ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Λήγει αύριο η πρώτη φάση νομιμοποίησης

Οι δήμοι όλης της χώρας θα δέχονται αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους, έστω και αν δεν έχουν όλα τα δικαιολογητικά. Μέχρι χτες, είχαν υποβάλει αίτηση νομιμοποίησης 308.000 μετανάστες

Μετανάστες, πλανόδιοι πωλητές, που αναζητούν μια καλύτερη ζωή
Μετανάστες, πλανόδιοι πωλητές, που αναζητούν μια καλύτερη ζωή
Λήγει αύριο η πρώτη φάση νομιμοποίησης των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα. Ο δήμοι όλης της χώρας, ως και την αυριανή μέρα, θα δέχονται την υποβολή της σχετικής αίτησης των ενδιαφερομένων και θα ανοίγουν για λογαριασμό τους το σχετικό φάκελο, ο οποίος μπορεί να συμπληρώνεται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου. Παρουσιάζοντας, χθες, σε συνέντευξη Τύπου, τα αποτελέσματα της Α` φάσης εφαρμογής του σχετικού Νόμου 2910/2001, η υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Β. Παπανδρέου γνωστοποίησε πως μέχρι τις 30 Ιουλίου αίτηση νομιμοποίησης είχαν υποβάλει 308.000 οικονομικοί μετανάστες, αριθμός ο οποίος, κατά τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, στις 2 Αυγούστου 2001, θα έχει φτάσει στις 330.000 - 340.000. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι απ' αυτές τις αιτήσεις οι 140.420 κατατέθηκαν σε δήμους της Περιφέρειας Αττικής, οι 53.210 σε δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι 18.881 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι 17.560 στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, οι 16.105 στην Περιφέρεια της Κρήτης, 14.755 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, 14.420 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος κλπ. Μόνο για την Περιφέρεια Αττικής που δόθηκαν στοιχεία, το 52,02% όσων κατέθεσαν αίτηση είναι αλβανικής εθνικότητας και ακολουθούν με 6,46% οι Ουκρανοί, με 6,29% οι Βούλγαροι, με 5,31% οι Πακιστανοί, με 5,06% οι Ρουμάνοι, με 3,23% οι Μολδαβοί κ.ο.κ.

Επαναλαμβάνοντας, για μια ακόμη φορά, τη διαδικασία νομιμοποίησης, η Β. Παπανδρέου τόνισε πως όσοι μετανάστες κατέθεσαν δικαιολογητικά παίρνουν προσωρινή άδεια παραμονής διάρκειας 6 μηνών κι αφού βρουν δουλιά και αποκτήσουν ασφαλιστική κάλυψη, προσκομίζοντας στις αρμόδιες υπηρεσίες και αντίγραφο ποινικού μητρώου μπορούν να πάρουν άδεια παραμονής για ένα χρόνο.

Η υπουργός, αν και ρωτήθηκε, δε διευκρίνισε αν θα ληφθούν ειδικά μέτρα για την απέλαση όσων ξένων εργατών δεν ακολούθησαν τη διαδικασία νομιμοποίησης ή εκείνων που δε θα καταφέρουν μέσα στο εξάμηνο της προσωρινής άδειας παραμονής τους να βρουν εργασία με τους όρους που προβλέπει ο νόμος. Πάντως, αναγνώρισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την ολοκληρωμένη ένταξη των ξένων εργατών στην ελληνική κοινωνία, δεδομένου ότι, και με βάση έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουλίου από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών «1464», ένα 32,4% από τους ερωτηθέντες χαρακτηρίζει μάλλον ανησυχητικό γεγονός την παρουσία των ξένων στη χώρα μας, ενώ ένα 11,7% την αισθάνεται ως απειλή. Βέβαια, τα μέτρα στα οποία αναφέρθηκε η υπουργός ήταν περισσότερο ακαδημαϊκού χαρακτήρα, αφού για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι γνωστό πως απαιτείται, πρωτίστως, τόσο η βελτίωση της θέσης των ξένων, όσο και η βελτίωση της θέσης των Ελλήνων εργαζομένων.

ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Νέα χαράτσια, αντί διεκδίκησης των οφειλομένων;

Ανακοίνωση της ΝΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ

Τα πραγματικά προβλήματα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και ενόψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησής του, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις του δήμου για την επαναφορά του «τέλους επιβίβασης» στα οχήματα που επιβιβάζονται από το λιμάνι στα πλοία προς το εξωτερικό, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ηγουμενίτσας.

Οπως σημειώνει η ΝΕ σε ανακοίνωσή της «η ελληνική κυβέρνηση, στα πλαίσια των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιεί και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας μετατρέποντάς το σε ΑΕ, σε πρώτη φάση με μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο. Είναι όμως σίγουρο ότι, στην πορεία, θα το πουλήσει σε ιδιώτες όπως έχει κάνει και με άλλες δημόσιες επιχειρήσεις, όπως π.χ. τον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης». Ετσι, επισημαίνει για το «κίνητρο» της κινητοποίησης: «Μήπως, τελικά, ο δήμος σηκώνει αυτό το θέμα ξέροντας ότι με βάση τη σχετική νομοθεσία και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθεί αυτό το τέλος - ώστε να έχει άλλοθι σε μια μελλοντική επιβολή νέων έμμεσων φόρων στους δημότες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα οικονομικά του»;

Στη συνέχεια η ΝΕ καλεί το δήμαρχο Ηγουμενίτσας Αντρέα Νταή, στέλεχος του ΣΥΝ και «εκλεκτό τέκνο» του Αλέκου Παπαδόπουλου να απαντήσει: Γιατί «δε διεκδικεί ο δήμος από το υπουργείο Εσωτερικών αυτά που δικαιούται και που η κυβέρνηση αρνείται να τα δώσει; (Ο λόγος γίνεται για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ΚΑΠ υπέρ των ΟΤΑ, τα οποία εισπράττει η κυβέρνηση από συγκεκριμένους φόρους, αλλά δεν τα καταβάλει κάτι χρόνια τώρα)».

«Επομένως, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, το ζήτημα μπαίνει σε άλλη βάση: Διεκδίκηση και αγώνας ναι, αλλά με άλλο προσανατολισμό». Και προτείνει συγκεκριμένα:

- Μεταφορά αρμοδιοτήτων, χώρων και πόρων του Λιμενικού Ταμείου, εξ ολοκλήρου στο δήμο και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους.

- ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

- Αδιαπραγμάτευτοι οι ΚΑΠ, η κυβέρνηση παρανομεί με το να μην το καταβάλλει στους δικαιούχους που είναι οι ΟΤΑ.

- Διαφωνούμε ριζικά με την επιβολή νέων φόρων όποια μορφή και αν έχουν».

Και η ΝΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ καταλήγει:

«Εμείς πιστεύουμε ότι η οριστική λύση των προβλημάτων που συσσωρεύονται στο χώρο των ΟΤΑ βρίσκεται στη σύγκρουση και ρήξη με αυτή την πολιτική - είτε εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είτε της ΝΔ - αλλά και της ΕΕ, που οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πλέον τόσο ορατές που δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες. Οι επιλογές του καθενός είναι συνειδητές και αντίστοιχα παίρνει και τις ευθύνες».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα Αμφισσας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει στις Καρούτες Αμφισσας, την Κυριακή 5 Αυγούστου 2001 και ώρα 11.30 π.μ., εκδήλωση τιμής για την επέτειο της ομώνυμης μάχης και τους αθάνατους νεκρούς του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, που έπεσαν μαχόμενοι στις 5.8.44 κατά της τότε «νέας τάξης» των ναζί Γερμανών κατακτητών της πατρίδας μας.

Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος (για τις Καρούτες Δωρίδας) στις 6.30 το πρωί της Κυριακής 5.8.2001. Πληροφορίες στο τηλ.: 82.34.296.

