ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Νοέμβρη 2024
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πρώτη και αυτοδύναμη η ΔΑΣ, μήνυμα ελπίδας από το λιμάνι των μεγάλων αγώνων!

Ενισχυμένες σε ψήφους, έδρες και ποσοστά αναδείχθηκαν οι δυνάμεις της ΔΑΣ στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Οι εργασίες του 37ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου, που ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 9 Νοέμβρη, ανέδειξαν εκ νέου τη ΔΑΣ, το ψηφοδέλτιο στο οποίο συσπειρώνονται συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και άλλοι πρωτοπόροι αγωνιστές, στο τιμόνι της συνδικαλιστικής οργάνωσης, αυτήν τη φορά μάλιστα με απόλυτη πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, η ΔΑΣ έλαβε 101 ψήφους (από 82) και εξέλεξε 11 έδρες (από 9) στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Επίσης, εξέλεξε 7 αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ.

Οι αντιπρόσωποι, που εκπροσωπούν πάνω από 20.000 εργαζόμενους του Πειραιά, «ανέδειξαν ως πλειοψηφία στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου αυτούς που βλέπουν καθημερινά δίπλα τους. Σε κάθε μηχανουργείο, σε κάθε καράβι, στις προβλήτες του λιμανιού, σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε εμπορικό, για να μη μείνει εργάτης ανοργάνωτος απέναντι στη λαίλαπα της πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Ανέδειξαν σε πλειοψηφία τους συνδικαλιστές που πρωτοστατούν στην πάλη απέναντι στους πλειστηριασμούς για να μη χαθεί κανένα λαϊκό σπίτι. Αυτούς που μάχονται για να μη μεταφέρονται όπλα και στρατιωτικό υλικό από το λιμάνι του Πειραιά, να μην είναι ορμητήριο πολέμου. Αυτούς που είδαν να οργανώνουν την αλληλεγγύη σε όσους σήμερα την έχουν ανάγκη», σημειώνει η ΔΑΣ στην ανακοίνωσή της.

«Η δύναμη που πήρε η ΔΑΣ είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους τόσα χρόνια βάζουν εμπόδια στις προσπάθειες που γίνονται για να οργανωθεί ο αγώνας των εργαζομένων και των σωματείων. Είναι έδαφος για να δυναμώσει η απάντηση απέναντι στους εφοπλιστές, στους βιομήχανους, στους μεγαλέμπορους και τις κυβερνήσεις τους», τονίζει η ΔΑΣ. «Το επόμενο διάστημα οι μάχες που έχουμε μπροστά θα είναι σκληρές. Την ώρα που καταρρέουν τα παραμύθια της ανάπτυξης "για όλους", την ώρα που βρισκόμαστε σε πολεμική προετοιμασία και η νέα καπιταλιστική κρίση είναι προ των πυλών, τώρα είναι η ώρα το Εργατικό Κέντρο να γίνει φάρος και αποκούμπι κάθε εργαζόμενου, μπροστάρης στην οργάνωση της πάλης, να συνεχίσει πιο αποφασιστικά να στέκεται δίπλα σε κάθε σωματείο», προσθέτει.

Στο φόντο αυτό, οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές με την παράταξη της ΔΑΣ δεσμεύονται να συμβάλουν «με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην άνοδο της οργάνωσης της πάλης», με πρώτο σταθμό την οργάνωση της μεγάλης πανεργατικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη. Καλούν όλα τα συνδικάτα και τους λαϊκούς φορείς του Πειραιά να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της απεργίας, μεταφέροντας παντού το αγωνιστικό μήνυμα. «Με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες, με τις ανακοινώσεις μας, τα πανό μας, να μη μείνει κανένας ανενημέρωτος. Να σπάσουμε τον φόβο και στον τελευταίο εργαζόμενο, να τρομοκρατήσουμε την εργοδοσία, την κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Να μετατρέψουμε την αγανάκτησή μας σε απεργιακό ποτάμι που να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του. Ωστε την επόμενη μέρα της απεργίας, να μετρηθούμε και να βρεθούμε ακόμα περισσότεροι στον αγώνα, με πιο μαζικά σωματεία, με νέες δυνάμεις, έτοιμοι για νέα κλιμάκωση», καταλήγει η ΔΑΣ.

Σε πανηγυρικό κλίμα η ανακοίνωση του αποτελέσματος

Σε πανηγυρικό κλίμα και εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της απελθούσας διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ (προβλήτες COSCO), ανακοίνωσε το θετικό αποτέλεσμα από το βήμα της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΠΑΜΕ, το πρωί της Κυριακής. «Η επόμενη μέρα για όλους μας, με απαρχή την απεργία στις 20 Νοέμβρη, φέρνει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη», υπογράμμισε αναφερόμενος στην ανάγκη να ενισχυθούν η οργάνωση των εργαζομένων και η πάλη για τις διεκδικήσεις τους.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Αυτοδύναμη αναδείχθηκε η «Αγωνιστική Συσπείρωση»

Πρώτη και αυτοδύναμη για μια ακόμα φορά αναδείχθηκε η «Αγωνιστική Συσπείρωση» στις εκλογές του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, βγαίνοντας ακόμα πιο ενισχυμένη σε ψήφους και ποσοστό (62,3%), καταλαμβάνοντας 6 έδρες στις συνολικά 9 του ΔΣ (από 5 το 2021).

«Οι μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα: Ανοίξαμε τον δρόμο και τώρα προχωράμε μπροστά, για τις ανάγκες μας: Για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ανθρώπινο ωράριο, δουλειά με δικαιώματα! Κόντρα στις φωνές του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας, συνεχίζουμε δυναμικά: Σε όλες τις εταιρείες ξεσηκωμός! Ωράριο - Ασφάλιση - βασικός μισθός!», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση».

