Η πολιτική που εφαρμόζεται αποσκοπεί στην ιδιωτικοποίησή τους και στην αναγωγή της «παραβατικότητας ανηλίκων» σε «ατομική ευθύνη» των γονιών
Eurokinissi |
Οι Φυλακές Νέων στον Αυλώνα |
Σε ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρεται: «Οι υπηρεσίες μας στο σύνολό τους είναι βαθύτατα υποστελεχωμένες, ενώ την ίδια στιγμή οι εισερχόμενες σε αυτές υποθέσεις αυξάνονται δραματικά. Ενδεικτικά, στο Τμήμα Επιμελητών Ανηλίκων Αθηνών μόνο το έτος 2024 εισήλθαν στην Υπηρεσία περί τα 1.500 νέα περιστατικά, ενώ οι υπάλληλοι που υπηρετούμε είμαστε μόνο 12 (!), με προοπτική περαιτέρω μείωσης του αριθμού μας από το 2025. Παράλληλα εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε με χιλιάδες περιστατικά από τα προηγούμενα έτη, όπου είτε εκκρεμούν δικαστήρια είτε έχει ανατεθεί σε εμάς η επιμέλειά τους, έχοντας πλέον αγγίξει τα όρια της επαγγελματικής κατάρρευσης. Αυτή η εικόνα επικρατεί και στις υπηρεσίες της περιφέρειας, πολλές εκ των οποίων είναι μονοπρόσωπες και ο μοναδικός συνάδελφος που υπηρετεί εκεί ασκεί παράλληλα και καθήκοντα επιμελητή Κοινωνικής Αρωγής».
Και προστίθεται: «Την κατάσταση αυτή έρχεται να επιδεινώσει ο νέος Οργανισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος δημιουργεί υπερδιευθύνσεις, ένα υδροκέφαλο μόρφωμα που χωρίς παράλληλη αύξηση προσωπικού είναι καταδικασμένος να αποτύχει. Παράλληλα, ο νέος δικαστικός χάρτης προβλέπει αλλαγή της τοπικής αρμοδιότητας υπηρεσιών, με διεύρυνση αυτής, και πλήττει κυρίως την περιφέρεια, δημιουργώντας περαιτέρω συνθήκες κατάρρευσης των υπηρεσιών μας».
Στην συνέχεια οι επιμελητές υπογραμμίζουν ότι «η πορεία αυτή είναι σκόπιμα επιδιωκόμενη και εντάσσεται στη συνολική υποβάθμιση του Δημοσίου, όπως πραγματοποιείται στη δημόσια Υγεία και Παιδεία, με στόχο την ιδιωτικοποίηση μέχρι τώρα κρατικών κοινωνικών δομών.
Η ευθύνη για ό,τι συμβαίνει και θα συμβεί βρίσκεται στις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας, η οποία φαίνεται ότι προσανατολίζεται στην πλήρη ΜΚΟποίηση των υπηρεσιών Ανηλίκων της χώρας (μέσα από πρωτόκολλα συνεργασίας που βάζουν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών μας όχι από το παράθυρο, αλλά κυριολεκτικά από την κεντρική είσοδο) και στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων με κάθε λογής καινοφανή "κουμπιά" και επιστημονικά αμφισβητούμενες για τα ελληνικά κοινωνικά δεδομένα, άκριτα εισαγόμενες λύσεις.
Την ίδια ώρα, η διοίκηση της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Αθηνών, με πρόφαση τις ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό, υποχρεώνει τους επιμελητές Ανηλίκων να εκτελούν πλήθος "παράλληλα" και αλλότρια καθήκοντα, σε βάρος της εκτέλεσης του έργου μας, το οποίο είναι η συνεργασία με τους ανήλικους και τις οικογένειές τους».
Και καταλήγουν: «Εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η επίκληση του πολυδιαφημισμένου "βέλτιστου συμφέροντος του ανηλίκου" μόνο προσχηματική και επικοινωνιακή είναι στις παρούσες συνθήκες.
Οι πολίτες και οι βαλλόμενοι συνεχώς γονείς, με το πρόσχημα της βολικής δήθεν "ατομικής ευθύνης" τους/μας, πρέπει να γνωρίζουν ότι βρίσκονται απέναντι σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που θέλουν να απαλλάξουν το κράτος από κάθε δική του τεράστια ευθύνη και να τις μετακυλήσουν στον καθέναν από εμάς ξεχωριστά, έχοντας φροντίσει να διασπείρουν πρώτα κάθε είδους ηθικό πανικό.
Καταγγέλλουμε αυτήν τη στάση ως απόλυτα υποκριτική. Αν υπήρχε πολιτική βούληση για τη μείωση της τόσο πολύ προβαλλόμενης "παραβατικότητας των ανηλίκων", το πρώτο πράγμα που θα αποφασιζόταν θα ήταν η στελέχωση των υπηρεσιών μας με προσωπικό. Αντ' αυτού, το υπουργείο Δικαιοσύνης επέλεξε να προβεί σε εκατοντάδες προσλήψεις στη Δικαστική Αστυνομία, καθιστώντας σαφές τι θεωρεί προτεραιότητα».
Στη σύλληψη 4 ατόμων, ηλικίας 16, 17, 18 και 21 ετών, που διαμένουν στη δομή «φιλοξενίας» της Μαλακάσας, προχώρησαν αστυνομικοί μετά την καταγγελία 16χρονου ότι τον κακοποίησαν βάναυσα προχτές τα ξημερώματα, σε ένα ακόμη περιστατικό που επιβεβαιώνει την αθλιότητα που επικρατεί σε αυτές τις δομές λόγω των συνθηκών εγκλωβισμού, της υποστελέχωσης και της απουσίας υπηρεσιών προστασίας των ξεριζωμένων, ιδιαίτερα των ανήλικων.
Ο 16χρονος είπε ότι οι 4 ομοεθνείς του τον βασάνισαν και ασέλγησαν σε βάρος του, ενώ κατέγραφαν τις πράξεις τους σε κινητό τηλέφωνο. Οπως ανακοινώθηκε, σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Ωρωπού για βιασμό, πορνογραφία, παράνομη βία, παράνομη κατακράτηση και επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Το θύμα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο προκειμένου να διενεργηθεί ιατροδικαστική εξέταση.
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την κακοποίηση του 16χρονου στη δομή προσφύγων στη Μαλακάσα αναφέρει:
«Η κακοποίηση και ο βιασμός του 16χρονου παιδιού στη δομή προσφύγων στη Μαλακάσα προκαλεί οργή και αποτροπιασμό. Τα δάκρυα, όμως, των κυβερνητικών αρχών είναι κροκοδείλια. Η αθλιότητα που επικρατεί στις δομές προσφύγων, η έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών υποδομών για την αξιοπρεπή διαβίωση των κατατρεγμένων ανθρώπων, οι συνθήκες εγκλωβισμού και συνωστισμού, η υποστελέχωση, η απουσία συντονισμένων υπηρεσιών (κοινωνικών, εκπαιδευτικών, Υγείας κ.λπ.) για την προστασία των παιδιών και ιδιαίτερα των ασυνόδευτων παιδιών, είναι το έδαφος που εκδηλώνονται τέτοια περιστατικά. Ολα αυτά είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής καταστολής ΕΕ και αστικών κρατών σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων, που στηρίζουν και υλοποιούν διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Οι επικίνδυνες εξελίξεις της περιόδου και η κλιμάκωση του πολέμου, με τη χώρα μας σε ρόλο σημαιοφόρου, θα προκαλέσουν νέα κύματα προσφύγων.
Καλούμε τον ελληνικό λαό να δυναμώσει την πάλη του για την απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο, καθώς και την αλληλεγγύη του στα θύματα και ιδιαίτερα για την προστασία των ανυπεράσπιστων παιδιών, κόντρα σε κάθε φωνή ρατσισμού και ξενοφοβίας».
Δυναμική παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών, απαιτώντας να μην περάσει η αύξηση στο χαράτσι των δημοτικών τελών, πραγματοποίησαν κάτοικοι της Αμφισσας και των γύρω χωριών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας και της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Φωκίδας.
