Ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας με κινητοποίηση της Εθνοφρουράς, ανακοινώσεις FBI και μυστικών υπηρεσιών, συλλήψεις και καταγγελίες
Jacob Hamilton | MLive.com |
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο έντονων ενδοαστικών αντιθέσεων, μέχρι την τελευταία στιγμή θεωρούνταν πολύ πιθανό ένα ιδιαίτερα αμφίρροπο αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές ανάμεσα στην υποψήφια των Δημοκρατικών, αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κ. Χάρις, και τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, πρώην Πρόεδρο της χώρας Ντ. Τραμπ.
Τα περισσότερα επιτελεία συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι ίσως να χρειαστούν και μέρες μέχρι να υπάρξει οριστικό αποτέλεσμα, λόγω και του εκλογικού συστήματος - «λάστιχο» που προβλέπει πρόωρη ψηφοφορία εδώ και βδομάδες, επιστολική ψήφο, διά ζώσης ψήφο τη μέρα των εκλογών κ.λπ.
Παράλληλα, διατηρήθηκε μέχρι τέλους ένα κλίμα ανησυχίας για πιθανά μετεκλογικά έκτροπα, καθώς υπάρχει το προηγούμενο με τις εκλογές του 2020 και όσα τις ακολούθησαν, μέχρι την εισβολή τον Γενάρη του 2021 στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον.
«Φτιάχνοντας κλίμα» εξάλλου ο Τραμπ, προσερχόμενος χθες να ψηφίσει σε εκλογικό τμήμα στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, δήλωσε ότι «αν χάσω τις εκλογές, αν είναι δίκαιες οι εκλογές, θα είμαι ο πρώτος που θα το αναγνωρίσει» - αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι «δίκαιες» οι εκλογές.
Σε ένα τέτοιο φόντο, σε 17 Πολιτείες αναπτύχθηκαν εκατοντάδες μέλη της Εθνοφρουράς για την εκλογική διαδικασία, ενώ στην Ουάσιγκτον το FBI έστησε «στρατηγείο» που παρακολουθεί πιθανές «απειλές» σε 24ωρη βάση.
Στη Νεβάδα στήθηκαν μεταλλικοί φράχτες γύρω από κτίριο στο Λας Βέγκας όπου καταμετρώνται οι ψήφοι της Πολιτείας, ενώ στην Αριζόνα ένας σερίφης ενεργοποίησε ύψιστο συναγερμό για την περίπτωση πιθανών ταραχών, έχοντας επιστρατεύσει μέχρι και drones και ...ελεύθερους σκοπευτές.
Το FBI χαρακτήρισε «ψευδές» ένα βίντεο που κυκλοφόρησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το οποίο προτρέπει τους Αμερικανούς να ψηφίσουν εξ αποστάσεως, λόγω «υψηλού κινδύνου τρομοκρατικών ενεργειών» σε εκλογικά τμήματα.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους χτες το FBI, το Γραφείο του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και η Υπηρεσία Ασφαλείας Κυβερνοχώρου και Υποδομών των ΗΠΑ έκαναν γνωστό κυκλοφόρησε βίντεο που περιλαμβάνει ανυπόστατες κατηγορίες περί εκλογικής νοθείας στην Αριζόνα, λέγοντας ότι αποτελεί κατασκεύασμα ρωσικών «τρολ».
Παράλληλα, επίσης χτες, η εφημερίδα «Detroit News» ανέφερε δύο συλλήψεις υπόπτων στο Μίσιγκαν για απειλές που σχετίζονταν με τις εκλογές.
Λίγη ώρα μετά ανακοινώθηκε ότι συνελήφθη άλλος ένας άνδρας στο κέντρο επισκεπτών του Καπιτωλίου, ο οποίος μύριζε καύσιμα και είχε στην κατοχή του έναν φακό και ένα πιστόλι φωτοβολίδων.
Σε μια σειρά εκλογικά κέντρα, επίσης, καταγράφονταν απειλές για βόμβες, οδηγώντας σε ορισμένες περιπτώσεις σε αποφάσεις για παράταση της ψηφοφορίας.
Από τις προεδρικές εκλογές θα προκύψει το Κολέγιο των 538 εκλεκτόρων που θα ψηφίσει τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ, σε συνεδρίαση στις 17 Δεκέμβρη.
Τα στρατόπεδα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων έδιναν μάχη για να εξασφαλίσουν τους 270 εκλέκτορες που απαιτούνται για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές.
Βάσει του εκλογικού συστήματος, όπου δεν μετρά ο συνολικός αριθμός ψήφων σε όλη τη χώρα αλλά η επικράτηση και η εκλογή εκλεκτόρων στις ξεχωριστές Πολιτείες, καθοριστική σημασία για τον τελικό νικητή έχουν οι 7 αμφίρροπες Πολιτείες (swing states), που εναλλάσσονται μεταξύ των δύο βασικών αστικών κομμάτων (Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα, Ουισκόνσιν, Πενσιλβάνια).
Οι τελευταίες κάλπες έκλειναν σήμερα Τετάρτη τα ξημερώματα, ωστόσο ενδέχεται το τελικό αποτέλεσμα να οριστικοποιηθεί μετά από μέρες.
Το 2020 η νίκη του Τζο Μπάιντεν έναντι του Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώθηκε τέσσερις ημέρες μετά, ενώ στις εκλογές του 2016 η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ επί της Χίλαρι Κλίντον γνωστοποιήθηκε ένα 24ωρο μετά τη διεξαγωγή των εκλογών.
Παράλληλα, χθες πραγματοποιήθηκαν εκλογές για όλες τις έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και για 34 έδρες της 100μελούς Γερουσίας.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, δεν αποκλείεται ανατροπή των σημερινών συσχετισμών στο Κογκρέσο (όπου οι Δημοκρατικοί διατηρούν ισχνή πλειοψηφία στη Γερουσία και οι Ρεπουμπλικάνοι ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων).
Την ανησυχία της γαλλικής αστικής τάξης για την ανταγωνιστικότητα της χώρας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Αντ. Αρμάν, ο οποίος μιλώντας στο «C News TV», έκανε λόγο για λιγότερες ώρες δουλειάς στη Γαλλία σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ισχυριζόμενος ότι αυτό «έχει ως απόρροια να υπάρχουν λιγότερα κονδύλια για προγράμματα Κοινωνικής Ασφάλισης, λιγότερα χρήματα για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών πολιτικών, λιγότερα φορολογικά έσοδα και τελικά λιγότερες θέσεις εργασίας και μικρότερη οικονομική ανάπτυξη».
Στην πραγματικότητα, οι «τρύπες» στο Ασφαλιστικό και στα φορολογικά έσοδα προκύπτουν από τις κάθε είδους απαλλαγές και «διευκολύνσεις» προς τα μονοπώλια και όχι από τις «λιγότερες ώρες δουλειάς».
Υπογράμμισε ότι «ο στόχος πρέπει να είναι η αύξηση του αριθμού των ωρών εργασίας κατά τη διάρκεια του έτους για τη χρηματοδότηση του μοντέλου μας κοινωνικής προστασίας», αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι θα ήθελε «να μετριάσει την αύξηση των εισφορών στους χαμηλούς μισθούς». Επέμεινε ότι «η αύξηση του εργασιακού ωραρίου παραμένει ανεπαρκής στη Γαλλία».
Στην πεπατημένη των περιβόητων «επιτροπών σοφών» που συγκροτούνται για την προετοιμασία αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων», ο Αρμάν είπε ότι «τις επόμενες ημέρες» θα συγκληθεί μια «επιστημονική επιτροπή» που έχει δημιουργηθεί για την αξιολόγηση των δεδομένων και των αλλαγών που απαιτεί η «τιθάσευση» του δημόσιου ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.
Σημειωτέον, προ ημερών και ο προκάτοχός του, Ζ. Νταρμαμέν, εμφανίστηκε υπέρ της αναθεώρησης της 35ωρης εργάσιμης βδομάδας (που τυπικά ισχύει στη Γαλλία), δηλώνοντας ότι «η κατάσταση στη χώρα μας επιδεινώνεται από την άποψη των δημοσιονομικών δεικτών της, αλλά δεν είναι με την αύξηση των φόρων που θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας», προσθέτοντας: «Ας αναλάβουμε δύσκολες μεταρρυθμίσεις, σε τομείς όπως η επιδότηση των ανέργων. Ας δουλέψουμε περισσότερο, ας θέσουμε υπό αμφισβήτηση τις 35 ώρες».
Μετά από απεργία σχεδόν δύο μηνών οι εργαζόμενοι της «Boeing» στο Σιάτλ των ΗΠΑ επιστρέφουν στη δουλειά, έχοντας αποσπάσει Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις μισθών κατά 38% μέσα στα επόμενα 4 χρόνια.
Η απεργία είχε ξεκινήσει στις 13 Σεπτέμβρη, με τους εργαζόμενους μάλιστα να απορρίπτουν τότε με το συντριπτικό 94,6% το σχέδιο σύμβασης που είχαν συμφωνήσει η εργοδοσία και οι εργατοπατέρες στη διοίκηση του συνδικάτου Διεθνής Ενωση Μηχανικών και Εργατών Αεροδιαστημικής (International Association of Machinists and Aerospace Workers - ΙΑΜ), υπερψηφίζοντας στη συνέχεια με 96% την προκήρυξη απεργίας.
Στις 23 Οκτώβρη ανανέωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν την απεργιακή τους κινητοποίηση.
Είναι ενδεικτικό ότι η ίδια η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στην «Boeing» σημειώνεται μετά από 16 (!) ολόκληρα χρόνια, χάρη στην αγωνιστική πίεση των εργαζομένων. Τελευταία φορά που έγινε απεργία στον μονοπωλιακό κολοσσό ήταν το 2008!
Οι εργαζόμενοι της «Boeing» στο Σιάτλ πέτυχαν αυξήσεις στους μισθούς κατά 38% μέσα στα 4 επόμενα χρόνια, ωστόσο η εργοδοσία παρέμεινε ανένδοτη σε ό,τι αφορά τα συνταξιοδοτικά αιτήματα των εργαζομένων.
Εξαιτίας αυτής της στάσης, η τελική πρόταση για τη Σύμβαση εγκρίθηκε με ποσοστό 59%, καθώς σημαντικό ποσοστό εργαζομένων τάσσονταν υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων.
Χαρακτηριστικά, το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς» κατέγραψε χτες δηλώσεις εργαζομένων που καταψήφισαν την πρόταση για τη συγκεκριμένη σύμβαση και επέκριναν την ηγεσία της ΙΑΜ ότι είχε εξαρχής «ηττοπαθή νοοτροπία».
Να σημειωθεί στο μεταξύ ότι σύμφωνα με το Τμήμα Βιομηχανικών και Εργασιακών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Cornell, την τελευταία διετία καταγράφηκαν σχεδόν 500 απεργιακές κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 530.000 εργαζόμενοι, αυξημένοι κατά 141% σε σχέση με το προηγούμενο αντίστοιχο διάστημα.