Ο ναός με το προστατευτικό στέγαστρο |
«Είναι απορίας άξιον» σημειώνεται στη δήλωση «το αριστούργημα του Ικτίνου και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στον κατάλογο της UNESCO, ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, να μη συμπεριλαμβάνεται ούτε 48ος στους χώρους που επέλεξε το υπουργείο Πολιτισμού για δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις, με την ευκαιρία της τελευταίας πανσελήνου του καλοκαιριού. Ούτε και το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων έλαβε υπόψη ότι είναι, μαζί με το Θησείο, ο καλύτερα διατηρημένος αρχαιοελληνικός ναός. Πρόσφατα οι δέκα δήμαρχοι Μεσσηνίας και Ηλείας και οι τρεις Ομοσπονδίες, με τα πενιχρά τους έσοδα, πρόβαλαν με πολιτιστικές εκδηλώσεις τον Επικούρειο Απόλλωνα, που πρόσφατα άρχισαν οι εργασίες αναστήλωσης».
Και ο δήμαρχος καταλήγει: «Μνημείο για το οποίο έχει συσταθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ειδική υπηρεσία, η Επιτροπή Συντήρησης Επικούρειου, είναι οξύμωρο σχήμα να παραλείπεται κατ' εξακολούθηση από το επίσημο κράτος, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις αρχαίων χώρων».
Πάντως, ας σημειωθεί ότι το ζήτημα της χρήσης των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων για πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και «λεπτό». Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το αρμόδιο, κρατικό, γνωμοδοτικό όργανο και γι' αυτό το θέμα, προσπαθεί να ισορροπήσει, όχι πάντα επιτυχώς, ανάμεσα στους κυβερνητικούς «μεγαλοϊδεατισμούς» και την επιστημονική αναγκαιότητα. Το πιο πρόσφατο, γνωστό, παράδειγμα αποτυχίας αυτής της «ισορροπίας» ήταν η σκανδαλώδης συναυλία του Βαγγέλη Παπαθανασίου στο ναό του Ολυμπίου Διός.
Ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα αποτελεί αντικείμενο επιστημονικών συζητήσεων για την αναστήλωσή του εδώ και χρόνια, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και πολλά διεθνή συνέδρια. Το γεγονός ότι οι εργασίες αναστήλωσης άρχισαν επιτέλους, ίσως να αποτελεί και το λόγο της εξαίρεσης. Πάντως, η κυβέρνηση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση και σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να καταρτίσει σαφείς όρους και κριτήρια χρήσης των μνημείων, με γνώμονα την προστασία τους, αλλά και το έλλογο άνοιγμά τους στην κοινωνία.
Γιώργος Νταλάρας- Χρήστος Θηβαίος - Μαρία Ιακώβου |
Στο πλαίσιο του «Εικαστικού Καλοκαιριού 2001» Μακρινίτσας συνεχίζονται: η έκθεση ζωγραφικής της Θωμαής Κόντου (μέχρι 31/8), η έκθεση χαρακτικής του Δημήτρη Μοράρου (μέχρι 9/9) και η έκθεση «Φεγγίτες, ψευτοπαράθυρα, καθρέφτες...» της Ελένης Κουϊκούμη - Κερασιώτη (μέχρι 31/8).
Με ρεσιτάλ πιάνου της Κωνσταντίνας Γύφτουλα (σήμερα) συνεχίζεται το Φεστιβάλ Σύμης. Αύριο, παρουσιάζεται χοροθέατρο με τα χέρια από το Θεατρικό Σχήμα «Της χείρας τα καμώματα». Συμμετέχουν οι Χρυσούλα Αλεξίου, Ροδιά Βαλκάνου, Μαρία Καρατζά, Μαριέττα Γαρυφάλλου. Ακολουθεί την Παρασκευή, το ρεσιτάλ πιάνου για τέσσερα χέρια, με τους Πέτρο Μόσχο και Δημήτρη Καρύδη. Το Σάββατο και την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί διήμερο συμπόσιο με θέμα «Υγεία και Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη Σύμη και στα μικρά νησιά του Αιγαίου», υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Θα πάρουν μέρος πενήντα καθηγητές πανεπιστημίου, γιατροί, νοσηλευτές, εκπρόσωποι της ΤΑ και των πολιτικών κομμάτων. Τις δυο βραδιές του συμποσίου το Φεστιβάλ Σύμης διοργανώνει δυο εκδηλώσεις. Το Σάββατο, στο προαύλιο του Αη Γιάννη θα δώσει ρεσιτάλ πιάνου η Ντόρα Μπακοπούλου, με έργα Σοπέν και Χατζιδάκι, ενώ την Κυριακή στην αυλή Αγγελίδη ο Κώστας Καρράς θα παρουσιάσει το μονόπρακτο του Νικολάι Γκόγκολ «Το ημερολόγιο ενός τρελού». Κλασική κιθάρα θα παίξει ο Μιχάλης Σουρβίνος. Στη Χάλκη, εξάλλου, την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παραδοσιακής μουσικής με τον Μιχάλη Χαλκίτη στο σαντούρι. Τη Δευτέρα (3/9) θα δοθεί συναυλία από την Ορχήστρα του Μιχάλη Μισσού.