και χωρίς καμία ενημέρωση τοποθετήθηκαν στο 2ο Δημοτικό και πάλι σε καθεστώς συνδιδασκαλίας; Για το ότι στο κτίριο του παιδικού σταθμού, για το οποίο θα μεριμνούσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, δεν έχει μπει ούτε ένα καρφί, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις και εξαγγελίες του κ. Κουρέτα και τα νήπια εξακολουθούν να μετακινούνται με ευθύνη των γονέων τους σε διπλανό χωριό; Για τα έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής θωράκισης, τα οποία θα προστάτευαν τα χωριά μας, την καλλιεργούμενη γη, τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τα μικρομάγαζα και τα οποία απορρίπτονται από την κυβέρνηση στο κριτήριο του κόστους - οφέλους;».
Καταλήγοντας η Επιτροπή τονίζει ότι «εμείς οι πλημμυροπαθείς της Φαρκαδόνας, οι 28 πληγέντες - άστεγοι που είναι εγκλωβισμένοι στη δομή του Κουτσόχερου και όσοι χτυπήθηκαν από την καταστροφική πλημμύρα, χορτάσαμε τις υποσχέσεις και τις φιέστες τους. Απαιτούμε την προστασία, τις υποδομές, τις αποζημιώσεις. Απαιτούμε να σταματήσουν να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Θέλουν δεν θέλουν, θα μας βρίσκουν δυναμικά, σταθερά, οργανωμένα μπροστά τους».
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων πραγματοποίησαν χτες οι δικαστικοί διερμηνείς, ενάντια στην εισαγωγή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στη διερμηνεία των δικαστηρίων και διεκδικώντας Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Δικαστικών Διερμηνέων σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά στην εισαγωγή συστημάτων - λογισμικών τεχνητής νοημοσύνης για τη μετάφραση εγγράφων, αλλά και στη διερμηνεία ενώπιον των ακροατηρίων και της προδικασίας, και δηλώνει την αντίθεσή του, λέγοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο υποκαθιστά και παρακάμπτει το νόμιμο δικαίωμα της συνδρομής διερμηνέα, με την ευθύνη του οποίου πιστοποιείται και θεμελιώνεται το δικαίωμα σε διερμηνεία, αλλά και η εγκυρότητα αυτής για κάθε κατηγορούμενο, ύποπτο και μάρτυρα».
Το Σωματείο επικαλείται τη δικονομία και τις αρχές περί δίκαιης δίκης, που προβλέπουν την αυτοπρόσωπη παρουσία του δικαστικού διερμηνέα, ώστε η κατάθεση του εκάστοτε αλλοδαπού μέρους της δίκης να θεωρείται έγκυρη και ορθή, και να διασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο η νόμιμη και έγκυρη συμμετοχή του κατά την ποινική διαδικασία. «Με αυτό το νέο μέτρο εγείρονται ουσιαστικά και σημαντικά ζητήματα ακυρότητας της διαδικασίας, ενώ στερείται νομικό έρεισμα, εφόσον η εγκυρότητα της διερμηνείας δεν βασίζεται στην ευθύνη του εντεταλμένου από τη Δικαιοσύνη διερμηνέα αλλά σε ένα "έξυπνο" μηχάνημα, του οποίου η αξιοπιστία δεν δύναται να ελεγχθεί για το κατά πόσο ακούει σωστά, μεταφράζει σωστά», σημειώνει και προσθέτει: «Πλέον δεν είναι σαφές ποιος παίρνει την ευθύνη για την εγκυρότητα της διερμηνείας και για την απρόσκοπτη και αντικειμενική άσκηση του δικαιώματος σε διερμηνεία, σε αντιπαραβολή με την αυτοπρόσωπη παρουσία του διερμηνέα. Πρώτο θύμα της εφαρμογής αυτού του μέτρου πέφτουν οι αλλοδαποί, οι μετανάστες που θα χρειαστεί για οποιονδήποτε λόγο να έλθουν σε επαφή με τη Δικαιοσύνη».
Στην ίδια ανακοίνωση το Σωματείο καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης τον ΔΣΑ, όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος όγκος των δικογραφιών, να συνεδριάσει άμεσα επί του θέματος και να τοποθετηθεί τόσο με άξονα την αξιοπιστία της διαδικασίας όσο και με γνώμονα τη διάσωση και κατοχύρωση του κλάδου των δικαστικών διερμηνέων. Και κλείνοντας επισημαίνει: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης εδώ και χρόνια αφήνει τους διερμηνείς απλήρωτους από τα ψίχουλα της αμοιβής που προβλέπει γι' αυτούς ο νόμος. Αρνείται να αυξήσει με νόμο την εξευτελιστική αμοιβή των 17,61 ευρώ την ημέρα, εκτός αν πρόκειται να τα παίρνει από την άλλη τσέπη, κάνοντάς μας ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα, αφήνει τους δικαστικούς υπαλλήλους ξεκρέμαστους όσον αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα, εκθέτει καθημερινά την ασφάλεια των εργαζομένων στα δικαστήρια, των δικηγόρων και των χρηστών της Δικαιοσύνης, σε απαράδεκτες, απαρχαιωμένες υποδομές. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν παραδεχτεί ανερυθρίαστα ότι δαπάνησαν τα προβλεπόμενα κονδύλια αλλού. Θυσιάζουν τα δεδουλευμένα μας, την ασφαλιστική μας κάλυψη, τα επιπλέον δικαιώματα που εξασφαλίζονται με Συλλογική Σύμβαση αλλά και ένα ανθρώπινο επίπεδο διαβίωσης, χωρίς στερήσεις, φτώχεια, εξαθλίωση, ανασφάλεια, στον βωμό του κέρδους που προβλέπουν οι ανάγκες του κεφαλαίου την εκάστοτε στιγμή, όπως οι απαράδεκτες πολεμικές δαπάνες για τους τρέχοντες και επικείμενους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».
Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας για το περιστατικό
Στο ατύχημα που σημειώθηκε πριν λίγες μέρες στο λιμάνι της Αλοννήσου (πλοίο που είχε δέσει και επιβίβαζε αυτοκίνητα έφυγε από τη θέση του όταν έσπασε ο κάβος στον οποίο ήταν δεμένο, και ως αποτέλεσμα αυτοκίνητα με τους επιβάτες που ανέβαιναν εκείνη την ώρα λίγο έλειψε να πέσουν στη θάλασσα) αναφέρεται η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας και απαιτεί την άμεση κατασκευή νέου, ασφαλούς λιμανιού.
Οπως σημειώνει, «η ανυπαρξία ασφαλούς λιμανιού στην Αλόννησο είναι παλιό πρόβλημα και έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), αλλά και των περιφερειακών αρχών Αγοραστού και Κουρέτα, που δεν τον έφτιαξαν τόσα χρόνια, ενώ μοίραζαν ανέξοδες υποσχέσεις».
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπενθυμίζει ότι «το 2018 η πρώην περιφερειακή αρχή του κ. Αγοραστού (ΝΔ) υποσχόταν ότι θα χρηματοδοτήσει μέσω της ΟΧΕ Σποράδων την κατασκευή ασφαλούς λιμανιού στη θέση Σπαρτίνες, αλλά αυτό πήγε στις ελληνικές καλένδες. Αλλά και η σημερινή περιφερειακή αρχή του κ. Κουρέτα (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ25, Κίνημα Δημοκρατίας) δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα γι' αυτό ενάμιση χρόνο τώρα.
Το "πάμε κι όπου βγει" να τελειώσει εδώ. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Θεσσαλίας αξιώνει την επικαιροποίηση των σχετικών μελετών και τη γρήγορη κατασκευή ασφαλούς λιμανιού στις Σπαρτίνες της Αλοννήσου».
Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, το μεσημέρι της Κυριακής, δύο νεαροί ηλικίας 20 και 21 χρόνων και ένας 16χρονος ανήλικος, κατηγορούμενοι - κατά περίπτωση - για διακεκριμένη περίπτωση φθοράς κατά συναυτουργία, απείθεια και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.
Εντοπίστηκαν μέσα σε σχολικό συγκρότημα να αναγράφουν στους τοίχους συνθήματα της εγκληματικής συμμορίας Χρυσή Αυγή και οδηγήθηκαν στο Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ιλίου.
Στην κατοχή τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν: Αεροβόλο πιστόλι, 3 αμπούλες αέρα, γεμιστήρας με μεταλλικά σφαιρίδια, ζευγάρι γάντια, σκούφος, μάσκα τύπου full face, σημαία με κέλτικο σταυρό, αυτοκόλλητα με συνθήματα της Χρυσής Αυγής και σπρέι.
Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους δικογραφία από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ιλίου, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Κυριακής σε εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών στη βιομηχανική περιοχή της Μάνδρας.
Η φωτιά ξεκίνησε μετά από αλλεπάλληλες εκρήξεις, με την ευρύτερη περιοχή να γεμίζει καπνούς και με την ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική. Τελικά, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά το πρωί.
Στο σημείο βρέθηκαν ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής Δυτικής Αττικής του ΚΚΕ, και ο Μπάμπης Θεοδώρου, δημοτικός σύμβουλος Μάνδρας - Ειδυλλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημειώνοντας ότι ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι η άναρχη δόμηση και η παντελής έλλειψη μέτρων ασφαλείας αυξάνουν τον κίνδυνο για ένα βιομηχανικό ατύχημα και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων. Απαίτησαν τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στις μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής, όπως και όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί το μεγάλο βιομηχανικό ατύχημα που έρχεται με μαθηματική ακρίβεια.
Συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των συνεργών της 38χρονης που έχασε τη ζωή της τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν εξερράγη η βόμβα που τοποθέτησε η ίδια σε υποκατάστημα τράπεζας στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα που έχασε τη ζωή της είχε ρόλο «μεταφορέα», ένας 36χρονος που αναζητείται είχε νοικιάσει το διαμέρισμα όπου κατασκευάστηκε ο μηχανισμός, ένας άγνωστος κατασκεύασε τον εκρηκτικό μηχανισμό και όλοι αυτοί πιθανά δρούσαν κάτω από τις εντολές κάποιου αρχηγού.
Στο μεταξύ η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο κελί καταδικασμένου ληστή και άλλων κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού, Κορίνθου, Διαβατών και αλλού, αναζητώντας την υποστηρικτική ομάδα της 38χρονης, καθώς θεωρούν δεδομένο πως αποκλείεται να έδρασε μόνη της.
Η Αστυνομία ερευνά αν η συγκεκριμένη ομάδα έχει οποιαδήποτε σχέση με μια άλλη ομάδα που εμφανίστηκε πριν μερικά χρόνια, βάζοντας βόμβες σε τράπεζες και στέλνοντας τον Φεβρουάριο του 2024 φάκελο - βόμβα στο Εφετείο Θεσσαλονίκης με αποδέκτη την πρόεδρο Εφετών.