Σήμερα η σύσκεψη σωματείων και η «υποδοχή» στην κυβέρνηση στο ΨΝΑ
Εικόνες ντροπής στο ΨΝΑ, με ταβάνια να στάζουν υγρά και ούρα πάνω σε μηχανήματα |
Με το βλέμμα στραμμένο στην πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη, στο επίκεντρο μπαίνουν οι διεκδικήσεις για ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς και μονιμοποίηση του προσωπικού με «ελαστικές» σχέσεις απασχόλησης, το οποίο αποτελεί πάνω από το 30% του συνόλου των εργαζομένων.
Στο πλαίσιο αυτό, καθημερινές είναι οι αγωνιστικές δράσεις μέσα στα νοσοκομεία από τα σωματεία, που στριμώχνουν την κυβέρνηση αποκαλύπτοντας στον λαό τις τραγικές επιπτώσεις της πολιτικής της.
Η σκυτάλη σήμερα περνάει στο ΨΝΑ Δαφνί, όπου οι εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα της «ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», με τον Ενιαίο Σύλλογο Εργαζομένων του νοσοκομείου να καλεί στη 1 μ.μ. σε σύσκεψη σωματείων, Ομοσπονδιών και φορέων (στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων). Παράλληλα ετοιμάζει και αγωνιστική υποδοχή, στις 6 μ.μ., της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας και δωρεάν Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.
Υπενθυμίζεται ότι η «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» προβλέπει το κλείσιμο των 2 από τα 3 εναπομείναντα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία (ΨΝΑ και ΨΝΘ) της χώρας και καταργεί όλους τους εγκεκριμένους φορείς θεραπείας και απεξάρτησης.
Ο Ενιαίος Σύλλογος καταγγέλλει τα σχέδια της κυβέρνησης, «το ΨΝΑ Δαφνί από τη στιγμή της κατάργησής του ως οργανισμού και της μετατροπής του σε αποκεντρωμένη μονάδα στην ΥΠΕ, να γίνει ένα μεγάλο άσυλο, να καταργηθούν τα ΤΕΠ και να δέχεται να νοσηλεύει ασθενείς που θα γνωματεύονται από τις ψυχιατρικές κλινικές που ανήκαν στα γενικά νοσοκομεία, που θα εφημερεύουν καθημερινά.
Τα "στεγνά" προγράμματα απεξάρτησης χάνουν την αυτοτέλειά τους και εντάσσονται σε έναν οργανισμό που στόχος θα είναι η μείωση της βλάβης και η ενίσχυση ενός λειτουργικού χρήστη. Κλείνουν τον ΚΕΘΕΑ, το 18 ΑΝΩ, τον ΙΑΝΟ, τον ΔΙΑΠΛΟΥ, προγράμματα με δεκαετίες εμπειρίας και προσφοράς, ενώ τα Κέντρα Πρόληψης κινδυνεύουν να αφανιστούν μετά το 2027», σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων, ξεκαθαρίζοντας: «Αυτό το νομοσχέδιο δεν θα εφαρμοστεί!».
Παρ' όλα αυτά σήμερα η κυβέρνηση και η διορισμένη διοίκηση του νοσοκομείου στήνουν φιέστα για τα «100 χρόνια λειτουργίας του ΨΝΑ».
Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε οι ντροπιαστικές εικόνες που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας από το συγκεκριμένο νοσοκομείο, με το Μικροβιολογικό τμήμα να ...«βρέχεται» από νερά αποχέτευσης λόγω διαρροής στον πάνω όροφο!
«Το βαρέλι της ντροπής δεν έχει πάτο! Παρά τις φιέστες που ετοιμάζουν μπροστά στα 100 χρόνια λειτουργίας του ΨΝΑ - Δαφνί και δύο μήνες πριν κλείσουν το μεγαλύτερο Ειδικό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο των Βαλκανίων και το μετατρέψουν σε ακόμα μία αποθήκη ψυχών, η κατάντια και η απαξίωση τόσο των εργαζομένων αλλά και των ασθενών μας δεν έχουν τέλος», καταγγέλλει ο Ενιαίος Σύλλογος, και υπογραμμίζει για το γεγονός:
«Την ίδια ώρα που για τα μάτια του κόσμου δίνονται χρήματα από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης στις "ανακαινίσεις" τμημάτων για να βαφτούν οι τοίχοι, μακριά και πέρα από τις ανάγκες ασθενών και εργαζομένων, στο Μικροβιολογικό τμήμα τρέχουν από το ταβάνι, που συνδέεται με την τουαλέτα της Παθολογικής κλινικής, ούρα και νερά πάνω στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και στον αναλυτή της, ενώ πρόσφατα έτρεξαν ούρα τα οποία βραχυκύκλωσαν τον αναλυτή και έκαψαν τη μονάδα του.
Προφανώς το υπουργείο Εμπορίας της Υγείας και η διοίκηση του νοσοκομείου δεν έχουν καν σκεφτεί τις μολυσματικές ανθυγιεινές συνθήκες που επιδρούν αρνητικά τόσο στις υποδομές των μηχανημάτων και στις τρέχουσες εξετάσεις των ασθενών, όσο και στους ίδιους τους εργαζόμενους!», καταγγέλλει ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί.
Στις 6 Νοέμβρη το μεγάλο παγκρήτιο συλλαλητήριο
Ηδη τα υγειονομικά σωματεία ετοιμάζουν τη συμμετοχή στην απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 17 Οκτώβρη και το μεγάλο παγκρήτιο συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη στο Ηράκλειο Κρήτης.
«Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά τον αγώνα για Υγεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!», σημειώνει σε δήλωσή του ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, τονίζοντας: «Οι μεγαλειώδες κινητοποιήσεις την προηγούμενη χρονιά στην Κρήτη έστειλαν το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η κανονικότητα που επιχειρεί να παρουσιάσει στον λαό ότι πρέπει να αποδεχτεί σαν τετελεσμένο την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση, τις συγχωνεύσεις, τις μετακινήσεις, τις κλειστές κλινικές, δεν θα περάσει.
Οι συναυλίες στον Αγιο Νικόλαο και στο Ηράκλειο ήταν χαρακτηριστικές όχι μόνο του ενδιαφέροντος μεγάλου μέρους του κρητικού λαού να αγκαλιάσει και να στηρίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και του ότι το θέμα της Υγείας, όπως και της Παιδείας, των κοινωνικών αγαθών αφορά όλους. Ανέδειξαν και την αποφασιστικότητά του να παλέψει για ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο τον λαό χωρίς πληρωμές. Οι χιλιάδες κόσμου στο Ηράκλειο όλων των ηλικιών έδειξαν ότι η κυβέρνηση δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα με τους μαχόμενους υγειονομικούς, αλλά και συνολικά με τον λαό μας. Γι' αυτό μπροστά στην αποφασιστικότητα των μαχόμενων υγειονομικών επιστράτευσαν στο Ηράκλειο και στα Χανιά τον αυταρχισμό, την τρομοκρατία που έσπασε με την αποφασιστική στάση των εργαζομένων. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά τον αγώνα για Υγεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα».
Από τις συναυλίες σε Ηράκλειο και Αγιο Νικόλαο |
Σε Γενική Συνέλευση καλεί το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, την Κυριακή 13 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ξεχωρίζοντας την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα ενάντια στην εδραίωση της 6ήμερης εργασίας.
Το συνδικάτο υπενθυμίζει ότι αυτή την επιδίωξη των εργοδοτών υπηρετεί η εφαρμογή του σχετικού νόμου που ξεκίνησε από το καλοκαίρι η κυβέρνηση, και έρχεται παράλληλα με το αίσχος των 13 ωρών δουλειάς τη μέρα σε πολλαπλούς εργοδότες, 78 ώρες τη βδομάδα με τη διευθέτηση, χωρίς πληρωμή υπερωριών.
«Ο συγκεκριμένος νόμος είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της εργοδοσίας, αφού δίνει το δικαίωμα σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας (όπως οι χώροι της ιδιωτικής Υγείας) να εφαρμόζουν 6ήμερη εργασία όποτε κρίνουν αυτοί», σημειώνει το Συνδικάτο.
Και ενημερώνει ότι ήδη έχει γίνει προσπάθεια να εφαρμοστεί η 6ήμερη εργασία στο «Metropolitan General». «Οι εργοδότες, αφού ξεμπέρδεψαν με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, έχουν πλέον λυμένα τα χέρια τους σε όλα τα πεδία: Μισθούς, εργάσιμο χρόνο, εργασιακά δικαιώματα, να τα τροποποιούν και να τα συρρικνώνουν όσο και όπως θέλουν για να αυξάνουν τα κέρδη τους», υπογραμμίζει το Συνδικάτο στο κάλεσμά του προς τους εργαζόμενους του κλάδου για να «διεκδικήσουμε, συλλογικά και οργανωμένα»:
Σε αγώνα για να μην παραδοθεί το τμήμα διατροφής σε εργολάβο καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας, απαιτώντας τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και τη μονιμοποίηση των εργαζομένων.
Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων, η διοίκηση του νοσοκομείου, η 5η ΥΠΕ και το υπουργείο, συνεχίζοντας την παράδοση υπηρεσιών σε εργολάβους, βάζουν σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων και χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο τους όρους δουλειάς τους».
Τονίζει παράλληλα την υποστελέχωση του τμήματος σίτισης, όπου σήμερα εργάζονται μόλις 20 άτομα, από τα οποία μόνο οι πέντε είναι μόνιμοι, ενώ οι 6 από τους υπόλοιπους 14 συμβασιούχους προέρχονται από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για ανέργους ηλικίας 55 έως 67 ετών. Επισημαίνει πως σε κάθε βάρδια εργάζεται μόνο ένας μάγειρας, ένα άτομο στη λάντζα και τρεις τραπεζοκόμοι που θα πρέπει να εξυπηρετήσουν ένα τεράστιο πενταώροφο νοσοκομείο με εκατοντάδες κλίνες.
Συνεχίζοντας ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι η διοίκηση του νοσοκομείου, η 5η ΥΠΕ και η κυβέρνηση αντί να λύσουν τα προβλήματα υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και συντήρησης του εξοπλισμού του τμήματος σίτισης, «επιδιώκουν επιτελικά και μεθοδευμένα να βάλουν τον εργολάβο και σε αυτό το τμήμα».
Στο πλαίσιο αυτό, απαιτεί την κάλυψη των αναγκών στελέχωσης και χρηματοδότησης το τμήμα σίτισης, καλώντας παράλληλα όλους τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα για δυναμικές κινητοποιήσεις που θα εμποδίσουν τα σχέδια για είσοδο εργολάβου, θα εξασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας και την καλυτέρευση των όρων δουλειάς.