2024 The Associated Press. All |
Ερείπια και καταστροφή αντικρίζουν οι εκτοπισμένοι που γυρίζουν στον τόπο τους |
Μετά από σχεδόν 4.000 νεκρούς στον Λίβανο και 16.000 τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις από τον Οκτώβρη του 2023 μέχρι σήμερα - από τα τέλη του φετινού Σεπτέμβρη οι περισσότεροι - η συμφωνία εκεχειρίας όχι μόνο δεν προβλέπει άμεση απόσυρση των Ισραηλινών εισβολέων από το λιβανέζικο έδαφος (αλλά σε περίοδο δύο μηνών), αλλά διασφαλίζει το «δικαίωμα» του Ισραήλ να προχωρά σε νέες επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου όποτε το κράτος - δολοφόνος κρίνει ότι «απειλείται».
Ταυτόχρονα, η συμφωνία εκεχειρίας δίνει ένα ακόμα γερό «πάτημα» στις ΗΠΑ, καθώς και στη Γαλλία, στην κρίσιμη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς προβλέπει ότι Ουάσιγκτον και Παρίσι αναλαμβάνουν ρόλο «εγγυητή» της εφαρμογής της συμφωνίας, με έναν «διεθνή μηχανισμό» υπό την προεδρία των ΗΠΑ, αλλά και ρόλους για την «υποστήριξη» του λιβανέζικου στρατού που θα αναπτυχθεί στον νότο, μαζί με δυνάμεις της αποστολής κυανόκρανων του ΟΗΕ (UNIFIL).
Βάσει της συμφωνίας η Χεζμπολάχ υποχρεούται να αποσύρει τις δυνάμεις και τον οπλισμό της από τον νότιο Λίβανο, μετακινούμενη βόρεια του ποταμού Λιτάνι, 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα, ενώ το Ισραήλ έχει προθεσμία 60 ημερών για να αποσύρει «προοδευτικά» τις δυνάμεις του που έχουν εισβάλει στον νότιο Λίβανο, στη διάρκεια των οποίων όπως έδειξε ήδη θα συνεχίζει μονομερείς στρατιωτικές επιχειρήσεις, επικαλούμενο την «επιβολή της εκεχειρίας»...
Χαρακτηριστικά, στο διάγγελμά του σχετικά με τη συμφωνία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου δήλωσε ότι «με την πλήρη κατανόηση των ΗΠΑ, διατηρούμε πλήρη ελευθερία δράσης» κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
«Εάν η Χεζμπολάχ παραβιάσει τη συμφωνία και προσπαθήσει να επανεξοπλιστεί, θα επιτεθούμε (...) Εάν προσπαθήσει να ξαναχτίσει την υποδομή τρομοκρατίας κοντά στα σύνορα, θα επιτεθούμε. Αν ρίξει πύραυλο, αν σκάψει σήραγγα, αν φέρει φορτηγό με βλήματα, θα επιτεθούμε», ανέφερε.
Δύο μέρες μετά, κλιμακώνοντας τις απειλές, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «εάν υπάρξει κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας, έδωσα εντολή στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να είναι έτοιμες για σφοδρό πόλεμο», ενώ επιβεβαίωσε ότι η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο «ενδεχομένως να είναι σύντομη»...
Ταυτόχρονα, ήδη από το διάγγελμά του, ο Νετανιάχου εξαπέλυσε απειλές εναντίον του Ιράν και της Συρίας, τονίζοντας ότι η συμφωνία εκεχειρίας σημαίνει πως «θα εστιάσουμε τώρα στην απειλή του Ιράν», ενώ απείλησε τον Σύρο Πρόεδρο, Μπ. Ασαντ, ότι «παίζει με τη φωτιά».
