ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Απρίλη 2025
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Την Κυριακή στην Καισαριανή η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση - συναυλία

Από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στο Σκοπευτήριο, με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα

Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση για τα 80 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών θα πραγματοποιήσει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ την Κυριακή 4 Μάη στις 8 μ.μ. στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, με τίτλο «Οταν πυκνώνει το "σκοτάδι", ανάβουμε τη φλόγα που το διαλύει! Σοσιαλισμός, για να νικήσει το δίκιο των λαών!». Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα στο αντιπολεμικό - αντιφασιστικό - αντιστασιακό τραγούδι.

Ερμηνεύουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Πολυξένη Καράκογλου, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Θανάσης Χουλιαράς.

Από τις 5.30 μ.μ. θα υπάρχει χώρος δραστηριοτήτων για παιδιά.

Επίσης, σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα λειτουργεί το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης του δήμου Καισαριανής και θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις.

Στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς»

Κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι ο χώρος όπου πραγματοποιεί την εκδήλωσή της η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ: Κατά την περίοδο 1942 - 1944 το Σκοπευτήριο της Καισαριανής χρησιμοποιήθηκε από τα στρατεύματα κατοχής ως τόπος εκτέλεσης εκατοντάδων πατριωτών, κομμουνιστών, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Ο κόκκινος τοίχος του είναι ποτισμένος με το αίμα αγωνιστών ηρώων από όλες τις γωνιές της χώρας. Είναι χώρος τιμής και θυσίας για τη λευτεριά, την ειρήνη, την κοινωνική πρόοδο.


Την Πρωτομαγιά του '44 οι δυνάμεις κατοχής, σε αντίποινα για την εξόντωση ενός Γερμανού στρατηγού και του επιτελείου του, εκτέλεσαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής 200 κομμουνιστές, που τους πήραν από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Απ' αυτούς, περίπου 170 ήταν πρώην κρατούμενοι στην Ακροναυπλία και οι υπόλοιποι πρώην εξόριστοι στην Ανάφη.

Απ' όταν έγιναν γνωστές οι δολοφονικές προθέσεις των κατοχικών στρατευμάτων, στις 27 Απρίλη 1944, ξεδιπλώθηκε από το ΚΚΕ και το ΕΑΜ μια τεράστια λαϊκή κινητοποίηση για την αποτροπή της σφαγής.

Την παραμονή της εκτέλεσης οι δυνάμεις κατοχής πήγαν στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, όπου και επέλεξαν τα θύματά τους. Με καμιόνια το χάραμα της Πρωτομαγιάς τους οδήγησαν στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς», όπως το ονόμασε ο λαός αργότερα. Εκεί τους χώρισαν σε εικοσάδες και τους εκτέλεσαν. Ενας ένας, όσοι άκουγαν το όνομά τους στο προσκλητήριο εκείνης της Κυριακής, ήξεραν τι τους περιμένει αλλά κανένας δεν λύγισε!

Τα λόγια τους περήφανα μπροστά στις ριπές των πολυβόλων: Ζήτω η λευτεριά. Εκδίκηση. Πεθαίνουμε για τη λευτεριά και τη λαοκρατία. Ζήτω το ΕΑΜ!

Γι' αυτό και όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στο κάλεσμά της η ΚΟ Αττικής, «η Ιστορία έχει γράψει και δεν ξεγράφει, όσο βρώμικο μελάνι κι αν χύσουν η ΕΕ και άλλα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, τα κόμματα του συστήματος, που νομίζουν ότι η 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, θα περάσει στη λήθη επειδή αυτοί την έχουν βαφτίσει "Μέρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Οσο κι αν αξιοποιώντας τον αντικομμουνισμό και την αντιδραστική θεωρία των "δύο άκρων" αθωώνουν τους ναζί, και κυνηγούν τους κομμουνιστές και όσους σηκώνουν κεφάλι.

Σκιάζονται από το γεγονός ότι αυτή η πάλη συνεχίζει να εμπνέει εκατομμύρια αγωνιστές και κομμουνιστές, εργάτες και λαό όπου Γης στην πάλη τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στον καπιταλισμό!».

Λεωφορεία για τη συγκέντρωση - συναυλία

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ δρομολογούν λεωφορεία για την προσέλευση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής από τις εξής περιοχές:

-- Ανω Λιόσια, 6.15 μ.μ. από την τριγωνική πλατεία (πίσω από το δημαρχείο).

-- Γαλάτσι, στις 6.30 μ.μ. από τη διασταύρωση Λ. Βεΐκου & Λ. Γαλατσίου.

-- Ελευσίνα, στις 6 μ.μ. από την Ελαιουργική.

-- Κόκκινος Μύλος, στις 6.30 μ.μ. από την τριγωνική πλατεία.

-- Μαρούσι, στις 6 μ.μ. από το κλειστό γυμναστήριο «Σπύρος Λούης».

-- Μενίδι, στις 6.15 μ.μ. από την πλατεία Καράβου.

-- Μεταμόρφωση, από Αγιο Κωνσταντίνο στις 6.30 μ.μ. Θα περάσει και από το δημαρχείο της Νέας Φιλαδέλφειας στις 6.45 μ.μ.

-- Νέα Ιωνία, στις 6.30 μ.μ. από τον ΟΤΕ στη Λ. Ηρακλείου.

-- Ολυμπιακό Χωριό, στις 6 μ.μ. από Κακλαμανάκη 21.


Ξεχωριστές και φέτος οι δραστηριότητες για τα παιδιά

Τη δική τους γωνιά θα έχουν τα παιδιά και στις φετινές εκδηλώσεις της ΚΟ Αττικής στην Καισαριανή. Από τις 5.30 το απόγευμα το πάρκο θα γεμίσει παιδικές φωνές, χρώματα και παιχνίδια!

Οπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, από νωρίς το απόγευμα, πριν ξεκινήσει η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση και συναυλία για τα 80 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, οικογένειες με παιδιά όλων των ηλικιών θα μπορούν να χαρούν το πάρκο, να συμμετέχουν σε όμορφες δραστηριότητες που προετοιμάζουν παιδαγωγοί, καλλιτέχνες και γυμναστές, να πάρουν μικρές ανάσες αγωνιστικής αισιοδοξίας.

Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν καλλιτεχνικά εργαστήρια και αθλητικές δραστηριότητες, παιχνίδια με φυσικά υλικά, αξιοποιώντας τις αισθήσεις και τη φαντασία των παιδιών.

Με έμπνευση από την Εργατική Πρωτομαγιά και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, τα παιδιά θα ζωγραφίσουν πρόσωπα και καμβάδες, ενώ θα σκαλίσουν ξεχωριστές δημιουργίες με πηλό. Ακόμα, θα πάρουν μέρος στα πιο διασκεδαστικά αθλητικά παιχνίδια.

Στις 18.00 τα παιδιά θα γνωρίσουν τη μαγεία του τσίρκου, συμμετέχοντας σε ένα εργαστήριο τσίρκου όπου μικροί και μεγάλοι θα εξασκήσουν τις δεξιότητές τους με απίθανα παιχνίδια ζογκλερικών και ισορροπίας, και στις 19.00 θα απολαύσουν ένα διαδραστικό σόου με σαπουνόφουσκες.

Τους μαθητές του Γυμνασίου και των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού θα περιμένει μία ακόμα ξεχωριστή γωνιά, αφιερωμένη στη νέα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», «Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Ποιος; Πού; Πότε; Γιατί;».

Η είσοδος σε όλες τις δραστηριότητες είναι ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