2024 The Associated Press. All |
Σε αυτό το σκηνικό ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε το βράδυ της Κυριακής 6 Οκτωβρίου και τρίτη μεραρχία στρατού στα σύνορα με τον Λίβανο, ανεβάζοντας τις δυνάμεις στην περιοχή σε τουλάχιστον 10.000 στρατιώτες. Χτες βράδυ, Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε πως ο στρατός ετοιμάζεται να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στην «παράκτια ζώνη», καλώντας τους κατοίκους να μην πηγαίνουν στις παραλίες ή στη θάλασσα.
Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε τις ισραηλινές δυνάμεις στο Μαρούν αλ Ρας, με «ομοβροντία ρουκετών» καθώς και ομάδα εχθρικών δυνάμεων στην κοινότητα Μπλίντα, με «ρουκέτες και οβίδες». Αυτά ενώ εντείνει τις εκτοξεύσεις πολλών δεκάδων ρουκετών και πυραύλων σε κεντρικό και βόρειο Ισραήλ. Χτες το πρωί για παράδειγμα πολλές έπεσαν στη Χάιφα τραυματίζοντας πέντε άτομα και στην κεντρική πόλη Χολόν τραυματίζοντας άλλους δύο.
Από την άλλη, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές σε Νότιο, Ανατολικό, Κεντρικό Λίβανο βομβαρδίζοντας αρκετές φορές το 24ωρο τις τελευταίες μέρες την πρωτεύουσα Βηρυτό και γαλλικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της «Total», εξηγώντας τη μετέπειτα έντονη αντίδραση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με αποτέλεσμα την απόφασή του για τερματισμό της εξαγωγής γαλλικών όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ, παρά το επακόλουθο κατευναστικό τηλεφώνημα που είχε την Κυριακή το βράδυ με τον Νετανιάχου και την επιβεβαίωση του λεγόμενου «δικαιώματος αυτοάμυνας» του Ισραήλ.
Σοκ προκάλεσε χτες στον Λίβανο ισραηλινή επίθεση στην περιοχή Baraachit του Νοτίου Λιβάνου κατά ομάδας πυροσβεστών, με αποτέλεσμα τον θάνατο 10 εξ αυτών. Το υπουργείο Υγείας της χώρας έκανε λόγο για «καθαρή σφαγή» και «έγκλημα πολέμου». Από τον Οκτώβριο του 2023 οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 118 διασωστών και πυροσβεστών.
Στη διάρκεια της νύχτας, οι εκρήξεις συντάραξαν όλη τη Βηρυτό, ενώ στήλες φωτιάς με ερυθρό και λευκό χρώμα ήταν ορατές για περίπου 30 λεπτά σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων μακριά από την πρωτεύουσα του Λιβάνου.
Αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απαίτησε ξανά (όπως κάνει καθημερινά εδώ και 10 μέρες) τους κατοίκους περίπου 25 περιοχών στον νότιο Λίβανο, να φύγουν από την περιοχή.
Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή ανάγκασε χτες την αμερικανική «Chevron» να ανακοινώσει πως σταματά έως τον Απρίλιο του 2025 τις εργασίες κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου στο υποθαλάσσιο κοίτασμα Leviathan του Ισραήλ.
Σε αυτό το φόντο ο Λιβανέζος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι εντείνει τις τελευταίες μέρες τις επαφές με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους προσπαθώντας να περιορίσει τις ασυγκράτητες επιθέσεις του Ισραήλ και να πετύχει εκεχειρία στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι συζήτησαν τηλεφωνικά την Κυριακή τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και την ανθρωπιστική κατάσταση στον Λίβανο.
Χτες ο Ν. Μικάτι συνάντησε τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι, ο οποίος καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο, εξέφρασε την υποστήριξή του στη Βηρυτό, ανέφερε ότι το Ισραήλ φέρει την ευθύνη της κλιμάκωσης και του πολέμου, αλλά «και για όποια μελλοντική σύρραξη» αντιμετωπίσει η Μέση Ανατολή. Τόνισε επίσης πως η Ιορδανία στηρίζει τις προσπάθειες για την εκλογή νέου Προέδρου στον Λίβανο (μετά τη λήξη της θητείας του Μισέλ Αούν πριν περίπου δύο χρόνια). Απέρριψε επίσης την προσπάθεια «οποιασδήποτε χώρας να χρησιμοποιήσει τον ιορδανικό εναέριο χώρο για αντίποινα» προσθέτοντας: «Δεν θα γίνουμε πεδίο μάχης κανενός».
Ο Μικάτι κατά πληροφορίες αραβικών ΜΜΕ συναντήθηκε πριν λίγες μέρες και με τον επιτελάρχη στρατηγό Ζοζέφ Αούν, συμφωνώντας πως ο λιβανέζικος στρατός δεν θα πρέπει να εμπλακεί στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ - Χεζμπολάχ, αλλά από την άλλη να μην υποχωρήσει από τις θέσεις του κοντά στην «μπλε γραμμή» των (μη οριοθετημένων) συνόρων με το Ισραήλ και να απαντήσει σε πυρά εάν προκληθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις, όπως και έπραξε την περασμένη βδομάδα μετά τον θάνατο δύο Λιβανέζων στρατιωτών.
Τη «μόνιμη απειλή» του Ιράν και των «τρομοκρατών εντολοδόχων του», που είναι «αποφασισμένοι να καταστρέψουν το ένα και μοναδικό έθνος κράτος μας», κατήγγειλε την Κυριακή ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισ. Χέρτζογκ, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζει το έδαφος για τα επικίνδυνα σχέδια παραπέρα κλιμάκωσης της σύγκρουσης με την Τεχεράνη.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα επιτελεία του στρατού και της ισραηλινής κυβέρνησης είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) στρατηγό Ερικ Κουρίλα και τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, καταστρώνοντας τις επόμενες κινήσεις επίθεσης κατά του Ιράν.
Οι υπουργοί Αμυνας του Ισραήλ Γ. Γκάλαντ και των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, επικοινώνησαν τηλεφωνικά την Κυριακή, με τον πρώτο να απειλεί το Ιράν με επιδρομές ανάλογες εκείνων που σημειώνονται σε Γάζα και Λίβανο, ως απάντηση για τα ιρανικά πυραυλικά αντίποινα που εξαπέλυσε την 1η Οκτώβρη η Τεχεράνη.
Σε ανακοίνωση του Πενταγώνου αναφέρεται πως συζήτησαν τις «αποσταθεροποιητικές ενέργειες» του Ιράν στη Μέση Ανατολή, την τρέχουσα κατάσταση στον Λίβανο και στη Μέση Ανατολή. Ο Οστιν διαβεβαίωσε για την υποστήριξη των ΗΠΑ και για το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», ενώ στη συνέχεια αμφότεροι επανέλαβαν την «κοινή δέσμευσή τους» για την άσκηση αποτροπής κατά του Ιράν.
Πλήρη κάλυψη στις επόμενες επικίνδυνες επιθέσεις του Ισραήλ που απειλούν με επέκταση του πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή έδωσε την Κυριακή και η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, Κάμαλα Χάρις. Αναφερόμενη στην επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ την περασμένη Τρίτη, η Χάρις επέμεινε στην «επιτακτική ανάγκη να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μπορέσει το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι σε επιθέσεις αυτού του είδους».
Το Ιράν το ίδιο διάστημα φαίνεται να προχωρά πυρετωδώς σε μέτρα προστασίας πετρελαϊκών, πυρηνικών και άλλων στρατηγικών εγκαταστάσεων, με δεδομένα τα διάφορα σχέδια που καταστρώνει εναντίον του το Ισραήλ σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ.
Χτες το πρωί, οι ιρανικές αρχές ήραν την απαγόρευση πτήσεων σε όλη τη χώρα που είχαν αποφασίσει την Κυριακή για λόγους ασφαλείας. Παράλληλα η Τεχεράνη προειδοποιεί το Ισραήλ να μην προβεί σε επιθέσεις τέτοιου είδους σε βάρος της χώρας, ξεκαθαρίζοντας πως σε τέτοια περίπτωση θα πλήξει και το Ιράν ανάλογες ενεργειακές και άλλες εγκαταστάσεις του Ισραήλ.
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ και οι «σύμμαχοί» τους εντείνουν τις επιθέσεις σε Συρία και Υεμένη.
Την Κυριακή, το Ισραήλ έπληξε με πυραύλους αρκετές θέσεις του συριακού στρατού στα κεντρικά της χώρας, προκαλώντας υλικές ζημιές. Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως στόχος ήταν αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ και σιιτικών πολιτοφυλακών.
Η αντικυβερνητική ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανακοίνωσε πως έγιναν αρκετές ισραηλινές επιδρομές που είχαν στόχο μια αποθήκη όπλων νοτίως της Χομς και μια αποθήκη πυραύλων του στρατού στην ανατολική επαρχία Χάμα. Αρκετές διαδοχικές εκρήξεις λόγω των όπλων που υπήρχαν εκεί αναφέρθηκαν από το Παρατηρητήριο.
Νωρίτερα την Κυριακή, άλλη ισραηλινή επιδρομή είχε στόχο φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που προέρχονταν από το Ιράκ στη Χομς, στην κεντρική Συρία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι.
Την Παρασκευή το απόγευμα οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέες αεροπορικές επιδρομές σε πολλές περιοχές της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Σαναά και του αεροδρομίου της Χοντέιντα. Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως συμμετείχαν και βρετανικές δυνάμεις στην επίθεση στο λιμάνι Χοντέιντα, αλλά αυτό στη συνέχεια διαψεύστηκε.
Σύμφωνα με το το Al Masirah TV, το κύριο τηλεοπτικό δίκτυο ειδήσεων των Χούθι, οι επιδρομές των ΗΠΑ στόχευσαν επίσης τα νότια της πόλης Νταμάρ.
Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο «Associated Press» ότι το χτύπημα την Παρασκευή έπληξε οπλικά συστήματα, βάσεις και άλλο εξοπλισμό που ανήκει στους Χούθι.
Από την πλευρά τους οι Χούθι ανέφεραν ότι επτά χτυπήματα έπληξαν το αεροδρόμιο της Χοντέιντα και την περιοχή Katheib, η οποία έχει μια στρατιωτική βάση που ελέγχεται από τους ίδιους. Τέσσερα ακόμη χτυπήματα έπληξαν την περιοχή Σεγιάνα στη Σαναά και δύο χτυπήματα έπληξαν την επαρχία Νταμάρ.
Τη Δευτέρα το απόγευμα, οι Χούθι προχώρησαν στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στο κεντρικό Ισραήλ, προκαλώντας ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού σχεδόν σε όλη τη χώρα. Ο πύραυλος αναχαιτίστηκε από το σύστημα Arrow.