Πάγια είναι η θέση της ΔΑΣ ΟΤΑ για εγγραφή όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στα σωματεία τους |
Σημειώνεται ότι οι συμβασιούχοι με τα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι εργαζόμενοι που δουλεύουν στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), στα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, στα Κέντρα Κοινότητας, στις Κοινωνικές Δομές, στους Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών κ.α. Πρακτικά αυτό αφορά χιλιάδες εργαζόμενους συμβασιούχους - εκτιμάται ότι είναι κοντά στις 18 χιλιάδες.
Αν και η πρόταση έγινε από παρατάξεις («Συνδικαλιστική Ανατροπή», ΔΑΚΕ και ΑΣΚ) που όλα τα προηγούμενα χρόνια προσπαθούσαν να κρατήσουν την ΠΟΕ ΟΤΑ μακριά από τους συμβασιούχους, αυτό δεν σημαίνει ότι άλλαξαν θέση.
Η πρόταση που διαμόρφωσαν έγινε κάτω από την πίεση που ασκεί ο πάνω από 20 χρόνια συνεπής αγώνας που δίνει η ΔΑΣ ΟΤΑ (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) για το ζήτημα αυτό, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και η πραγματικότητα στον χώρο δουλειάς, δηλαδή ότι οι συμβασιούχοι αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό στο σύνολο των εργαζομένων, πολλές φορές είναι ακόμα και η πλειοψηφία στις υπηρεσίες των δήμων. Μάλιστα δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι παρατάξεις αυτές έκαναν την πρόταση με την ελπίδα ...να μην περάσει. Κριτική ασκήθηκε και στις «Αγωνιστικές Κινήσεις Συσπειρώσεις», όχι για τη θέση τους αλλά κυρίως για τη στάση τους.
Ιούνης 2024: Ο επικεφαλής των «Αγωνιστικών Κινήσεων - Συσπειρώσεων» ενημερώνει ότι «θα στηρίξουμε κάθε πρόταση καταστατικής διεύρυνσης της εγγραφής μελών». Τελικά την καταψήφισαν! |
Είναι χαρακτηριστικό ότι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ από σωματεία δήμων όπως της Ηλιούπολης, του Κορυδαλλού, των περιφερειακών δήμων της Θεσσαλονίκης, των ΟΤΑ νομού Ιωαννίνων, των Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, τα οποία ήδη εγγράφουν συμβασιούχους, μετέφεραν ζωντανή και πλούσια πείρα από τη συμμετοχή των συμβασιούχων στη ζωή των σωματείων, στα Διοικητικά Συμβούλια αυτών, συνολικά στη δράση τους.
Ακόμα, η ΔΑΣ ΟΤΑ έκανε πρόταση να έχει καταστατικό χαρακτήρα και το επόμενο ενδιάμεσο συνέδριο, όπου θα αξιοποιηθεί η πλούσια πείρα που θα έχει συσσωρευτεί από τη συμμετοχή των συμβασιούχων στα σωματεία. Δεν υιοθετήθηκε από τις άλλες παρατάξεις.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργασίες του Συνεδρίου ήταν μαζικές, με τους 600 συνέδρους να είναι παρόντες σε όλη τη διάρκειά του, γεγονός που εκφράζει τις ανησυχίες και το αυξημένο ενδιαφέρον των εργαζομένων να πάρουν ενεργά μέρος στις συλλογικές διαδικασίες και να γίνουν πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση αντιπροσώπου από την περιφέρεια, ο οποίος είπε πως για πρώτη φορά νιώθει ότι τα έξοδα που έκαναν τα σωματεία για τη μετακίνηση των αντιπροσώπων «πιάνουν τόπο» και δεν είναι για ...«dolce vita».
Σε καιροσκοπικές μεθοδεύσεις κατέφυγαν για μια ακόμα φορά στο Συνέδριο οι «Αγωνιστικές Κινήσεις - Συσπειρώσεις» (ΑΚΙΣ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες του χώρου τους.
Αρχικά είχαν στηρίξει την πρόταση που ψηφίστηκε, όταν όμως είδαν ότι «περνάει» και χωρίς τις δικές τους ψήφους, άλλαξαν θέση και δεν την υπερψήφισαν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε email που είχε στείλει ο επικεφαλής τους προς τις άλλες παρατάξεις στις 6 Ιούνη 2024, σημείωνε: «Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ τον αγώνα για ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις ως μέλη της Ομοσπονδίας, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Διατηρώντας την πάγια θέση μας στο θέμα αυτό, θα στηρίξουμε κάθε πρόταση καταστατικής διεύρυνσης της εγγραφής μελών». Παρ' όλα αυτά δεν υπερψήφισαν την πρόταση διεύρυνσης του καταστατικού, καταγγέλλοντας μάλιστα τη ΔΑΣ ΟΤΑ επειδή την υπερψήφισε!
Είναι η ίδια παράταξη που στο Συνέδριο του 2012, όταν η ΔΑΣ ΟΤΑ αποχωρούσε διαμαρτυρόμενη για τη μη εγγραφή των συμβασιούχων, αυτή έμενε για να εξασφαλίσει καρέκλες στο Γενικό Συμβούλιο. Επίσης, μπροστά σε εκείνο το Συνέδριο η ΑΚΙΣ στον δήμο Νέα Ιωνίας, όπου είχε πλειοψηφία, επέτρεψε επιλεκτικά τη συμμετοχή συμβασιούχων στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Συνέδριο, αλλά έκρυψε ότι ήταν συμβασιούχοι, γράφοντας ότι είναι αορίστου χρόνου. Στον Βύρωνα η ίδια παράταξη απαγόρευσε στους συμβασιούχους να ψηφίσουν, αλλά της ξέφυγε ένας. Γι' αυτόν, σύνεδρος της ΑΚΙΣ δήλωσε στο Συνέδριο ότι «έγινε κατά λάθος. Δεν ήταν πολιτική μας απόφαση»!
Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο ώστε από την επόμενη μέρα να γίνουν βήματα για την καλύτερη οργάνωση των συμβασιούχων, συνολικά του κλάδου, να υπάρχει ενιαίος αγωνιστικός βηματισμός και οι διεκδικήσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικές. Για τη ΔΑΣ ΟΤΑ αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στη μάχη για να αποκτήσουν το δικαίωμα να είναι πλήρη μέλη όλοι οι συμβασιούχοι.
Ακόμα, είναι σίγουρο ότι η συμμετοχή πολλών χιλιάδων συμβασιούχων θα αναζωογονήσει το συνδικαλιστικό κίνημα στους ΟΤΑ. Θα μπορούν πλέον να είναι ενεργά μέλη των σωματείων, να οργανώνονται και να συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες. Η ίδια η συμμετοχή τους θα συμβάλει αποφασιστικά στην κατάργηση των τεχνητών διαιρέσεων των εργαζομένων, οι οποίες αποδυναμώνουν την αποτελεσματικότητα των αγώνων τους.
Την Τετάρτη η εκδήλωση - συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ
Παρέμβαση στην «do value», για την προστασία της πρώτης κατοικίας τριών δανειοληπτών, έκανε χτες το μεσημέρι η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Στη διαμαρτυρία συμμετείχε και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Η πίεση που ασκήθηκε είχε αποτέλεσμα να αποσπαστούν δεσμεύσεις για την αναστολή ενός πλειστηριασμού και τη ρύθμιση των δόσεων για την αποπληρωμή δύο ακόμα δανείων. Στην κατεύθυνση αυτή, τα σωματεία και οι φορείς παραμένουν σε επιφυλακή για να διασφαλίσουν ότι οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις θα γίνουν πράξη και για να μην βρεθεί καμία οικογένεια αβοήθητη μπροστά στον κίνδυνο του πλειστηριασμού του σπιτιού της.
Στην περίπτωση προγραμματισμένου πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας οικογένειας στην περιοχή του Ζωγράφου, η εταιρεία δεσμεύτηκε να προχωρήσει άμεσα σε αναβολή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σπίτι κινδύνευσε να βγει «στο σφυρί» παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε το προηγούμενο διάστημα ο δανειολήπτης. Ο εργαζόμενος, πριν 11 μήνες, έπεσε θύμα εργατικού «ατυχήματος», με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του. Υποχρεώθηκε να καταβάλει υπέρογκα έξοδα για την αποκατάσταση της υγείας του, εξακολουθεί να παραμένει εκτός δουλειάς και το εισόδημα της οικογένειας έχει συρρικνωθεί. Μέσα στις συνθήκες αυτές έπρεπε να αντιμετωπίσει και τον κίνδυνο να πλειστηριαστεί η κατοικία τους.
Σε μια ακόμα περίπτωση, οικογένεια στο Καματερό προσπαθεί από τις αρχές του έτους να ρυθμίσει τις οφειλές της, χωρίς να βρίσκει ανταπόκριση από την εταιρεία. Οι δανειολήπτες είχαν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, πετάχτηκαν στη συνέχεια έξω από τις ρυθμίσεις του, ενώ η έφεση που έχουν ασκήσει πρόκειται να εκδικαστεί το 2027... Η «do value» στο μεταξύ αξιώνει να εισπράττει μηνιαία δόση στην οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι η οικογένεια έχει δύο παιδιά που είναι μαθητές της Γ' Λυκείου και ένα ακόμα που σπουδάζει.
Ενας ακόμα εργαζόμενος βρέθηκε σε αδιέξοδο, όταν ο τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο κατέβαλλε τη μηνιαία δόση για την εξόφληση του δανείου «κλειδώθηκε» και η επικοινωνία με την εταιρεία αποδείχθηκε αδύνατη. Και στη δική του περίπτωση δόθηκε λύση, ενώ εκκρεμεί νέος διακανονισμός για τη μηνιαία δόση που θα καταβάλλει στο εξής.
Το ξεσάλωμα των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων και την αρπαγή λαϊκών κατοικιών κατήγγειλε ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Επιτροπής του ΠΑΜΕ και γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. «Η πίεση φέρνει αποτελέσματα», τόνισε και απαίτησε προστασία της πρώτης κατοικίας με νόμο εδώ και τώρα.
Η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς και η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας οργανώνει εκδήλωση - συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 9 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 3ος όροφος) με θέμα: «Η πάλη των συνδικάτων και των φορέων για τη διεκδίκηση λαϊκής και φοιτητικής στέγης. Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις». Στη συνέντευξη θα γίνει αναφορά στις παράνομες και άθλιες μεθόδους υφαρπαγής της λαϊκής κατοικίας, καθώς και στις ευθύνες της κυβέρνησης, που αποτελεί τον ενορχηστρωτή της ληστείας του μόχθου του λαού.