Διαμαρτυρία τη Δευτέρα στο υπουργείο Εργασίας
INTIME NEWS |
Οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν σε διαμαρτυρία τη Δευτέρα 24 Φλεβάρη, στις 2.30 μ.μ., έξω από το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί με εκπροσώπους του. «Οσο συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και στα άλλα νησιά μας των Νότιων Κυκλάδων, τόσο αυξάνεται και η ανησυχία μας για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους - που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στον κλάδο μας», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση.
Επισημαίνουν ιδιαίτερα την απουσία μέτρων πρόληψης και αντισεισμικών ελέγχων, την έλλειψη βασικών υποδομών αλλά και την «επιλεκτική διαχείριση τέτοιων φυσικών φαινομένων, με υποσχέσεις και μέτρα αποσπασματικά».
Οπως καταγγέλλουν, οι κυβερνητικές αναφορές σε ...επιχειρησιακά σχέδια και ετοιμότητα ισοδυναμούν με πρόκληση καθώς: Το μοναδικό λιμάνι της Σαντορίνης βρίσκεται εντός της Καλντέρας και συνδέεται «με έναν και μοναδικό δρόμο με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο», με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολο έως αδύνατο να προσεγγιστεί σε περίπτωση ανάγκης. Το νοσοκομείο - επιχείρηση του νησιού λειτουργεί με το μισό προσωπικό, με 27 μόνο κλίνες και 1 ασθενοφόρο. «Δεν θα ανεχτούμε άλλα "Τέμπη"», τονίζουν.
«Το άγχος της κυβέρνησης είναι πώς θα αποκατασταθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Μήπως δεν θυμόμαστε τις συστάσεις να περιορίσουν κάτοικοι και εργαζόμενοι τις μετακινήσεις τους για να μην επιβαρύνουν την τουριστική έκρηξη; Ποιος ευθύνεται για την ασύδοτη δόμηση και τα πολεοδομικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν έτσι ώστε τα 4 πεντάστερα που υπήρχαν το 2004 να γίνουν 72; Ποιος ευθύνεται για την εργοδοτική αυθαιρεσία που δεν υπάρχει κανείς να ελέγξει, αφού δεν βρίσκεται στο νησί κανένας υπάλληλος του ΣΕΠΕ; Αφησαν ακόμα και τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες να εκμεταλλευτούν το κύμα φυγής κερδοσκοπώντας πάνω στην αγωνία τους!», σχολιάζουν τα Συνδικάτα.
«Μόνο με τον συλλογικό μας αγώνα και την αλληλεγγύη μας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη βαρβαρότητα αυτού του συστήματος που μας αφήνει πάντα απροστάτευτους», καταλήγουν και απαιτούν από την κυβέρνηση μέτρα προστασίας για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους.
Διεκδικούν:
-- Να διασφαλιστούν το εισόδημα, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στον τουρισμό και στην εστίαση στα νησιά που χαρακτηρίστηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.
-- Επέκταση του ταμείου ανεργίας για τους μήνες Φλεβάρη - Μάρτη.
-- Επιδότηση ενοικίων, πάγωμα λογαριασμών ΔΕΚΟ, πληρωμών σε εφορία, στεγαστικών δανείων.
-- Να διαμορφωθούν κατάλληλοι μηχανισμοί ενημέρωσης και καθοδήγησης και οι απαραίτητες υποδομές για την ασφαλή συγκέντρωση και διαφυγή του πληθυσμού.
-- Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο, όταν χρειαστεί.
-- Να καλυφθούν όλα τα κενά στις δομές Υγείας, με ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και επάρκεια των αναγκαίων υλικών και φαρμάκων.
-- Να υλοποιηθεί αμέσως σχεδιασμός αντισεισμικού ελέγχου όλων των κτιρίων και να αντιμετωπιστούν με τα κατάλληλα μέτρα οι όποιοι κίνδυνοι διαπιστωθούν.
Παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνουν σωματεία και φορείς της Πιερίας τη Δευτέρα 24 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στο δημαρχείο Κατερίνης, για τη νέα «θηλιά» που μπαίνει στον λαιμό των δημοτών με τις ευλογίες της δημοτικής αρχής Κατερίνης.
Οπως καταγγέλλουν, έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι αντιλαϊκοί νόμοι 4978/2023 και 5027/23 της ΝΔ, που προβλέπουν ότι οι υπάλληλοι των Οικονομικών Υπηρεσιών των δήμων υποχρεώνονται να βεβαιώνουν χρέη και να λογοδοτούν σε ΥΠΕΣ και Ελεγκτικό Συνέδριο αν δεν εξάντλησαν όλα τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (δεσμεύσεις ΑΦΜ σε εφορίες και αναγκαστική κατάσχεση εις χείρας τρίτων σε πιστωτικά ιδρύματα). Σε περίπτωση μη εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων προβλέπεται ακόμα και ο καταλογισμός των ποσών σε βάρος των αρμόδιων υπαλλήλων!
Τα σωματεία και οι φορείς της Πιερίας καλούν τη δημοτική αρχή Κατερίνης να πάρει άμεσα θέση για το αίσχος των κατασχέσεων και να βγει μπροστά, να σταθεί έμπρακτα στο πλευρό των δημοτών και να απαιτήσει την κατάργηση του επαίσχυντου νόμου, που βάζει τον λαό με την πλάτη στον τοίχο.
Σε νέες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων «Tasty Foods» την Τρίτη 25 Φλεβάρη, συνεχίζοντας τον αγώνα για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς και αναβάθμιση στα δικαιώματα για τους εργαζόμενους στην «PepsiCo Hellas».
Πρόκειται για την έβδομη αντίστοιχη κινητοποίηση των εργαζομένων από την αρχή του έτους, κόντρα στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας, η οποία αρχικά απέφευγε να απαντήσει στα αιτήματα των εργαζομένων. Οταν κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων αναγκάστηκε να φέρει τη δική της αντιπρόταση για τη Σύμβαση, ζήτησε προκλητικά «σχέδιο» για την επιβολή 6ήμερης δουλειάς την περίοδο της υψηλής παραγωγικότητας, με το Σωματείο να ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου. Στη συνέχεια η εργοδοσία πρότεινε αυξήσεις 5%, τις οποίες όμως συνέδεσε με την πραγματοποίηση «αξιολογήσεων», μέτρο απέναντι στο οποίο οι εργαζόμενοι έχουν επίσης ανοιχτό μέτωπο, διεκδικώντας αυξήσεις 10% για όλους.
Τη Δευτέρα θα γίνει νέα συνάντηση του Σωματείου με την εργοδοσία, ενώ την Τρίτη, στο πλαίσιο των στάσεων εργασίας, οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.
Αποτέλεσμα έφερε η πίεση που άσκησαν τα Σωματεία και οι σύλλογοι της Λοκρίδας για την επανασύνδεση του ρεύματος στο σπίτι άπορου κατοίκου της Μαλεσίνας Φθιώτιδας για οφειλή που δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ. Η πάροχος εταιρεία δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην επανασύνδεση και ρύθμιση της οφειλής. Σωματεία και σύλλογοι της Λοκρίδας με έγγραφη διαμαρτυρία τους προς την πάροχο απαίτησαν την άμεση επανασύνδεση. Με νεότερη ανακοίνωση ενημερώνουν για τη θετική εξέλιξη και απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην 24ωρη απεργία στις 28 Φλεβάρη και την απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία της Αταλάντης.