Σε ανάλυση για το οπλοστάσιο του Ιράν, το BBC παρουσίασε ένα γράφημα με το βεληνεκές που έχουν τα πιο προηγμένα όπλα του. Εκεί φαίνεται ότι η χώρα μας, με τις στρατιωτικές και άλλες υποδομές που παίζουν ενεργό ρόλο στις κινήσεις των ΗΠΑ, βρίσκεται εντός βεληνεκούς των ιρανικών πυραύλων. Μάλιστα, μόλις χτες το Ιράν προειδοποίησε ότι αν οι σύμμαχοι του Ισραήλ παρέμβουν άμεσα, θα πρέπει να περιμένουν «ισχυρή επίθεση» στα συμφέροντα και στις βάσεις τους. Θυμίζουμε ότι αυτές τις μέρες στη Σούδα επικρατεί το αδιαχώρητο με τα μεταγωγικά, κατασκοπευτικά και άλλα στρατιωτικά μέσα που πάνε κι έρχονται στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, ξεδιπλώνοντας τον εγκληματικό σχεδιασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στο πλευρό του Ισραήλ. Η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο ως ορμητηρίου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, αλλά και με την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά, κάνει τη χώρα μας και τον λαό «μαγνήτη» κινδύνων και αντιποίνων. Το ίδιο και την Κύπρο, για την οποία υπήρξαν προειδοποιήσεις από την πλευρά του Λιβάνου, ενώ προχτές οι κάτοικοι της Λεμεσού έβλεπαν στον ουρανό, αντί για αστέρια, τους ιρανικούς πυραύλους να κατευθύνονται στο Ισραήλ.
Το «πορτογαλικό θαύμα» με τη διαχείριση του σοσιαλδημοκράτη Αντ. Κόστα κατά τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και «στο καπάκι» το «θαύμα του τουρισμού» βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες στην Πορτογαλία. Αρκεί να αναφέρουμε μόνο το στοιχείο που έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας, στην 7η Σύνοδο Κορυφής του Πορτογαλικού Τουρισμού: Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο μέσος μισθός στον κλάδο του τουρισμού αυξήθηκε κατά 46%, με ρυθμό πάνω από τον μέσο όρο της οικονομίας, εξακολουθεί όμως να είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό! Στη συνέχεια διαφήμισε το ...οικονομικό θαύμα της χώρας, που έχει στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στη φθηνή εργασία, επισημαίνοντας ότι το 2023, 4 στις 10 θέσεις καλύφθηκαν από μετανάστες («είναι σημαντική η επίδραση του ξένου εργατικού δυναμικού στην οικονομία»), προφανώς συμπιέζοντας τα μεροκάματα προς τα κάτω. Την ίδια ώρα, η Πορτογαλία είναι πραγματικό «μνημείο» του οξυμένου προβλήματος της λαϊκής στέγης στην Ευρώπη λόγω της ανάπτυξης του τουρισμού και των επιχειρηματικών ομίλων του real estate. Οι νέοι εργαζόμενοι (25 - 34 χρόνων) που αναγκάζονται να ζουν με τους γονείς τους, αυξήθηκαν από 41% σε 52% (2017 - 2022). Ολα αυτά τα «θαύματα» έβγαλαν για ακόμη μια φορά στον δρόμο τους εργαζόμενους και τους νέους, διαδηλώνοντας το Σαββατοκύριακο σε Λισαβόνα και άλλες πόλεις για «ειρήνη, ψωμί, Υγεία, στέγαση»...
Οσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τη φωτιά στην Κορινθία, το νέο έγκλημα της πολιτικής της «βγάζει μάτι» και οι ευθύνες της δεν συμμαζεύονται με τίποτα. Η πυρκαγιά που έκαιγε για τρεις ολόκληρες μέρες (μέχρι και χτες!) έκανε στάχτη περισσότερα από 65.000 στρέμματα, σύμφωνα με το σύστημα Copernicus. Ηταν η μεγαλύτερη φωτιά στην περιοχή από το 2010, ενώ περισσότερα από 180.000 στρέμματα έχουν καεί στον νομό την τελευταία 14ετία, το 8% της συνολικής του επιφάνειας. Δεν «έτυχε» επομένως η μεγάλη καταστροφή, όπως προσπαθεί να το παρουσιάσει ο υπουργός. Αντίθετα, η πολιτική του κόστους - οφέλους, που αφήνει απροστάτευτα τον φυσικό πλούτο και τον λαό, «πέτυχε» να κάψει για άλλη μια φορά ανθρώπους, δάσος και περιουσίες.
1897 Γεννιέται ο μεγάλος Γάλλος κομμουνιστής ποιητής και πεζογράφος Λουί Αραγκόν, ο οποίος είχε σταθεί ενεργά στο πλευρό των Ελλήνων πολιτικών κρατουμένων την περίοδο μετά τον πόλεμο. Μεταξύ των αγωνιστών που ο Αραγκόν πρωτοστάτησε για την απελευθέρωσή τους ήταν και ο Γιάννης Ρίτσος.
1915 Ο ιμπεριαλιστικός συνασπισμός της Αντάντ αποβιβάζει αγγλικά και γαλλικά στρατεύματα στη Θεσσαλονίκη.
1926 Εγκαινιάζεται η 1η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης.
1929 Στο Λονδίνο υπογράφεται πρωτόκολλο για την αποκατάσταση των βρετανοσοβιετικών διπλωματικών σχέσεων, που είχαν διακοπεί από τη Βρετανία στις 27/5/1927.
1935 Τα στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας εισβάλλουν στην Αβησσυνία (Αιθιοπία). Αρχίζει ο ιταλο-αβησσυνιακός πόλεμος, ο οποίος θα λήξει τον Μάη του 1936 με νίκη της Ιταλίας.
1936 Γεννιέται ο Αμερικανός συνθέτης Στιβ Ράιχ, πρωτοπόρος της μινιμαλιστικής μουσικής.
1943 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής καταστρέφουν το χωριό Λιγκιάδες Ιωαννίνων και δολοφονούν 82 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
1945 Γεννιέται ο μεγάλος Σοβιετικός αθλητής του τριπλούν Βίκτορ Σανέγιεφ.
1965 Το Ενωμένο Κόμμα της Κουβανικής Σοσιαλιστικής Επανάστασης μετονομάζεται σε Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας.
1966 Αρχίζει στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Τελικά στις 30/12/1966 το δικαστήριο καταδίκασε τους Γκοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη σε 11 και 8,5 χρόνια φυλάκιση αντίστοιχα, ενώ άλλοι 9 καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 3 έως 15 μήνες. Μετά την εγκαθίδρυση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1967 αποφυλακίστηκαν όλοι.
1966 Μια παλιά ιστορία, τόσο ...νέα. Διαστάσεις σκανδάλου παίρνει η ψηφοθηρική παρέμβαση πολιτικών στα ποδοσφαιρικά. Ο υπουργός Δημοσίων Εργων Κ. Μακρής απειλεί με παραίτηση αν δεν προβιβαστεί (παράτυπα) στην Α' Εθνική ο ΟΦΗ, ο υπουργός Βιομηχανίας Ι. Γκλαβάνης απαιτεί από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να παραμείνει στην Α' Εθνική η Νίκη Βόλου (αν και υποβιβάστηκε), ενώ ο υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου Τ. Δρούλιας εκδηλώνει «ζωηρό ενδιαφέρον» για την τύχη του Παναιγιάλειου...
1972 Πενήντα τέσσερις πολιτικοί κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού με έκκλησή τους προς τη Διεθνή Επιτροπή Νομικών και τη Διεθνή Αμνηστία καταγγέλλουν ότι η Ελληνική Στρατιωτική Αστυνομία συνεχίζει να χρησιμοποιεί βασανιστήρια εναντίον των κρατουμένων.
1979 Αυτοκτονεί ο Νίκος Πουλαντζάς.