Ενώ η Τεχεράνη «προειδοποιεί» με «ισχυρότερη απάντηση»
Χαρακτηριστικά, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν επανέλαβε πως οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με το Ισραήλ, ώστε «να εξασφαλίσουν» σοβαρές συνέπειες για το Ιράν, ενώ η Τεχεράνη προειδοποιεί συνεχώς ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Ιράν «θα λάβει ισχυρότερη απάντηση», εναντίον του Ισραήλ αλλά και εναντίον βάσεων και στρατιωτικών δυνάμεων χωρών που θα συμμετέχουν σε μια τέτοια επίθεση.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες πως δεν συμφωνεί με επιθέσεις σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις - σενάριο που «έπαιξε» από διάφορες πλευρές - ωστόσο στις συνεχείς επαφές των υπουργών Αμυνας και άλλων κυβερνητικών στελεχών των ΗΠΑ και του Ισραήλ φαίνεται πως συζητούνται άλλα σοβαρά πλήγματα, όπως σε εγκαταστάσεις πετρελαίου, σταθμούς Ενέργειας ή άλλα στρατηγικά κέντρα σε τομείς - κλειδιά.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ, Ν. Μπένετ, ο οποίος ζήτησε «να δράσουμε τώρα», διακρίνοντας για το Ισραήλ «τη μεγαλύτερη ευκαιρία εδώ και 50 χρόνια ώστε να αλλάξει το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής». Ανέφερε πως η ηγεσία του Ιράν «είναι καλή στο σκάκι», αλλά το βράδυ της Τρίτης έκανε ένα «τρομερό λάθος», και ζήτησε «να σακατέψουν θανάσιμα το καθεστώς».
Σύμφωνα με το αμερικανικό «Axios.com», Ισραηλινοί αξιωματούχοι καταστρώνουν σχέδια «ολοκληρωτικού περιφερειακού πολέμου» ενώ δεν αποκλείουν παράλληλα και «στοχευμένες δολοφονίες» ή και πλήγματα εξουδετέρωσης της ιρανικής αεράμυνας «εντός ημερών». Οι πληροφορίες αυτές φέρνουν σαν παράδειγμα τον τρόπο επίθεσης στις 31 Ιουλίου με στόχο τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.
Χτες πριν τα χαράματα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου εκτόξευσε νέες απειλές κατά του Ιράν τονίζοντας: «Το Ιράν έκανε μεγάλο λάθος απόψε - και θα πληρώσει για αυτό».
Ισχυρίστηκε ακόμη πως η ιρανική επίθεση «απέτυχε», ωστόσο οι παραδοχές στις οποίες προχώρησε αργότερα το Ισραήλ, μαζί με τα βίντεο από την επίθεση που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν ότι πάρα πολλοί ιρανικοί πύραυλοι κατάφεραν να διαπεράσουν την ιρανική αεράμυνα, παρά τη συμβολή στρατιωτικών μέσων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας στην επιχείρηση αναχαίτισής τους.
Ο ισραηλινός στρατός διαφήμισε τη στενή συνεργασία του με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ιρανική επίθεση».
Ηδη από το βράδυ της Τρίτης παραδέχθηκε αόριστα ότι υπήρξαν χτυπήματα από πυραύλους στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ. Χτες το μεσημέρι ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως δέχθηκε πλήγματα από τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις της 1ης Οκτώβρη (στις οποίες για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι Fatah-2), μεταξύ άλλων σε ισραηλινές αεροπορικές βάσεις, διαψεύδοντας ωστόσο ότι καταστράφηκαν μαχητικά αεροσκάφη.
Στο στόχαστρο της ιρανικής πυραυλικής επίθεσης βρέθηκε και το στρατηγείο της Mossad στο Τελ Αβίβ, με «δυτικά» δίκτυα όπως το CNN να «διαμαρτύρονται» για τα χτυπήματα στην πυκνοκατοικημένη περιοχή που αυτό βρίσκεται, αντιστρέφοντας την προπαγάνδα ΗΠΑ - Ισραήλ που «ξεπλένει» τα δολοφονικά ισραηλινά χτυπήματα εναντίον αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο, με το πρόσχημα ότι φταίνε η Χαμάς και Χεζμπολάχ που χρησιμοποιούν «ανθρώπινες ασπίδες».
Σύμφωνα με αναφορές, ιρανικός πύραυλος χτύπησε σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το στρατηγείο της Mossad.