Σε μια συγκυρία που αξίζει να επισημανθεί, μία μέρα με τις νέες απειλές Νετανιάχου κατά της Συρίας ξεκίνησε μεγάλη επίθεση από δυνάμεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα) στην επαρχία του Χαλεπίου στη βορειοδυτική Συρία (βλ. σχετικό θέμα), με το Ιράν να καταγγέλλει ότι πίσω από την ενεργοποίηση των εν λόγω δυνάμεων βρίσκονται οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Ο δε αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, Χ. Χαλεβί, δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα επιβάλει «διά πυρός» τη συμφωνία εκεχειρίας στον Λίβανο, με αυτήν τη «διά πυρός επιβολή» να υλοποιείται από την πρώτη μέρα με σειρά μονομερών στρατιωτικών επιθέσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιούνται επιδρομές με ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη και drones στον νότιο Λίβανο, με το πρόσχημα του εντοπισμού «τρομοκρατικής δραστηριότητας» από τη Χεζμπολάχ.
Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβολούν εναντίον ανθρώπων στον νότιο Λίβανο, τις περισσότερες φορές εναντίον αμάχων που επιστρέφουν στα σπίτια τους σε ζώνες όπου υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τους ισραηλινούς εισβολείς - ακόμα και εναντίον ανθρώπων που προσπαθούν να θάψουν τους σκοτωμένους τους, όπως έγινε στην πόλη Χιάμ...
Από την έναρξη της εκεχειρίας ο ισραηλινός στρατός ανακοινώνει καθημερινά απογευματινή - νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλο τον νότιο Λίβανο, απαγορεύοντας τις κινήσεις και τις μετακινήσεις νότια του ποταμού Λιτάνι.
Παράλληλα, την Παρασκευή ο κατοχικός στρατός εξέδωσε απαγόρευση επιστροφής των Λιβανέζων κατοίκων σε πάνω από 60 χωριά στον νότιο Λίβανο, με τον σχετικό χάρτη που δημοσίευσε να επιβεβαιώνει ότι δημιουργεί ουσιαστικά μια «νεκρή ζώνη» εντός του Λιβάνου, στα σύνορα με το Ισραήλ, έκτασης περίπου 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Σύμφωνα μάλιστα με το δίκτυο «Al Jazeera», στο ένα τρίτο αυτών των χωριών δεν είχε καταφέρει καν να φτάσει ο ισραηλινός στρατός κατά τη διάρκεια της επιχείρησης χερσαίας εισβολής στον Λίβανο, η οποία συνάντησε σθεναρή αντίσταση.
Από την πλευρά της Χεζμπολάχ, ο ηγέτης της, Ναΐμ Κασέμ, σε διάγγελμά του την Παρασκευή έκανε λόγο για «θεϊκή νίκη», μεγαλύτερη από αυτή στον πόλεμο με το Ισραήλ το 2006, επισημαίνοντας ότι ο ισραηλινός στρατός υπέστη μεγάλες απώλειες.
Ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ ενέκρινε την εκεχειρία και θα συντονιστεί με τον στρατό του Λιβάνου για την εφαρμογή της, όπως και για την ενίσχυση των «αμυντικών δυνατοτήτων του Λιβάνου», προειδοποιώντας ωστόσο ότι η λιβανέζικη οργάνωση είναι «έτοιμη για πόλεμο» αν το Ισραήλ επιτεθεί.
Ενόψει της συνεδρίασης του κοινοβουλίου του Λιβάνου στις 9 Γενάρη με στόχο να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας - μια θέση που παραμένει κενή για πάνω από δύο χρόνια λόγω των πολιτικών αντιθέσεων εντός του Λιβάνου - ο Κασέμ δήλωσε ότι ελπίζει να επιτευχθεί η εκλογή Προέδρου στην εν λόγω συνεδρίαση.
Ανέφερε επίσης ότι «δεν θα σταματήσει» η υποστήριξη της Χεζμπολάχ στην Παλαιστίνη και ότι η απελευθέρωσή της «είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί με διάφορα μέσα».
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ λανσάρουν τη συμφωνία εκεχειρίας ως «αρχή ευκαιρίας για μια πιο σταθερή Μέση Ανατολή», την ίδια ώρα που μαζί με το Ισραήλ ανάβουν φιτίλια σε όλη την περιοχή.
Στον απόηχο της συμφωνίας εκεχειρίας στον Λίβανο, ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προανήγγειλε ότι θα επιδιώξει άλλη μια συμφωνία «με το πιστόλι στον κρόταφο», αυτήν τη φορά για τη Γάζα. Είπε ότι τις επόμενες μέρες «θα κάνει άλλη μια προσπάθεια μαζί με την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Κατάρ, το Ισραήλ και άλλους» για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, θέτοντας ως στόχο «τον τερματισμό του πολέμου χωρίς τη Χαμάς στην εξουσία».
Στο πλαίσιο εξάλλου της ...«σταθερότητας στη Μέση Ανατολή», η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να «μπουκώσει» το Ισραήλ με άλλο ένα στρατιωτικό πακέτο αξίας 680 εκατ. δολαρίων, λίγο μετά την πώληση - τον περασμένο Αύγουστο - μαχητικών αεροσκαφών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ, αξίας 20 δισ. δολαρίων...
Περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου της στον Λίβανο - πρώην αποικία της - διεκδικεί, μέσα από τη συμφωνία εκεχειρίας και τα παζάρια για την «επόμενη μέρα», και η Γαλλία.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Ν. Μικάτι και τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Μπέρι, καλώντας σε πλήρη εφαρμογή της εκεχειρίας και εκφράζοντας ετοιμότητα για «παροχή βοήθειας» στον λιβανέζικο στρατό, ενώ τη Βηρυτό επισκέφτηκε ο Γάλλος ειδικός απεσταλμένος για τον Λίβανο, Ζαν - Ιβ Λεντριάν, με στόχο «να επανεκκινήσει τα θέματα της εκλογής Προέδρου και της ανάγκης μεταρρυθμίσεων για μια σταθερή ανόρθωση της χώρας».
Αναζωπύρωση των συγκρούσεων ανάμεσα στον συριακό στρατό και οργανώσεις τζιχαντιστών άρχισαν από την περασμένη Τετάρτη, με αναφορές μάλιστα την Παρασκευή ότι δυνάμεις της «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ» (HTS - πρώην βραχίονας της «Αλ Κάιντα») είχαν καταλάβει το Χαλέπι.
Αν και κυβερνητικές ή άλλες πηγές δεν επιβεβαίωναν επίσημα την εξέλιξη, πληροφορίες ανέφεραν ότι πάνω από 240 άτομα είχαν σκοτωθεί, περιλαμβανομένων και αρκετών αμάχων, ενώ η αναζωπύρωση εμφανίζεται ως η μεγαλύτερη από το 2020. Ενδεικτικές ήταν δε και οι καταγγελίες του Ιρανού ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγκτσί, ο οποίος κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ για «επανενεργοποίηση» των ενόπλων αλλά και σημείωσε τη «συνεχιζόμενη υποστήριξη» του Ιράν στη συριακή κυβέρνηση και τον στρατό. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κάλεσε τις συριακές αρχές «να αποκαταστήσουν γρήγορα την τάξη σε αυτήν την περιοχή και τη συνταγματική τάξη».
Σύμφωνα με το CNN, εκπρόσωποι του νεοσύστατου συνασπισμού ανταρτών με την επωνυμία Διοίκηση Στρατιωτικών Επιχειρήσεων ανακοίνωσαν ότι «οι δυνάμεις μας έχουν αρχίσει να εισέρχονται στην πόλη του Χαλεπίου» αλλά και ότι πήρε τον έλεγχο του Κέντρου Στρατιωτικής Επιστημονικής Ερευνας της Συρίας στα περίχωρα του Χαλεπίου, μετά από «σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις του καθεστώτος και ιρανικές πολιτοφυλακές». Από την άλλη πλευρά, ο συριακός στρατός ανέφερε ότι αντιμετωπίζει μια «μεγάλη επίθεση» από «τρομοκρατικές οργανώσεις» οπλισμένες με βαρύ οπλισμό και drones και ότι «ενισχύει όλες τις τοποθεσίες κατά μήκος των διαφόρων μετώπων μάχης», μιλώντας για «σφοδρές μάχες δυτικά του Χαλεπίου» αλλά επιμένοντας ότι οι τζιχαντιστές «δεν έχουν φτάσει στα όρια της πόλης».
Οβίδα πυροβολικού έπληξε ακόμα και τη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου του Χαλεπίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις φοιτητές.
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι «πάνω από 14.000 άνθρωποι - από τους οποίους σχεδόν οι μισοί είναι παιδιά - εκτοπίστηκαν» εξαιτίας των νέων εχθροπραξιών.
Χωρίς τέλος συνεχίζεται η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το εγκληματικό κράτος του Ισραήλ. Την Παρασκευή προστέθηκαν τουλάχιστον 40 σκοτωμένοι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, όπου σφυροκοπούνται ανελέητα τα μηδαμινά πλέον υγειονομικά ιδρύματα που πασχίζουν να φροντίσουν ακρωτηριασμένους, πληγωμένους, χρόνια πάσχοντες, συχνά χωρίς άλλους συγγενείς. Οπως μετέδωσε το «Αλ Τζαζίρα», θύμα των νέων ισραηλινών πληγμάτων έπεσε και ο επικεφαλής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Kamal Adwan, ενώ το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από την αρχή του πολέμου έφταναν τουλάχιστον τους 44.363 και οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 105.070.
Στο στόχαστρο του κατοχικού στρατού βρέθηκε ξανά ο προσφυγικός καταυλισμός Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, ενώ οι συνθήκες στις οποίες πασχίζουν να επιβιώσουν όσοι ακόμα αναπνέουν είναι τραγικές: Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ, όλοι οι φούρνοι στην κεντρική Γάζα έκλεισαν, λόγω σοβαρών ελλείψεων προμηθειών. Την ίδια στιγμή η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) κατέγραφε ότι πάνω από 1,8 εκατ. άνθρωποι στη Γάζα αντιμετωπίζουν «υψηλά επίπεδα» έλλειψης τροφίμων, ενώ πάνω από 133.000 αντιμετωπίζουν οξύ υποσιτισμό, ακόμα και 10 φορές υψηλότερο σε σχέση με πριν τον πόλεμο!
Από τη μεριά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε την Πέμπτη για «καταστροφικές συνέπειες», με δημιουργία μεγάλων ελλείψεων σε φάρμακα, τρόφιμα, στέγη και καύσιμα, ειδικά στη βόρεια Γάζα. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ανέφερε ότι «τώρα το 90% του κόσμου ζει σε σκηνές», κάτι που σημαίνει ότι είναι πιο «ευάλωτοι σε λοιμώξεις του αναπνευστικού» και άλλες ασθένειες, την ώρα που «το ψύχος, η βροχή και οι πλημμύρες θα επιδεινώσουν τη διατροφική ανασφάλεια και τον υποσιτισμό»... Αλλωστε, σε περίπου 12.000 υπολογίζονται οι ασθενείς που περιμένουν να πάρουν άδεια αποχώρησης από τη Γάζα αλλά δεν ανοίγουν ούτε «ιατρικοί διάδρομοι».
Στο μεταξύ, 8 άτομα τραυματίστηκαν - τουλάχιστον τα 4 εξ αυτών Ισραηλινοί στρατιώτες - όταν ένας 46χρονος άνοιξε πυρ εναντίον ισραηλινού λεωφορείου κοντά στον εποικισμό Αριέλ στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Οι «Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ» ανακοίνωσαν ότι ο δράστης ήταν μέλος τους, ενώ ο άντρας έπεσε νεκρός από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών.