Πόρισμα - καταπέλτης από το ΣΕΠΕ για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και νοσηλείας
...και σάπιες υποδομές σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής |
Σημειώνεται ότι την προσφυγή στο ΚΕΠΕΚ, που έφερε στην επιφάνεια τέτοια σοκαριστικά στοιχεία, είχαν κάνει οι εκλεγμένοι με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων. Σύμφωνα με το πόρισμα λοιπόν των επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, η διοίκηση του νοσοκομείου καλείται να συμμορφωθεί άμεσα στις υποδείξεις, καθώς:
Ληγμένοι πυροσβεστήρες... |
Ληγμένοι πυροσβεστήρες σε μαγειρεία και στον υποσταθμό ρεύματος, η ανεπάρκεια συστήματος πυρόσβεσης, η ανεπαρκής σήμανση των εξόδων κινδύνου σε αυτούς τους χώρους, αποδεικνύουν ότι για άλλη μια φορά η ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, στο όνομα της μείωσης του κόστους. Αντίστοιχα η μη απομάκρυνση αμίαντου από τα κτίρια που στεγάζεται η τεχνική υπηρεσία, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις των υπευθύνων, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους εργαζόμενους εκεί».
Η ίδια ξεκαθαρίζει ότι οι συνδικαλιστές της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» «δεν πρόκειται να τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Οσο και αν η διοίκηση προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί τα προβλήματα με την ανοχή της πλειοψηφίας του Σωματείου, θα μας βρίσκει απέναντι διεκδικώντας συνθήκες υγείας και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς. Ειδικά όταν αυτός ο χώρος είναι ένα μεγάλο νοσοκομείο στο οποίο έρχονται χιλιάδες ασθενείς για να γίνουν καλά και όχι για να κινδυνεύουν.
Απαιτούμε τώρα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και να ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης του αμίαντου. Να προσληφθεί με ταχύτατες διαδικασίες όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό στην τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου».
Με συντονισμένες κινητοποιήσεις το Σάββατο 2 Νοέμβρη Εργατικά Κέντρα, σωματεία και μαζικοί φορείς των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου θέτουν στο επίκεντρο τα κρίσιμα και επείγοντα αιτήματά τους όσον αφορά τις δομές του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Την πρωτοβουλία ανέλαβε το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, απευθύνοντας σχετικό κάλεσμα σε όλα τα Εργατικά Κέντρα, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς των νησιών. «Ολα τα νησιά μια γροθιά, διεκδικούμε με μια φωνή δημόσιες, δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας για όλους!», είναι το σύνθημα που συμπυκνώνει την πρωτοβουλία του.
Στη Μυτιλήνη, το Εργατικό Κέντρο οργανώνει συγκέντρωση το Σάββατο 2 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στα Κεντρικά Λύκεια.
Ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα, το Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου οργανώνει την ίδια μέρα κινητοποιήσεις στη Σάμο και την Ικαρία. Στη Σάμο, θα γίνει πορεία διαμαρτυρίας στις 6.30 μ.μ. από Περίπτερο Ζαχαράκη και θα ακολουθήσει συναυλία στην πλατεία Πυθαγόρα. Στην Ικαρία η κινητοποίηση θα γίνει στις 8 μ.μ. στον Χριστό Ραχών.
«Δημόσιες, δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας για όλο τον λαό, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση», απαιτούν τα Εργατικά Κέντρα, καταγγέλλοντας την κοροϊδία της κυβέρνησης και την εγκληματική εγκατάλειψη της υγείας των κατοίκων των νησιών.
Ειδικότερα, όσον αφορά το νησί της Λέσβου, το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει τα εξής: Ενώ τα ογκολογικά περιστατικά αυξάνονται, καθυστερεί η δημιουργία Μονάδας Ακτινοθεραπείας. Στο ΕΚΑΒ παραμένουν οι ελλείψεις σε στόλο και προσωπικό και είναι σχεδόν καθημερινές οι αεροδιακομιδές πολύ σοβαρών περιστατικών σε νοσοκομεία της Αθήνας. Στο Νοσοκομείο, στο 30% των οργανικών θέσεων υπάρχουν ελλείψεις, όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται και οι υγειονομικοί δουλεύουν σε εξαντλητικές συνθήκες.
