Στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα καλεί το ΠΑΜΕ
Eurokinissi |
Συγκεκριμένα, στην Αθήνα τη συγκέντρωση οργανώνει το ΠΑΜΕ αύριο, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα, τονίζοντας ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται, από το 2028 και μετά, μέσω μαθηματικού τύπου αλλά στην πράξη κυβερνήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι θα συναποφασίζουν για το ύψος του. Οπως, δηλαδή, «συμβαίνει με το σημερινό άθλιο καθεστώς, το οποίο νομοθετήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ακροδεξιού ΛΑ.Ο.Σ. το 2012, μονιμοποιήθηκε με τον περιβόητο νόμο Βρούτση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) το 2013 και εφαρμόστηκε πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018».
Καθώς κριτήριο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού είναι η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, με άλλα λόγια η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων, τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει οι αμοιβές μας να βρίσκονται κάτω από τη μέγγενη της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της οικονομίας. Το βιώνουν από πρώτο χέρι και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που βγήκαν από μία ακόμα τουριστική σεζόν με ρεκόρ κερδών, μετρώντας εργατικά "ατυχήματα", έχοντας βιώσει την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων, τις απολύσεις στη μέση της τουριστικής σεζόν και τόσα ακόμα. Το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής, που μόλις το 15% καλύπτεται από Συλλογικές Συμβάσεις, οι εργαζόμενοι σε κλάδους όπως το Φάρμακο και τα Τρόφιμα - Ποτά που τα κέρδη σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο αλλά οι εργοδότες αρνούνται να υπογράψουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».
Ακόμα, απαντώντας στην κυβερνητική προπαγάνδα ότι το νομοσχέδιο εξισώνει τον κατώτατο μισθό σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τονίζει ότι έτσι «ανοίγει τον δρόμο να καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός και στον ιδιωτικό τομέα!». Ούτε είναι αληθινός ο ισχυρισμός της ότι θέλει να ενισχύσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας «αφού την ίδια στιγμή αρνείται να κάνει υποχρεωτική την εφαρμογή τους».
Καταγγέλλοντας τη συμπαιγνία της κυβέρνησης με την ψευτοαντιπολίτευση των άλλων αστικών κομμάτων επισημαίνει ότι η σχετική τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ είναι προκλητική για τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους καθώς ζητάει να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή Οδηγία που βάζει ταφόπλακα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ακόμα, καταγγέλλει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, όπου οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ/Νέα Αριστερά βάζουν πλάτη για να περάσει το έκτρωμα. «Οχι μόνο», τονίζει το ΠΑΜΕ, «αρνούνται την αγωνιστική κλιμάκωση, αλλά στηρίζουν με τον τρόπο τους την κυβέρνηση και τους εργοδότες».
Το ΠΑΜΕ απαιτεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να υλοποιήσουν τα αιτήματα των συνδικάτων όχι μόνο για τον κατώτατο μισθό αλλά και για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τις τριετίες, το ωράριο. «Γιατί μόνο αν υπάρχουν όλα αυτά, τότε μπορεί και ο κατώτατος μισθός να παίζει πραγματικά τον ρόλο του, ως ένα πλέγμα ελάχιστης προστασίας και πάνω σε αυτό να χτίζουν περισσότερα δικαιώματα οι εργαζόμενοι», σημειώνει και προβάλλει τις διεκδικήσεις:
Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τον κατώτατο μισθό απαιτούν τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Αγρινίου, που καλούν τους εργαζόμενους και τον λαό στις πόλεις τους σε συλλαλητήρια αύριο, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του και μεθαύριο Πέμπτη στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, αντίστοιχα.
Συλλαλητήριο διοργανώνει την Πέμπτη 5 Δεκέμβρη στις 6.30 μ.μ. έξω από τα γραφεία του το Εργατικό Κέντρο ν. Ιωαννίνων ενάντια στο νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης.
Στη συγκέντρωση που οργανώνουν εργατικά σωματεία και Ομοσπονδίες ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Η προσυγκέντρωση της Ομοσπονδίας έχει οριστεί στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια. «Οι γυναίκες εργαζόμενες γνωρίζουμε τι σημαίνει ο μισθός μας να βρίσκεται στη μέγγενη της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της οικονομίας! Το βιώνουμε σε πληθώρα κλάδων όπως στον Τουρισμό, στις Τηλεπικοινωνίες και στην Πληροφορική, στο Φάρμακο, στα Τρόφιμα - Ποτά, όπου με ρεκόρ κερδών η μεγαλοεργοδοσία αρνήθηκε να υπογράψει Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.
Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό, που στόχο έχει τη συγκράτηση συνολικά των μισθών γύρω από τα κατώτατα όρια, πάντα με γνώμονα τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Μπροστά στην ψήφιση του νομοσχεδίου, μάλιστα, και με τα εργατικά συνδικάτα να απορρίπτουν το νομοσχέδιο, δυναμώνοντας τις διεκδικήσεις τους για επαναφορά των ΣΣΕ και για ουσιαστικές αυξήσεις (βλ. σελ. 14), η κυβέρνηση καταφεύγει στην προπαγάνδα τάχα της «προστασίας των εργαζομένων».
Δεν είναι η πρώτη φορά: Υπενθυμίζεται ότι και με τα δύο προηγούμενα αντεργατικά νομοθετικά εκτρώματα (ν. Χατζηδάκη, ν. Γεωργιάδη), η κυβέρνηση προσπαθούσε να πείσει ότι είναι για το ...καλό των εργαζομένων. Πχ. η «διευθέτηση» για δουλειά 10 ώρες τη μέρα «μεταφράστηκε» σε «ρεπό» μια φορά τη βδομάδα, ενώ η εργασία σε πολλαπλούς εργοδότες μέχρι και 13 ώρες τη μέρα «μεταφράστηκε» σε «δικαίωμα του εργαζόμενου».
