«Ούτε μία απόλυση!» απαιτεί η ΔΑΣ
Eurokinissi |
Υπενθυμίζεται ότι τα 2,3 δισ. πετροδόλαρα από το Αμπου Ντάμπι και την εταιρεία «Pure Health Holdings» κατευθύνθηκαν για την εξαγορά του παραπάνω ομίλου, που έχει στην ιδιοκτησία του 10 νοσοκομεία, 16 κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Συγκεκριμένα, ο κολοσσός, που «ισχυροποιείται» με την επένδυση αυτή, διαθέτει στη χώρα μας τα «Υγεία», «Μητέρα», «Λητώ», «Metropolitan Hospital» και «Metropolitan General», «Creta Interclinic» στην Κρήτη και «City Hospital» στην Καλαμάτα.
Μόλις προχθές, λοιπόν, ανακοινώθηκε και το πρώτο «χτύπημα» στους εργαζόμενους από την ισχυροποίηση της θέσης του ομίλου, αφού σκοπός του είναι να κλείσει την κλινική «Λητώ» και να τη μετατρέψει σε πρωτοβάθμια μονάδα, με τους εργαζόμενους να μένουν «στον αέρα».
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση ομηρίας και αβεβαιότητας, οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ στην κλινική απαιτούν να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, με τους ίδιους μισθολογικούς και θεσμικούς όρους, και να μη χαθεί ούτε μία μέρα προϋπηρεσίας. Τονίζουν δε ότι η εξαγορά φέρνει «νέα δεινά για τους εργαζόμενους του κλάδου και για όλους τους ασθενείς που ψάχνουν να βρουν υπηρεσίες Υγείας σε ένα απαξιωμένο και υποβαθμισμένο σύστημα Υγείας».
Η ΔΑΣ θυμίζει ότι ο αραβικός όμιλος που κάνει την εξαγορά είχε υπολογίσει για την επένδυση το γεγονός ότι «σημαντικό ποσοστό των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα πληρώνονται από τους ίδιους τους ασθενείς». Και σχολιάζει: «Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι με τη δική μας κακοπληρωμένη εργασία των 660 ευρώ, την απόλυτη συνεργασία του υπουργείου "εμπορίου της Υγείας", που ξηλώνει ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο σύστημα, και τα λεφτά του κόσμου που ψάχνει την υγειά του, δημιουργούν αμύθητα πλούτη!».
«Αυτή είναι η εργοδοσία που μας ζητάει να βάζουμε πλάτη και αρνείται εδώ και 10 σχεδόν χρόνια να υπογράψει ΣΣΕ! Ακόμα και αυτήν την απαράδεκτη πρόταση του ΟΜΕΔ, που διατηρεί τον διαχωρισμό παλιών και νέων εργαζομένων, που κρατάει τον βασικό μισθό του εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού σχεδόν στο ύψος του βασικού μισθού της ΓΣΕΕ, σαν να είμαστε ανειδίκευτοι δηλαδή, που δεν μας δίνει πίσω τίποτα από τα ειδικά θεσμικά δικαιώματα του κλάδου! Ας μην εθελοτυφλεί λοιπόν η πλειοψηφία της ΟΣΝΙΕ για την πρόταση του ΟΜΕΔ, αλλά να δει την πραγματικότητα και τη σκληρή καθημερινότητα των εργαζομένων του κλάδου», τονίζουν οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ.
Και ξεκαθαρίζουν ότι «ο αγώνας των εργαζόμενων του "Λητώ" είναι αγώνας όλων μας! Είναι αγώνας όλου του κλάδου!», απαιτώντας, εκτός από την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, «όλοι οι συμβασιούχοι να γίνουν αορίστου χρόνου, να ικανοποιηθούν όλα τα δίκαια αιτήματά τους ώστε να μη διαταραχθεί η προσωπική και οικογενειακή τους ζωή!». Επίσης, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, αυξήσεις από τη χαμηλότερα αμειβόμενη ειδικότητα μέχρι την υψηλότερη, στους δε βασικούς να γίνει με βάση τα 950 ευρώ, και αναγνώριση όλων των τριετιών. Ακόμα, επαναφορά επιδομάτων (τέκνων, γάμου, σπουδών, διαχειριστικού λάθους και οθόνης, ανθυγιεινής εργασίας, θέσης, ωρίμανσης), αδειών κλειστών τμημάτων και μειωμένων ωραρίων, προσλήψεις προσωπικού, εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.
Διαμαρτυρία αύριο από το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων
Την πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή της «ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας» στις εργαζόμενες και τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό τους από τη διοίκηση της ΔΥΠΑ καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων. «Οι ανάγκες μας δεν περιμένουν», τονίζει το Σωματείο και απαιτεί να καταβληθεί άμεσα η παροχή στις δικαιούχους που περιμένουν για μήνες πασχίζοντας να τα βγάλουν πέρα με τα ενοίκια, τους λογαριασμούς και τις ανάγκες των βρεφών τους. Το Σωματείο έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά παρεμβάσεων στη διοίκηση της ΔΥΠΑ, έκανε κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας, την περασμένη Παρασκευή, ενώ οργανώνει νέα διαμαρτυρία αύριο, Πέμπτη, στις 8.30 π.μ., στη Γενική Διεύθυνση Εισφορών του ΕΦΚΑ (Σατωβριάνδου 18, Αθήνα).
Ενώ με νομοθετική ρύθμιση (αρ. 151 ν. 5078/2023) οι δικηγόροι που δουλεύουν με έμμισθη εντολή ή μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, όπως και εργαζόμενες άλλων κλάδων, δικαιούνται την «ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας», διάρκειας 9 μηνών, η οποία ανέρχεται στο ύψος του κατώτατου μισθού, η ρύθμιση αυτή δεν έχει γίνει πράξη. «Το περίφημο επιτελικό κράτος, ενώ είναι ταχύτατο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, έχει παγώσει την πληρωμή των μητέρων μισθωτών δικηγόρων από τη στιγμή που τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα για τις αιτήσεις, με την επίκληση μηχανογραφικού προβλήματος στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών και οφειλών των δικαιούχων», σχολιάζει το Σωματείο. Το αποτέλεσμα είναι «πολλές μητέρες να μην έχουν λάβει την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας», ενώ η σχετική καθυστέρηση «προσεγγίζει τους 10 μήνες»! Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της ΔΥΠΑ δήλωσαν στην αντιπροσωπεία του Σωματείου, στην οποία συμμετείχε και δικαιούχος του επιδόματος που δεν το έχει λάβει ακόμα, ότι «η πληρωμή δεν έχει γίνει γιατί ακόμα... περιμένουν την τακτοποίηση της ασφάλισης των δικαιούχων με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ».
Το Σωματείο απαιτεί: Να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα στην πλατφόρμα και να αποδοθεί η ειδική παροχή στις δικαιούχους. Να καταβάλλεται η ειδική παροχή σε κάθε εργαζόμενη γυναίκα, ανεξαρτήτως αν είναι μισθωτή ή αυτοαπασχολούμενη, άνευ οποιασδήποτε προϋπόθεσης. Να καταργηθεί άμεσα η προϋπόθεση να μην έχει η δικαιούχος ασφαλιστικές οφειλές.
Τη στήριξή της στον αγώνα του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων για να καταβληθεί άμεσα το επίδομα στις δικηγόρους εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. «Δεν ανεχόμαστε σήμερα, το 2025, οι εργαζόμενες με έμμισθη εντολή ή αυτοαπασχολούμενες να μη λαμβάνουν επίδομα μητρότητας. Απαιτούμε να τους καταβάλλεται το επίδομα μητρότητας χωρίς κανέναν όρο και καμία προϋπόθεση», τονίζει.
Με το «καλημέρα» της λειτουργίας της «νέας» Πολυδύναμης Νοσηλευτικής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Αττικής (πρώην ΨΝΑ) τα προβλήματα οξύνονται ολοένα και περισσότερο στο Νοσοκομείο, ενώ έρχονται να προστεθούν και τα «εντέλλεσθε» προς το υγειονομικό προσωπικό και τους εφημερεύοντες ιατρούς.
Εξάλλου, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στην ΥΠΕ η διοίκηση έκανε ξεκάθαρο τι θα ακολουθήσει, λέγοντας ότι «όλα προσαρμόζονται στη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας και στις αντοχές της οικονομίας», όπως αναδεικνύει ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, καλώντας τους εργαζόμενους του νοσοκομείου στη Γενική Συνέλευση αύριο Πέμπτη, στις 11 π.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
Η κατάσταση στα ΤΕΠ - επισημαίνει ο Σύλλογος - παραμένει ασφυκτική, αφού σε όλη την Αττική στην πλειοψηφία των εφημεριών καλύπτονται ακόμα και οι λεγόμενες επικουρικές κλίνες (δηλαδή ράντζα), με τους ασθενείς να μεταφέρονται από τη μία ψυχιατρική μονάδα στην άλλη ή, στην περίπτωση των ακούσιων περιστατικών, ακόμα και πίσω στα κρατητήρια. Επίσης, οι εφημερεύοντες υγειονομικοί (γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι) καλούνται να φέρουν σε πέρας πρόσθετα εμπόδια που καμία σχέση δεν έχουν με την εξεταστική διαδικασία και τον λόγο ύπαρξής τους στην εφημερία, που δεν είναι άλλος από την εξέταση του ψυχικά πάσχοντος και την παροχή της απαραίτητης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φροντίδας.
«Οι εφημερεύοντες ψυχίατροι απειλούνται με μηνυτήριες αναφορές γιατί δεν υπάρχουν κλίνες στο ΕΣΥ και ταυτόχρονα υποχρεώνονται να επισπεύσουν μια διαδικασία που μόνο προς όφελος των ασθενών μας δεν είναι, αφού δεν τους επιτρέπεται έτσι να κάνουν ολοκληρωμένα και με ασφάλεια την ψυχιατρική εξέταση που χρειάζεται για να κρίνουν αν χρειάζεται να νοσηλευτεί ο εκάστοτε ασθενής ή όχι.
Την ίδια στιγμή, με εντολές από τη Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας και τη 2η ΥΠΕ (αφού πλέον εκεί υπάγεται) τα ΤΕΠ μετατρέπονται, με κίνδυνο ασθενών και προσωπικού, σε παθολογικό - μικροβιολογικό - καρδιολογικό εξεταστήριο, χωρίς τις απαραίτητες χωροταξικές συνθήκες, δυσχεραίνοντας και καθυστερώντας την ψυχιατρική εξέταση, όπως οφείλουμε ως μονάδα Ψυχικής Υγείας. Εξεταστήριο που προορίζεται για την εξέταση ακούσιων περιστατικών μετατρέπεται σε παθολογικό εξεταστήριο και μένει μόνο ένα εξεταστήριο για την εξέταση ακούσιων περιστατικών, ενώ οι ψυχίατροι αντί να εξετάζουν ψυχιατρικά τον ασθενή θα πρέπει παράλληλα να κάνουν αιμοληψίες και καρδιογραφήματα, την ώρα που στο πρώην ΨΝΑ υπάρχει Παθολογική κλινική», υπογραμμίζει ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων του ΨΝΑ.
Το αποκορύφωμα όλων, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, είναι ότι ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας και η 2η ΥΠΕ υποκαθιστούν την ανάγκη για πρόσληψη καρδιολόγου, με την οδηγία να στέλνονται για γνωμάτευση τα καρδιογραφήματα - μιας μονάδας που νοσηλεύει καθημερινά περίπου 300 ασθενείς στις 9 Ψυχιατρικές κλινικές και στα Τμήματα Χρόνιων Ασθενών, και άλλους 590 στην κοινότητα - στον καρδιολόγο (υπηρετεί με ΔΠΥ) ...με viber.
«Αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν τίθεται θέμα τακτικής καρδιολογικής παρακολούθησης των ασθενών αυτών, αφού ακόμα και στη μορφή επείγοντος αυτό γίνεται μέσω viber! Αυτή είναι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση που υλοποιούν. Η υποβάθμιση δεν έχει τέλος».