Μερικές μέρες πριν η Ουκρανία χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά τους αμερικανικούς πυραύλους ATACMS ενάντια στη Ρωσία, πυροδοτώντας νέο γύρο κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, ένα ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Foreign Affairs». «Ο πόλεμος της Ευρώπης γίνεται σιγά σιγά ο πόλεμος του κόσμου, μια επέκταση που δεν είναι προς όφελος της Ευρώπης», σημειώνει το άρθρο, προβλέποντας ότι ο ρόλος των μη ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Και συνεχίζει: «Η βαθιά εμπλοκή δυνάμεων εκτός Ευρώπης προσθέτει ένα ακόμα επίπεδο στις πιθανότητες του πολέμου (...) Αμέτρητες χώρες έχουν συμφέρον στον πόλεμο στην Ουκρανία, και πολλές από αυτές διαθέτουν τα εργαλεία για να δράσουν βάσει αυτού του συμφέροντος».
Το άρθρο εξηγεί επίσης ότι δεν έχουν τους ίδιους σκοπούς όλα τα κράτη που συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στον πόλεμο. Αλλα κράτη επωφελούνται από το εμπόριο με τη Ρωσία, άλλα δοκιμάζουν όπλα και τεχνολογίες στα σύγχρονα πεδία των μαχών, άλλα επιθυμούν μέσω της διαμεσολάβησης να ενισχύσουν τα διπλωματικά τους χαρτιά. Αν και το άρθρο προσπαθεί να παρουσιάσει την ΕΕ ως «θύμα» της δυναμικής που αποκτούν οι ανταγωνισμοί και ο πόλεμος, κάθε άλλο παρά αμέτοχη είναι σ' αυτήν την κλιμάκωση, καθώς έπαιξε βασικό ρόλο στη ΝΑΤΟποίηση της Ουκρανίας, αλλά και στο πραξικόπημα του 2014, που επιτάχυνε τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση - όπως επιβεβαιώνει κι αυτή η ανάλυση - τα σπαθιά έχουν βγει από τις θήκες και όλοι είναι έτοιμοι να σφαχτούν με όλους για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους, στο φόντο της σύγκρουσης ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.
«Εμπιστευθείτε μας, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να μετατρέπουμε τα σχέδια σε εργοτάξια και μετά σε έργα», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσιάζοντας τα νέα σχέδια για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου. Αγωνιά, επειδή ξέρει ότι έχει «καεί η γούνα» των κατοίκων της περιοχής (και όχι μόνο) από τα σχέδια κυβερνήσεων και Τοπικής Διοίκησης, που θα αναβάθμιζαν τάχα τη ζωή τους. Λες και δεν έχουν δοθεί τα προηγούμενα χρόνια πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου από τις τσέπες του ελληνικού λαού. Λες και δεν πρόκειται για περιοχή που είχε ήδη αναπλαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με πολλά λεφτά και εγκαταστάσεις, οι οποίες στη συνέχεια ρήμαξαν ή δόθηκαν σε ιδιώτες, αντί να αποδοθούν στον λαό, όπως υπόσχονταν οι τότε κυβερνήσεις. Λες και δεν τρέμουν οι κάτοικοι κάθε φορά που βρέχει, μην πλημμυρίσουν πάλι τα σπίτια τους, που κατά τ' άλλα γειτνιάζουν με τις μεγάλες επενδύσεις. Ακόμα και αν προσπεράσει κανείς τα παραπάνω, μόνο να κουμπώνεται πρέπει μπροστά στις κυβερνητικές εξαγγελίες... Ειδικά στην «Αττική Ριβιέρα», όπου προτεραιότητα της «εμβληματικής» επένδυσης δεν είναι άλλη από την προσέλκυση κεφαλαίων για τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του real estate, του τουρισμού κ.τ.λ. Κι αν ο πρωθυπουργός ζητάει προκλητικά την εμπιστοσύνη τους, η απάντηση πρέπει να είναι αγώνας και πάλι αγώνας, για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού στη στέγη, στη δουλειά, στην αναψυχή, στον ποιοτικό ελεύθερο χρόνο, που συνθλίβονται από τις επενδύσεις για τα κέρδη.
1835 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Μαρκ Τουέιν (πραγματικό όνομα Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς).
1874 Γεννιέται ο Βρετανός πολιτικός Ουίνστον Τσόρτσιλ, πρωθυπουργός της Βρετανίας την περίοδο 1940 - 1945 και 1951 - 1955.
1900 Πεθαίνει ο Ιρλανδός συγγραφέας Οσκαρ Ουάιλντ.
1917 Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού στη Ρωσία εκδίδει το διάταγμα για την εθνικοποίηση της πρώτης ιδιωτικής επιχείρησης.
1927 Η Σοβιετική Ενωση υποβάλλει, στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό της Κοινωνίας των Εθνών, πρόταση για τον πλήρη αφοπλισμό. Η πρόταση απορρίπτεται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
1943 Τάγματα Ασφαλείας οργανώνουν τρομοκρατικές επιδρομές στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν ανάπηροι του ελληνοϊταλικού πολέμου. Περίπου 1.700 ανάπηροι κλείστηκαν στις φυλακές, απ' όπου στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Χαϊδάρι. Πολλοί απ' αυτούς θα εκτελεστούν αργότερα από τις δυνάμεις κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους.
1944 Με απόφαση - τελεσίγραφό τους οι Παπανδρέου και Σκόμπι απαιτούν τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ και τη διάλυση της Εθνικής Πολιτοφυλακής. Οι υπουργοί του ΚΚΕ και του ΕΑΜ παραιτούνται από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά της διαταγής πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.
1964 Εκτοξεύεται το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Ζοντ 2» με προορισμό τον Αρη.
1792 Γεννιέται ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, αρχηγός της επαναστατικής αστικής - εθνικοαπελευθερωτικής οργάνωσης της Φιλικής Εταιρίας.
1866 Πεθαίνει ο Βρετανός στρατιωτικός και γεωγράφος σερ Τζορτζ Εβερεστ, από τον οποίο ονοματίστηκε η υψηλότερη κορυφή του κόσμου.
1934 Δολοφονείται στο Λένινγκραντ ο Σεργκέι Μιρόνοβιτς Κίροφ. Μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας από το 1904, υπήρξε ένας από τους βασικότερους οργανωτές και καθοδηγητές της ένοπλης πάλης στη διάρκεια της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.
1935 Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Γούντι Αλεν.
1944 Δημοσιεύεται ημερήσια διαταγή - τελεσίγραφο του στρατηγού Σκόμπι με την οποία απαιτούσε τη διάλυση του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ (με την ταυτόχρονη όμως διατήρηση της Ορεινής Ταξιαρχίας και του Ιερού Λόχου). Το ΕΑΜ απέρριψε ως ετεροβαρή και εχθρική τη διαταγή του Σκόμπι, επιμένοντας στην πάγια θέση του για αποστράτευση όλων των στρατιωτικών σωμάτων και τη συγκρότηση εθνικού στρατού εκκαθαρισμένου από δοσιλογικά στοιχεία. Η θέση αυτή απορρίφθηκε, προκαλώντας την παραίτηση των εκπροσώπων του ΕΑΜ από την κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας».
1945 Ιδρύεται στο Παρίσι η Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών.
1960 Πραγματοποιείται στην Αθήνα μαζική απεργία και μεγάλη μαχητική συγκέντρωση των οικοδόμων. Οι οικοδόμοι δέχονται επίθεση της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν συγκρούσεις και να τραυματιστούν 66 οικοδόμοι και 55 αστυνομικοί.
1972 Πεθαίνει στην Πράγα ο Ανδρέας Τζήμας (Βασίλης Σαμαρινιώτης). Από τον Μάη του 1943 υπήρξε το τρίτο μέλος της Διεύθυνσης του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ (ως καθοδηγητής) μαζί με τον Στέφανο Σαράφη (στρατιωτικός) και τον Αρη Βελουχιώτη (καπετάνιος).