ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Νοέμβρη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αποφασιστικό μαζικό «όχι» στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων στον Πατραϊκό

Ενα μαζικό, μαχητικό «όχι» στην κατασκευή υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο είπαν με τη μεγάλη τους κινητοποίηση στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, το πρωί της Κυριακής, σχεδόν 200 εργατικοί - λαϊκοί φορείς, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της επιτροπής αγώνα. Ταυτόχρονα, αντιτάχθηκαν στους σχεδιασμούς κυβέρνησης, ΕΕ και επιχειρηματικών ομίλων, που στόχο έχουν την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος της περιοχής για τη μεγιστοποίηση των κερδών, σε βάρος των εργαζομένων και του λαού συνολικά.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και τους Σωτήρη Παρίση, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή Αχαΐας, και Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας.

Μπροστά οι ανάγκες του λαού!

Με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, εργαζόμενοι, νεολαία, λαϊκός κόσμος κάθε ηλικίας από τους νομούς της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας κινητοποιήθηκαν μαχητικά και συγκροτημένα, ενάντια στις κατευθύνσεις που θέλουν κερδισμένους τους επιχειρηματικούς ομίλους, με τις πλάτες τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και των προηγούμενων των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά., που αποδέχονται πιστά τους αντίστοιχους σχεδιασμούς και τα μέτρα της ΕΕ. Απαίτησαν ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό, μέτρα που να καλύπτουν τις άμεσες ανάγκες τους, όπως δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε ηλεκτρική ενέργεια - πετρέλαιο και φυσικό αέριο, απαγόρευση των διακοπών ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν. Το φυσικό περιβάλλον να είναι λαϊκή περιουσία, να αξιοποιείται για τις δικές τους ανάγκες, όχι για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς επίσης τομείς στρατηγικής σημασίας (π.χ. επικοινωνία, Ενέργεια, μεταφορές κ.ά.) να βρίσκονται στην υπηρεσία εργαζομένων και λαού. Διεκδίκησαν, επιπλέον, έργα που θα προστατεύουν το περιβάλλον και την περιουσία του λαού (αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, εξασφάλισης υδατικών πόρων κ.ά.), συνολική διαχείριση του περιβάλλοντος με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες.


Εδωσαν παράλληλα μαχητική απάντηση σε όσους σήμερα «χτυπάνε πλάτες» για να φανούν αρεστοί στον λαό, λέγοντας ένα γενικόλογο «όχι» στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις κατευθύνσεις της ΕΕ, την πολιτική των έως και σήμερα κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.), την τακτική των εκπροσώπων τους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε δήμους, που ακολουθούν αυτήν την πολιτική. Αλλά και απάντηση πως ο λαός δεν πρόκειται να εμπλακεί στη διαμάχη των διαφόρων επιχειρηματιών που «ορέγονται» τον Πατραϊκό για την ικανοποίηση των δικών τους «θέλω», συνθλίβοντας συνολικά όλοι μαζί τα δικαιώματα των εργαζομένων, τις λαϊκές ανάγκες και απαιτήσεις.

Αυτά και απέναντι σε τοποθετήσεις όπως της περιφερειακής αρχής (ΝΔ) και άλλων (αλλά και την «αφωνία») εκπροσώπων από τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, για δήθεν «κορεσμένη περιοχή», ή για «πρόχειρους σχεδιασμούς», λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τα σχέδια μελλοντικής διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου «East Med», «κλείνοντας το μάτι» σε άλλες μερίδες του κεφαλαίου στο κομμάτι της Ενέργειας, ή και σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους, όπως των θαλάσσιων μεταφορών (βλ. εφοπλιστές), του τουρισμού (ξενοδοχειακοί κι άλλοι όμιλοι).

Και πώς να πράξουν και διαφορετικά, άλλωστε, όταν όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ως οδηγό τις πολιτικές της ΕΕ, στήριξαν με πολλούς τρόπους την αύξηση των κερδών των ομίλων και της «πράσινης» Ενέργειας συνολικά, διαμόρφωσαν συνολικά ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο (ενσωματώνοντας Οδηγίες της ΕΕ) μετατρέποντας βουνά και λαγκάδια σε «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες» για «fast track» ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Οι δε εκπρόσωποί τους σε Περιφέρεια και δήμους αποδέχονται διαχρονικά τις απανωτές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Απάντηση από «πρώτο χέρι»!

