Σε νέο σχόλιό τους οι αγωνιστές δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος, Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος και Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος απαντούν στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού που επιχειρείται από στελέχη της Περιφέρειας σχετικά με τις τεράστιες αυξήσεις στο χαράτσι του λεγόμενου «τέλους ταφής» στις οποίες προχωράει ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Σε σχετική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με δημάρχους που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, γίνεται προσπάθεια από τον αντιπεριφερειάρχη Αττικής και πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ να πεταχτεί «η μπάλα στην εξέδρα» για το ποιος έχει την ευθύνη για το χαράτσι. Ενώ όλοι - κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΕ, τοπικοί άρχοντες που στηρίζουν τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και αυτό το χαράτσι - έχουν βάλει το χεράκι τους, τώρα εμφανίζονται να ρίχνει ο ένας την ευθύνη στον άλλον, για να μη μείνει στα χέρια τους ο «μουτζούρης» της νέας φορομπηξίας που θα φτάσει από τους δήμους στα γνωστά υποζύγια, τα λαϊκά στρώματα. Σε αυτή τη λογική κινήθηκε και ο εκλεκτός της ΝΔ περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου κατά τ' άλλα σήκωσε τους τόνους ότι «η Περιφέρεια Αττικής δεν θα κάνει ούτε τον εισπράκτορα, ούτε τον πολιτικό "αυτοφωράκια" οποιασδήποτε κυβέρνησης», η δε κυβέρνηση «θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένες θέσεις πάνω στο θέμα αυτό και να το επιλύσει με την κατάλληλη νομοθέτηση».
Στο σχόλιό τους οι αγωνιστές δήμαρχοι τεκμηριωμένα καταδεικνύουν το άθλιο παιχνίδι που παίζεται σε βάρος του λαού:
«Απάντηση επιχειρεί να δώσει ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ για την απόφαση που λήφθηκε μέσα στα Χριστούγεννα για αύξηση της συνολικής απόδοσης μέσα στο 2025 υπέρ ΕΔΣΝΑ, προκαλώντας θύελλα. Επιλέγει γι' αυτό συνειδητά τη βολική αντιπαράθεση που στρέφεται γύρω από το ποιος είναι ή δεν είναι αρκετά νομομαθής σε νόμους που φέρουν από κοινού την υπογραφή των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Αποφεύγει έτσι να απαντήσει στην ουσία και στα ερωτήματα που θέτουμε οι τρεις δήμαρχοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Αττική.
Εμείς επιμένουμε στην κοινή μας καταγγελία και τον καλούμε να απαντήσει:
1. Πώς έγιναν η εκκαθάριση του 2021 - 2024 για το τέλος ταφής απορριμμάτων και τα διαχειριστικά κόστη του ΕΔΣΝΑ έτσι που να απαιτούνται τα διπλάσια περίπου ποσά από όσα προβλέπονταν για το 2024, πολύ πάνω κι από τη θεσμοθετημένη ετήσια αύξηση, δηλαδή συν 5 ευρώ ανά τόνο;
2. Γιατί αφήνονται υπονοούμενα για χρέη των δήμων μετά την εφαρμογή του ν. 5069/23, με βάση τον οποίο ανέλαβε μεν το υπουργείο να πληρώσει το "τέλος ταφής" του 2022 και του α' εξαμήνου του 2023 αντί των δήμων, αλλά τα ποσά αυτά τελικά παρακρατήθηκαν από τους κρατικούς πόρους υπέρ δήμων μέσα στο 2024;
3. Γιατί τα ποσά είναι πολύ παραπάνω κι από όσα ο ίδιος ο φορέας είχε εκτιμήσει λίγες μέρες πριν ότι θα απαιτηθούν στα τέλη του 2024;
Ως εκ τούτου, πώς αναφέρεται σε "αδυναμία των υπευθύνων (...) να συμπεριλάβουν στον προϋπολογισμό ένα κόστος που προβλέπεται στον νόμο";
4. Γιατί τα ποσά της εκκαθάρισης γίνονται απαιτητά μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2025 και γίνεται και χρήση του νέου νόμου (ν. 5151/24), που προβλέπει ότι "η ετήσια εισφορά των δήμων καταβάλλεται σε 12 ισόποσες δόσεις" και "το ποσό της ετήσιας εισφοράς θα παρακρατείται από τη ΔΕΗ ΑΕ ή τον εναλλακτικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, από τα έσοδα του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του οικείου δήμου";
5. Γιατί δεν συγκλήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ;
Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από το ύψος και τον τρόπο καταβολής του "τέλους ταφής", πρόκειται για πρόστιμο που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετακυλίεται στους εργαζόμενους δημότες και ζητάμε να καταργηθεί.
Είναι απαράδεκτο οι ίδιοι που δεν παίρνουν μέτρα για εξοπλισμό και έργα για τη διαχείριση των αποβλήτων, που επιτρέπουν το αίσχος του ΧΥΤΑ Φυλής - και είναι ανάμεσά τους όλες οι διοικήσεις της Περιφέρειας (Σγουρός, Δούρου, Πατούλης, Χαρδαλιάς) - να μιλούν εξ ονόματος του λαού που πληρώνει με την υγεία του, την ποιότητα ζωής και το εισόδημά του τη μεγάλη μπίζνα των απορριμμάτων και της δήθεν ανακύκλωσης, για να κάνουν χρυσό ταμείο οι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν».
Προειδοποιήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» εδώ και χρόνια για αυτή την άθλια κατάσταση, απόρροια της πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων όπου η συντήρηση των υποδομών δεν είναι προτεραιότητα
Η τρίτη και μεγαλύτερη λίμνη που έχει αποκαλυφθεί στον Κηφισό |
Η νέα «ανακάλυψη» έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες και προκαλεί ανησυχία για τη διάβρωση των θεμελίων της Εθνικής οδού που διασχίζει την Αττική και με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων έχει αφεθεί στη μοίρα της, χωρίς ούτε τη στοιχειώδη συντήρηση. Θυμίζουμε ότι η πρώτη λίμνη ανακαλύφθηκε από τα μέλη της ίδιας ομάδας, τον Γενάρη του 2023, στην περιοχή της πεζογέφυρας Περισσού και οδού Βικέλα στα Πατήσια, αμέσως μετά την υπόγεια συμβολή του Κηφισού με τον Ποδονίφτη, η δεύτερη τον Ιούλη του 2023 στο ύψος της Λεωφόρου Αθηνών και η τρίτη, που φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη (έχει μέχρι και ψάρια), βρέθηκε στο σημείο συνάντησης με το ρέμα της Εσχατιάς, άλλο ένα «γεφύρι της Αρτας» που έχει χρυσοπληρώσει ο λαός και δεν έχει ολοκληρωθεί εδώ και πάνω από 30 χρόνια.
Αυτή την κατάσταση έχουν καταγγείλει οι κομμουνιστές εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση πολλές φορές. Ενδεικτικά και μόνο αναφερόμαστε στην τελευταία παρέμβαση του Γ. Πρωτούλη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής, σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 11 Δεκέμβρη του 2024 με μοναδικό θέμα την πολιτική προστασία.
Αναφερόμενος ειδικά στον Κηφισό και στη μελέτη που έχει γίνει για τη διαχείριση κινδύνου πλημμύρας στην Αττική, του ΥΠΕΚΑ, τόνισε χαρακτηριστικά: «Διαφωνούμε στον προσανατολισμό, αλλά δίνει στοιχεία, όπως ότι ο Κηφισός παροχετεύει πάνω από 70% των υδάτων που πέφτουν στην Αττική. Για τον Κηφισό το 1994 θεσπίστηκε η προστασία του με ΠΔ που προέβλεπε δύο ζώνες προστασίας εκατέρωθεν του ποταμού, έκτασης 12.500 στρεμμάτων. Στην πρώτη ζώνη απαγορευόταν κάθε είδους δόμηση, πλάτους 50 μέτρων εκατέρωθεν, επιτρεπόταν μόνο γεωργική χρήση σε ορισμένα σημεία. Δεύτερη ζώνη προστασίας πέραν της πρώτης (...) όπου η δόμηση επιτρεπόταν σε μικρό συντελεστή και πολύ ήπιες χρήσεις. Προβλεπόταν και μια δεκαετής προθεσμία για την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων που βρίσκονταν μέσα στη ζώνη προστασίας. Σήμερα πρόκειται για κάποια τεράστια πολυκαταστήματα στου Ρέντη, στη Νίκαια, που δεν έχουν φτωχαδάκια. Αποτέλεσμα ήταν ότι ενώ φτιάχτηκε και φορέας ανάπλασης και διαχείρισης του Κηφισού στις αρχές του 2000, το ίδιο το κράτος παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 έφτιαξε πάνω στον Κηφισό, από τις Τρεις Γέφυρες έως το Φάληρο, τη Λεωφόρο Κηφισού για τις ανάγκες του Ολυμπιακού δακτυλίου. Ολες οι μελέτες λένε ότι είναι μια ωρολογιακή βόμβα, διότι δεν έχει διευθετηθεί κανένα παραρεμάτιο έργο που να καταλήγει σε αυτό».
Επίσης επισήμανε ότι μπορεί ένα μόνο μέρος του εγκιβωτισμένου ποταμού να καθαρίστηκε μετά από 20 χρόνια, το 2024 με τυμπανοκρουσίες από την Περιφέρεια Αττικής, μέσω εργολάβου που πήρε 1,2 εκατομμύρια, αφού η Περιφέρεια δεν διαθέτει δικά της μέσα και προσωπικό, αλλά αυτό δεν αλλάζει το πρόβλημα της ενδεχόμενης διάβρωσης που συντελείται και απαιτείται να παρθούν άμεσα μέτρα.
Σε σκωπτικό σχόλιό της, για τις λίμνες κάτω από τον Κηφισό, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σημείωνε τη Δευτέρα 6/1, ανήμερα των Φώτων:
«Μετά την ανακάλυψη και τρίτης λίμνης στο εγκιβωτισμένο τμήμα του Κηφισού, ύστερα από τις άλλες δυο που είχαν ανακαλυφθεί τα προηγούμενα χρόνια, προτείνουμε σε κυβέρνηση και Περιφέρεια Αττικής να τις συμπεριλάβουν στις τελετές αγιασμού των υδάτων για τα Θεοφάνεια».
Για μια ακόμα φορά οι κάτοικοι της πολυφημισμένης για το «τουριστικό θαύμα» Ρόδου, αλλά αθωράκιστης από φυσικά φαινόμενα, είδαν τις πόλεις και τα χωριά τους σε μια δυνατή βροχόπτωση να πλημμυρίζουν, όπως είχε συμβεί και πριν δύο μήνες. Η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου, ενιαίου, αντιπλημμυρικού σχεδιασμού έρχεται και πάλι στο προσκήνιο με ευθύνη κυβερνήσεων και τοπικών αρχών, που δεν έχουν προτεραιότητα την προστασία για το βιος και τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων.
Αυτή τη φορά με το «έμπα» του χρόνου στις 4/1 και 5/1 πλήγηκαν βόρειες και ανατολικές περιοχές του νησιού στο Τσαΐρι μέχρι και την Αφάντου. Πλημμύρισαν επίσης και δρόμοι στις Καλυθιές και το φημισμένο Φαληράκι, εκεί που πριν δύο μήνες είχε καταρρεύσει η κεντρική γέφυρα. Επίσης έγινε απεγκλωβισμός από το όχημα δύο επιβατών από πλημμυρισμένο δρόμο στην περιοχή Αφάντου. Αντλήσεις υδάτων υπήρξαν από δύο σημεία στην πόλη της Ρόδου στις οδούς Α. Διάκου και Κοδριγκτώνος. Προβλήματα αναφέρθηκαν επίσης σε χωριά της Ρόδου όπως η Πυλώνα.
Γι' αυτή την κατάσταση ο κρατικός μηχανισμός αρκέστηκε και πάλι στις γνωστές εκκλήσεις για μη μετακίνηση των ανθρώπων και αναγωγή στην ατομική ευθύνη.