Την ερχόμενη βδομάδα έρχεται για ψήφιση το νέο αντεργατικό τερατούργημα
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενσωματώνοντας μια ακόμα αντεργατική Οδηγία της ΕΕ παγιώνει την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για το ύψος του κατώτατου μισθού, ενώ από το 2028 και μετά εισάγει «μαθηματικό τύπο» για τον καθορισμό του, στήνοντας έναν τάχα «αντικειμενικό» φραγμό στις διεκδικήσεις των εργαζομένων.
Μάλιστα, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο εισάγει και μια σειρά από «λόγους εξαιρέσεων», με βάση τις οποίες θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να «παγώνει» τους μισθούς και να μη δίνεται καμιά αύξηση, δηλαδή στην πραγματικότητα να γίνονται μειώσεις. Οι λόγοι αυτοί είναι οι εξής: «Σημαντική ύφεση της οικονομίας», «σημαντική απόκλιση του εθνικού πληθωρισμού από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», «σημαντική ανισορροπία στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών», «σημαντική αύξηση του ποσοστού της ανεργίας». Επίσης, ο μισθός θα «παγώνει» «αν η αναπροσαρμογή δεν δικαιολογείται από τα επίπεδα και τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις (...) και υπάρχει απόκλιση του κατώτατου μισθού από το εξήντα τοις εκατό (60%) του ακαθάριστου διάμεσου μισθού, ή αν υπερβαίνει τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, ή αν δεν δικαιολογείται από έκτακτες περιστάσεις».
Τι σημαίνουν τα παραπάνω: Οτι ανά πάσα στιγμή, κυβέρνηση και εργοδοσία θα επιστρατεύουν έναν λόγο, για να επιβάλλουν μειώσεις στους μισθούς. Μάλιστα, αν υπάρξει μια κατάσταση όπως με την καπιταλιστική κρίση του 2009 - 2015, η κάθε κυβέρνηση θα μπορεί να μειώσει τον κατώτατο μισθό έως το 60% του διάμεσου, δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα να πάει τον ονομαστικό μεικτό κατώτατο μισθό λίγο πάνω από 600 ευρώ!
Παράλληλα, με το νομοσχέδιο στέλνεται στις ελληνικές καλένδες η επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ, κάτι που οδηγεί σταδιακά να μεγαλώνει ο αριθμός των εργαζομένων που το μόνο που έχουν τάχα «εξασφαλισμένο» είναι τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού. Γι' αυτό άλλωστε τα τελευταία 12 χρόνια τόσο με το ξήλωμα των κλαδικών ΣΣΕ, όσο και με τον καθορισμό του κατώτατου από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, όλοι οι μισθοί συγκλίνουν προς τα κατώτατα όρια.
Τώρα, λοιπόν, η κυβέρνηση νομοθετεί ότι μέσα στην επόμενη 5ετία θα ...ξεκινήσει τη διερεύνηση για τον τρόπο που τάχα «θα ενισχυθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις». «Ζήσε Μάη μου...» δηλαδή, αφού την ίδια στιγμή απορρίπτονται κατηγορηματικά οι δίκαιες διεκδικήσεις για επαναφορά μέτρων που ξηλώθηκαν από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, όπως η επεκτασιμότητα, η υποχρεωτικότητα, η μετενέργεια, η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ κ.ά., τα οποία έδιναν υπόσταση στις ΣΣΕ.
Στο νομοσχέδιο, μάλιστα, περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη για «εξίσωση» του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως και του ύψους της ετήσιας αναπροσαρμογής τους, με την κυβέρνηση να παρουσιάζει τη ρύθμιση αυτή ως τάχα μεγάλη ...παραχώρηση για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.
Ομως, όπως αναδεικνύουν τα συνδικάτα, πρόκειται για πρόκληση, αφού ως γνωστό οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν χάσει τον 13ο και 14ο μισθό. Και, αφού η κυβέρνηση απορρίπτει την επαναφορά τους, ουσιαστικά η «εξίσωση» σημαίνει άνοιγμα της συζήτησης για κατάργησή τους και στον ιδιωτικό τομέα!
Αυτό, άλλωστε, αναδεικνύει και η ΔΑΣ ΑΔΕΔΥ (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) που σχολιάζει την κυβερνητική προπαγάνδα ότι έτσι θα υπάρξει εξίσωση του κατώτατου εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο με την εκάστοτε ονομαστική αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. «Κάνει πως ξεχνάει η κυβέρνηση ότι έχει κόψει τον 13ο και 14ο μισθό από τους δημοσίους υπαλλήλους και επομένως, ο ετήσιος κατώτατος μισθός στο Δημόσιο θα εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 2 ολόκληρους μισθούς!», σημειώνει η ΔΑΣ και προσθέτει:
«Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ καλεί τους εργαζόμενους, για ακόμη μία φορά, να βάλουν πλάτη για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι μια: Οργάνωση στα συνδικάτα, αγώνας και διεκδίκηση απέναντι στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ».
Στο φόντο αυτό επαναφέρει τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο για:
-- Αυξήσεις 20% στους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.
-- Κατάργηση της διάκρισης στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων, που προβλέπει ότι υπάλληλοι ΠΕ και ΤΕ ανεβαίνουν ένα μισθολογικό κλιμάκιο κάθε 2 χρόνια, ενώ οι ΔΕ και ΥΕ κάθε 3 χρόνια.
-- Μισθολογική εξέλιξη για όλους κάθε 2 χρόνια υπηρεσίας.
-- Κατάργηση του χαρατσιού της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας».
-- Προσμέτρηση στη μισθολογική εξέλιξη η διετία 2016 - 2017 που έχει «παγώσει».
-- Κατάργηση του αντιδραστικού πλαισίου της «αξιολόγησης». Αποσύνδεση του μισθού από την αντιδραστική «αξιολόγηση» και στοχοθεσία. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη.
-- Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
-- Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία.
Τις επικίνδυνες και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στην «Τάλως Ναυπηγική Μονοπρόσωπη ΙΚΕ», που δραστηριοποιείται στις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου Μαντουδίου, καθώς και την εξοργιστική απόλυση εργαζόμενου που βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια μετά από εργατικό «ατύχημα» καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.
Σύμφωνα με την καταγγελία του Εργατικού Κέντρου, τελευταίο περιστατικό της εργοδοτικής ασυδοσίας στη συγκεκριμένη εργολαβική εταιρεία ήταν «να υποχρεώσει εργαζόμενο, κατά την ώρα εργασίας, να περπατήσει ξυπόλητος στο κατάστρωμα για να μην το λερώσει! Αποτέλεσμα ήταν ο εργαζόμενος να γλιστρήσει και, μετά από πτώση 4 μέτρων, να σπάσει το χέρι του!».
Τονίζει μάλιστα πως «σαν να μην έφτανε το ότι η εταιρεία έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή του εργαζόμενου, τον απέλυσε κατά την αναρρωτική του όταν έμαθε ότι δήλωσε το εργατικό ατύχημα και δεν του καταβάλλει τα χρωστούμενα μεροκάματα και το επίδομα ασθενείας», ενώ επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στις καταγγελίες που έχουν φτάσει στο Εργατικό Κέντρο για τις απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στη συγκεκριμένη εργολαβική εταιρεία.
Το Εργατικό Κέντρο σημειώνει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει δώσει δείγματα γραφής από το προηγούμενο διάστημα, και μεταφέρει καταγγελίες που έχουν γίνει:
-- Υποχρεώνει τους εργαζόμενους σε κατά κανόνα αδήλωτες υπερωρίες και δεν καταβάλλει μεροκάματο σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πλήττονται μισθολογικά.
-- Δεν βάζει τα προβλεπόμενα ένσημα ως οφείλει.
-- Δεν παρέχει Μέσα Ατομικής Προστασίας (απαραίτητα ρούχα και υποδήματα, μάσκες, γυαλιά, κράνη κ.ά. προκειμένου να πραγματοποιείται η εργασία με ασφάλεια).
-- Εκθέτει τους εργαζόμενους σε επικίνδυνες συνθήκες, αφήνει τους ηλεκτροσυγκολλητές χωρίς ανεμιστήρες, υποχρεώνει σε εργασία ακόμα και σε συνθήκες καύσωνα (ακόμα και μέσα στο πλοίο, σε πολύ υψηλές και επικίνδυνες θερμοκρασίες).
-- Δεν τηρεί τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής. Ο χώρος διαλείμματος είναι κάτω από τσίγκο, δεν υπάρχουν αποδυτήρια, δεν υπάρχει προσωπικό για την καθαριότητα στις τουαλέτες.
Επισημαίνει ότι «όλα τα παραπάνω εκτός από μισθολογικές και ασφαλιστικές συνέπειες, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, όπως επιβεβαιώνει το τελευταίο παραλίγο τραγικό περιστατικό», ενώ υπογραμμίζει ότι «το νέο συμβάν εργοδοτικής ασυδοσίας καθώς και οι συνθήκες εργασίας που περιγράφονται δεν είναι εξαίρεση. Ερχονται να επιβεβαιώσουν την άθλια κατάσταση σε μια σειρά από χώρους εργασίας στον συγκεκριμένο κλάδο αλλά και στους υπόλοιπους».
Καταλήγοντας το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας ξεκαθαρίζει: «Δεν θα ανεχτούμε να γίνει "κανονικότητα" το να παίζεται η ζωή των εργαζομένων κορόνα - γράμματα, να θυσιάζονται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στον βωμό του κέρδους». Και απαιτεί «εδώ και τώρα, η εταιρεία "Τάλως Ναυπηγική Μονοπρόσωπη ΙΚΕ" να πάρει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, να τηρεί τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να πληρώσει τις υπερωρίες και να βάλει τα ένσημα ως οφείλει, να πάρει πίσω την παράνομη και καταχρηστική απόλυση του συναδέλφου, να καταβάλει τα χρωστούμενα μεροκάματα και το επίδομα ασθενείας του».
Τέλος δεν έχουν όμως τα εργατικά «ατυχήματα» στην Κρήτη. Αυτήν τη φορά από καθαρή τύχη δεν έχασαν τη ζωή τους δύο εργάτες 25 ετών, σε εργοτάξιο στο Ηράκλειο προχτές το πρωί. Οι εργάτες έπεσαν από ύψος 15 μέτρων κατά τη διάρκεια εργασιών για την ανέγερση νέας πολυτελούς κατοικίας στον οικισμό κατοικιών «Θησέας». Οι δύο άνδρες υπέστησαν κατάγματα σε χέρια και πόδια και διακομίσθηκαν από το ΕΚΑΒ, έχοντας επαφή με το περιβάλλον.
Σε ένα ακόμα περιστατικό, τροχαίο εργατικό ατύχημα στον δήμο Αλμυρού σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα, με θύμα εργαζόμενη αρχιτέκτονα στην Πολεοδομία. Το ατύχημα συνέβη κατά την αποχώρησή της από τη δουλειά και γι' αυτό χαρακτηρίζεται εργατικό, με τη ΔΑΣ να τονίζει ότι η εργαζόμενη κατάφερε να βγει ζωντανή από τα συντρίμμια, όμως το αυτοκίνητό της, αναγκαίο και πολύτιμο εργαλείο για την εργασία της, καταστράφηκε ολοσχερώς.
Τέτοια τροχαία ατυχήματα, στη διαδρομή προς και από τη δουλειά, αναφέρει η ΔΑΣ, «πρέπει πάντα να καταγράφονται ως εργατικά ατυχήματα. Οχι για τυπικούς λόγους, αλλά γιατί πολλές φορές βρίσκονται πίσω τους αιτίες που σχετίζονται άμεσα με τις συνθήκες εργασίας, όπως η κούραση του εργαζόμενου και η πίεση από την εντατικοποίηση της δουλειάς, που μειώνουν δραστικά την ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να βρίσκεται στην αναγκαία ετοιμότητα κατά την οδήγηση».
Για παράδειγμα, η συγκεκριμένη εργαζόμενη ήταν στον δρόμο από τις 5.30 τα ξημερώματα, και έπρεπε 8 ώρες μετά να πάει από τον χώρο δουλειάς της στο δημαρχείο για να χτυπήσει την κάρτα της και μετά να πάρει τον μακρύ δρόμο της επιστροφής, με όλα τα βάσανα του σπιτιού ακόμα μπροστά της. «Την ίδια αντιμετώπιση από τη δημοτική αρχή έχουν όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από υπηρεσία, που καλούνται να επιστρέψουν, συχνά από απομακρυσμένους χώρους εργασίας, για να χτυπήσουν την κάρτα τους και να φύγουν στη συνέχεια για τα σπίτια τους, τα οποία μπορεί να βρίσκονται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση», τονίζει η ΔΑΣ, απαιτώντας να υπάρξει άμεση απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την πλήρη αποζημίωσή της και την επείγουσα δρομολόγηση της διαδικασίας εργασιακής μετακίνησης της παραπάνω εργαζόμενης από τον δήμο Αλμυρού στον δήμο Βόλου.