Από την πλευρά του Ιράν, ο Ν. Καναανί, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Τεχεράνη «ενήργησε αποφασιστικά» εναντίον του Ισραήλ βάσει του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, που αφορά το «δικαίωμα ενός κράτους στη νόμιμη άμυνα» και την προστασία της ασφάλειας και της κυριαρχίας. «Αποδείχθηκε ότι τα μακριά χέρια του Ιράν μπορούν να φτάσουν σε οποιοδήποτε σημείο θέλει» είπε και προειδοποίησε πως «το μέλλον της περιοχής και της Δυτικής Ασίας θα χαραχθεί από τους ιδιοκτήτες της περιοχής και τα αυθεντικά και ριζωμένα έθνη της, όχι από τους χωρίς ρίζες και ταυτότητα εισβολείς και επιτιθέμενους».
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Α. Αραγκτσί προειδοποίησε χώρες της περιοχής που δίνουν τον εναέριο χώρο τους για τη διέλευση ισραηλινών δυνάμεων, τονίζοντας χτες πως όποιος δίνει τον εναέριο χώρο του σε εχθρούς, θα αντιμετωπίζεται από το Ιράν ως εχθρός.
Νωρίτερα, ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατήγγειλε τις «ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες» ότι «ψευδώς υποστηρίζουν ότι φέρνουν ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή» και πως η περιοχή της Μέσης Ανατολής και οι λαοί της θα μπορούν να ζήσουν ειρηνικά όταν αποχωρήσουν αυτές οι δυνάμεις.
Στο μεταξύ, οι Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν πως συμμετείχαν και αυτοί το βράδυ της Τρίτης σε επιθέσεις κατά του Ισραήλ, στοχεύοντας στρατιωτικές θέσεις «βαθιά μέσα στο Ισραήλ με ρουκέτες Quds 5».
Νέος δολοφονικός ισραηλινός βομβαρδισμός και στη Συρία
2024 The Associated Press. All |
Εκπρόσωπος του στρατού του Λιβάνου δήλωσε πως τα ισραηλινά στρατεύματα βρίσκονται σε βάθος μερικών εκατοντάδων μέτρων εντός του εδάφους της χώρας και πως πραγματοποιούνται σφοδρές συγκρούσεις.
Εως χτες το βράδυ, ο στρατός του Ισραήλ αναγκάστηκε να επιβεβαιώσει πως στις χερσαίες συγκρούσεις με την Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8 Ισραηλινοί καταδρομείς και τραυματίστηκαν άλλοι 7 (ή 20 σύμφωνα με πηγές του «Al Jazeera»).
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ανέφερε πως θα εκδικηθεί για τον θάνατό τους και πως ο πόλεμος θα τελειώσει με νίκη του Ισραήλ. «Πολεμάμε με τον άξονα του κακού του Ιράν», είπε.
Σε δική της ανακοίνωση, η Χεζμπολάχ αναφέρει ότι στον «πρώτο γύρο» του πολέμου απέκρουσε την προσπάθεια του ισραηλινού στρατού να εισβάλει στον Λίβανο. Επισήμανε ότι οι μαχητές της αντιμετώπισαν τα ξημερώματα της Τετάρτης ισραηλινή δύναμη πεζικού που επιχειρούσε να διεισδύσει στο λιβανέζικο έδαφος μέσω της περιοχής Οντάισε. Ανέφερε πως έγιναν σφοδρές συγκρούσεις, τονίζοντας ότι το Ισραήλ υπέστη απώλειες και οι στρατιώτες αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.
Σύμφωνα εξάλλου με τη λιβανέζικη οργάνωση, χθες το απόγευμα μαχητές της Χεζμπολάχ απώθησαν 4 νέες απόπειρες του ισραηλινού στρατού να εισέλθει σε μεθοριακά χωριά του Λιβάνου.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι αποκρούστηκε επίθεση που εξαπέλυσαν ισραηλινές δυνάμεις που βρίσκονταν στον μεθοριακό εποικισμό Μισγκάφ Αμ με στόχο το χωριό Αλεντίσε, ενώ σφοδρές συγκρούσεις με πλήγματα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και τεθωρακισμένα Merkava έλαβαν χώρα στα όρια του χωριού Μαρούν Ελράς, νότια του χωριού Γιαρούν και νότια του χωριού Καφαρκάλα. Την ίδια ώρα δυνάμεις πυροβολικού της Χεζμπολάχ κατάφερναν πλήγματα σε βάθος ενός χιλιομέτρου από τα σύνορα εντός του ισραηλινού εδάφους, για να αποτρέψουν προγεφυρώματα χερσαίων δυνάμεων εισβολής.
Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός απαίτησε χτες από Λιβανέζους αμάχους να εκκενώσουν άλλα 23 χωριά και περιοχές στον νότιο Λίβανο. Ανάμεσα στις τοποθεσίες αυτές είναι και καταυλισμοί Παλαιστινίων προσφύγων, κυρίως στα περίχωρα της Τύρου.
Επιπλέον, ανακοίνωσε χτες ότι πρόσθετες μονάδες του πεζικού και τεθωρακισμένων εντάσσονται στις χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο, επιμένοντας στον ισχυρισμό ότι οι επιχειρήσεις του θα παραμείνουν «περιορισμένες και στοχευμένες». Ανακοίνωσε πως η 36η Τεθωρακισμένη Μεραρχία του στρατού, η οποία περιλαμβάνει την Ταξιαρχία Γκολάνι, η 188η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και η Ταξιαρχία Etzioni, έχουν πλέον ενταχθεί στη χερσαία εισβολή στον νότιο Λίβανο. Επισημάνθηκε δε πως οι δυνάμεις υποστηρίζονται από την αεροπορία και πυρά πυροβολικού.
Στο φόντο των συγκρούσεων στα νότια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, τραυματίστηκε χτες και ένας Λιβανέζος στρατιώτης ενώ συμμετείχε στις προσπάθειες ανοίγματος δρόμου στην περιοχή για την απομάκρυνση αμάχων.
Την ίδια ώρα, χτες νωρίς το πρωί ισραηλινά βομβαρδιστικά χτύπησαν τουλάχιστον 5 φορές περιοχές στο νοτιοανατολικό προάστιο της Βηρυτού, Choueifat, με Ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο να ισχυρίζεται ότι στόχος ήταν «εγκαταστάσεις και συμφέροντα της Χεζμπολάχ».
Μερικές ώρες μετά, στέλεχος της Χεζμπολάχ έδωσε συνέντευξη Τύπου με φόντο βομβαρδισμένες περιοχές της Βηρυτού, μεταξύ των οποίων ήταν και τα ισοπεδωμένα γραφεία τοπικού τηλεοπτικού σταθμού που βομβαρδίστηκε προχθές.
Την Τρίτη εξάλλου ο ισραηλινός στρατός τραυμάτισε σοβαρά στο χωριό Ιμπίλ αλ Σάκι του Λιβάνου και τον ορθόδοξο χριστιανό ιερέα Γρηγόριο Σαλούμ που υπηρετούσε στον Αγιο Γεώργιο. Ο στρατός του Ισραήλ βομβάρδισε το σπίτι του επειδή έδωσε καταφύγιο σε μέλη εκτοπισμένων οικογενειών από τον νότιο Λίβανο.
Η Μονάδα Διαχείρισης Κινδύνου Καταστροφών του Λιβάνου ανακοίνωσε χτες ότι από τις ισραηλινές επιθέσεις στη χώρα που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2023 έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.873 άνθρωποι.
«Ο αριθμός των εκτοπισμένων από τις περιοχές που εκτίθενται στην ισραηλινή επίθεση έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, συμπεριλαμβανομένων 155.600 ατόμων που έχουν καταγραφεί σε καταφύγια», ανέφερε στην έκθεσή της.
Νωρίτερα, χτες, οι λιβανέζικες αρχές ανακοίνωσαν ότι σχεδόν 240.000 άνθρωποι, Σύροι πρόσφυγες στην πλειονότητά τους, αναγκάστηκαν να καταφύγουν στη Συρία από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν κλιμακώθηκαν τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον του Λιβάνου.
Οι αρχές του Λιβάνου κατέγραψαν τη διέλευση «176.080 Σύρων πολιτών και 63.373 Λιβανέζων πολιτών προς τη Συρία» από τις 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Αντιμετώπισης Κρίσεων του Λιβάνου.
Την ίδια ώρα μάλιστα, το Ισραήλ συνέχισε τις δολοφονικές του επιθέσεις και στη Συρία.
Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο «Sana», που επικαλείται στρατιωτική πηγή, χθες το απόγευμα ο ισραηλινός στρατός «εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση από την κατεύθυνση του κατεχόμενου συριακού Γκολάν, με στόχο ένα κτίριο κατοικιών στη συνοικία Mezzeh στη Δαμασκό».
Σύμφωνα με το «Sana», η επίθεση οδήγησε στον θάνατο τριών αμάχων, τον τραυματισμό άλλων τριών και στην πρόκληση υλικών ζημιών.