Πρόκειται για ζητήματα που «άνοιξαν» και στη μεγάλη κινητοποίηση, με εργαζόμενους, λαϊκό κόσμο και νεολαία να δίνουν μαζική απάντηση και από τις δύο πλευρές της γέφυρας με πανό, συνθήματα, οχήματα κι άλλα μέσα. Ηταν εκεί κόσμος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της επιτροπής αγώνα της Δημοτικής αρχής Πάτρας, των Εργατικών Κέντρων Πάτρας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς - Ιθάκης, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού - Μεσολογγίου «Το Αιτωλικό», εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων, συλλόγων φοιτητών, αγροτών, ολόκληρες αντιπροσωπείες από γειτονιές της Πάτρας, της Αχαΐας, των πόλεων της Αιτωλοακαρνανίας και της υπαίθρου της. Το «παρών» έδωσαν πολιτιστικοί, αθλητικοί σύλλογοι, κόσμος που αγωνιά για το μέλλον του, παλεύει για να μπορεί να ζήσει καλύτερα.

Με συνθήματα όπως «Θάλασσες, βουνά, δάση και χωριά, δεν τα παραδίδουμε στα αρπακτικά» αλλά και «Οχι στα αιολικά στον Πατραϊκό, ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό», απαίτησαν να μην παραδοθούν ο φυσικός πλούτος και το περιβάλλον στους επιχειρηματικούς ομίλους, διατράνωσαν τα δίκαια αιτήματά τους, κάλεσαν σε συνέχεια της πάλης.

Κάλεσμα μάχης και συνέχισης του αγώνα!

Η αντίθεση στα συνολικά σχέδια εκφράστηκε και στις ομιλίες - παρεμβάσεις στη συγκέντρωση, μετά την πορεία στη γέφυρα.

«Ο λαός της Δυτικής Ελλάδας δεν καταπίνει αμάσητα τα "πράσινα" παραμύθια. Αγωνίζεται και θα καταφέρει να παρθεί πίσω το σχέδιο εγκατάστασης γιγαντιαίου αιολικού πάρκου μέσα στον Πατραϊκό Κόλπο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, προσθέτοντας ότι, όπως δεν πέρασε η τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε περιοχές του δήμου, έτσι θα συμβεί και με τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς στον Πατραϊκό.

«Αρκετά πια με την πριμοδότηση των "πράσινων αρπακτικών", των ομίλων της Ενέργειας, που έχουν στη διάθεσή τους κάθε γωνιά, κάθε κορφοβούνι της χώρας, τα δάση και τις ακτές, για να εξυπηρετούν την κερδοφορία τους. Δεν ανεχόμαστε άλλο την καταστροφή, στο όνομα μάλιστα της προστασίας του περιβάλλοντος. Το περιβάλλον αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, ως χώρος ασύδοτης δράσης του κεφαλαίου.

Δεν ανεχόμαστε την υποκρισία, να μιλάνε για προστασία του περιβάλλοντος οι ίδιοι που με τους πολέμους τους καταστρέφουν τους ανθρώπους και τη φύση, που δεν διστάζουν να στηρίζουν αποστολές που δολοφονούν αμάχους και παιδιά, που με τις βόμβες και τα όπλα τους αφήνουν το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια», είπε σε άλλο σημείο. Επισήμανε ως προς τη στάση διαφόρων «υποστηρικτών» της προστασίας του περιβάλλοντος και των λαϊκών συμφερόντων:

«Τα γιγαντιαία αιολικά πάρκα, όπως και όλες τις αντίστοιχες επενδύσεις, θα τις πληρώσουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες, μέσω των δυσβάσταχτων τιμολογίων της Ενέργειας και της βαριάς φορολογίας. Χορτάσαμε επιχειρήματα από τα ευρωενωσιακά επιτελεία, την κυβέρνηση, αλλά και τη συστημική αντιπολίτευση, για την "απελευθέρωση" της αγοράς Ενέργειας που δήθεν θα ήταν καλή για τον λαό, γιατί ο ανταγωνισμός θα λειτουργούσε υπέρ του. Και ποια ήταν η αλήθεια; Οτι οι επιχειρηματίες που επένδυσαν σ' αυτόν τον τομέα, έχουν εγγυημένα κέρδη από τον κρατικό κορβανά, δηλαδή απ' τα χρήματα που μαζεύει το κράτος απ' τον λαό! Και ταυτόχρονα, κόβουν ξεδιάντροπα το ρεύμα στον λαό, όταν δεν αντέχει άλλο να πληρώνει το μισό του εισόδημα στους παρόχους!

Γι' αυτό στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν χωράνε μισά λόγια. Η "πράσινη" ανάπτυξη του κεφαλαίου δεν παίρνει φτιασίδωμα, δεν μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του λαού, είναι απ' τη φύση της ληστρική απέναντί του και απέναντι στο περιβάλλον. Εν προκειμένω, δεν έχει να κάνει μόνο με το πού θα τοποθετηθούν οι θηριώδεις ανεμογεννήτριες, αλλά και ποιες ανάγκες θα εξυπηρετήσουν με τη δημιουργία τους.

Γι' αυτό είναι πρόβλημα το γεγονός ότι σε όλη την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία δεν υπάρχει κορυφή, πλαγιά, έως και ακροθαλασσιά, που να μην είναι σπαρμένη με ανεμογεννήτριες μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι, με τη συναίνεση της περιφερειακής αρχής, δήμων, αλλά και παρατάξεων στο Περιφερειακό και στα Δημοτικά Συμβούλια.

Γι' αυτό είναι εξαπάτηση του λαού να συντηρούμε τον "μύθο" των Ενεργειακών Κοινοτήτων που θα λύσουν τα προβλήματα, με τα διάφορα προγράμματα "Απόλλων" κ.ο.κ. και με την εμπλοκή και "πρωτοβουλία" της Τοπικής Διοίκησης».

Κάλεσε σε πάλη απέναντι στις πολυεθνικές, στις πολιτικές που τις τρέφουν, αλλά και στις πολιτικές κυβέρνησης και κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α.), που διαχρονικά είναι οι «μπροστάρηδες» των κάθε λογής «πράσινων» επιχειρηματιών και των αντίστοιχων κατευθύνσεων της ΕΕ, καθώς και σε συνεχή αγώνα για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων που θέτουν στο κάλεσμά τους οι φορείς.

Για να κερδίσουμε εμείς πρέπει να χάσουν αυτοί

Το έγκλημα που συντελείται κατήγγειλε επίσης ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, καλώντας σε κλιμάκωση της πάλης μπροστά στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη. Υπογραμμίζοντας ότι σήμερα επείγει η ικανοποίηση συνολικά των εργατικών - λαϊκών αναγκών, τόνισε πως δεν πρόκειται να σταματήσουν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις και υπογράμμισε: «Για να κερδίσουμε εμείς πρέπει να χάσουν αυτοί».

«Εμείς γνωρίζουμε πως η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν μπορεί να γίνεται άναρχα. Θέλουμε να αξιοποιούνται όλες οι διαθέσιμες πηγές Ενέργειας. Το ζήτημα είναι ότι για άλλη μια φορά βλέπουμε αυτό να γίνεται με κριτήριο την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών της Ενέργειας, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις στις τιμές του ρεύματος, στη ζωή των κατοίκων της περιοχής και στο περιβάλλον», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η Σοφία Ευθυμιάδη, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών, προσθέτοντας: «Εμείς οι φοιτητές θέλουμε η γνώση μας να αξιοποιείται προς όφελος της κοινωνίας και γι' αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στο πλευρό του λαού».

Στις αλλαγές στις χρήσεις γης και μέσω των συνολικών σχεδιασμών στον κλάδο της Ενέργειας αναφέρθηκε ο Γιάννης Καρναβιάς, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, σημειώνοντας: «Η δικιά μας αντίδραση δεν είναι ίδια και δεν μπορεί να είμαστε μαζί με όσους έχουν υλοποιήσει χρόνια τώρα αυτήν την πολιτική, που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και ξαφνικά κάνουν πως ανακάλυψαν την Αμερική».

Πρόσθεσε ότι την ώρα που γέμιζαν τα βουνά με αιολικά, όλοι αυτοί δεν είχαν κανένα πρόβλημα και σήμερα «λένε ότι νοιάζονται για το περιβάλλον και ότι έπρεπε το έργο να είναι σχεδιασμένο και όχι πρόχειρο».

Την αντίθεση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας εξέφρασε η γραμματέας της, Βάνα Πατρινού, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Με φόντο τις ανεμογεννήτριες στις κορυφογραμμές, από όποια πλευρά και αν κοιτάξεις, απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τους σχεδιασμούς για την εγκατάσταση των τεράστιων ανεμογεννητριών στον Πατραϊκό Κόλπο». Και κατέληξε: «Ο λαός μας έχει δικαίωμα να ζει σε ένα περιβάλλον προστατευμένο και φιλικό προς αυτόν, να νέμεται τα αποτελέσματα της τεχνολογικής ανάπτυξης προς όφελός του, με την Ενέργεια κατοχυρωμένο φθηνό κοινωνικό αγαθό».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