  • Το Παράρτημα Ελευσίνας της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος Μάνδρας διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και καλούν το λαό της περιοχής, τους φίλους και συγγενείς, τα παραρτήματα των αντιστασιακών οργανώσεων, να πάρουν μέρος, την Κυριακή 5 Αυγούστου 2001 και ώρα 10.30 το πρωί, στην Αγία Σωτήρα Μάνδρας, ώστε «από κοινού να αποτίσουμε φόρο τιμής στους πενήντα ήρωες - θύματα της ναζιστικής θηριωδίας».
Δε θέλουν την κεραία του ΟΤΕ

Την αντίθεση των κατοίκων του Μικρού Χωριού Ευρυτανίας, με την τοποθέτηση κεραίας του ΟΤΕ- χωρίς άδεια- στην τοποθεσία Αγιος Σώστης, εκφράζει με επιστολή του στο «Ρ» ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αθανάσιος Κουτσούκης.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως ακολούθως:

«Ενταση και σοβαρά επεισόδια απειλούνται από την επίμονη άρνηση του ΟΤΕ να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των συναρμόδιων φορέων να ανασταλούν οι εργασίες εγκατάστασης κεραίας σταθερής τηλεφωνίας στην τοποθεσία Αγιος Σώστης του Παλαιού Μικρού Χωριού Ευρυτανίας. Χωρίς άδεια εγκατάστασης και με αρνητική γνωμάτευση τόσο της ΙΔ` Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λαμίας όσο και της Δασικής Υπηρεσίας, αλλά και την παρέμβαση των δικαστικών αρχών, οι υπεύθυνοι του ΟΤΕ προσπάθησαν στις 25 Ιουλίου 2001 να θέσουν σε λειτουργία την κεραία της ντροπής, δίπλα σ' ένα ξωκλήσι, σε χώρο διάσπαρτο από αρχαιολογικά ευρήματα!!!

Η δυναμική παρέμβασή μας έσωσε προσωρινά τον ιερό αυτό χώρο που κινδυνεύει να γίνει... πάρκο κεραιών, αλλά η αναλγησία των προϊσταμένων υπηρεσιών του ΟΤΕ επιβάλλει τη διαρκή επαγρύπνηση και την προετοιμασία για νέες κινητοποιήσεις ώστε να αποτραπεί αυτό το ανοσιούργημα. Κατηγορηματικά, λοιπόν, δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υψώσει αυτό το αίσχος!

Η αποθήκευση των υλικών εγκατάστασης σε χώρο του ΟΤΕ στον οικισμό μας, αποδεικνύει την επιμονή τους να πραγματοποιήσουν τη σύνδεση μέσα στις επόμενες ημέρες. Θα τα καταφέρουν;»

Εντοπίστηκαν 80 «λαθρο»μετανάστες στην Ανδρο

Νέο δράμα με ανθρώπους, που, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, έπεσαν στα νύχια των δουλεμπόρων, βρίσκεται από χτες το απόγευμα σε πλήρη εξέλιξη. Συγκεκριμένα, ύστερα από καταγγελίες, εντοπίστηκαν στην περιοχή Αχλά της Βορειοανατολικής Ανδρου 80 μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Ιρακινοί. Μέχρι αργά το βράδυ οι έρευνες συνεχίζονταν για τον εντοπισμό και άλλων μεταναστών, καθώς και των δουλεμπόρων, αλλά και του σκάφους που τους μετέφερε. Μάλιστα, από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εκφραζόταν ο φόβος ότι ίσως το δουλεμπορικό σκάφος να βούλιαξε και οι άνθρωποι αυτοί να είναι ναυαγοί.

Από τους 80 οι 30 εντοπίστηκαν από την ΕΛΑΣ και οι υπόλοιποι από άνδρες του Λιμενικού Σώματος. Οι μετανάστες από χτες το βράδυ βρίσκονται στο ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ του νησιού, όπου από τους κατοίκους τούς δίνονται οι πρώτες βοήθειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