Οπως καταγγέλλουν μάλιστα το Εργατικό Κέντρο και το σωματείο των συνταξιούχων, η αύξηση από 18% έως 120% στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού έρχεται να προστεθεί στην αύξηση 20% έως 33% στα τέλη ύδρευσης, που επέβαλε η δημοτική αρχή Δελφών το προηγούμενο διάστημα.
«Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου επιβεβαίωσε τη θέση τους ότι το νερό είναι εμπόρευμα και άρα το μαγαζί της ΔΕΥΑΔΔ, που στήσανε από το 2018, πρέπει να είναι κερδοφόρο και γι' αυτό αποφάσισαν αυξήσεις 20% έως 33%», σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, τονίζοντας παράλληλα ότι τώρα η δημοτική αρχή φέρνει αυξήσεις και στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.
«Αυτή είναι η απάντηση της δημοτικής αρχής στη φτώχεια που σπέρνει η κυβέρνηση. Σπρώξιμο των νοικοκυριών σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια, στην εξαθλίωση», αναφέρουν και προσθέτουν:
«Αυξήσεις τεράστιες που γονατίζουν τις οικογένειές μας. Δεν υπολογίζουν τίποτα, φορτώνοντας φόρους και χαράτσια με τη λογική της ανταποδοτικότητας ενώ οι προσφερόμενες υπηρεσίες ή είναι ανύπαρκτες (βλ. Γηροκομείο Αμφισσας) ή υπολειτουργούν (βλ. παιδικές χαρές) ή χρυσοπληρώνονται, όπως τα αυξανόμενα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς. Για ό,τι θεωρείται ανταποδοτικό, το έχουμε χρυσοπληρώσει με τους άμεσους φόρους αλλά και τους έμμεσους, όπως τον ΦΠΑ, τον ΕΦΚ κ.λπ. Είναι υποχρέωση του κράτους να φροντίζει να υπάρχουν οι αναγκαίες υπηρεσίες για τη διευκόλυνση της ζωής των πολιτών και όχι να πληρώνονται τα πάντα».
Την εισήγηση της δημοτικής αρχής για την αύξηση των δημοτικών τελών κατήγγειλε και καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δελφών, υπογραμμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά όχι μόνο πληρώνουν διπλά και τριπλά τις συγκεκριμένες ανταποδοτικές υπηρεσίες μέσα από τα τέλη και τους άμεσους και έμμεσους φόρους, αλλά παράλληλα χαρατσώνονται για να διασφαλιστεί η κερδοφορία των μονοπωλίων της Ενέργειας και να εξυπηρετηθεί η πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού και της διαχείρισης των απορριμμάτων, την οποία ακολουθεί και η σημερινή, όπως και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές.
Τελικά, παρά τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των σωματείων και φορέων που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση και τις έντονες διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη του δήμου Δελφών εγκρίθηκαν με την ψήφο των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας.
Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί σε Αττική και Θεσσαλονίκη για την εξάρθρωση της τουρκικής μαφίας.
Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 8 άτομα στην Αθήνα, στην περιοχή των Πατησίων, και έχουν προσαχθεί άλλα 8 άτομα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επίσης έχουν κατασχεθεί 49 όπλα και ποσότητες ναρκωτικών.
Τη Δευτέρα σημειώθηκε ένα ακόμα αιματηρό ξεκαθάρισμα αντίπαλων πλευρών της τουρκικής μαφίας, σε πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών στη συμβολή των οδών Λευκωσίας και Μικράς Ασίας στη Γλυφάδα, με απολογισμό δύο νεκρούς και έναν 35χρονο σοβαρά τραυματία.
Στο πλαίσιο ξεκαθαρίσματος αντίπαλων συμμοριών της τουρκικής μαφίας έχουν δολοφονηθεί στη χώρα μας τουλάχιστον 10 Τούρκοι από τον Σεπτέμβρη του 2023, με τελευταία θύματα τους τρεις άνδρες κουρδικής καταγωγής στην Ανω Γλυφάδα.
Στο σημείο της ένοπλης επίθεσης εντοπίστηκαν 25 κάλυκες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η ομάδα των δραστών αποτελούνταν από 7 άτομα, από τα οποία τα 2 συνελήφθησαν.