Ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος «διευκρινίζει» ότι μια μαζική επίθεση με πυραύλους «Ορέσνικ» «μοιάζει με πυρηνικό πλήγμα»...
Την περασμένη βδομάδα, με λόγια και έργα η ρωσική πλευρά ξεκαθάρισε ότι κανένα χτύπημα στο έδαφός της με αμερικανικούς ή βρετανικούς πυραύλους ATACMS και «Storm Shadow» δεν θα μείνει αναπάντητο. Σε περίπτωση, δε, που πυρηνικά όπλα αναπτυχθούν σε ουκρανικό έδαφος, αυτό «θα ισοδυναμούσε με επίθεση στη Ρωσία» και θα δικαιολογούσε τη χρήση πυρηνικών από πλευράς της.
Αφότου οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις «εκτόξευσαν 100 πυραύλους διαφόρων τύπων και 466 drones στην ουκρανική επικράτεια μέσα σε 48 ώρες», ως «απάντηση στα πλήγματα με αμερικανικά όπλα» στην περιφέρεια Κουρσκ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ανέφερε την Πέμπτη ως πιθανούς στόχους για χτυπήματα με το υπερηχητικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς «Ορέσνικ» κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο.
Μιλώντας στην Αστάνα, στους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στη στρατιωτική «συμμαχία» της Ρωσίας Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) - Καζακστάν, Λευκορωσία, Κιργιστάν, Τατζικιστάν (απουσίαζε η Αρμενία) - ο Ρώσος Πρόεδρος φρόντισε να υπογραμμίσει ότι «ένα μπαράζ πληγμάτων με αυτούς τους πυραύλους ("Ορέσνικ") θα μπορούσε να συγκριθεί με τη χρήση πυρηνικών όπλων. Παρόλο που, σίγουρα, το "Ορέσνικ" δεν είναι όπλο μαζικής καταστροφής», «δεν υπάρχει πυρηνικό φορτίο και, επομένως, πυρηνική μόλυνση μετά τη χρήση του».
Οπως είπε χαρακτηριστικά, η θερμοκρασία των στοιχείων κρούσης του πυραύλου φτάνει τους 4.000 βαθμούς Κελσίου, καταστρέφει ακόμη και «ιδιαίτερα προστατευμένα και βαθιά κρυμμένα αντικείμενα», ενώ «ό,τι βρίσκεται στο επίκεντρο της έκρηξης μετατρέπεται σε σκόνη». «Ενα ισχυρό χτύπημα. Σαν να πέφτει μετεωρίτης».
«Δεν αποκλείουμε τη χρήση του "Ορέσνικ" εναντίον στρατιωτικού προσωπικού, εγκαταστάσεων της στρατιωτικής βιομηχανίας ή κέντρων λήψης αποφάσεων στο Κίεβο», πρόσθεσε.
Επανέλαβε ότι «δεν υπάρχουν ανάλογα του "Ορέσνικ" πυραυλικά συστήματα στον κόσμο» και προέτρεψε τα κράτη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ «να έχουν κατά νου» την υπεροπλία της Ρωσίας, η οποία διαθέτει «υπερηχητικούς πυραύλους και άλλα όπλα που είναι ασυναγώνιστα στον κόσμο σήμερα», όπως ο πύραυλος Κρουζ «Kalibr» και τα υπερηχητικά πυραυλικά συστήματα «Kinzhal» και «Zircon».
«Η παραγωγή τους αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό», είπε, προσθέτοντας ότι η παραγωγή προηγμένων πυραυλικών συστημάτων της Ρωσίας είναι δεκαπλάσια από αυτήν του ΝΑΤΟ.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα αποτρέψει κάθε προσπάθεια της Ουκρανίας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ότι σε αυτήν την περίπτωση θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που διαθέτει εναντίον της.
Στη Σύνοδο Κορυφής του CSTO θεωρείται βέβαιο ότι συζητήθηκε η εφαρμογή του επικαιροποιημένου πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμμαχίας, ένα «βασικό στρατηγικό ζήτημα», τονίζει ο ρωσικός Τύπος. Το έγγραφο κατοχυρώνει το «δικαίωμα» της Ρωσίας να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα ως απάντηση στην επιθετικότητα εναντίον των «συμμάχων», συμπεριλαμβανομένων των κρατών - μελών του CSTO.
Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Αντρέι Μπελαούσοφ, επισκέφτηκε την Παρασκευή τη Βόρεια Κορέα, εν μέσω αναφορών για χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες που πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στο Κουρσκ. Οι δύο χώρες υπέγραψαν τον Ιούνη σημαντική στρατιωτική συμφωνία.
Η «Δύση» εξετάζει να αναπτύξει μια «ειρηνευτική ομάδα» 100.000 στρατιωτών στην Ουκρανία, με σχέδια να μοιράσει τα εναπομείναντα ουκρανικά εδάφη μεταξύ της Ρουμανίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR).
Αναφέρει ότι τα εδάφη πρόκειται να κατανεμηθούν μεταξύ των χωρών ως εξής: «Η Ρουμανία θα καταλάβει την ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Η Πολωνία θα ελέγχει τις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας. Η Γερμανία θα επιβλέπει το κέντρο και τα ανατολικά της χώρας και το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι υπεύθυνο για τις βόρειες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας».
Η ανάπτυξη ειρηνευτικού σώματος είναι δυνατή μόνο με τη συναίνεση όλων των μερών στη σύγκρουση στην Ουκρανία, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.
Την περασμένη βδομάδα η γαλλική «Le Monde» μετέδωσε, επικαλούμενη πηγές, ότι Ευρωπαίοι ηγέτες θέτουν και πάλι το θέμα της αποστολής στρατού ή μισθοφόρων προς υποστήριξη του Κιέβου, και η συζήτηση αναβίωσε τις τελευταίες βδομάδες, με την επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, στη Γαλλία τον Νοέμβρη.
«Διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας σχετικά με την αμυντική συνεργασία, ιδίως με σκοπό τη δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα συμμάχων στην Ευρώπη, με επίκεντρο την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια με την ευρεία έννοια», δήλωσε βρετανική στρατιωτική πηγή.
Γαλλία και Βρετανία ενδέχεται να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία «για να διασφαλίσουν μια κατάπαυση του πυρός» και «να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας» στο Κίεβο, δήλωσε στη «Le Monde» ο Eλ. Τενενμπάουμ, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IFRI).
Σημείωσε ότι για να γίνει αυτό, «οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναπτύξουν ένα σύστημα αεροπορικής και ναυτικής προστασίας της Ουκρανίας».
Οι χώρες της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής θεωρούνται από τους πρώτους που θα συμμετάσχουν σε έναν τέτοιο «σκληρό πυρήνα», ενώ η Ιταλία απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων και προσφέρθηκε να εργαστεί με τη διοίκηση Τραμπ για μια Διάσκεψη για «ειρήνη» στην Ουκρανία, με τη συμμετοχή της Ρωσίας. Ο δε Αυστριακός καγκελάριος, Κ. Νεχάμερ, εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να χρησιμοποιηθεί ως τόπος για «ειρηνευτικές συνομιλίες» για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ντ. Τραμπ.
Ο Ρεπουμπλικάνος επανεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, όρισε τον στρατηγό ε.α. Κιθ Κέλογκ ειδικό απεσταλμένο για την Ουκρανία.
Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, φέρνει «στο τραπέζι ένα ειρηνευτικό σχέδιο» που «θα μπορούσε να αρέσει» στον Βλ. Πούτιν. Να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει σημαντικά εδαφικά κέρδη και αυξάνει τον ρυθμό προέλασής της στα ανατολικά.
Το σχέδιο του Κέλογκ φέρεται να δίνει έμφαση στην κατάπαυση του πυρός και στο «πάγωμα» της γραμμής του μετώπου έτσι ώστε οι δύο πλευρές «να αναγκαστούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Προτείνει, παράλληλα, τη μείωση της άμεσης εμπλοκής των ΗΠΑ και την προϋπόθεση ότι η μελλοντική βοήθεια προς την Ουκρανία θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις, με «εγγυήσεις ασφαλείας» αντί για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης και αρχική χαλάρωση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η «Δύση» κατά της Ρωσίας. Οι κυρώσεις θα αρθούν σε αντάλλαγμα για μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία, διατηρώντας παράλληλα τις εδαφικές διεκδικήσεις της Ουκρανίας μέσω της διπλωματίας.
Παράλληλα, προτείνει τη θέσπιση εισφοράς στις ρωσικές εξαγωγές Ενέργειας, με στόχο να χρηματοδοτηθεί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Ο Κέλογκ εκτιμά ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να είχαν βοηθήσει νωρίτερα το Κίεβο με πιο ισχυρή στρατιωτική βοήθεια, τόσο πριν από τη ρωσική εισβολή, όσο και αμέσως μετά.
Το σχέδιο υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να εμπλακούν σε άλλη σύγκρουση και ότι τα δικά τους αποθέματα όπλων έχουν υποστεί ζημιά, αφήνοντας τη χώρα δυνητικά εκτεθειμένη σε οποιαδήποτε σύγκρουση με την Κίνα για την Ταϊβάν.
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η μελλοντική αμερικανική βοήθεια - που πιθανότατα θα δοθεί ως δάνειο - θα εξαρτάται από τη διαπραγμάτευση της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ενώ οι ΗΠΑ θα εξοπλίσουν το Κίεβο για να μπορεί να αμυνθεί σε μια ρωσική προέλαση πριν και μετά από οποιαδήποτε συμφωνία.
Στη Γερμανία εντείνονται οι πολεμικές προετοιμασίες και τις τελευταίες μέρες γίνονται δημόσια συζητήσεις για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να γίνει επίκληση των άρθρων 4 και 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.
Ο υπεύθυνος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για θέματα Ασφαλείας, που θα είναι πιθανότατα πρώτο κόμμα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, Ρ. Κιζεβέτερ, προειδοποίησε για τον «υβριδικό πόλεμο της Ρωσίας», που είναι «προετοιμασία για έναν συμβατικό πόλεμο με τα κράτη του ΝΑΤΟ».
«Βλέπουμε την αύξηση και την ένταση των υβριδικών επιθέσεων» και πρέπει «να εξεταστούν επιτέλους οι διαβουλεύσεις για το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ», που τις συγκαλεί ένα κράτος - μέλος αν «απειλούνται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια».
Επιπλέον, είναι «περισσότερο από επείγον» να αυξηθούν ραγδαία οι στρατιωτικές δαπάνες: «Το 3% του ΑΕΠ είναι μάλλον ένα κατώτατο όριο και όλο και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ επενδύουν πάνω από το 4%», συνέχισε ο Κιζεβέτερ.
Αλλά και ο επικεφαλής της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND), Μπρούνο Καλ, είχε πει ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις δολιοφθοράς μπορεί να οδηγήσουν το ΝΑΤΟ να εξετάσει το ενδεχόμενο επίκλησης του άρθρου 5.
«Την ίδια ώρα, η διαρκής ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας σημαίνει πως η απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ εξετάζεται ως πιθανή επιλογή από το Κρεμλίνο», συμπλήρωσε, και «οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις θα είναι ικανές να επιτεθούν στο ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος της δεκαετίας», με εμπειροπόλεμα στρατεύματα και εξελιγμένες τακτικές στη χρήση drones.
Οπως είπε, αν η Ρωσία επιτεθεί σε ένα ή περισσότερα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, δεν θα το κάνει για να αρπάξει γη, αλλά πιθανότατα για να τεστάρει τις «κόκκινες γραμμές», επιδιώκοντας να πλήξει την ενότητα του ΝΑΤΟ.