Οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες που κατακλύζουν τις παραλίες «νομιμοποιούνται» τώρα από την κυβέρνηση για ν' αυξήσουν τα κέρδη τους οι μεγαλοξενοδόχοι |
Ακόμη, η ανυπαρξία ελέγχου στη διαμόρφωση των τιμών των ζωοτροφών έχει αποτέλεσμα να γίνεται προβληματική η συνέχιση της ενασχόλησης των αγροτοκτηνοτρόφων στα ορεινά κυρίως χωριά.
Από στοιχεία του κτηματολογίου, αποκαλύφθηκε ότι μόνο στο Νομό Χανίων 2.500 περίπου ακίνητα ανήκουν πλέον σε αλλοδαπούς, κύρια Γερμανούς και Αγγλους, για να ακολουθήσουν οι Αυστριακοί, Ιταλοί και Αμερικανοί. Τα περισσότερα απ' τα ακίνητα αυτά πουλήθηκαν από ιδιώτες και τα λιγότερα από το Δημόσιο, βρίσκονται δε στις περιοχές Γαύδου, Κουνουπιδιανών, Μουρνιών, Νέας Κυδωνίας, Νερόκουρου, Περιβολιών, Σούδας και Χανίων.
Στα σχέδια ξεπουλήματος της κρητικής γης σε επιχειρηματίες, ξένους και ντόπιους, εντάσσεται ακόμη και η παραλία των Αγίων Αποστόλων στα Χανιά, που έχει προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων, οι οποίοι συσπειρωμένοι στην Επιτροπή Φορέων ενάντια στο ξεπούλημα της περιοχής, αγωνίζονται να παραμείνει ελεύθερη.
Οπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας, έτσι και στην Κρήτη η ακολουθούμενη κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική υποχρεώνει τον ντόπιο πληθυσμό να εγκαταλείψει τα σπίτια του και να εγκατασταθεί στα αστικά κέντρα, ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή. Ετσι λοιπόν η ερήμωση των χωριών ήταν η ευκαιρία για τους ξένους να αγοράσουν τα εγκαταλειμμένα σπίτια σε χαμηλές τιμές, όπως συμβαίνει π.χ. στα χωριά του Αποκόρωνα, Ντουλιανά και Παλιαλώνι. Οι ξένοι, αφού τα επισκευάσουν, τα χρησιμοποιούν σαν παραθεριστικές κατοικίες ή τα νοικιάζουν πάλι σε συμπατριώτες τους.
Ζωηρό εκδηλώνεται επίσης το ενδιαφέρον από ξένους επιχειρηματίες και για την αγορά εκτάσεων στη νότια πλευρά του Λασηθίου, ενώ έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις με Γερμανούς για την πώληση οικοπέδων που ανήκουν στα Μοναστήρια Καψά και Αγια Φωτιά, πράγμα που θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της περιοχής.
Τα όσα αναφέραμε αποτελούν την πρώτη φάση. Ακολουθούν κι άλλες χειρότερες που συνοδεύουν το νέο καθεστώς για τη δόμηση εκτός σχεδίου και τις αλλαγές για τον αιγιαλό και τις παραλίες, που προωθεί για εφαρμογή η κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί η πρόσβαση των λουομένων στις ελεύθερες μέχρι τώρα παραλίες που βρίσκονται μπροστά σε ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να τοποθετούν τις ενοικιαζόμενες ομπρέλες και τις ξαπλώστρες σχεδόν δίπλα στο κύμα!
Θα πρέπει ακόμη να τονιστεί ότι σύμφωνα με το νόμο του υπουργείου Οικονομικών, ακόμη και τα νησάκια, ύφαλοι, σκόπελοι, βραχονησίδες που βρίσκονται κυρίως στα νότια της Κρήτης, καθώς και ο συνεχόμενος αιγιαλός της παραλίας μπορούν να παραχωρηθούν σε ιδιώτες για κάθε είδους δραστηριότητες. Το νησάκι Χρυσή, οκτώ ναυτικά μίλια από την Ιεράπετρα, έχει μπει στο «στόχαστρο» Αμερικανών επιχειρηματιών που βολιδοσκοπούν την αγορά του.
Αλλωστε οι δυνατότητες που δίνει η κυβέρνηση στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, με την «ελεύθερη πρόσβαση» στο... κέρδος, να αξιοποιούν για κάθε είδους δραστηριότητες τις νησίδες και βραχονησίδες που αγοράζουν, οδήγησε πρόσφατα και τον Κύπριο πολυεκατομμυριούχο να καταβάλει στον κ. Αντώνη Αντωνιάδη -αρχηγό σήμερα του Ελληνικού Πολεμικού Στόλου- το ποσό των 2.215 δισ. δρχ. περίπου για ν' αποκτήσει τη «Σκυροπούλα», ένα νησάκι 4.000 στρεμμάτων, που βρίσκεται στα δυτικά της Σκύρου, της οποίας οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι του 1886 και ανήκαν αρχικά στον Ξενοφώντα Αντωνιάδη («Ρ» 5.7.2001). Να προσθέσουμε ότι ο αρχικός ιδιοκτήτης της βραχονησίδας, πατέρας του σημερινού αρχηγού του στόλου, αποστρατεύτηκε με το βαθμό του υποναυάρχου του Λιμενικού Σώματος κι αργότερα διατέλεσε σύμβουλος της Ενωσης Εφοπλιστών σε θέματα ναυτιλίας.
Να γυρίσουμε όμως στο ξεπούλημα της κρητικής γης, που έχει και τις περίεργες παραμέτρους...
Μια τεράστια έκταση στο Λασήθι, που ανήκε στη Μονή Τοπλού, με τη συνεργασία του Ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» πουλήθηκε 2,5 δισ. δρχ. σε αγγλική εταιρία. Τα χρήματα δεν καταβλήθηκαν έγκαιρα. Μπήκαν στη μέση οι ανταγωνιστές Αυστριακοί επιχειρηματίες, για ν' ακολουθήσει ένας ελληνικός επιχειρηματικός όμιλος που καραδοκούσε...
Γενικό συμπέρασμα: Η γη της Κρήτης πουλιέται σε ξένους. Ο πληθυσμός της Μεγαλονήσου συρρικνώνεται επικίνδυνα, γερνάει. Οι δείκτες της υπογεννητικότητας μεγαλώνουν. Ξένα ήθη κι έθιμα νοθεύουν την κρητική κληρονομιά. Ο τόπος δεν κρατάει πια τους νέους.
Και η διέξοδος; Μονόδρομος ο αγώνας των κατοίκων της Κρήτης για να αποτρέψουν αυτή την καταστροφική πολιτική.
Αναστέλλει την έκδοσή της από σήμερα η εφημερίδα «Αθηναϊκή» για λόγους - όπως η ίδια σημειώνει - αναδιοργάνωσής της και προσαρμογής της στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, έπειτα από την «εισβολή» των ηλεκτρονικών ΜΜΕ και την ταχύτητα στη μετάδοση των γεγονότων.
Η εφημερίδα με πρωτοσέλιδο σχόλιό της χτες αποχαιρέτησε τους αναγνώστες της και δήλωσε πως θα επανεκδοθεί στις 29 του Σεπτέμβρη, «ανανεωμένη στη μορφή και το περιεχόμενο».
Εφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Δημοσθένης Μαρκίδης, σε ηλικία 78 ετών. Η κηδεία του έγινε το Σάββατο.
Ο Δ. Μαρκίδης γεννήθηκε το 1923, σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και άρχισε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στην εφημερίδα «Ακρόπολη» το 1948. Ακολούθως εργάστηκε στις εφημερίδες «Προοδευτικός φιλελεύθερος», «Ημερησία» της οποίας μάλιστα υπήρξε και Διευθυντής Σύνταξης και Σύμβουλος Εκδοσης. Από το 1953 έγραφε και εκφωνούσε ειδήσεις στην ΕΙΡ ενώ το 1965 αποσπάστηκε στον πειραματικό τότε τηλεοπτικό σταθμό του ΕΙΡ και δημιούργησε την πρώτη ενημερωτική εκπομπή. Εργάστηκε ακόμη στις εφημερίδες «Αθηναϊκή», «Νίκη», «Βήμα», καθώς και στο περιοδικό «Οικονομικός Ταχυδρόμος».
Η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά έναν εξαίρετο συνάδελφο, ο οποίος υπηρέτησε την ελληνική δημοσιογραφία με προσήλωση, ήθος και ευθύνη.
Πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θοδωρή Τζιαντζή μέλος του Πολιτικού Γραφείου, παραβρέθηκε τη Δευτέρα στην κηδεία του γνωστού χορογράφου και χορευτή Γ. Φλερύ, που τελέστηκε στο κοιμητήριο Χολαργού. Υπενθυμίζουμε ότι ο Γ. Φλερύ έχασε τη μάχη με την επάρατο νόσο σε ηλικία 87 ετών.
Ο Γ. Φλερύ υπήρξε κορυφαίος χορευτής, χορογράφος και δάσκαλος για πολλές δεκαετίες, ενώ υπηρέτησε με ήθος και συνέπεια την τέχνη του και το ελληνικό θέατρο. Να σημειώσουμε ότι το 1940 πήγε στο μέτωπο, και στην κατοχή συνδέθηκε με το ΕΑΜ, γεγονός που μετά τα Δεκεμβριανά τού στοίχισε μια περίοδο επαγγελματικών δυσκολιών. Το άστρο του όμως άρχισε να λάμπει κυρίως από την εποχή, που έγινε καλλιτεχνικό ζευγάρι με την Λίντα Αλμα - Κατράκη, περίπου στα 1943, μαζί έκαναν και διεθνή καριέρα χορεύοντας δίπλα σε μεγάλα ονόματα της εποχής.
Ο μητροπολίτης Ιεραπόλεως Ειρηναίος είναι από προχτές ο νέος πατριάρχης Ιεροσολύμων. Ο Ειρηναίος εκλέχτηκε με 8 ψήφους, έναντι 5 του μητροπολίτη Πέτρας Κορνήλιου και 4 του Βόστρων Τιμόθεου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου ο νέος πατριάρχης μετά την εκλογή του ευχαρίστησε τους συνοδικούς ιεράρχες και τα υπόλοιπα μέλη της Αγιοταφικής Αδελφότητας. Σε μήνυμά του προς τον ελληνικό λαός τόνισε: «προσευχόμεθα εν την ώρα ταύτη υπέρ της Ειρήνης εις την πολύπαθον περιοχήν μας. Διαβεβαιούμεν ότι άπασα η Αγιοταφική Αδελφότητα θα συνεχίσει να φυλάττει τας Θερμοπύλας της Πίστεως και τα απαράγραπτα δικαιώματα του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου μας».
Ο νέος πατριάρχης, κατά κόσμον Εμμανουήλ Σκοπελίτης, γεννήθηκε στη Σάμο το 1939, μετέβη στα Ιεροσόλυμα το 1953 και αποφοίτησε της Πατριαρχικής Σχολής το 1963. Εγινε μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος το 1959, ενώ πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1965 και αρχιμανδρίτης ένα χρόνο μετά. Επίσης, σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1979 ως σήμερα υπήρξε έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα.
Να υπενθυμίσουμε ότι στην εκλογή του Πατριάρχη είχε παρέμβει η ισραηλινή κυβέρνηση, διαγράφοντας 5 υποψηφίους από τη λίστα των εκλόγιμων. Πριν από λίγες μέρες, ωστόσο, αναίρεσε την απόφασή της. Ο Ειρηναίος ήταν ένας από τους 5 διεγραμμένους. Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα απέστειλαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών, αλλά και ο οικουμενικός πατριάρχης, από την Ιμβρο όπου βρισκόταν.