Εντονη αντίδραση από «δυτικές» δυνάμεις
Τα μέλη της Βουλής στη «Σερβική Δημοκρατία» (RS) αποφάσισαν την Τρίτη να μπλοκάρουν στο εξής τις αποφάσεις στα ενιαία κρατικά όργανα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης που θα αφορούν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για την ένταξη στην ΕΕ. Η κρατιδιακή Βουλή (η RS αποτελεί το ένα από τα δύο κρατίδια που συναποτελούν τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη) εξέδωσε την απόφαση σε έκτακτη συνεδρίαση, όπου κρίθηκε ότι η συνεχιζόμενη δικαστική δίωξη του ηγέτη της RS, Μίλοραντ Ντόντικ (που κατηγορείται ότι αψήφησε αποφάσεις του ύπατου εκπροσώπου Κρίστιαν Σμιτ, που επιτηρεί την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Ντέιτον), είναι «διαδικασία με πολιτικά κίνητρα» και μέχρι αυτή να σταματήσει, θα μπλοκάρονται σχετικές αποφάσεις.
Η Βουλή της RS επέκρινε τις αποφάσεις, με βάση τις οποίες συνεχίζεται η δίκη Ντόντικ, του ειδικού απεσταλμένου Κρίστιαν Σμιτ, τον οποίο θεωρούν αναρμόδιο, όπως και το δικαστήριο αλλά και την εισαγγελία που έχουν επιληφθεί της υπόθεσης.
Αμεση ήταν η αντίδραση της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, που σε κοινή ανακοίνωση με τις πρεσβείες Ηνωμένων Πολιτειών, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας, καταδίκασαν την θέση αυτή του σερβικού Κοινοβουλίου ως «σοβαρή απειλή για τη συνταγματική τάξη της χώρας». «Σε μια εποχή που η επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά, η επιστροφή στους πολιτικούς αποκλεισμούς θα είχε αρνητικές συνέπειες για όλους τους πολίτες (...) η πλειοψηφία των οποίων υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ», ανέφερε η δήλωση των «Δυτικών». Από τη μεριά του, ο ίδιος ο Σμιτ ισχυρίστηκε ότι «οι προσπάθειες πολιτικοποίησης μιας δικαστικής υπόθεσης» προκειμένου να υπονομευτεί η συνταγματική τάξη της Βοσνίας είναι βαθιά ανησυχητικές και ότι δεν θα διστάσει για μέτρα διασφάλισης της εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας. «Ολοι στη Βοσνία (...) πρέπει να καταλάβουν ότι κανένα άτομο δεν είναι υπεράνω του νόμου (...) Καθένας, ανεξάρτητα από το όνομα ή τη θέση του, έχει δικαίωμα σε δίκαιη δίκη αλλά και υποχρέωση συμμόρφωσης με τις δικαστικές αποφάσεις».
Στο μεταξύ, ο υπουργός Ασφαλείας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Νέναντ Νέσιτς, ανακοινώθηκε χτες ότι συνελήφθη μαζί με άλλα έξι άτομα, κατηγορούμενος για συμμετοχή σε οργανωμένο έγκλημα, «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος, κατάχρηση εξουσίας και δωροληψία. Είχε προηγηθεί έρευνα για υπόθεση διαφθοράς στη δημόσια υπηρεσία του οδικού δικτύου της RS (Putevi Republike Srpske), της οποίας ο Νέσιτς ήταν γενικός διευθυντής την περίοδο 2016 - '20. Σε ανάρτησή του, ο Ντόντικ χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» τη δίωξη Νέσιτς.
Πρόταση μομφής και κατά του υπηρεσιακού προέδρου, Χαν Ντουκ-σου, ανακοίνωσε χτες ότι κατέθεσε το Δημοκρατικό Κόμμα στη Νότια Κορέα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης - που από την κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης (στις αρχές Δεκέμβρη) πρωτοστατεί σε προσπάθειες για να οδηγηθεί η χώρα άμεσα σε νέες εκλογές.
Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί σήμερα.
Θυμίζουμε ότι ο Χαν ήταν πρωθυπουργός αλλά ανέλαβε υπηρεσιακά καθήκοντα Προέδρου, ύστερα από τη πρόταση μομφής που υπερψήφισε στις 14/12 η Βουλή σε βάρος του Προέδρου Γιουν Σοκ-γελ, που ωστόσο για να επικυρωθεί οριστικά χρειάζεται να εγκριθεί και το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης είναι ότι ο Χαν αρνείται να διορίσει τρεις δικαστές που χρειάζεται για να συμπληρωθούν και οι εννιά έδρες του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που είναι αρμόδιο να αποφασίσει οριστικά για την αποπομπή Γιουν μέσα σε ένα εξάμηνο, ή να ακυρώσει την καθαίρεσή του.
Ο Γιουν επιδίωξε να επιβάλλει στρατιωτικό νόμο στη χώρα στις αρχές του μήνα - επικαλούμενος λόγους «εθνικής ασφάλειας» - αλλά λίγες ώρες μετά ανακλήθηκε η απόφασή του, ύστερα από αντιδράσεις και από το κόμμα του (της Εξουσίας του Λαού).
Από τη μεριά του ο Χαν υποστηρίζει ότι αφού ένας υπηρεσιακός Πρόεδρος οφείλει «να απέχει από την άσκηση των πιο σημαντικών αποκλειστικών προεδρικών εξουσιών, μεταξύ των οποίων είναι ο διορισμός στους συνταγματικούς θεσμούς», «θα πρέπει πρώτα να επιτευχθεί συναίνεση ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και την αντιπολίτευση στην Εθνοσυνέλευση, η οποία εκπροσωπεί τον λαό».
Πάνω από 200.000 σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, μετά από χιονοθύελλα που έπληξε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως στο βορειοδυτικό και στο κεντρικό τμήμα της.
Προβλήματα συνόδευσαν τη σφοδρή κακοκαιρία και στη γειτονική Κροατία, όπου υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων περιστάσεων χρειάστηκε να παρέμβουν για να διασώσουν 48 ανθρώπους που - σύμφωνα με ρεπορτάζ - θάφτηκαν από χιόνι στην κεντρική περιφέρεια Λίκα.
Ισχυροί άνεμοι και χιονόπτωση προκάλεσαν δυσκολίες και στη Σλοβενία, μεταξύ άλλων για τη διάσωση Ούγγρου πεζοπόρου. Τέλος, προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετώπισαν και τουλάχιστον 10.000 σπίτια στη δυτική Σερβία.
Στη Βόρεια Μακεδονία, σφοδρή χιονόπτωση προκάλεσε αποκλεισμούς ορεινών οικισμών στα δυτικά, ενώ μεταξύ άλλων απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή του Μοναστηρίου.