Μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Σπύρος Μίντζης, μέλος του ΔΣ του αθλητικού συλλόγου, με αφορμή και τις πρόσφατες κινητοποιήσεις της Επιτροπής Κατοίκων Προμπονά - Ανω Πατησίων - Ριζούπολης
RIZOSPASTIS |
Πολυκατοικίες μόλις 10 μ. από την είσοδο του ιστορικού γηπέδου της Ριζούπολης προβλέπουν οι σχεδιασμοί για την περιοχή |
Υπενθυμίζεται ότι οι σχεδιασμοί για την περιοχή, συνυφασμένοι με τα επιχειρηματικά συμφέροντα για την επικείμενη δόμηση των 55 στρεμμάτων του Προμπονά, προβλέπουν την ανάπτυξη τουλάχιστον 33.000 τ.μ. μπετόν με ιδιαίτερα υψηλό συντελεστή δόμησης, πάρκινγκ 1.400 θέσεων οχημάτων, χρήσεις γης για εμπορικά κέντρα, εγκαταστάσεις ανακύκλωσης συσκευασιών και υλικών, χώρο επεξεργασίας λυμάτων, μέχρι και Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών. Οι σχεδιασμοί χαρακτηρίζονται «πολεοδομικό έγκλημα» από την Επιτροπή Κατοίκων, καθώς αφορούν μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή, όπου η έλλειψη πρασίνου και χώρων αθλητισμού ψυχαγωγίας, σε συνδυασμό με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, την πολεοδομική ασφυξία και το αυξημένο κυκλοφοριακό, έχουν εδώ και χρόνια σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων.
RIZOSPASTIS |
Από την πρόσφατη κινητοποίηση της Επιτροπής Κατοίκων κατά της τσιμεντοποίησης του Προμπονά έξω από το γήπεδο του Απόλλωνα Σμύρνης |
Κάνοντας μια ιστορική αναφορά στο θέμα, ο Σπ. Μίντζης μάς εξήγησε ότι ο σχεδιασμός για την περιβόητη ανάπτυξη του ΒΙΟΠΑ στον Προμπονά ξεκίνησε το 2014, με τα όσα προβλέπονταν ήδη από τότε να εμπεριέχουν πολλά αρνητικά στοιχεία για την περιοχή (π.χ. υψηλός συντελεστής δόμησης 2.4). «Τότε εμείς από την πλευρά μας ως σύλλογος κινητοποιηθήκαμε άμεσα και καταφέραμε να υπάρξει διάταγμα από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη δημιουργία αθλητικών χώρων πλησίον του γηπέδου της Ριζούπολης οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των τμημάτων του συλλόγου, αλλά και γενικότερα για την άθληση των κατοίκων της περιοχής. Τα επόμενα χρόνια ο δήμος Αθηναίων προέβη σε παρεμβάσεις στα αρχικά σχέδια, ακόμα κι έτσι, όμως, τα τελικά σχέδια που προωθήθηκαν επίσημα τον Γενάρη του 2017 περιλάμβαναν τους χώρους άθλησης. Το συγκεκριμένο σημείο των σχεδίων, ωστόσο, δημιούργησε αρκετές αντιδράσεις και πιέσεις από επιχειρηματικά συμφέροντα της περιοχής, με αποτέλεσμα ο δήμος Αθηναίων, επί δημαρχίας Καμίνη, την ίδια χρονιά, τον Δεκέμβρη του 2017, να ανατρέψει τα πάντα όσον αφορά τη δημιουργία χώρων πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων. Ετσι, σε Δημοτικό Συμβούλιο τον Δεκέμβρη του 2017 ο δήμος Αθηναίων παρουσίασε τις νέες μελέτες, όπου πλέον όχι μόνο δεν υπήρχε η δημιουργία αθλητικών χώρων πλησίον του γηπέδου, αλλά και η ελάχιστη - υποχρεωτική δημιουργία χώρων πρασίνου, που προβλέπεται βάσει νόμων, άλλαξε τελείως και εντάχθηκε προς τη μεριά όπου υπάρχουν τα οικόπεδα που έχουν αγοραστεί από επιχειρηματίες. Στον αντίποδα, μετά και τις αντιδράσεις μας και προκειμένου να κρατηθούν τα προσχήματα, παραχωρούν έναν πολύ μικρό χώρο πρασίνου δίπλα στην κάτω πλευρά του γηπέδου, προς την οδό Ανθέων, όμως και σε αυτόν προβλέπεται να γίνει υπόγειο πάρκινγκ, υποτίθεται για τις ανάγκες του γηπέδου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του χώρου, που πλέον ίσα που φτάνει για τη δημιουργία π.χ. ενός γηπέδου 5x5».
Το οικόπεδο δίπλα στο γήπεδο, όπου αρχικά προβλεπόταν να δημιουργηθούν χώροι άθλησης αλλά σήμερα έχει περιφραχθεί από τα ιδιωτικά συμφέροντα |
Ο «στρατηγός» του ελληνικού ποδοσφαίρου απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών | Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Δημήτρη Κουτσούμπα
Eurokinissi Sports |
Ο Μίμης Δομάζος γεννήθηκε στις 22 Γενάρη του 1942 στους Αμπελόκηπους της Αθήνας. Ξεκίνησε να αγωνίζεται σε ηλικία 13 ετών στην Αμυνα Αμπελοκήπων, με το ταλέντο του να ξεχωρίζει από την αρχή. Μετά από έξι χρόνια μεταπήδησε στον Παναθηναϊκό, στον οποίο τελικά έμεινε για 20 χρόνια, φθάνοντας τις 502 εμφανίσεις σε αγώνες πρωταθλήματος, ρεκόρ που κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταρρίψει στην ομάδα. Συνολικά με τους «πράσινους» κατέκτησε 12 τίτλους, 9 πρωταθλήματα (1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1969, 1970, 1972, 1977) και 3 Κύπελλα (1967, 1969, 1977). Ενώ στις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του με τους «πράσινους» περιλαμβάνονται η σπουδαία πορεία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1971, με τη συμμετοχή στον τελικό του Γουέμπλεϊ, κόντρα στον Αγιαξ, και αυτή στον τελικό του διηπειρωτικού Κυπέλλου με τη Νασιονάλ από την Ουρουγουάη. Το 1978 έφυγε από τον Παναθηναϊκό και αγωνίστηκε στην ΑΕΚ μέχρι και το 1980, πανηγυρίζοντας με τους «κιτρινόμαυρους» το πρωτάθλημα της σεζόν 1978. Επέστρεψε στον Παναθηναϊκό για να κλείσει την καριέρα του. Παράλληλα αγωνίστηκε με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδας από το 1959 μέχρι το 1980 σημειώνοντας 4 γκολ.
Η κηδεία του Μ. Δομάζου θα πραγματοποιηθεί από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών τη Δευτέρα 27 Γενάρη στις 15.00, ενώ η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη από το πρωί (09.00) της ίδιας μέρας.
Στο συλλυπητήριο μήνυμά του για την απώλεια του Μίμη Δομάζου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζει:
«Αποχαιρετούμε τον Μίμη Δομάζο, τον "Στρατηγό" των ελληνικών γηπέδων, όπως τον αποκαλούσαν για τα ηγετικά του προσόντα και το ποδοσφαιρικό του ταλέντο. Απ' τις αλάνες των Αμπελοκήπων, στον Παναθηναϊκό και την Εθνική Ομάδα, ο Μίμης Δομάζος έγραψε τη δική του μοναδική ιστορία στο ποδόσφαιρο, τότε που αυτό παιζόταν "για ένα κοστούμι και μια πορτοκαλάδα", όπως έλεγε ο ίδιος. Θα τον θυμόμαστε και για τις συγκινητικές στιγμές που ζήσαμε μαζί, πριν δύο χρόνια, στη συναυλία - αφιέρωμα του ΚΚΕ στον Σταύρο Ξαρχάκο, όπου έδωσε το "παρών".
Τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους του».