Με μεγάλη συμμετοχή η πρωτοβουλία μνήμης και αγώνα των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Πειραιά, που γίνεται θεσμός
Η αφετηρία στο Χαϊδάρι |
Μια πρωτοβουλία που ανέλαβαν και φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους ναζί την Πρωτομαγιά του 1944.
Η διαδρομή που πορεύτηκαν και φέτος οι δρομείς ήταν ίδια με τον ματωμένο δρόμο που τραβούσαν τα καμιόνια των ναζί το 1944, φορτωμένα με τους μελλοθάνατους:
Από το Μπλοκ 15 εντός του στρατοπέδου Χαϊδαρίου, που τότε ήταν στρατόπεδο - φυλακή των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων, μέχρι το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, το Θυσιαστήριο της Λευτεριάς, όπου στήνονταν οι κομμουνιστές στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Με την πρωτοβουλία αυτή να αποτελεί ταυτόχρονα μια πολύτιμη συμβολή στην πάλη ενάντια στην παραχάραξη της Ιστορίας και στη βρώμικη προσπάθεια της ΕΕ να εξισώσει τον φασισμό με τον κομμουνισμό, είναι χαρακτηριστικό ότι οι δρομείς είχαν μια από τις λίγες ευκαιρίες να δουν από κοντά έναν ακόμα χώρο μαρτυρίου.
Και ο τερματισμός στην Καισαριανή |
Με την οργάνωση του αγώνα δρόμου και με τη διοίκηση του στρατοπέδου να συμβάλλει στην άρτια διοργάνωση υποδεχόμενη τους δρομείς, αυτοί είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα που είχαν στήσει οι ναζί κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους που έμεναν φυλακισμένοι οι κομμουνιστές, οι ΕΑΜικοί αντιστασιακοί, να αφουγκραστούν την ιστορία. Τέτοιοι διάλογοι έδιναν και έπαιρναν ανάμεσα στους δρομείς που φορώντας τα αθλητικά τους και τα ταμπελάκια για τη συμμετοχή τους, ξεναγούνταν στον ιστορικό χώρο. «Αυτή είναι η ιστορία μας», έλεγε ένας δρομέας, «από εδώ έφυγε ο Ναπολέων Σουκατζίδης», συμπλήρωνε άλλος...
Στο σημείο της αφετηρίας χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, αφού η δημοτική αρχή συνέβαλε στη διοργάνωση μαζί με τη δημοτική αρχή της Καισαριανής. Ειδικότερα, ο Μ. Σελέκος μίλησε για τον χώρο του Μπλοκ 15, την Πρωτομαγιά του '44 και για την περήφανη στάση των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών που έφυγαν με το κεφάλι ψηλά και αφού το προηγούμενο βράδυ είχαν στήσει το γλέντι του αποχαιρετισμού, δείχνοντας το μεγαλείο τους.
Οι βραβευθέντες με τους διοργανωτές |
Στην Καισαριανή, στη γραμμή του τερματισμού, τους δρομείς υποδέχονταν οι διοργανωτές, αντιπροσωπείες των Εργατικών Κέντρων, του ΠΑΜΕ, οι δημοτικές αρχές Καισαριανής και Χαϊδαρίου, όπως και αντιπροσωπεία του ΣΕΓΑΣ με την πρόεδρό του, Σοφία Σακοράφα.
Από τους άνδρες πρώτος τερμάτισε ο Νικόλαος Κωστάκος Φαϊπεας, δεύτερος ο Χριστόφορος Γεωργόπουλος και τρίτος ο Δημήτρης Κατσαούνης.
Οι απονομές των μεταλλίων πραγματοποιήθηκαν μπροστά από το Μουσείο ΕΑΜικής Αντίστασης, από τους δημάρχους Καισαριανής και Χαϊδαρίου, Ηλία Σταμέλο και Μιχάλη Σελέκο αντίστοιχα και από τον Μάρκο Μπεκρή, πρόεδρο του ΕΚ Πειραιά.
Από τις γυναίκες στην πρώτη θέση τερμάτισε η Ιουλία Παναγιωτοπούλου, δεύτερη η Νικολίνα Μοαΐνη και τρίτη η Κατερίνα Φιλοπούλου.
Μετάλλια στις γυναίκες δρομείς απένειμαν η Σοφία Σακοράφα, η Λούλα Καρατζά, ειδική γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, και ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΕΚ Αθήνας.
Το «παρών» στον αγώνα δρόμου έδωσαν τόσο έμπειροι αθλητές με διακρίσεις όσο και άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών που τρέχουν, αλλά και αρχάριοι που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε μια τέτοια άθληση.
Από το πρωί οι δρομείς που είχαν ήδη παραλάβει τους αριθμούς τους, μπορούσαν να δώσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα σε αυτοκίνητο που τους περίμενε για να τα παραλάβουν ξανά στο σημείο τερματισμού.
Σε όλη τη διαδρομή οι εθελοντές φρόντιζαν για τις υδροληψίες, ενώ υπήρχε διαρκώς και ιατρική κάλυψη με γιατρό και ασθενοφόρο.
Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια από αθλητές και δρομείς που αποτυπώνουν το μοναδικό κλίμα του αγώνα. Αναφέρει π.χ. ένας από τους αθλητές σε ανάρτησή του: «Δωρεάν αγώνας, χωρίς υπερβολές, με σεβασμό στους δρομείς και τη νοηματοδότηση της διαδρομής (...) Θα σταθώ στους εκατοντάδες εθελοντές και την αστυνομία που ρύθμιζαν την κυκλοφορία και βοηθούσαν σε κάθε, μα κάθε διασταύρωση, μικρή ή μεγάλη, με ή χωρίς φανάρια, σε όλο το μήκος της διαδρομής. Πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές».
Αλλος δρομέας αναφέρει: «Μακράν ο ωραιότερος αγώνας όπου έχω τρέξει έως σήμερα. Αιωνία τους η μνήμη», για να συμπληρώσει συναθλητής του: «Ο σημερινός αγώνας ιστορικής μνήμης Χαϊδάρι - Καισαριανή ήταν ό,τι καλύτερο υπάρχει σε διαδρομή αθηναϊκού αγώνα και γενικά ως διοργάνωση... Πραγματικά μπράβο στους διοργανωτές, αθάνατοι στις μνήμες μας οι ήρωες».
Σύντομη περιήγηση στο Μπλοκ 15 πριν την εκκίνηση |
Λίγο πριν την εκκίνηση του αγώνα δρόμου δόθηκε και η εκκίνηση από την πύλη του Στρατοπέδου για τη συμβολική λαμπαδηδρομία που, επίσης, κατέληξε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Εκεί, λίγο πριν τις απονομές έφτασε και η πικετοφορία, η οποία είχε ξεκινήσει από το Παλιό Δημαρχείο Καισαριανής και κατέληξε στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς, με πλήθος κόσμου να σηκώνει ψηλά, σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, πικέτες με τα ονόματα των εκτελεσθέντων κομμουνιστών στο Σκοπευτήριο
Εθελοντές δίνουν νερά στους δρομείς |