Αντίστοιχα, το Εργατικό Κέντρο Σάμου αναδεικνύει τις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας για προσλήψεις στο νοσοκομείο. «Οχι μόνο δεν καλύφθηκαν τα κενά, αλλά αντίθετα παραμένουν ίδια και διογκώνονται», τονίζει. Συγκεκριμένα, το υπουργείο «προκήρυξε μόνο 5, την ώρα που υπάρχουν, με βάση τα ήδη απαρχαιωμένα οργανογράμματα, 36 κενά γιατρών, 30 νοσηλευτών, 11 στην καθαριότητα, 20 σε άλλες βοηθητικές υπηρεσίες». Στο μεταξύ, «άλλη μία παθολόγος παραιτήθηκε, ενώ ακάλυπτες ή με λύσεις μπαλώματα λειτουργεί η ΜΕΘ, η Παιδιατρική και όλο το νοσοκομείο του νησιού».
Διεκδικούμε δημόσιες, δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση
Στις 28 Αυγούστου ο λαός της Σάμου σύσσωμος, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και δεκάδων άλλων σωματείων και φορέων του νησιού βγήκε στους δρόμους. Πλημμύρισε το Βαθύ φωνάζοντας: Φτάνει πια με τις ελλείψεις! Φτάνει πια να παίζετε με τις ζωές! Δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους! Κάλυψη των κενών του νοσοκομείου και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας!
Το αίτημα ήταν πάνδημο, η συμμετοχή τεράστια. Ο κίνδυνος κλεισίματος της ΜΕΘ (που είναι ακόμα υπαρκτός) και το σοβαρό επεισόδιο υγείας την ώρα της δουλειάς της παιδιάτρου του νοσοκομείου ήταν γεγονότα θρυαλλίδες των εξελίξεων, ήταν οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι της δίκαιης λαϊκής οργής.
Η κινητοποίηση ταρακούνησε την κυβέρνηση, την ανάγκασε να κινηθεί. Η πράξη όμως δείχνει αυτό το οποίο όλοι φοβόμασταν, αυτό που από την πρώτη στιγμή εκτιμούσαμε: Οτι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν απαντούσαν στην αιτία του προβλήματος, ενώ αμφιβάλλαμε ότι θα υλοποιήσουν τις εξαγγελίες τους.
Το υπουργείο θορυβημένο πραγματοποίησε σύσκεψη, που φρόντισε (sic) να μην καλέσει τους οργανωτές της κινητοποίησης και τα σωματεία των υγειονομικών (βολική παράλειψη). Ανακοίνωσε επέκταση του επιδόματος για άγονες περιοχές, ανακηρύσσοντας όλον τον νομό δυσπρόσιτο και άγονο, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα προκηρύξει όλα τα κενά των νοσοκομείων.
Σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ (13/9/2024) ο θρασύς και πολυλογάς αντικομμουνιστής υπουργός Υγείας είπε επί λέξει: «Ζητήσαμε άμεσα από τον διοικητή του νοσοκομείου ...να μας αποστείλει επισήμως όλες τις κενές οργανικές θέσεις του Νοσοκομείου της Σάμου. Στην προκήρυξη που ετοιμάζουμε τώρα τέλος Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου θα προκηρυχθεί το σύνολο. Ολες οι κενές θέσεις του Νοσοκομείου της Σάμου θα προκηρυχτούν με την προκήρυξη που έρχεται τις επόμενες δύο εβδομάδες».
Και ήρθε η περιβόητη προκήρυξη στις 18 Οκτώβρη. Και ενώ τα κενά με βάση το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα είναι τα παρακάτω: 44 κενά γιατρών, που αυξάνονται και με νέες παραιτήσεις, 30 νοσηλευτές, 11 άτομα από την καθαριότητα, 20 άτομα από βοηθητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες, προκηρύχτηκαν 6 θέσεις γιατρών! Πρόκειται για τον ορισμό της πολιτικής απατεωνιάς!
Καλούμε τον λαό του νησιού σε δράση μέσα από τους οργανωμένους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος και να απαιτήσει τα δικαιώματά του. Να δυναμώσει τη φωνή του για να καλυφθούν τώρα οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, προκηρύσσοντας θέσεις για όλα τα κενά. Αυτός είναι ο τρόπος για να έρθουν γιατροί.
Να δείξει ο λαός με την κινητοποίησή του ότι απαιτεί σύγχρονη δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν το Σάββατο 2 Νοέμβρη στο Βαθύ, στο περίπτερο Ζαχαράκη στις 6.30 μ.μ., για να γίνει πορεία μέχρι την πλατεία Πυθαγόρα και συναυλία. Ολοι μαζί για δημόσιες, δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση.