ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΗ
ΟΧΙ στο ξεπούλημα!

Παρέμβαση της ΕΣΚ-ΔΕΗ. Η Κίνηση καλεί τους εργαζόμενους να μην εφησυχάζουν. Μετά το θερμό από αντιλαϊκά μέτρα καλοκαίρι, θα πρέπει να ακολουθήσει ένας ακόμα θερμότερος αγωνιστικός χειμώνας

Τις αρνητικές επιπτώσεις και τις συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση» Εργαζομένων στη ΔΕΗ, με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα που περικόπτει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Το κατακαλόκαιρο διαλέγει η - κατά τη ΝΔ "ανύπαρκτη" - κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να προωθήσει με τις λιγότερες αντιδράσεις τις περιβόητες "διαρθρωτικές αλλαγές".

Με πρόσχημα μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η κυβέρνηση ετοίμασε Προεδρικό Διάταγμα που περικόπτει ασφαλιστικά δικαιώματα και παροχές. Με το υποκριτικό επιχείρημα περί της "ισότητας των δύο φύλων" προωθεί την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κυρίως για τις γυναίκες εργαζόμενες στο δημόσιο, στη ΔΕΗ και σε άλλες ΔΕΚΟ. Προσπαθεί να επαναφέρει κομματιαστά το αντιασφαλιστικό τερατούργημα, που οι εργαζόμενοι και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στείλαμε στα αζήτητα με τις μεγαλειώδεις απεργίες και κινητοποιήσεις την άνοιξη.

Ο χορός των ιδιωτικοποιήσεων καλά κρατεί! Κυβέρνηση, ΝΔ και διοικήσεις των ΔΕΚΟ αλληλοσυμπληρώνονται στο ρόλο του εκχωρητή της δημόσιας περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο σε τιμή ευκαιρίας!

Η "Ολυμπιακή" πουλιέται λιγότερο απ' όσο κοστίζουν δύο Μπόινγκ. Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά χαρίζονται στους ιδιώτες "επενδυτές" για 1,5 δισ., όταν μόνο οι φετινές κρατικές παραγγελίες ξεπερνούν το 1 τρισ.!

Η ιδιωτικοποίηση των "Ελληνικών Πετρελαίων" προετοιμάζεται να γίνει με τη μέθοδο αναζήτησης "στρατηγικού εταίρου", αφού πρώτα περιοριστεί στη φάση αυτή το ποσοστό του δημοσίου στο 35%. Χάνεται έτσι για τη χώρα ένα αναπτυξιακό παρεμβατικό εργαλείο, όπως είναι τα ΕΛΠΕ, σε έναν καθοριστικής σημασίας τομέα της οικονομίας.

Η ΔΕΗ ΑΕ αναδείχνεται σε βασικό μοχλό για την απελευθέρωση "της αγοράς και την ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας".

  • Στο περιβόητο Business Plan η ΔΕΗ ΑΕ προβλέπεται να καλύψει μόλις τα 2/5 της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης, χαρίζοντας μερίδιο της αγοράς στους "ανταγωνιστές" της.
  • Τα νησιά εμφανίζουν σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό και ανταλλακτικά. Η πολύχρονη εγκατάλειψη του μη διασυνδεδεμένου συστήματος οδηγεί σε συνεχείς διακοπές ρεύματος. Στόχος είναι η αποδοχή από την κοινή γνώμη της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ως αναγκαιότητας. Ηδη, η ΡΑΕ προκήρυξε την κατασκευή δύο νέων μονάδων σε Κρήτη και Ρόδο, ενώ η ΔΕΗ ΑΕ, λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αφήνει ελεύθερο το έδαφος στους ιδιώτες, αδιαφορώντας για το εθνικό και κοινωνικό κόστος.
  • Την ίδια στιγμή, το προσωπικό της ΔΕΗ ΑΕ στους καίριους τομείς συνεχίζει να συρρικνώνεται αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο δράσης σε ιδιώτες εργολάβους και "ανταγωνιστές".
  • Η ΡΑΕ σε προκήρυξή της για το νέο τρόπο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας, στα πλαίσια της "απελευθερωμένης" αγοράς, ισχυρίζεται ότι η "διατήρηση" του χαμηλού τιμολογίου στα νησιά θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή οι νησιώτες μας, για να εξασφαλίσουν "ενιαίο τιμολόγιο", θα πληρώνουν υψηλότερα δημοτικά τέλη!

Αποκαλύπτεται, για άλλη μια φορά, ότι πίσω από την "ανταγωνιστικότητα", τη "μετοχοποίηση" της ΔΕΗ και την "απελευθέρωση της αγοράς" κρύβεται το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και έργων υποδομής στο μονοπωλιακό κεφάλαιο, η καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος.

  • Η ΔΕΗ ΑΕ γίνεται ο πολιορκητικός κριός για να σπάσουν οι πολυεθνικές το μονοπώλιο του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία. Ενα ακόμη κοινωνικό αγαθό "απελευθερώνεται" για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του ελληνικού λαού, των εργαζομένων, του δημοσίου συμφέροντος. Στην κοινοπραξία με τη Wind (μονοπώλιο ιταλογαλλικών συμφερόντων) η ΔΕΗ παραχωρεί το δίκτυό της και όλες τις απαραίτητες επενδύσεις σε αυτό (οπτικές ίνες, κλπ.), το όνομά της και το κύρος της στην εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά, ανθρώπινο δυναμικό και πόρους στο συνέταιρό της.

Η δεύτερη βάζει μόνο την "τεχνογνωσία" και παίρνει και το μάνατζμεντ με το 50%+1 μετοχή.

  • Ηδη κατατέθηκε νομοσχέδιο που επιτρέπει την εγκατάσταση ιδιωτικών Αιολικών Πάρκων Ενέργειας ακόμα και σε δασικές εκτάσεις, εθνικούς δρυμούς, κλπ. Δίνει το δικαίωμα στους ιδιώτες να προβαίνουν μέχρι και σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις χώρων και αποχαρακτηρισμούς χρήσεων, καθώς η κερδοσκοπία τους βαφτίζεται έργο "κοινής ωφέλειας"!
  • Ο ίδιος νόμος επιτρέπει την πρόσληψη από τον ιδιωτικό τομέα στη ΔΕΗ ΑΕ διευθυντών. Επεκτείνεται και νομιμοποιείται το μακρύ χέρι των ιδιωτών σε όλες τις λειτουργίες της Επιχείρησης. Απαξιώνεται το υπάρχον στελεχικό δυναμικό και απαγορεύεται στην πράξη η ανάπτυξη νέων στελεχών στο μέλλον. Διευκολύνεται το κομμάτιασμα και το ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Πολλά γράφτηκαν αυτές τις μέρες τόσο από την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ και των άλλων παρατάξεων, όσο και από τη διοίκηση σχετικά με την τροφοδοσία της μονάδας της Φλώρινας από τα ιδιωτικά ορυχεία των Ρόζα και Βαρβούτη. Η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι η ΔΕΗ ΑΕ έχει καθυστερήσει σημαντικά στη διάνοιξη δικού της ορυχείου για την έγκαιρη τροφοδοσία της μονάδας. Γι' αυτό δε λένε κουβέντα ούτε η διοίκηση, ούτε οι συνδικαλιστικές ηγεσίες!

Τόσο ο Ρόζας, όσο και ο Βαρβούτης είναι χρεοκοπημένοι. Επιβιώνουν με τη "βοήθεια-νόμιμη ληστεία" του Ελληνικού Δημοσίου και της ΔΕΗ. Σήμερα, πίσω τους κρύβονται πολυεθνικές που θέλουν να βάλουν στο χέρι τη νέα μονάδα της ΔΕΗ κοψοχρονιά (Ερώτηση με αριθ. 5594/7.2.01 του ΚΚΕ στη Βουλή)!

Οι ανακοινώσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, της ΔΑΚΕ-ΔΕΗ και της διοίκησης μόνο ερωτήματα προκαλούν. Συμφωνούν με την τροφοδοσία του ΑΗΣ Φλώρινας από ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία; Γιατί δεν καταγγέλλουν τις καθυστερήσεις στη διάνοιξη του ορυχείου της ΔΕΗ;

Απαίτηση του συνδικαλιστικού κινήματος δεν μπορεί να είναι άλλο από την αφαίρεση των αδειών εξόρυξης των Ρόζα και Βαρβούτη και την τροφοδοσία από το δημόσιο της Φλώρινας. Ο λιγνίτης, το υπέδαφος, είναι εθνικός πλούτος. Δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο ληστρικής εκμετάλλευσης από τους κερδοσκόπους.

Οι ηγεσίες της ΓΕΝΟΠ δεν έχουν το δικαίωμα να λειτουργούν σαν προωθητικός μηχανισμός της ιδιωτικοποίησης. Οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ-ΣΑΔ έχουν ευθύνες γιατί βοήθησαν και συνεχίζουν να βοηθούν χρόνια τώρα την κυβέρνηση και την εργοδοσία στο πέρασμα των αντιλαϊκών τους επιλογών. Αντί να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων, προτίμησαν τα τραπέζια των "κοινωνικών διαλόγων". Προτίμησαν να γίνουν συνένοχοι στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, στην αποψίλωση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι χάρτινοι λεονταρισμοί ενάντια στους "ισχυρούς" του G8, κλπ., και μάλιστα "κατόπιν εορτής", δεν πείθουν πια κανέναν. Το συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται ν' αλλάξει ρότα. Να ανακτήσει τα ταξικά του χαρακτηριστικά, να ξαναγίνει όπλο στα χέρια των εργαζομένων για τη διεκδίκηση και νέων δικαιωμάτων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για νομοθετική απαγόρευση-ποινικοποίηση των απεργιών και των κινητοποιήσεων, το αντισυνταγματικό τερατούργημα του "τρομονόμου", η επίδειξη του ευρωπαϊκού αστυνομικού κράτους αποδεικνύουν ακριβώς τον πανικό των δυνάμεων του κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκφραστών απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια που συνεχώς μεγαλώνει.

Η ΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους να μην εφησυχάζουν. Μετά το θερμό από αντιλαϊκά μέτρα καλοκαίρι, θα πρέπει να ακολουθήσει ένας ακόμα θερμότερος αγωνιστικός χειμώνας».

ΓΕΝΑΡΗΣ - ΙΟΥΛΗΣ
Βεβαιώθηκαν φόροι 42,9 δισ.

Βεβαιώσεις φόρων ύψους 42,9 δισ. δραχμών πραγματοποίησαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της εφορίας το επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 2001, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Στοιχεία όμως τα οποία δε λένε και πολλά πράγματα για την αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελέγχων - δεδομένου ότι αυτό είναι το ζητούμενο για το υπουργείο - γιατί αποφεύγουν να κατονομάσουν ελεγχόμενες επιχειρήσεις, και μάλιστα τις μεγάλες, ενώ δεν αναφέρεται καν το είδος των διαπιστωμένων φορολογικών παραβάσεων. Επίσης τα στοιχεία που αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών αφορούν βεβαιώσεις και όχι εισπράξεις φόρων, για τις οποίες αποφεύγεται συστηματικά κάθε πληροφορία. Τέλος δημιουργούνται ποικίλα ερωτηματικά για την ποιότητα και αυτών των δημοσιευμένων στοιχείων, μετά την «ξαφνική» και ξερή ανεπίσημη πληροφόρηση του υπουργείου, ότι το επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη, εισπράχθηκαν 436 δισ. δραχμές, ληξιπρόθεσμα χρέη, με προοπτική να εισπραχθούν 650 δισ. δραχμές μέχρι το τέλος του χρόνου. Δέκα χρόνια προσπαθούσαν να τα εισπράξουν και δεν μπορούσαν και ξαφνικά, άρχισαν να τα μαζεύουν με το τσουβάλι...

Στο σχετικό πίνακα που παραθέτει το υπουργείο Οικονομικών για τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων, υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία, με το αντίστοιχο διάστημα του 2000. Σύμφωνα με αυτά: Το Εθνικό Ελεγκτικό Κέντρο (ΕΘΕΚ), το οποίο ελέγχει μεγάλες επιχειρήσεις, βεβαίωσε φόρους 25,2 δισ. δραχμών μετά από ελέγχους που πραγματοποίησε σε 69 επιχειρήσεις, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι σε 87 ελέγχους είχαν βεβαιωθεί φόροι 9,4 δισ. δραχμών. Τα έξι Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα (ΠΕΚ) τα οποία ελέγχουν «μεσαίου» μεγέθους επιχειρήσεις, σε ελέγχους που πραγματοποίησαν σε 266 επιχειρήσεις, βεβαίωσαν φόρους 9,9 δισ. δραχμών, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι σε 265 ελέγχους επιχειρήσεων, είχαν βεβαιωθεί φόροι 8,5 δισ. δραχμών. Τέλος τα Τοπικά Ελεγκτικά Κέντρα (ΤΕΚ), που ελέγχουν μικρές επιχειρήσεις και τα οποία ξεκίνησαν να λειτουργούν το 2001 - δεν υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία με το 2000 - σε 3.865 ελέγχους επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν, βεβαίωσαν φόρους 7,1 δισ. δραχμών.

Σύστημα παρακολούθησης αλιευτικών

Με απόφαση του υπουργού Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη που εντάσσεται στα πλαίσια σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Αλιείας, μπαίνει σε εφαρμογή το σύστημα παρακολούθησης των αλιευτικών σκαφών. Με την απόφαση προβλέπεται ότι όλα τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη που είναι εφοδιασμένα με την απαραίτητη άδεια υποχρεούνται στην τοποθέτηση της συσκευής δορυφορικής καταγραφής στίγματος. Επίσης, οι πλοίαρχοι των παραπάνω επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών υποχρεούνται στην απρόσκοπτη λειτουργία της συσκευής δορυφορικής καταγραφής στίγματος. Η μη συμμόρφωση στις διατάξεις της απόφασης συνεπάγεται κυρώσεις, ενώ η εγκατάσταση των συσκευών δορυφορικής καταγραφής στίγματος στα σκάφη και η λειτουργία τους πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2001.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