ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κινητοποιήσεις σε Πάτρα και Μεσολόγγι στις 14 Οκτώβρη ενάντια στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο

Και κάλεσμα για τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου στις 17/10 | Στους 140 έφτασαν οι συμμετέχοντες στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα

Από τη σύσκεψη της Παρασκευής
Από τη σύσκεψη της Παρασκευής
Στις πρώτες κινητοποιήσεις τους θα προχωρήσουν τη Δευτέρα 14 Οκτώβρη στις 10.30 π.μ. με συγκεντρώσεις στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε Πάτρα και Μεσολόγγι, καθώς και το Σάββατο 17 Οκτώβρη στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, οι 140 εργατικοί - λαϊκοί και νεολαιίστικοι φορείς (ολόκληρη η λίστα στον «902.gr»), οι οποίοι αφού υπέγραψαν το κοινό κάλεσμα των δημοτικής αρχής Πάτρας, Εργατικών Κέντρων Πάτρας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας καθώς και Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Λιμνοθάλασσας Αιτωλικού - Μεσολογγίου «ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ», μετά τη μαζική σύσκεψη της Παρασκευής, συγκρότησαν επιτροπή αγώνα ενάντια στην επιχειρούμενη εγκατάσταση υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο.

Στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας βρέθηκαν αντιπροσωπείες εργατικών συνδικάτων, αγροτικών, πολιτιστικών και φοιτητικών συλλόγων και άλλων λαϊκών φορέων, απ' όλη τη Δυτική Ελλάδα, διατρανώνοντας με μαχητικό τρόπο την αντίθεσή τους στα επιχειρούμενα σχέδια κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Απέναντι και κόντρα στις εξελίξεις που πλήττουν τον λαό!

«Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης γιγαντιαίων αιολικών πάρκων, που πέραν του Πατραϊκού Κόλπου, αφορά συνολικά 25 περιοχές της χώρας, αποτελεί ακόμα ένα "δώρο" της κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων και της ΕΕ στους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους, που τους μπουκώνουν με "ζεστό" χρήμα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, εισηγητικά ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης.

«Αυτές τις επενδύσεις οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες τις πληρώνουν από τη δική τους τσέπη, από τη δικιά τους βαριά φορολογία και παράλληλα στο όνομα της "πράσινης" Ενέργειας και της "απελευθέρωσής" της, χρυσοπληρώνουν και το ρεύμα», πρόσθεσε. Στη συνέχεια σημείωσε:

«Η τοποθέτηση του αιολικού πάρκου μέσα στον Πατραϊκό, που είναι μεταξύ των 6 περιοχών πρώτης επιλογής, δεν είναι πρόβλημα μόνο χωροταξικό, δεν έχει να κάνει μόνο με το πού θα τοποθετηθούν, έχει να κάνει με το πώς θα τοποθετηθούν και ποιες ανάγκες θα εξυπηρετήσουν με τη δημιουργία τους

Ηδη στην περιοχή μας, σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία, με τη συναίνεση της περιφερειακής αρχής, δήμων, αλλά και παρατάξεων στο Περιφερειακό και στα Δημοτικά Συμβούλια, που στηρίζουν την "πράσινη ανάπτυξη" των μονοπωλίων, τα βουνά είναι "σπαρμένα" με ανεμογεννήτριες και οι κάμποι με φωτοβολταϊκά. Τα όρια του σχεδιαζόμενου αιολικού πάρκου είναι μια ανάσα από προστατευόμενες περιοχές, από περιοχές μεγάλου φυσικού πλούτου, δίπλα στα χωριά και τις πόλεις μας».

Για να διασφαλίζονται τα κέρδη των «αρπακτικών»

Υπογράμμισε ότι πρόκειται για σχεδιασμούς - δώρο στους ενεργειακούς επιχειρηματικούς κολοσσούς, όπως αντίστοιχο ρόλο παίζουν και οι λεγόμενες ενεργειακές κοινότητες μαζί με όλους όσοι τις προωθούν, επισημαίνοντας:

«Ολα αυτά τα χρόνια, αυτή η κυβέρνηση όπως και όσοι διαχρονικά κυβέρνησαν, όσοι εφάρμοσαν κατά γράμμα τη στρατηγική και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν ευθύνη για την ενεργειακή φτώχεια του λαού μας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την είσοδο ιδιωτικών επιχειρήσεων στην αγορά Ενέργειας με σκανδαλώδη κίνητρα για τις επενδύσεις τους και επιβάλλοντας παράλληλα εγγυημένες τιμές στις ΑΠΕ για να διασφαλίζονται τα κέρδη των "πράσινων αρπακτικών". Η "πράσινη ανάπτυξη" των ελληνικών κυβερνήσεων, της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων εξασφαλίζει τεράστια κέρδη στους λίγους, καταστρέφοντας το περιβάλλον και ξεζουμίζοντας τον λαό που πληρώνει πανάκριβο ρεύμα.

Ολοι αυτοί μαζί, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, Περιφέρεια και δήμοι, στηρίζουν και προωθούν την άναρχη τοποθέτηση σε κάθε γωνιά της χώρας εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με μόνο γνώμονα το κέρδος του ενός ή του άλλου ομίλου. Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα δήθεν για την προστασία του περιβάλλοντος, όταν είναι οι ίδιοι που το καταστρέφουν με κάθε τρόπο. Τοποθετούν ανεμογεννήτριες "όπου και όπως θέλει ο επενδυτής", στα καμένα, σε περιοχές NATURA, αποχαρακτηρίζουν δασικές και αναδασωτέες περιοχές και καταστρέφουν ολόκληρα οικοσυστήματα. Το ίδιο ήθελαν να κάνουν εδώ στην περιοχή μας στον Αγιο Βασίλη και στο Πλατάνι που για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών θα αποψιλώνονταν 44 στρέμματα φυσικής βλάστησης, οι κινητοποιήσεις των φορέων της περιοχής μπήκαν όμως εμπόδιο στα σχέδιά τους.»

.

Σχέδια για να θησαυρίζουν μια χούφτα κολοσσιαίοι ενεργειακοί επιχειρηματικοί όμιλοι!

Από την πλευρά του ΕΚ Πάτρας η Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Οποιος περιμένει όμως μέσα σ' αυτόν τον επενδυτικό οργασμό να ακούσει έστω και ένα καλό νέο για τις τιμές του ρεύματος που πληρώνει ο λαός, "πλανάται πλάνην οικτράν"! Το εντελώς αντίθετο συμβαίνει, παρά τις διακηρύξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων ότι με την "πράσινη μετάβαση" τα νοικοκυριά θα απολαμβάνουν άφθονη, καθαρή και πιο φτηνή Ενέργεια. Η κυβέρνηση λέει ότι τάχα οι αυξήσεις στις τιμές είναι "παροδικές", τη στιγμή που για 3η χρονιά σκαρφαλώνουν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή η Ενέργεια, "πράσινη", "μαύρη" ή όπως κι αν τη "χρωματίσουν" στο μέλλον, είναι εμπόρευμα και μάλιστα χρηματιστηριακό προϊόν, που υπακούει στους νόμους της - "απελευθερωμένης" πλέον - αγοράς και οι τιμές της διαμορφώνονται με κριτήριο το μεγαλύτερο κέρδος των ομίλων και όχι τις ανάγκες των λαών.

Ενώ τόνισε πως «Δεν είναι πολυτέλεια το 2024 να είναι διασφαλισμένο το φθηνό ρεύμα για όλους, η σχεδιασμένη αξιοποίηση όλων των μορφών Ενέργειας (λιγνίτης, αέριο, γεωθερμία, υδροηλεκτρικά έργα, αιολική ενέργεια κ.λπ.) με στόχο την ενεργειακή κάλυψη του συνόλου των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών. Εμπόδιο σε αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί η καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, η πολιτική της ΕΕ που φορτώνει όλο και περισσότερα βάρη στις πλάτες των πολλών για να θησαυρίζουν οι λίγοι. Η αγωνιστική δράση του εργατικού - λαϊκού κινήματος μπορεί να επιβάλει μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, με κατεύθυνση σύγκρουσης με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα κέρδη των ομίλων, την κυβέρνηση και τα κόμματα που τους υπηρετούν».

ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ
Με πολύ μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση τιμής και μνήμης της ΠΕΚΑΜ

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής η εκδήλωση τιμής και μνήμης που οργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), για τη Σφαγή της Μακρονήσου.

Εκατοντάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΕΚΑΜ και βρέθηκαν στο «Νταχάου της Μεσογείου», τιμώντας τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, που το παράδειγμά τους αποτελεί φάρο και οδηγό για τις νέες γενιές, για όλο τον λαό που παλεύει για μια καλύτερη ζωή, για να ανατρέψει τη βαρβαρότητα που γεννά το άδικο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα.

Αφού πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της ΠΕΚΑΜ, ακολούθησε εκδήλωση στην οποία χαιρέτισε η πρόεδρός της, Μαριάννα Οργέττα, και μίλησε ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ιστορικό αφιέρωμα για τη Μακρόνησο και έκλεισε με την απαγγελία του ποιήματος «Ο δρόμος μας» του Φώτη Αγγουλέ και το Πένθιμο Εμβατήριο.

Ακολούθησαν ξεναγήσεις από μέλη του ΔΣ της ΠΕΚΑΜ σε διάφορα σημεία του κολαστηρίου της Μακρονήσου. Αλλοι περιηγήθηκαν μόνοι τους στον χώρο, μιλώντας για τα όσα έχουν διαβάσει για αυτόν τον τόπο μαρτυρίου ή για όσα άκουσαν άλλους να διηγούνται.

Στεφάνια κατέθεσαν στο μνημείο της ΠΕΚΑΜ το ΔΣ της Ενωσης, το Παράρτημα Λαυρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, οι ΚΟΒ και ΟΒ Λαυρίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενώ το παράρτημα Μελισσίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ αντί στεφάνων έδωσε οικονομική ενίσχυση στην ΠΕΚΑΜ.

Στον χαιρετισμό της, η Μαριάννα Οργέττα στάθηκε μεταξύ άλλων στην προσπάθεια της ΠΕΚΑΜ για τη διατήρηση της Μακρονήσου ως ιστορικού τόπου και τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Η ίδια απηύθυνε κάλεσμα ενίσχυσης της προσπάθειας της ΠΕΚΑΜ και στήριξης των αιτημάτων της με τη συλλογή υπογραφών και τόνισε: «Τιμάμε τους Μακρονησιώτες κομμουνιστές, τους αγωνιστές που σε όλη τους τη ζωή κράτησαν ψηλά το κεφάλι. Φυλάμε την ιστορία τους - την ιστορία που έγραψε ο λαός μας με το αίμα του και παίρνουμε τη σκυτάλη για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας στην κοινωνία που θα είναι στο ύψος των αναγκών και των ονείρων μας. Παλεύουμε για τη Μακρόνησο - Παλεύουμε για τη διαφύλαξη της Νεότερης Ιστορίας της Ελλάδας».

Στην ομιλία του, ο Κώστας Σκολαρίκος σημείωσε μεταξύ άλλων πως η Μακρόνησος «δεν ήταν μια τυφλή πράξη εκδίκησης του καπιταλιστικού κράτους απέναντι στους ταξικούς εχθρούς του, αλλά μια καλά σχεδιασμένη επιχείρηση, προκειμένου να τσακιστεί το ηθικό των αγωνιζόμενων δυνάμεων, να αποτραπεί κάθε προσπάθεια ανασυγκρότησης των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ και των μαζικών οργανώσεων του εργατικού - λαϊκού κινήματος, να δυσφημιστεί ο αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού ως αποτέλεσμα της δράσης ξένων δυνάμεων».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ιστορία της Μακρονήσου και συνολικότερα των ταξικών συγκρούσεων της δεκαετίας του 1940 έχουν να προσφέρουν πλούσια διδάγματα και χρήσιμα συμπεράσματα για την ανάγκη οι εργατικές - λαϊκές δυνάμεις να μην μπουν κάτω από την ταξικά ξένη σημαία των εκμεταλλευτών τους, σήμερα απαιτώντας την απεμπλοκή της χωράς από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και συγκρούσεις και αύριο αντιπαλεύοντας την ανοιχτή συμμετοχή της στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

«(...) Πάνω απ' όλα, o αγώνας των Μακρονησιωτών μας διδάσκει πόσο σημαντικό είναι να μην παραδίνεσαι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, να μη βλέπεις και τον πιο αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων ως στάσιμο, αλλά να εντάσεις την ατομική σου δράση και τις συνέπειες που τη συνοδεύουν στη μεγάλη ανθρώπινη αλυσίδα των αγώνων για να ανοίξει ο δρόμος για το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Εκδηλώσεις για ρεύμα και νερό

Εκδήλωση με θέμα «Αντιπαλεύουμε την "πράσινη" Ενέργεια του κέρδους, που την πληρώνει ακριβά και η τσέπη μας και το περιβάλλον» θα πραγματοποιήσει η ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, το Σάββατο 12 Οκτώβρη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Μονεμβασίας (παλιό δημοτικό σχολείο Νεάπολης). Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ΤΕ Λασιθίου του ΚΚΕ διοργανώνει το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Μαρμακέτου, σύσκεψη - συζήτηση με θέμα:«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Στην εμπορευματοποίησή του οι αιτίες για τα τεράστια προβλήματα στην ύδρευση και άρδευση του Οροπεδίου Λασιθίου. Οι θέσεις του ΚΚΕ». Ομιλητής θα είναι ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτής του ΚΚΕ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