Τώρα λοιπόν η κυβέρνηση λέει, πρώτον, ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τους εργαζόμενους καθώς διαμορφώνει τάχα με «αντικειμενικό» τρόπο το ύψος του κατώτατου μισθού και δεν επιτρέπει «σε καμιά περίπτωση τη μείωσή του». Και, δεύτερον, ισχυρίζεται ότι τα συνδικάτα μπορούν να κάνουν και «ελεύθερες διαπραγματεύσεις» με τους εργοδότες για να υπογράφουν «Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που αυξάνουν περισσότερο τους μισθούς»!
Ως προς τον πρώτο ισχυρισμό, η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά βαφτίζει το κρέας ψάρι και ονομάζει «δίχτυ ασφαλείας» έναν σκληρό μισθολογικό πυρήνα, γύρω από τον οποίο θα συγκεντρώνεται μια όλο και μεγαλύτερη μάζα εργαζομένων, με αποτέλεσμα οι μέσοι μισθοί να φθίνουν, τείνοντας προς αυτόν τον πυρήνα.
Αντί δηλαδή για «δίχτυ ασφαλείας», η κυβέρνηση φτιάχνει μια «μαύρη τρύπα» που καταπίνει δικαιώματα και μισθούς, μετατρέποντας σταδιακά όλους τους μισθούς σε «κατώτατους», αφού την ίδια στιγμή απαγορεύει ουσιαστικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2012 που ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται με Υπουργική Απόφαση, όλο και περισσότερο ο μέσος μισθός «συγκλίνει» προς τα κατώτατα όρια. Δηλαδή, μέσα σε 12 χρόνια ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 29 ευρώ, ενώ οι μέσες αποδοχές μειώθηκαν κατά 146 ευρώ!
Μεγάλο ψέμα είναι και η δήθεν «αντικειμενικότητα» για τον τρόπο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, επειδή αυτός θα γίνεται με μαθηματικό τύπο, τάχα «επιστημονικά». Πρόκειται για πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, αφού μέσα από τους συγκεκριμένους δείκτες που μπαίνουν στον αλγόριθμο, στην ουσία ο κατώτατος διαμορφώνεται στα μέτρα των ομίλων, προστατεύοντας την εργοδοσία από τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων για ουσιαστικές αυξήσεις.
Κυρίως όμως η κυβέρνηση ψεύδεται όταν λέει ότι «αποκλείονται μειώσεις», εννοώντας ότι με βάση το νομοσχέδιο μπορεί να γίνουν μηδενικές αυξήσεις (στην πραγματικότητα μειώσεις λόγω πληθωρισμού). Ομως, τα κριτήρια της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης, της κερδοφορίας και της ανεργίας, με βάση τα οποία καθιερώνονται στο νομοσχέδιο εφτά διαφορετικοί λόγοι «παγώματος» του κατώτατου μισθού, είναι ακριβώς τα ίδια που αξιοποιήθηκαν και το 2012, όταν σε ένα βράδυ ο κατώτατος μισθός μειώθηκε με νόμο κατά 22%.
Ο δεύτερος ισχυρισμός της κυβέρνησης στηρίζεται στο ψέμα περί «ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων». Ομως, όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχουν νομοθετήσει μια σειρά από μέτρα για το χτύπημα της διεκδίκησης των εργαζομένων, για να δώσουν περισσότερα όπλα στην εργοδοσία ώστε, από τη μία, να μην κάθεται καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και, από την άλλη, να ποινικοποιεί τον αγώνα των εργαζομένων.
Η εργοδοσία μπορεί να τινάζει στον αέρα συλλογικές διαπραγματεύσεις όποτε θέλει, αφού γνωρίζει ότι δεν επιτρέπεται π.χ. η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία από τα σωματεία. Γνωρίζει επίσης ότι ακόμα κι αν υπογράψει ΣΣΕ αυτή δεν θα κηρυχθεί απαραίτητα υποχρεωτική από την κυβέρνηση, όπως γίνεται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τριετία 2021 - 2023 υπογράφτηκαν μόλις 74 κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές Συμβάσεις, από τις οποίες η κυβέρνηση έκανε υποχρεωτικές μόνο τις 25, δηλαδή το 34,5%. Ενώ το 2024, μέχρι τον Σεπτέμβρη, είχαν υπογραφεί 8 κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές Συμβάσεις Εργασίας, από τις οποίες η κυβέρνηση έκανε υποχρεωτικές μόνο τις 2, δηλαδή το 25%!
Ως προς την «ελευθερία» επίσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, χαρακτηριστικά είναι και τα παραδείγματα απολύσεων συνδικαλιστών, απεργιών που κηρύσσονται «παράνομες και καταχρηστικές» ακόμα και μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, με τα δικαστήρια να «βαράνε υπερωρίες» για λογαριασμό της εργοδοσίας κ.ο.κ. Υπενθυμίζεται π.χ. ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να προστατέψει την εργοδοσία από τις απεργίες στους χώρους δουλειάς είχε κάνει νόμο την αυξημένη πλειοψηφία για λήψη απόφασης για απεργία σε επίπεδο επιχείρησης. Κι αυτό χώρια από όλες τις άλλες ρυθμίσεις που υψώνουν διαρκώς εμπόδια στην οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση των εργαζομένων για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, τινάζοντας στον αέρα το επιχείρημα περί «ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Στις 6 μ.μ. έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ αύριο Τετάρτη, στα εξής σημεία:
Πλατεία Κλαυθμώνος: Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Προπύλαια: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι.
Ομόνοια: Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων.