Από την προσπάθεια των πυροσβεστών στο φλεγόμενο ξενοδοχείο |
Το αποτέλεσμα της πυρκαγιάς ήταν ο 55χρονος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, ο οποίος βρισκόταν στον πρώτο όροφο, να εγκλωβιστεί στις φλόγες, αντιμετωπίζοντας έντονα αναπνευστικά προβλήματα, ενώ τραυματίστηκε και όταν επιχείρησε να πηδήξει από το μπαλκόνι σε παρακείμενη στέγη. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, όπου και κατέληξε. Επίσης υπάρχουν 11 τραυματίες με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Τρικάλων, ανάμεσά τους και 4 παιδιά.
Στο σημείο επιχείρησαν 26 πυροσβέστες με τη συνδρομή 8 πυροσβεστικών οχημάτων, ενώ κινητοποιήθηκε και κλιμακοφόρο όχημα (όχι της Πυροσβεστικής) για την απομάκρυνση από τα μπαλκόνια και τον απεγκλωβισμό των 26 ανθρώπων που διέμεναν εκείνη την ώρα στο ξενοδοχείο. Χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστών αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται, ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις της αδερφής του ξενοδόχου που έχασε τη ζωή του, η οποία βρισκόταν στο ισόγειο, στον χώρο υποδοχής, ένα κλιματιστικό πήρε φωτιά και στη συνέχεια υπήρξε γρήγορη επέκτασή της.
Το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποια αυτόματη προειδοποίηση για το ξέσπασμα της φωτιάς, πάντως, δημιουργεί ερωτήματα για το αν υπήρχε και αν λειτουργούσε σωστά σύστημα πυρασφάλειας, αν η μονάδα είχε ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές και αν πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας.
Με Ερώτησή τους στους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιάννης Δελής, Διαμάντω Μανωλάκου και Βασίλης Μεταξάς, ζητούν να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του Δάσους του Περτουλίου στα Τρίκαλα, με δωρεάν πρόσβαση στις υποδομές του για την ψυχαγωγία και άθληση της νεολαίας, ώστε να μπορεί να απολαμβάνει τις σπάνιες αυτές φυσικές ομορφιές.
Οπως σημειώνουν: «Μέσα στο Δάσος Περτουλίου έχει διαμορφωθεί και λειτουργεί το ομώνυμο Χιονοδρομικό Κέντρο. Eίναι γνωστό ότι το δάσος Περτουλίου ανήκει κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο και παραχωρήθηκε με νόμο το 1934 για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς στη Δασολογική Σχολή του ΑΠΘ. Το δάσος αυτό το διαχειριζόταν το Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών (ΤΔΔΠΔ), το οποίο ήταν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) που οριζόταν κατά βάση από τη Δασολογική Σχολή.
Με τον νόμο 4957/2022 η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, κατήργησε το ΤΠΔΔ, ανοίγοντας τον δρόμο για την παράδοσή του στα διάφορα "τρωκτικά" που το έχουν βάλει στο στόχαστρό τους, αφού αυτό το δάσος είναι πραγματικό στολίδι και αποτελεί φιλέτο, με όχημα τη δήθεν αξιοποίηση της πανεπιστημιακής περιουσίας που την διαχειρίζεται Ανώνυμη Εταιρεία.
Ενώ, από τη μια μεριά, χρόνο με τον χρόνο οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις περικόπτουν τα κονδύλια για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων - κατά ποσοστό 70% έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία - από την άλλη τα εξωθούν να αντλήσουν έσοδα για τη λειτουργία τους με δίδακτρα στα Μεταπτυχιακά, σε άλλα προγράμματα σπουδών, καθώς επίσης και με την παράδοση σε επιχειρηματική κερδοσκοπική δραστηριότητα της Πανεπιστημιακής Περιουσίας, που προετοιμάζει το έδαφος για την παράδοση σε επιχειρήσεις.
Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει καταγγείλει τους στόχους αυτής της πολιτικής και μέσα στη Βουλή με πολλές παρεμβάσεις των βουλευτών του, τόσο κατά τη συζήτηση του Νόμου 4957/2022, όσο και έπειτα με Ερωτήσεις για τα προβλήματα και τις αρνητικές επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής (υλοτομίες, καύσιμη ξυλεία κ.λπ.), που αυτός ο νόμος προκάλεσε.
Είναι επίσης γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα ο δήμαρχος Πύλης πρόβαλε την απαίτηση να αφαιρεθεί από το Πανεπιστήμιο το ιδιοκτησιακό δικαίωμα της νομής του Χιονοδρομικού Κέντρου και να παραχωρηθεί στον δήμο, εξαπολύοντας έναν λίβελο κατά του Πανεπιστημίου, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα αυτής της κίνησης. Ερωτηματικά που αυξάνονται όταν είναι γνωστό ότι ο ίδιος δήμαρχος, όταν ψηφιζόταν ο νόμος, προσυπέγραφε μαζί με πολλούς άλλους φορείς την αντίθεσή του στην κατάργηση του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών - την οποία και επισυνάπτουμε - αναφέροντας τη μεγάλη συμβολή του για την ανάπτυξη της περιοχής.
Είναι φανερό ότι στο βάθος αυτής της διαμάχης βρίσκεται η αντίθεση για το ποιος θα καρπωθεί αυτά τα φιλέτα.
Το ΚΚΕ για μια ακόμη φορά επισημαίνει ότι:
Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Δάσους Περτουλίου, που έχει παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο για εκπαιδευτικούς ερευνητικούς σκοπούς και είναι ένα πραγματικό στολίδι σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Ούτε σκέψη για παραχώρηση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε επιχειρηματική - κερδοσκοπική δραστηριότητα εκείνων που το εποφθαλμιούν. Να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι.
Να διασφαλιστεί η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Περτουλίου, ο δημόσιος χαρακτήρας του, με δωρεάν πρόσβαση στις υποδομές του για την ψυχαγωγία και άθληση της νεολαίας και του λαού σε αυτό καθώς και στο Δάσος Περτουλίου, ώστε να μπορεί να απολαμβάνει τις σπάνιες αυτές φυσικές ομορφιές».
Καταλήγοντας ρωτούν τους υπουργούς:
«- Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση σε όλα τα παραπάνω.
- Ποια είναι η συμφωνία που φέρεται να καταλήχθηκε στη σύσκεψη που οργανώθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταξύ της κυβέρνησης, του δήμου Πύλης και του ΑΠΘ».
Τοπική και κρατική φορολόγηση γονατίζει τον λαό
Τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του δήμου για το 2025 καταψήφισε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας η «Λαϊκή Συσπείρωση» κάνοντας λόγο για «τοπική και κρατική φορολόγηση που γονατίζει τον λαό της Καβάλας».
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει: «Στον προϋπολογισμό του 2025 το κύριο μέρος των πόρων, πέρα από τα λειτουργικά, στα τακτικά έσοδα το μεγαλύτερο κομμάτι τους (μετά τις επιχορηγήσεις) είναι τα ανταποδοτικά τέλη και ένα σημαντικό κομμάτι έκτακτων εσόδων προέρχεται από τις προσαυξήσεις - πρόστιμα - παράβολα. Πληρώνει ο λαός στομ φορομπήχτη δήμο.
Συνολικά, σχεδόν 10 εκατ. ευρώ τα ανταποδοτικά και 620.000 τα πρόστιμα! Στα δε έκτακτα έσοδα τα παρελθόντα οικονομικά έτη ανέρχονται σε 10,5 εκατ. ευρώ. Το ξεζούμισμα συνεχίζεται!!! Πάνω από 20 εκατ. ευρώ είναι τα χρήματα που επιδιώκουν να πάρουν από τις τσέπες των λαϊκών οικογενειών, την ίδια στιγμή που τα χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προϋπολογίζονται στα 11 εκατ. περίπου.
Οσον αφορά τα έξοδα για τις πιο σημαντικές υπηρεσίες τα προβλεπόμενα έξοδα είναι χαρακτηριστικά: Πολιτισμού - Αθλητισμού και κοινωνικής πολιτικής 6,5 εκατ. ευρώ!!! Καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού 12,5 εκατ. ευρώ. Υπηρεσία τεχνικών έργων 7 εκατ. ευρώ και η Υπηρεσία Πρασίνου 1,2 εκατ. ευρώ!!! Δείγμα του περιορισμένου σχεδιασμού έργων και συντήρησης. Οι λοιπές υπηρεσίες απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του ΠΔΕ (8.172.000 ευρώ ή 72%) ποσό που προορίζεται (μελέτες κ.λπ.) για τους διάφορους εργολάβους!!! Κυρίως τα έξοδα κατευθύνονται σε υποδομές και δράσεις με κριτήριο τη διασφάλιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.
Ο δήμοι λειτουργούν ολοένα και με περισσότερες αρμοδιότητες χωρίς κρατικούς πόρους. Τοπική Διοίκηση σε ρόλο υπηρέτη των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, με υπηρεσίες υποστελεχωμένες, χωρίς χρηματοδότηση και μέσα για να τρίβουν τα χέρια τους οι εργολάβοι».
Οσο για τη συζήτηση που προηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο σχολίασε χαρακτηριστικά: «...Σε κακοπαιγμένο έργο γινόμαστε θεατές, με τη διοίκηση και τις παρατάξεις της "αντιπολίτευσης" να σηκώνουν τους τόνους στα δευτερεύοντα, αλλά να στηρίζουν την αντιλαϊκή πορεία του δήμου. Δεν αρθρώνουν κουβέντα για τον σφιχτό δημοσιονομικό κορσέ στους δήμους, κρύβουν την αιτία και τον υπεύθυνο. Την πολιτική δηλαδή της ΕΕ και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων που για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων ματώνουν τον λαό».
Σεισμοί μικρής έντασης σημειώθηκαν τα ξημερώματα και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής σε Χαλάνδρι και Αγία Παρασκευή. Οι έξι δονήσεις ήταν 1,3 έως 2,7 Ρίχτερ, αλλά χαμηλού εστιακού βάθους, με αποτέλεσμα να γίνουν αισθητοί στα βόρεια προάστια αλλά και σε περιοχές της Αθήνας. Ο μεγαλύτερος σεισμός, μεγέθους 2,7 Ρίχτερ, σημειώθηκε στο Χαλάνδρι στις 03.22 π.μ., με εστιακό βάθος 7,6 χλμ., σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας Ευ. Λέκκας σημείωσε για την περιοχή ότι «δεν χαρακτηρίζεται από μεγάλα ρήγματα» και ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Κυριακής και στη θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου, 89,5 χλμ. νοτιοδυτικά του νησιού, με εστιακό βάθος γύρω στα 10 χλμ. Επίσης, στις 2.15 μ.μ. έγινε στην ίδια περιοχή και δεύτερη δόνηση, 4,2 Ρίχτερ, 28 χλμ. νότια του νησιού.
Αρκετοί επιστήμονες, πάντως, λένε πως παρότι τις προηγούμενες χρονιές και τη χρονιά που φεύγει παρατηρήθηκε μια σχετική σεισμική ύφεση (το 2024 έγινε ένας μόνος σεισμός πάνω από 5,5 Ρίχτερ), είναι σίγουρο ότι θα έρθουν και εξάρσεις, κάτι που κάνει αναγκαία την αντισεισμική θωράκιση. Αυτή όμως, ελέω της ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων στη χώρα μας και στην ΕΕ συνολικά, δεν αποτελεί προτεραιότητα, γιατί θεωρείται «μη επιλέξιμο έργο», αφού δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους ...επενδυτές κεφαλαιοκράτες. Γι' αυτό είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες η πρόληψη και οι ασκήσεις ετοιμότητας πληθυσμού, οι δε έλεγχοι δημόσιων κτιρίων γίνονται - όπου γίνονται - υποτυπωδώς, με σμπαραλιασμένες υπηρεσίες σε προσωπικό και πόρους και με ρυθμούς ...χελώνας, κάτι που εύλογα δημιουργεί ανησυχία απέναντι στο ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού, ενώ άλυτα παραμένουν τα προβλήματα των πληγέντων από προηγούμενους σεισμούς.
Την είδηση ότι ξηλώθηκε από αγνώστους το έργο «58 καρφιά στα Τέμπη», που βρισκόταν τοποθετημένο κοντά στο σημείο του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος στα Τέμπη, γνωστοποίησε ο καλλιτέχνης Γιώργος Κόφτης, δημιουργός του έργου.
Το διαπίστωσε όταν πήγε στην περιοχή για να συντηρήσει την εγκατάσταση, που αποτελούνταν από σιδερένιους σωλήνες που είχαν το σχήμα καρφιών καρφωμένων στο έδαφος, αποτυπώνοντας συμβολικά τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας.
Σε κάθε περίπτωση, όποιος και αν προέβη σε μια τέτοια απαράδεκτη ενέργεια με όποιο κίνητρο, το σίγουρο είναι πως ο λαός και η νεολαία της χώρας με τις μεγαλειώδεις τους κινητοποιήσεις έχουν διατρανώσει πως το έγκλημα αυτό ούτε θα ξεχαστεί, ούτε θα συγκαλυφθεί.