Στις 7 Δεκέμβρη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Eurokinissi |
«Συναντιόμαστε πανελλαδικά - αγωνιζόμαστε συλλογικά
-- Ενάντια στη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας αλλά και των πανεπιστημίων μας στον πόλεμο. Η κυβέρνηση μας σέρνει, χωρίς καμία εξουσιοδότηση από τον λαό, στις απρόβλεπτα επικίνδυνες εξελίξεις ιδιαίτερα μετά την όξυνση της σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά και τη συνεχιζόμενη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης. Απαιτούμε να σταματήσει κάθε συνεργασία πανεπιστημίου με τους δολοφόνους, όπως του ΕΚΠΑ με τη "Lockheed Martin".
-- Διεκδικούμε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για καθηγητές, προσωπικό, φοιτητική μέριμνα (ιδιαίτερα για τη στέγαση), μέτρα ανακούφισης από το τεράστιο κόστος σπουδών! Αυτές τις μέρες που συζητιέται στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025, επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση μαζί με τα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ συνεχίζει στη γραμμή της επιλεκτικής χρηματοδότησης, αυξάνοντας τις πολεμικές δαπάνες και τις ενισχύσεις στους επιχειρηματίες, τη στιγμή που αφήνει τα πανεπιστήμιά μας να βουλιάζουν στην υποχρηματοδότηση και παράλληλα γδέρνει τις οικογένειές μας με επιπλέον φόρους.
-- Απαιτούμε πτυχία με πραγματική αξία, ενάντια στα σχέδια υποβάθμισης και επιπλέον κατηγοριοποίησής τους.
-- Μπλοκάρουμε την εφαρμογή αντιδραστικών νόμων που με τον αγώνα μας έμειναν στα χαρτιά. Οπως οι σχεδιασμοί συγχωνεύσεων και αναμόρφωσης του ακαδημαϊκού χάρτη, η γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και στα ξενόγλωσσα προπτυχιακά, η εισαγωγή ενοικίων στις εστίες κ.τ.λ. Αλλά και την ένταση της καταστολής που πάει μαζί με την προώθηση του πανεπιστημίου - επιχείρηση, όπως με τα πειθαρχικά ενάντια στη συνδικαλιστική δράση, τις ηλεκτρονικές εκλογές υπονόμευσης των φοιτητικών συλλόγων».
Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει το αναλυτικό πρόγραμμα της Πανελλαδικής Συνάντησης, τους Φοιτητικούς Συλλόγους από όλη τη χώρα που έχουν ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή τους και φιλοξενεί δηλώσεις εκλεγμένων σε Φοιτητικούς Συλλόγους για πλευρές του περιεχομένου της.
Τη στιγμή που οι φοιτητές και φοιτήτριες παλεύουν καθημερινά για να σπουδάσουν σε συνθήκες ακρίβειας, αντιμέτωποι με μεγάλες δυσκολίες και με έλλειψη κρατικής στήριξης, η κυβέρνηση μιλά για διαγραφές όσων έχουν συμπληρώσει το «όριο σπουδών». Οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως το μέτρο δεν θα περάσει και η Πανελλαδική Συνάντηση θα αποτελέσει βήμα σε αυτόν τον αγώνα.
Οπως δηλώνει σχετικά η Σοφία Ευθυμιάδη, πρόεδρος του ΦΣ Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών:
«Χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες βιώνουμε καθημερινά τεράστιες δυσκολίες στις σπουδές μας, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Αυτή η πολιτική γεμίζει εμπόδια τις σπουδές μας και αντί για μέτρα στήριξής μας, ετοιμάζει διαγραφές για όσους σκοντάφτουν σε αυτά! Αυτοί ευθύνονται για το αδιέξοδο όπου βρισκόμαστε χιλιάδες φοιτητές και οι οικογένειές μας.
Η κυβέρνηση έχει την πρώτη ευθύνη που δεν υπάρχουν δωρεάν και επαρκείς φοιτητικές εστίες, για να σπουδάσουμε χωρίς το άγχος της επιβίωσης όταν αναγκαζόμαστε να χρυσοπληρώνουμε ενοίκια και λογαριασμούς!
Που πολλοί φοιτητές γινόμαστε "λάστιχο" από τη δουλειά στη σχολή και παλεύουμε να τα βγάλουμε πέρα χωρίς καμία πραγματική κρατική υποστήριξη. Είναι ενδεικτικό ότι 1 στους 2 φοιτητές εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές του!
Που το κόστος ζωής έχει ξεφύγει και όλο και μεγαλώνει από την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς των γονιών μας. Την ίδια στιγμή στην Πάτρα τα ενοίκια είναι "στον θεό", με το κόστος στέγης να αποτελεί σημαντικό παράγοντα που αποτρέπει φοιτητές από το να ξεκινήσουν π.χ. στην Πάτρα τις σπουδές τους. Παράλληλα με αυτήν την πολιτική μπαίνει χαράτσι 200 ευρώ στις εστίες, σε διάφορες σχολές οι φοιτητές πληρώνουν πανάκριβα τα αναλώσιμα, ενώ για "κερασάκι στην τούρτα" στην Πάτρα η κάρτα μεταφορών κοστίζει 40 ευρώ τον μήνα ...μόνο για να "εμφανιστείς" στο μάθημα.
Η πολιτική της υποχρηματοδότησης ευθύνεται που δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε εργαστήρια, γιατί οι θέσεις είναι ελάχιστες, ή που δεν μπορούμε να δηλώσουμε απαραίτητα μαθήματα και πτυχιακές εργασίες, επειδή δεν υπάρχουν καθηγητές! Την ίδια στιγμή μάς λένε να περιμένουμε πάνω από έναν χρόνο για να κάνουμε - τζάμπα κατά βάση - πρακτική, επειδή δεν υπάρχει κανένα σχέδιο από την πολιτεία.
Είναι επίσης γνωστό ότι πολλοί συμφοιτητές μας έχουν κάνει διακοπή σπουδών για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων για θέματα υγείας, χωρίς καμία στήριξη ή πρόνοια για τις σπουδές τους.
Η ανησυχία μας είναι μεγάλη, αφού μόλις πριν λίγες μέρες η Πρυτανεία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να εφαρμόσει τον απαράδεκτο νόμο από τον Σεπτέμβρη του 2025.
Η κυβέρνηση συνεχίζει τη γνωστή τακτική με τα διάφορα ψέματα, για να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να κρύψει το τι σχεδιάζει.
Σχεδιάζει την διαγραφή όσων φοιτητών ξεπερνούν το "ανώτατο όριο φοίτησης" που θέσπισε. Δηλαδή φοιτητές που εισήχθησαν στα πανεπιστήμια ακόμα και το 2019 και είναι 23 ετών! Είναι ψέμα ότι το μέτρο αυτό αφορά - γενικά και αόριστα - ένα "ξεσκαρτάρισμα" των μητρώων των πανεπιστημίων.
Οι φοιτητές δεν είμαστε "λιμνάζοντες", αλλά "αβοήθητοι" από ένα κράτος που υποβαθμίζει συνεχώς τις σπουδές μας, ενώ ούτε τη "θέση" κάποιου άλλου πιάνουμε, ούτε "κοστίζουμε" στο κράτος, που δεν μας δίνει ούτε πάσο, ούτε φοιτητική μέριμνα!
Τώρα που η επίθεση στα δικαιώματά μας, στις σπουδές και τη ζωή μας δυναμώνει, τώρα είναι η ώρα να συντονίσουμε τον αγώνα μας!
Δίνουμε ενιαία πανελλαδική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για διαγραφές φοιτητών, μέσα από την Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Θα είμαστε εκεί!».
Σταθερά στο πλευρό του εργατικού κινήματος σε μεγάλες μάχες, οι φοιτητικοί σύλλογοι που συμμετέχουν στην Πανελλαδική Συνάντηση Συντονισμού του ΜΑΣ προχωρούν σε αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της συμπόρευσης με την οργάνωση συναντήσεων φοιτητικών συλλόγων και συνδικαλιστών από διάφορους κλάδους.
Για το περιεχόμενο αυτής της πρωτοβουλίας, ο Χάρης Μπον, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού ΕΚΠΑ, δηλώνει:
«Το Σάββατο 7 Δεκέμβρη, η καρδιά και ο παλμός των φοιτητών που αγωνίζονται, που αμφισβητούν την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που δεν συμβιβάζονται με την υποταγή και τον συμβιβασμό, χτυπάνε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών!
Θα βρεθούμε όλοι όσοι μαζί φωνάξαμε "Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές, αυτό είναι το σύγχρονο για τους φοιτητές - Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια" και θα ανταλλάξουμε την πείρα που έχουμε συγκεντρώσει, πώς έχει συμβάλει κάθε σύλλογος στη διεκδίκηση, στην οργάνωση του αγώνα για να μπορούμε να σπουδάζουμε όπως μας αξίζει.
Φέτος, για πρώτη φορά, οργανώνεται μια ξεχωριστή πρωτοβουλία με μεγάλη σημασία! Θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις φοιτητικών συλλόγων με εκπροσώπους εργατικών σωματείων και ομοσπονδιών. Με αγωνιστές δηλαδή εργαζόμενους που με την οργάνωση και τη διεκδίκησή τους δίνουν σημαντικούς αγώνες και κατακτούν δικαιώματα, αυτοί που αποτελούν την πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και στην πολιτική της.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι από αυτές τις συναντήσεις θα βγούμε πιο δυνατοί! Θα αποκτήσουμε γνώση για την κατάσταση σε κάθε κλάδο δουλειάς, τι συμβαίνει και τι επικρατεί "μετά το πτυχίο", θα γνωρίσουμε τα δικαιώματά μας, θα αποκτήσουμε πείρα από το πώς οι μελλοντικοί μας συνάδελφοι οργανώνουν τον αγώνα στους χώρους δουλειάς για σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.
Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το περιεχόμενο των σπουδών σε κάθε αντικείμενο, δηλαδή "τι μαθαίνουμε" σήμερα στο πανεπιστήμιο αλλά και "για ποιο σκοπό" αξιοποιούνται η επιστήμη και η τεχνολογία, η εργασία μας. Ποιος ο ρόλος μας ως νέων επιστημόνων.
Ενώ μέσα και από αυτήν την πρωτοβουλία θα συντονίσουμε τη δράση μας οι φοιτητικοί σύλλογοι σε κάθε αντικείμενο σπουδών, εμπλουτίζοντας τις διεκδικήσεις μας με νέα αιτήματα.
Αυτές οι συναντήσεις θα δώσουν νέα ορμή στις διεκδικήσεις μας και στους συλλόγους μας, θα είναι ένα σημαντικό βήμα στην ουσιαστική συμπόρευση φοιτητικού και εργατικού κινήματος, κάνοντας πράξη το σύνθημα "Φοιτητές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά!".
Μόνο μαζί με το εργατικό κίνημα ο αγώνας μας μπορεί να αμφισβητήσει τον πυρήνα αυτής της πολιτικής! Να φωνάξουμε ή τα κέρδη τους ή οι σύγχρονες ανάγκες μας στις σπουδές, στη δουλειά, στη ζωή. Αυτή είναι η μεγάλη σύγκρουση σήμερα.
Μόνο σε συμπόρευση με το εργατικό κίνημα μπορούμε να απαιτήσουμε αναβάθμιση των σπουδών μας, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα, αξιοποίηση της έρευνας, του νέου επιστημονικού δυναμικού για την κάλυψη των αναγκών του λαού και όχι της εκμετάλλευσης για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Μόνο με μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία με τους εργαζόμενους και τον λαό μπορούμε να διαμορφώσουμε όρους ανατροπής της στρατηγικής και του σχεδίου των κυβερνήσεων, της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων για το σημερινό πανεπιστήμιο - επιχείρηση και για τους αυριανούς εργαζόμενους.
Ολοι όσοι αγωνιούμε για την κατάσταση των σπουδών μας και την εργασιακή μας προοπτική έχουμε ένα σημαντικό ραντεβού! Ολοι και όλες στην Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών!».