Χαιρετίζει καθέναν και καθεμία «που έκανε το βήμα και στήριξε την "Αγωνιστική Συσπείρωση" Μισθωτών Δικηγόρων, τη μόνη δύναμη που στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλό μας: Τη μεγαλοεργοδοσία και όσους τη στηρίζουν, κράτος - κυβερνήσεις και Δικηγορικούς Συλλόγους!». Προσθέτει πως «από αύριο, πιο πολλοί και πιο δυνατοί δίνουμε τη μάχη, με πρώτο μεγάλο σταθμό την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη!».

Συνεχίζονται οι εκλογές στο ΣΕΤΗΠ

Σε εξέλιξη είναι οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική Αττικής (ΣΕΤΗΠ), που θα ολοκληρωθούν στις 21 Νοέμβρη.

Η «Ταξική Ενότητα» (ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) καλεί σε μαζική συμμετοχή και ισχυροποίηση του σωματείου, να βγει ακόμα πιο δυνατό με χιλιάδες μέλη σε όλες τις εταιρείες του κλάδου.

«Οργανωνόμαστε, απαντάμε με κριτήριο τις ζωές και όχι το κέρδος», τονίζει στο κάλεσμά της και ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:

«Η ενίσχυση της "Ταξικής Ενότητας", για ακόμα πιο δυνατό ΣΕΤΗΠ, ακυρώνει τα σχέδια των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών - κυβερνητικών στον κλάδο, που υπογράφουν συμβάσεις για λογαριασμό της εργοδοσίας. Ακυρώνει τα σχέδια των δυνάμεων που επιδιώκουν το κίνημα των εργαζομένων να είναι ουρά της εργοδοσίας, που περιορίζουν τη διεκδίκηση των εργαζομένων σε ακίνδυνα και ανέξοδα όρια, να υπολογίζει τις "αντοχές της οικονομίας" και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Ακυρώνει τα σχέδια σε δυνάμεις που καλλιεργούν τη λογική των σωτήρων και θεωρούν ως λύση το να πέσει μια κυβέρνηση για να έρθει μια άλλη, που, όπως μάθαμε τόσα χρόνια, θα συνεχίσει το αντεργατικό έργο από εκεί που το άφησε η προηγούμενη.

Η ενίσχυση της "Ταξικής Ενότητας" σημαίνει: Ενίσχυση της δύναμης των εργαζομένων όλου του κλάδου, γιατί η λύση βρίσκεται στον αγώνα μας, στην οργάνωσή μας, επειδή ξέρουμε πως για να κερδίσουμε κάτι εμείς, πρέπει να χάσουν οι όμιλοι, οι μεγάλες εταιρείες, οι εργοδότες. Πιο δυνατός αγώνας για κάθε πρόβλημα σε κάθε χώρο δουλειάς».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Ψηφίζουν για νέο ΔΣ στις 18 - 19 Νοέμβρη

Σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας του διοίκησης προχωρά το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Μεσσηνίας, τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Νοέμβρη.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Δευτέρα 18 Νοέμβρη στη Μάνη (εταιρεία «Μπλάουελ»): 2 μ.μ. - 4 μ.μ. και Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας: 6 μ.μ. - 9 μ.μ.

Τρίτη 19 Νοέμβρη στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας: 10.30 π.μ. - 1 μ.μ. και 5.30 μ.μ. - 9 μ.μ.


Αύριο οι αρχαιρεσίες των συνταξιούχων μηχανικών

Αύριο, Τετάρτη, διεξάγονται η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της ΕΣΤΑΜΕΔΕ και οι εκλογές για τη νέα διοίκηση, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Η διαδικασία ταυτοποίησης για συμμετοχή στις εκλογές θα ξεκινήσει στις 9 π.μ. και θα λήξει στις 12 μ., ενώ η Συνέλευση θα αρχίσει στις 10.30 π.μ.

Η «Πανεπιστημονική», που πλειοψηφεί στη νόμιμη διοίκηση της ΕΣΤΑΜΕΔΕ, καλεί τους συνταξιούχους μηχανικούς να δώσουν ηχηρή απάντηση στον κυβερνητικό συνδικαλισμό που μεθοδεύει τον εκφυλισμό του συνταξιουχικού κινήματος επιχειρώντας μέχρι την τελευταία στιγμή να νεκρώσει τη λειτουργία της ΕΣΤΑΜΕΔΕ με ηλεκτρονικές Συνελεύσεις και εκλογές. Μόνο η μαζική συμμετοχή μπορεί να συμβάλει στον αγωνιστικό βηματισμό για την υπεράσπιση του δίκιου των συνταξιούχων, με τις συντάξεις των μηχανικών καρατομημένες στο 50% εκείνων του 2010 και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να δέχεται διαρκή συρρίκνωση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προβολή της ταινίας «UNION» από την ΕΝΙΘ

Η κινηματογραφική ομάδα της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, οργανώνει την πρώτη πανευρωπαϊκή προβολή της ταινίας «UNION», την Τετάρτη 13 Νοέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη δημιουργία του σωματείου από τους εργαζόμενους του κολοσσού της «Amazon», τις δυσκολίες αλλά και την ομορφιά του συλλογικού και οργανωμένου αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει σήμερα. Ενα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στους σύγχρονους ήρωες της ιστορίας που δείχνει τον δρόμο για το πώς οι εργαζόμενοι μπορούν να κατακτήσουν τα δικαιώματά τους κόντρα στη λογική του κέρδους.

Είσοδος ελεύθερη για όλους.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