Οι εντατικές προετοιμασίες από τις Επιτροπές Ειρήνης συνδυάζονται με πλούσια δράση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή
Οι εργασίες θα αποτελέσουν κορύφωση της πλούσιας δραστηριότητας που ανέπτυξαν οι Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα ενόψει του συνεδρίου, όπου πραγματοποιήθηκε πλούσια συζήτηση για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη συμμετοχή της χώρας σε αυτούς. Κυρίως, όμως, για την ανάγκη να δυναμώσουν το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και η πάλη για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.
Στο συνέδριο θα γίνει απολογισμός δράσης του Εθνικού Συμβουλίου και θα αποφασιστεί ο προγραμματισμός μέχρι το 21ο Συνέδριο. Θα αναδειχτούν επίσης το νέο Εθνικό Συμβούλιο και η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ.
Στην ανακοίνωσή της ενόψει του συνεδρίου, η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στις συνθήκες της φωτιάς των πολέμων που καίνε στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, το 20ό Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ θα συζητήσει την πλούσια πείρα που συγκεντρώθηκε από τις πολύμορφες δράσεις και πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, στη μετατροπή της Ελλάδας σε πολεμικό ορμητήριο, κατά άλλων λαών, βάζοντας τον λαό μας σε μεγάλους κινδύνους στο στόχαστρο αντιποίνων.
Το συνέδριο θα γίνει χώρος αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και καταδίκης της γενοκτονίας του, από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, με τη στήριξη των συμμάχων του, χώρος αλληλεγγύης στον λαό του Λιβάνου, στον λαό της Κούβας, σε όλους τους λαούς που βιώνουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, χώρος ανάδειξης των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών, που ξεριζώνονται από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Με μαχητικότητα και αισιοδοξία, μέσα από μια ζωντανή και ουσιαστική προσυνεδριακή δουλειά, διαθέτουμε τις δυνάμεις μας για να προετοιμάσουμε καλά το 20ό Συνέδριο και να δημιουργήσουμε τους όρους για την παραπέρα ενίσχυση της δράσης της ΕΕΔΥΕ το επόμενο διάστημα».
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Συνεδρίου η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου - Ν. Ιωνίας - Μεταμόρφωσης καλεί σε εκδήλωση το Σάββατο 16 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στο Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Σταύρο Τάσσο.
Ανακοίνωση και από το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων
Συνεχίζεται το κύμα καταδίκης από φορείς, συλλόγους και σωματεία, των διώξεων σε βάρος στρατευμένων επειδή εξέφρασαν τις φιλειρηνικές τους απόψεις.
Σε μια σημαντική απόφαση ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά σημειώνει: «Το ΔΣ του ΔΣΠ, με αφορμή τις διώξεις στρατευμένων επειδή εκφράζουν τις φιλειρηνικές απόψεις τους και ζητούν τη μη εμπλοκή της Ελλάδας σε πόλεμο, δηλώνει την αντίθεσή του σε κάθε προσπάθεια περιορισμού του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης και της ελεύθερης εκδήλωσης της σκέψης και της γνώμης.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος (άρθρο 14) και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 10), κάθε πρόσωπο έχει το δικαίωμα στην ελευθερία γνώμης, όπως και στην ελευθερία λήψης ή μετάδοσης ιδεών ή πληροφοριών χωρίς την επέμβαση των δημόσιων αρχών. Οι σχετικές διατάξεις έχουν εφαρμογή και επί των προσώπων που βρίσκονται σε ηθελημένη σχέση εξουσίασης, ακόμη δε και επί των στρατιωτικών υπαλλήλων, όπως έχει αποφανθεί και η νομολογία των εθνικών δικαστηρίων αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Τα δε συνταγματικά αυτά δικαιώματα δεν αναστέλλονται κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, αφού δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα και στην ΕΣΔΑ σχετική εξαίρεση από την προστασία τους (ΣτΕ 573/2005, ΔΕφΑθ 1597/2001, απόφαση ΕΔΔΑ 25.11.1997 Γρηγοριάδης κατά Ελλάδας, απόφαση ΕΔΔΑ 19.12.1994 Vereinigung Demokratischer Soldaten Osterreichs και Gubi κατά Αυστρίας).
Ο οποιοσδήποτε περιορισμός που αναιρεί την ίδια την άσκηση των θεμελιωδών αυτών δικαιωμάτων είναι ανεπίτρεπτος, πολύ δε περισσότερο σε μια περίοδο που κλιμακώνονται οι στρατιωτικές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή (Ουκρανία, Μέση Ανατολή), με ορατό πλέον τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου και εμπλοκής της χώρας μας.
Ο ΔΣΠ δηλώνει ότι θα εργαστεί προς τον σκοπό της κατάργησης κάθε αναχρονιστικού και αυταρχικού νομοθετικού περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης γνώμης και ιδεών των στρατευμένων, καθόσον το υφιστάμενο ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο, στο όνομα μιας κακώς νοούμενης στρατιωτικής πειθαρχίας, περιορίζει δραστικά και υπέρμετρα βασικά δικαιώματα των στρατευμένων, ακόμα και όσων κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα, και οδηγεί σε άδικες διώξεις σε βάρος τους».
Ανακοίνωση εξέδωσε και το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, με την οποία απαιτεί «να καταργηθούν τώρα ο Στρατιωτικός Κανονισμός 20-1 και όλη η αντιδραστική νομοθεσία στις Ενοπλες Δυνάμεις, να σταματήσει κάθε πειθαρχική διαδικασία σε βάρος στρατευμένων που εκφράζουν τις φιλειρηνικές απόψεις τους».
Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων καταδικάζει το μπαράζ εκφοβιστικών και εκδικητικών πειθαρχικών διώξεων, σε ορισμένες περιπτώσεις και ποινικών, σε βάρος στρατευμένων νέων κατ' εφαρμογή του Στρατιωτικού Κανονισμού 20-1 και της σχετικής αντιδραστικής νομοθεσίας, επειδή εκφράζουν τις φιλειρηνικές απόψεις τους και ζητούν την απεμπλοκή της πατρίδας μας από τον πόλεμο.
(...) Πρόκειται για έναν αναχρονιστικό και αντιδραστικό Κανονισμό που διατήρησε ουσιαστικά το "μαύρο" περιεχόμενό του και μετά το Προεδρικό Διάταγμα 48/2022, που θεσμοθέτησε τον Διακλαδικό Κανονισμό Πειθαρχίας Ενόπλων Δυνάμεων. Το ασφυκτικό αυτό νομοθετικό πλαίσιο, στο όνομα της στρατιωτικής πειθαρχίας, περιορίζει δραστικά βασικά δικαιώματα των στρατευμένων, ακόμα και όσα κατοχυρώνονται στο αστικό Σύνταγμα.
(...) Το Σωματείο μας ενώνει τη φωνή του με το κύμα καταδίκης αυτού του σκοταδιστικού νομοθετικού πλαισίου που βάλλει ευθέως κατά της ανάπτυξης της προσωπικότητας των στρατευμένων και της έκφρασης της γνώμης τους, που κατοχυρώνονται από διατάξεις με αυξημένη τυπική ισχύ, όπως το ίδιο το αστικό Σύνταγμα, που δεν προβλέπει σχετική εξαίρεση από την προστασία τους.
Αυτά τα δικαιώματα δεν έρχονται σε αντίθεση με την υπεράσπιση των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, για τα οποία καλούνται να υπηρετήσουν. Οι νέοι, τα παιδιά του λαού μας, στρατεύονται και ορκίζονται πίστη στην πατρίδα, να την προστατεύσουν από κάθε εχθρική επίθεση, να διαφυλάξουν τα εδαφικά, θαλάσσια και εναέρια σύνορά της. Δεν είναι στην αποστολή τους να συμμετέχουν στη σφαγή άλλων λαών, σε επιχειρήσεις ξένες προς τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Και αυτό έχουν δικαίωμα να το εκφράζουν ελεύθερα, με όποιον τρόπο κρίνουν οι ίδιοι σκόπιμο.
(...) Απαιτούμε τα δικαιώματα των στρατευμένων νέων να γίνουν σεβαστά και να κατοχυρωθούν τυπικά αλλά και πρακτικά στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων».