2024 The Associated Press. All |
Οσον αφορά τη Βρετανία, ο πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, είχε επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του κατά τη νύχτα των ιρανικών επιθέσεων στο Ισραήλ, ενώ ο υπουργός Αμυνας, Τζον Χίλι, επιβεβαίωσε πως οι δυνάμεις της χώρας του «έπαιξαν τον δικό τους ρόλο» στην αποτροπή «περαιτέρω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή», χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες. «Δύο μαχητικά "Typhoon" της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού "Voyager" έπαιξαν τον ρόλο τους στις προσπάθειες να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, καταδεικνύοντας την ακλόνητη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ασφάλεια του Ισραήλ», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.
Στο μεταξύ, στη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας, η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας: «Δεσμευμένη στην ασφάλεια του Ισραήλ, η Γαλλία κινητοποίησε σήμερα τα στρατιωτικά της μέσα στη Μέση Ανατολή για την αντιμετώπιση της ιρανικής απειλής (...) Ο αρχηγός του κράτους επανέλαβε επίσης το αίτημα της Γαλλίας να σταματήσει η Χεζμπολάχ τις τρομοκρατικές της ενέργειες κατά του Ισραήλ και του πληθυσμού του».
Εξάλλου, ήδη από τη Δευτέρα, το ελικοπτεροφόρο «Dixmude Ε» απέπλευσε από το λιμάνι της Τουλόν για να διασχίσει τη Μεσόγειο, ώστε - στα τέλη της βδομάδας όπως υπολογίζεται - να φτάσει στην περιοχή με στόχο, όπως λέγεται επίσημα, να συμβάλει στην απομάκρυνση Γάλλων υπηκόων από αυτή.
Στη Γερμανία ο καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, κάλεσε το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ προσθέτοντας: «Το Ιράν κινδυνεύει να βάλει φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή - αυτό πρέπει να αποτραπεί με κάθε κόστος».
Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) με πρωτοβουλία της ιταλικής προεδρίας εξέφρασαν χτες βράδυ έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της κρίσης και καταδίκασαν την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Επανέλαβαν ότι μια σύρραξη στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και ότι είναι ακόμη εφικτή μια διπλωματική λύση.
Σε αυτό το φόντο, οι διεργασίες στα επιτελεία «δυτικών» ιμπεριαλιστικών χωρών σε συνεννόηση με το Ισραήλ ήταν σε πλήρη εξέλιξη, ενώ παράλληλα οργανώνονται οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών τους από τον Λίβανο.
Νωρίτερα, το Ισραήλ προέβη σε μια πρωτοφανή απόφαση ακόμη και για τα δεδομένα του κράτους - δολοφόνου σε διπλωματικό επίπεδο, επιδιώκοντας συμβολικά να αναδείξει πως περιφρονεί όχι μόνο στην πράξη αλλά και στα λόγια το (καταρρακωμένο) διεθνές δίκαιο. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, κήρυξε «ανεπιθύμητο πρόσωπο» τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απαγορεύοντάς του την είσοδο στη χώρα. Είπε επίσης ότι ο Γκουτέρες «απέτυχε να αναφέρει το Ιράν ονομαστικά και δεν το καταδίκασε απερίφραστα» για τη «βαριά επίθεση» στο Ισραήλ. Ανέφερε ακόμη πως ο Γκουτέρες σε όλη τη διάρκεια του πολέμου έχει πολιτική που παρέχει «στήριξη σε τρομοκράτες, βιαστές και φονιάδες από τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τους Χούθι και τώρα και στη μητέρα του παγκόσμιου τρόμου, το Ιράν».
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είχε καταδικάσει τη διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και είχε ζητήσει κατάπαυση πυρός.
Από το Κατάρ, όπου μετέβη χτες στο πλαίσιο περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών και περιφερειακών σχέσεων, ο Ιρανός Πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει σκληρή αντίδραση εάν δεν σταματήσει τα «εγκλήματά του». Ο Πεζεσκιάν δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι ο πρώτος στόχος του ταξιδιού που ξεκίνησε χτες στην Ντόχα είναι η συζήτηση των διμερών σχέσεων και η υπογραφή συμφωνιών με την εκεί κυβέρνηση, συμμετέχοντας παράλληλα σε σύνοδο του Διαλόγου Ασιατικής Συνεργασίας. «Ο δεύτερος στόχος είναι να συζητηθεί πώς οι ασιατικές χώρες μπορούν να αποτρέψουν τα ισραηλινά εγκλήματα στην περιοχή... και να αποτρέψουν τους εχθρούς από το να προκαλέσουν αναταραχή στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε με νόημα.
Στην Ιαπωνία, ο νέος πρωθυπουργός, Σιγκέρου Ισίμπα, χαρακτήρισε απαράδεκτη την επίθεση που εξαπολύθηκε από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Εξέφρασε την ελπίδα συνεργασίας με τις ΗΠΑ «προκειμένου να αποφευχθεί» το ενδεχόμενο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή «να εκτραχυνθεί», να ξεσπάσει «ολοκληρωτικός πόλεμος».
Στη Ρωσία ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντ. Πεσκόφ, δήλωσε πως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εξελίσσεται προς ανησυχητική κατεύθυνση και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Ανέφερε ότι η Ρωσία έχει επαφές με όλες τις πλευρές στην περιοχή και είπε πως η Μόσχα καταδικάζει κάθε ενέργεια που προκαλεί τον θάνατο αμάχων. «Η κατάσταση αυτή εξελίσσεται σύμφωνα με το πιο ανησυχητικό σενάριο», είπε ο Πεσκόφ. Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι η εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή αποδεικνύει την «πλήρη αποτυχία» της αμερικανικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή και την «αδυναμία» της Ουάσιγκτον να αποτρέψει την κλιμάκωση. Με αυτήν την αφορμή, έγινε γνωστό στη Μόσχα πως ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, θα συμμετάσχει στο τέλος του μήνα στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ομάδας BRICS.
Η Κίνα έκανε διεθνώς έκκληση για αποτροπή της περαιτέρω έκρηξης στη Μέση Ανατολή καλώντας «ειδικά τις μεγάλες δυνάμεις με επιρροή» να παίξουν «έναν πραγματικά εποικοδομητικό ρόλο».
Η Ινδία εξέφρασε επίσης «βαθιά ανησυχία» για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Δυτική Ασία και έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και προστασία των αμάχων καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται για αντίποινα μετά τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον του. Το Νέο Δελχί συνέστησε επίσης στους πολίτες του να αποφύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στο Ιράν.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε ελπίδα για «αποκλιμάκωση» και διάλογο.
Υπό το βάρος των επικίνδυνων εξελίξεων που ρίχνουν συνεχώς λάδι στη φωτιά γενικής ανάφλεξης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε χτες συνεδρίαση με αίτημα του Ισραήλ, που απαίτησε από τις άλλες χώρες να καταδικάσουν τις προχτεσινές ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του. Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλιντ, απείλησε το Ιράν με αντίποινα και ζήτησε να επιβληθούν σε βάρος των Ιρανών Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης νέες κυρώσεις. Ο Ρώσος πρέσβης, Βασίλι Νεμπένζια, από την άλλη προειδοποίησε ότι οι χώρες της Μέσης Ανατολής προχωρούν «προς έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας» και το Συμβούλιο Ασφαλείας «απλά παρακολουθεί» τις εξελίξεις.
Νέο μπαράζ βομβαρδισμών εξαπέλυσε το ισραηλινό κράτος - δολοφόνος και την Τρίτη όλη νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας.
Σε κεντρικές και νότιες περιοχές, όπως τη νότια πόλη Χαν Γιούνις, τουλάχιστον 51 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 82 είναι οι τραυματίες.
Μεταξύ των κτιρίων που βομβαρδίστηκαν, ήταν ορφανοτροφείο και σχολείο του ΟΗΕ όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο πολλοί εκτοπισμένοι.
Ιατρικές και νοσοκομειακές πηγές που επικαλέστηκε το τηλεοπτικό δίκτυο «Al Jazeera», ανέφεραν μάλιστα τουλάχιστον 79 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
Ο Σαλέχ αλ Χαμς, επικεφαλής του νοσηλευτικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Νοσοκομείου, δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AP ότι δεκάδες νεκροί και τραυματίες μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του και στο νοσοκομείο Νάσερ. Ορισμένοι από τους τραυματίες ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, είπε.
Σύμφωνα με τον νέο συνολικό απολογισμό θυμάτων, από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα έχουν σκοτωθεί 41.689 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 96.625.
Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη συνεχίστηκαν και χτες οι συλλήψεις Παλαιστινίων - πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 12 - οι κατεδαφίσεις και λεηλασίες σπιτιών, οι κλοπές ζώων και σοδειών από ελαιώνες, με δράστες ορδές Εβραίων εποίκων υπό τη στήριξη του ισραηλινού στρατού.
Μέσα σε ένα τέτοιο φόντο, τον θάνατο ενός νεαρού Ελληνα, του 26χρονου φοιτητή Ι. Καρούση, η οικογένεια του οποίου ζει μόνιμα στο Ισραήλ και ο οποίος ήταν ένας από τους 7 ανθρώπους που σκοτώθηκαν προχθές βράδυ από επίθεση δύο ενόπλων Αράβων σε σταθμό τρένου στη Γιάφα, επιβεβαίωσε χτες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Χτες βράδυ η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, αναφέροντας πως την εξαπέλυσαν δύο μέλη της από τη Χεβρώνα.
Η κυπριακή κυβέρνηση είναι «σε στενή επαφή» με όλα τα γειτονικά κράτη, όπως επίσης με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της Κύπρου στο εν εξελίξει μακελειό, όπου βρίσκονται και οι βρετανικές βάσεις. Μάλιστα, σε ανακοίνωση των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων που αντιδρά στις νέες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που έγιναν, προσπαθώντας να εκτονώσει την αυξανόμενη ανησυχία και οργή του κυπριακού λαού για την εμπλοκή ανέφερε προκλητικά ότι «είναι μια δύναμη καλού στην περιοχή» και ότι χρειάζεται ψυχραιμία, όπως και ότι «εργαζόμαστε στενά με τους συμμάχους μας για να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις και καλούμε όλα τα μέρη να τερματίσουν τον καταστροφικό κύκλο αντιποίνων με τη χρήση βίας». Δηλαδή εμφανίζονται να νοιάζονται για ...αποκλιμάκωση αυτοί που στηρίζουν τον σύμμαχό τους Ισραήλ να βάζει μπουρλότο στην περιοχή.
Την ίδια ώρα οι Βρετανοί υπεραμύνονται της «μετάθεσης στρατευμάτων εδώ», στο όνομα της στήριξης «των Βρετανών υπηκόων», και ξεκαθαρίζουν ότι «αποτελεί συνήθη πρακτική για το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει τακτικά αιτήματα πρόσβασης στις αεροπορικές του βάσεις, για περιορισμένο αριθμό συμμάχων και εταίρων». Προσθέτουν ότι για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας και ως θέμα πολιτικής «δεν σχολιάζουμε, ούτε δίνουμε πληροφορίες σχετικά με κινήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών ξένων χωρών». Και καταλήγουν ότι «μαζί με τους γείτονες και τον αξιόπιστο εταίρο μας, την Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίζουμε να παίρνουμε στα σοβαρά την ασφάλεια του νησιού (...) Δεν υπάρχει αλλαγή στην τρέχουσα απειλή για τις βρετανικές βάσεις ή για το νησί, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατάστασης, αλλά συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε προσεκτικά, να συνεργαζόμαστε και να επικοινωνούμε στενά με την Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα αυτό».
Στο μεταξύ, δίνουν και παίρνουν αναλύσεις περί του ενδεχομένου «να πληγεί η Κύπρος, τυχαία ή όχι, από τις εκτοξεύσεις πυραύλων μεταξύ των εμπλεκόμενων στη σύγκρουση που λαμβάνει χώρα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής». Ο στρατιωτικός μελετητής, συνταγματάρχης ε.α. Αντης Λοΐζου, υποστήριξε ότι η Κύπρος βρίσκεται εκτός του κάδρου των ιρανικών επιδιώξεων, επιχειρηματολογώντας μεταξύ άλλων ότι ...οι ΗΠΑ δεν θα επέτρεπαν μια τέτοια εξέλιξη και ότι έχουν αναπτύξει κατά το πρόσφατο διάστημα στενές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, κάνοντας χρήση των υποδομών της σε πολλές περιπτώσεις για ανεφοδιασμό και υποστήριξη...
Από το βράδυ της Τρίτης τέθηκε σε εφαρμογή το λεγόμενο Ειδικό Εθνικό Σχέδιο «Εστία» για την υποδοχή και τον επαναπατρισμό πολιτών τρίτων χωρών, κυρίως από τον Λίβανο, μέσω της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.