Με την πρώτη ισχυρή καταιγίδα που χτυπάει μια σειρά περιοχές της χώρας, ο λαός μας γίνεται για άλλη μια φορά θεατής στο ίδιο καταστροφικό έργο, το καλοκαίρι να καίγεται και τον χειμώνα να πνίγεται, να χάνει το βιος του, να διαλύεται η ζωή του λόγω της έλλειψης μέτρων πρόληψης και αντιπλημμυρικής θωράκισης, που από το αστικό κράτος θεωρούνται περιττό κόστος. Η κακοκαιρία «Βοra» ανέδειξε και πάλι αυτήν την εγκληματική πολιτική, μετρώντας 3 νεκρούς (2 στη Λήμνο και έναν στη Χαλκιδική) και τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες σε Λήμνο, Κεντρική Μακεδονία, νομό Λάρισας και στην κορωνίδα του «τουριστικού θαύματος», Ρόδο, όπου πίσω από τη «βιτρίνα» βρίσκεται η γύμνια των ανύπαρκτων υποδομών που είναι απαραίτητες για την προστασία του λαού. Σε αυτές τις περιοχές, που κηρύχθηκαν σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», καταγράφονται τεράστιες ζημιές σε σπίτια, περιουσίες, καλλιέργειες, δίκτυα κοινής ωφέλειας (δρόμους, υπηρεσίες ηλεκτροδότησης και ύδρευσης), ακόμα και στο τούνελ της σιδηροδρομικής γραμμής και στα δύο ρεύματα στα Τέμπη, ενώ τα σχολεία μένουν κλειστά.
Και πάλι ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης, των τοπικών αρχών που υπηρετούν την αντιλαϊκή πολιτική, των αντίστοιχων «επιστημόνων» και των ΜΜΕ περιγράφει τη νέα καταστροφή (όπως και με παλιότερες πλημμύρες και πυρκαγιές) ως «ακραίο καιρικό φαινόμενο», που λίγο πολύ ...κανείς δεν μπορεί να αποφύγει, και περισσεύουν οι αναλύσεις για τον όγκο του νερού, το ανάγλυφο του εδάφους κ.λπ. Και πάλι εκθειάζουν το περιβόητο μήνυμα του 112 στα κινητά, που αρκούνταν στο «μείνετε στο σπίτι». Μόνο όταν δέχονται την οργή των κατοίκων, που καταγγέλλουν ότι πλημμυρίζουν ξανά και ξανά σχεδόν στα ίδια σημεία, αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι οι υποδομές είναι ανεπαρκείς και ξεπερασμένες. Ομως αυτές οι διαπιστώσεις δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για να μην παίρνεται κανένα μέτρο. Αυτό που απαιτείται είναι ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, που θα παίρνει υπόψη του όλα τα δεδομένα και θα αξιοποιεί τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να βγάζουν συμπεράσματα από όλες αυτές τις καταστροφές, από τις υποσχέσεις των αστικών κυβερνήσεων για ...άμεση αποκατάσταση, και την οργή τους να την κάνουν οργανωμένο αγώνα, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να επιβάλουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής θωράκισης. Το ΚΚΕ, και στη Βουλή και σε αρθρογραφία στον «Ριζοσπάστη» και με τις δυνάμεις του, τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σε όλες τις βαθμίδες της Τοπικής Διοίκησης, προειδοποίησε έγκαιρα και απαίτησε να παρθούν συγκεκριμένα άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Καλεί καθημερινά τον λαό να συγκρουστεί με την πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, που βάζει τις σύγχρονες ανάγκες του στον Προκρούστη του «κόστους - οφέλους».
Πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων - σοβαρό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα
Το μεσημέρι έφτασε η είδηση για έναν αγνοούμενο άνδρα στην περιοχή Παραμυθιά και εγκλωβισμένους κατοίκους και κτηνοτρόφους σε σπίτια και σε μάνδρες. Το αυτοκίνητο του 57χρονου άνδρα είχε βρεθεί ντελαπαρισμένο, να έχει παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά και ο άτυχος άνδρας στην προσπάθειά του να ξεκολλήσει το αυτοκίνητό του από τις λάσπες και να το συνδέσει με το τρακτέρ του, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.
Μέσα σε λίγες ώρες δεύτερος άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο νησί. Πρόκειται για έναν εβδομηντάχρονο άνδρα που γλίστρησε και τραυματίσθηκε θανάσιμα στο κεφάλι, καθαρίζοντας σκαλιά του σπιτιού του στον Κοντιά. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Μύρινας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Σπίτια και υπόγεια πλημμύρισαν στον Αγιο Δημήτριο και στο Θάνος. Μέσα στη Μύρινα το ποτάμι έχει υπερχειλίσει και έχει πλημμυρίσει η λεωφόρος Δημοκρατίας.
Η «επόμενη μέρα», εκτός από την απώλεια των δύο ανθρώπων, ανέδειξε εκτεταμένες καταστροφές σε αγροτοκτηνοτροφικές υποδομές και εκτάσεις, σε σπίτια και επιχειρήσεις. Σπαρμένα χωράφια έχουν καλυφθεί από νερό, ζώα παρασύρθηκαν σύμφωνα με μαρτυρίες, προσθέτοντας νέα εμπόδια και προβλήματα και απόγνωση για τους αγρότες του νησιού.
Εκτεταμένες καταστροφές σε αγροτικές εκτάσεις στη Λήμνο |
Εκ μέρους του ΚΚΕ τονίστηκε η αναγκαιότητα άμεσης καταγραφής των ζημιών και αποζημίωσης πλήρως και στο 100% όλων των πληγέντων, αντιπλημμυρικών έργων, στελέχωσης των αντίστοιχων υπηρεσιών και αύξησης της χρηματοδότησής τους.
Η βουλευτής του ΚΚΕ έγινε αποδέκτης καταγγελιών ότι το φράγμα είναι γεμάτο από φερτά υλικά, τη στιγμή που οι αγρότες είχαν ζητήσει επανειλημμένα την επισκευή και τον καθαρισμό του, για ρέματα που δεν είχαν καθαριστεί σε όλη την έκτασή τους όπως είναι αναγκαίο. Αγρότες και κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την απελπισία για το γεγονός ότι ακόμα και όσοι κατάφεραν να ξεπεράσουν τις οικονομικές δυσκολίες και να προχωρήσουν στη σπορά, είδαν την παραγωγή να καταστρέφεται, να παρασύρονται υλικά, να καλούνται να ξεκινήσουν από το μηδέν με το κόστος απαγορευτικό. Κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ήδη βρίσκονταν υπό την απειλή εξάπλωσης της ζωονόσου της ευλογιάς στα αιγοπρόβατά τους και ζητούσαν άμεσα μέτρα, υπέστησαν μεγάλη καταστροφή. Κατήγγειλαν πως ήδη, τα μέτρα που επιβλήθηκαν εκ των υστέρων μετά από μεγάλες παραλείψεις από πλευράς κράτους για την αποφυγή της νόσου έχουν αποτέλεσμα να επωμίζονται οι ίδιοι ένα εκτοξευμένο κόστος για τα ζώα τους και οι πλημμύρες επέφεραν νέα αβάσταχτο πλήγμα. Διάχυτη ήταν η ανησυχία για το τι θα επακολουθήσει τις επόμενες μέρες, καθώς αναμένονταν νέες βροχοπτώσεις.
Οπως δήλωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο νησί: «Εδώ στον Κοντιά η καταστροφή είναι τεράστια. Οι κάτοικοι πληρώνουν βαρύ τίμημα της πολιτικής που έχει αφήσει εδώ και δεκαετίες τα ρέματα ακαθάριστα. Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες. Είναι επιτακτικό εδώ και τώρα να βγουν ό,τι μηχανήματα υπάρχουν για να καθαριστούν δρόμοι, για να μην έχουμε δεύτερη καταστροφή. Να υπάρξει καταγραφή και αποκατάσταση στο 100% των πληγέντων, γιατί δεν αρκούν τα λόγια συμπάθειας, αλλά θα πρέπει να αποζημιωθούν οι κάτοικοι για τις ζημιές που έχουν υποστεί στα σπίτια τους, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες που είδαν να καταστρέφονται σπαρμένα χωράφια.
Βεβαίως δεν μπορούν να επιστρέψουν οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Η συμπαράστασή μας στις οικογένειές τους είναι δεδομένη.
Αυτό που εδώ και τώρα χρειάζεται είναι να δυναμώσει ο αγώνας για την πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων, για να υπάρξει σοβαρός αντιπλημμυρικός σχεδιασμός για να μην είμαστε ξανά σε λίγο καιρό "στο ίδιο έργο θεατές "».
Το νησί του «τουριστικού θαύματος» πάσχει από αναγκαίες υποδομές
Eurokinissi |
Οι δημοτικές ενότητες Ιαλυσού και Καλλιθέας έχουν πνιγεί ξανά και το 2013 και το 2019, η Ρόδος κάηκε το 2023, ωστόσο οι προτεραιότητες των αρμοδίων δεν άλλαξαν. Κανένα ουσιαστικό μέτρο, καμία διευθέτηση ρεμάτων που έμειναν ακαθάριστα.
Πολλοί δρόμοι έχουν κοπεί στα δύο, έχουν καταρρεύσει γέφυρες στην περιοχή της Καλλιθέας - Φαληρακίου ενώ σε κεντρικά σημεία του νησιού οι δρόμοι έχουν γίνει απροσπέλαστοι λόγω του τεράστιου όγκου λάσπης που έχει μεταφέρει η βροχή, των δεκάδων αυτοκινήτων που παρασύρθηκαν από το νερό. Στην Ιαλυσό, η κατάσταση είναι απελπιστική, καθώς πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις. Καλλιέργειες πλημμύρισαν και πολλά προβλήματα παρουσιάζει το οδικό δίκτυο με κατολισθήσεις, καθίζηση δρόμων και γεφυρών.
Εξάλλου, κατέρρευσε χτες το πρωί τμήμα της κεντρικής εισόδου του ΟΑΕΔ στη Ρόδο. Η κατάρρευση σημειώθηκε αμέσως μετά την είσοδο των υπαλλήλων στην υπηρεσία και δεν υπήρξε τραυματισμός. Η υπηρεσία διέκοψε προσωρινά τη λειτουργία της, έως ότου γίνει ο απαραίτητος έλεγχος. Πρόκειται για παλιό κτίριο, του οποίου την κατάσταση επιβάρυνε η κακοκαιρία που σημειώθηκε τις δύο τελευταίες μέρες στο νησί. Ξενοδοχείο στο Φαληράκι το οποίο ήταν κτισμένο πάνω στις όχθες ενός ρέματος πλέον κρέμεται στον αέρα, καθώς χειμαρρώδη νερά κατέστρεψαν μέρος από τα θεμέλιά του.
Eurokinissi |
Η ...τουριστική Ρόδος στην πρώτη δυνατή βροχή |
Είμαστε στο ίδιο αποκρουστικό έργο θεατές με πλημμυρισμένα σπίτια, μαγαζιά, αυτοκίνητα, κατεστραμμένες υποδομές, γιατί στις προτεραιότητες του εχθρικού κράτους δεν υπάρχουν όλα εκείνα τα έργα για την προστασία του λαού, της ζωής του και της περιουσίας του. Είτε σε πλημμύρες είτε σε πυρκαγιές είτε σε σεισμούς.
Στην εγκληματική μέγγενη του κόστους - οφέλους συνθλίβεται ό,τι προστατεύει τον λαό, ενώ την ίδια ώρα ιεραρχούνται έργα που εγγυώνται κέρδη στους κάθε λογής επιχειρηματικούς ομίλους.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες των τοπικών αρχών και της κυβέρνησης που ακολουθούν "τυφλά" τις κατευθύνσεις της ΕΕ, η οποία δεν θεωρεί "επιλέξιμες" τις δαπάνες για τα αντιπλημμυρικά έργα, ως μη ανταποδοτικά για το κεφάλαιο.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τον δήμο να πάρουν εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων του νησιού, τη στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης και την πλήρη αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστησαν».