Στις διαπραγματεύσεις η αντιπροσωπεία του ΕΑΜ αποτελούνταν από τους Γ. Σιάντο (Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της αντιπροσωπείας), Μ. Παρτσαλίδη (Γραμματέα της ΚΕ του ΕΑΜ) και Ηλ. Τσιριμώκο (γγ του κόμματος Ενωση Λαϊκής Δημοκρατίας). Την κυβέρνηση εκπροσωπούσαν οι Ι. Σοφιανόπουλος (υπουργός Εξωτερικών), Π. Ράλλης (υπουργός Εσωτερικών) και Ιωάννης Μακρόπουλος (υπουργός Γεωργίας).
Η Συμφωνία προέβλεπε την αποστράτευση και τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ, του ΕΛΑΝ και της Εθνικής Πολιτοφυλακής. Ακόμα, μεταξύ άλλων, την εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού από δωσίλογους και φασιστικά στοιχεία και τη διενέργεια δημοψηφίσματος και στη συνέχεια εκλογών μέσα στο 1945.
Της Συμφωνίας προηγήθηκε η δυσμενής έκβαση της μάχης της Αθήνας και του Πειραιά κατά την κρίσιμη ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη 1944. Ωστόσο, η ανακωχή της 11ης Γενάρη κάθε άλλο παρά σήμαινε και ήττα συνολικά του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, που κυριαρχούσε στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Το ΚΚΕ και το ΕΑΜ διατηρούσαν επιρροή στην πλειοψηφία των λαϊκών μαζών, ενώ ο ΕΛΑΣ συνέχιζε να συσπειρώνει τον κύριο όγκο των δυνάμεών του.
Ετσι, ο συμβιβασμός της Βάρκιζας, όχι μόνο δεν αντιστοιχούσε στον συσχετισμό δυνάμεων, αλλά - κυρίως - στις ανάγκες της ταξικής πάλης εκείνη την περίοδο, που ήταν η αξιοποίηση των επαναστατικών συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί μετά την απελευθέρωση.
Το βασικό πρόβλημα ήταν η επιδίωξη του ΚΚΕ για ενότητα με τις αστικές δυνάμεις ή κομμάτι αυτών που προσδιορίζονταν ως αντιφασιστικές, τη στιγμή που αυτές, χωρίς καμία αυταπάτη, προετοίμαζαν με κάθε μέσο τη συντριβή του ίδιου και των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων. Επιδίωξη που εξελίχθηκε ήδη από την περίοδο της Κατοχής με κομβικούς σταθμούς την υπαγωγή του ΕΛΑΣ στο Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής και τις Συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας, όπως και κατά την Απελευθέρωση, με τη συμμετοχή του ΕΑΜ στην κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» του Γ. Παπανδρέου.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ακόμα και η αντιπαράθεση του Δεκέμβρη έγινε κατανοητή από το ΚΚΕ ως μέσο πίεσης στην κατεύθυνση της δημοκρατικής εξομάλυνσης και όχι ως αγώνας για την κατάλυση της καπιταλιστικής εξουσίας. Ως συνέχεια των παραπάνω επομένως και η υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας εκτιμιόταν πως θα άνοιγε δρόμο για μια δημοκρατική εξομάλυνση.
Φυσικά, τελικά οι αστικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τη Συμφωνία προκειμένου να ολοκληρώσουν τη συντριβή του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ενώ η αστική κρατική και παρακρατική τρομοκρατία ξεκίνησε να φουντώνει ελάχιστα 24ωρα μετά την υπογραφή της.
Ωστόσο, ακόμα και μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας το ΚΚΕ τελικά δεν υποτάχθηκε και, έστω με σχετική καθυστέρηση, οργάνωσε τον τρίχρονο ένοπλο λαϊκό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Αφησε έτσι σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες δεκαετίες μέχρι σήμερα, αφού μπροστά στο δίλημμα «υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση», το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα επέλεξαν τον δεύτερο δρόμο. Ενώ απέδειξε έμπρακτα ότι οι όποιες υποχωρήσεις δεν ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού με τον ταξικό αντίπαλο, αλλά στρατηγικά λάθη, που προέκυψαν από την έλλειψη ανάλογης προγραμματικής ετοιμότητας και επαναστατικού προσανατολισμού από κοινού και με άλλους παράγοντες, που το ΚΚΕ έχει συλλογικά μελετήσει και αποτυπώσει μαζί με επίκαιρα συμπεράσματα στα ντοκουμέντα και επεξεργασίες του, όπως τους τόμους του Δοκιμίου Ιστορίας.
Συγκέντρωση στο Αίγιο το Σάββατο 15 Φλεβάρη | Θα μιλήσει ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ
Τους ηρωικούς αγώνες των σταφιδοπαραγωγών και σταφιδεργατών της Αιγιαλείας τιμά η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ με συγκέντρωση στο Αίγιο το Σάββατο 15 Φλεβάρη, στις 5 μ.μ. στην πλατεία Δεξαμενής.
Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.
Ο χώρος της συγκέντρωσης συνδέεται με τους πρώτους νεκρούς του κινήματος των σταφιδοπαραγωγών, τον Αύγουστο του 1934, Στάθη Μπακόπουλο και Σταύρο Ντρίνια, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια μαζικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή.
Η συγκέντρωση είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της έκδοσης που επιμελήθηκε η ΚΟ, με τίτλο «Σταφίδα: Ο λεγόμενος και "μαύρος χρυσός" του Μωριά - Μια ιστορία ταξικών αγώνων και συγκρούσεων» και η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».
«Πάππου προς πάππου ποτίζουν με τον ιδρώτα τους τους κάμπους και τις πλαγιές της Μεσσηνίας και της Κορινθίας, της Αχαΐας και της Ηλείας. Ο ιδρώτας (όμως) τούτος είναι ολόκληρος ποτάμι, που τρέχοντας έγινε χρυσάφι», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο βιβλίο του Νίκου Μπελογιάννη που κυκλοφόρησε το 1945 με τίτλο «Τι πρέπει να γίνει για να ζήσουν οι σταφιδοπαραγωγοί». Το απόσπασμα χρησιμοποιείται στο κάλεσμα - πρόσκληση της Τομεακής Επιτροπής Αχαΐας για την εκδήλωση του Σαββάτου και συνεχίζει:
«(Μα) το χρυσάφι αυτό αντί να πάει στην τσέπη του σταφιδοπαραγωγού, πήγε στις κάσες και τα πορτοφόλια του σταφιδέμπορα, του οινοπνευματοβιομήχανου, του τραπεζίτη, του τοκογλύφου.
Ολοι ετούτοι απόκτησαν μέγαρα, πλούτη και μεγαλεία, ενώ ο σταφιδοπαραγωγός έμεινε με τη ρημαγμένη καλύβα του».
Παράλληλα η ΤΕ Αχαΐας πραγματοποιεί στην περιοχή της Αιγιαλείας περιοδείες ενημέρωσης και καλέσματος συμμετοχής στη συγκέντρωση, με το εξής πρόγραμμα:
-- Σήμερα Τετάρτη στις 6 μ.μ. στο Διακοπτό, με επικεφαλής τον Χρήστο Απόκη, μέλος της ΤΕ Αχαΐας.
-- Αύριο Πέμπτη στις 6 μ.μ. σε Μαυρίκι - Κουνινά, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Παγώνη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας.
-- Την Παρασκευή 14 Φλεβάρη στις 6 μ.μ. σε Κρόκοβα - Αχλαδιά, με επικεφαλής τον Γιώργο Μποδιώτη, μέλος του Τομεακού Γραφείου Αχαΐας.
-- Το Σάββατο 15 Φλεβάρη στις 10.30 π.μ. στην κεντρική αγορά του Αιγίου, με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή Αχαΐας.
Για τη συγκέντρωση του Σαββάτου στο Αίγιο δρομολογούνται λεωφορεία από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ως εξής:
Σε συγκεντρώσεις - ομιλίες με θέμα «Οι διεθνείς εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ», προχωρά σήμερα, Τετάρτη, η ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ, με το εξής πρόγραμμα:
Οι Κομματικές Οργανώσεις Υγείας του ΚΚΕ και οι ΟΒ Υγείας Ηρακλείου της ΚΝΕ διοργανώνουν την Κυριακή 16 Φλεβάρη, στις 18.30, στο Αμφιθέατρο Καμάρης του ΕΛΜΕΠΑ, εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου του Νικολάι Σεστέρνια «Η δημόσια Υγεία στην ΕΣΣΔ», με ομιλητή τον Βασίλη Κούδα, στέλεχος του ΚΚΕ και ψυχίατρο, διευθυντή ΕΣΥ στο ΠΑΓΝΗ.