ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς αύξηση της φορολογίας στα αγροτεμάχια

Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, με οδηγίες για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Προάγγελο αύξησης της φορολογίας στις μεταβιβάσεις - και όχι μόνο - αγροτεμαχίων αποτελεί η χτεσινή εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, που θα βαρύνει κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους. Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καλεί τους αρμοδίους (Επιτροπή, ΔΟΥ κλπ.) να επεξεργαστούν και να υποβάλουν τις προτάσεις τους για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών αγροτεμαχίων, που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης.

Οι προτάσεις των υπηρεσιών και της αρμόδιας για τις αντικειμενικές τιμές των αγροτεμαχίων Επιτροπής, θα πρέπει να υποβληθούν στο υπουργείο το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη. Είναι φανερό ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θέλει να έχει στα χέρια της τις προτάσεις μέχρι τέλη Σεπτέμβρη, ώστε να πάρει τις τελικές αποφάσεις για το ύψος των αυξήσεων που θα επιβληθούν στις αντικειμενικές τιμές αγροτεμαχίων και να προϋπολογίσει έτσι τα πρόσθετα έσοδα που θα προκύψουν από αυτήν την πηγή στον κρατικό προϋπολογισμό του 2002.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούσαν αναγκαία την αναπροσαρμογή προς τα πάνω των αντικειμενικών αξιών αγροτεμαχίων, με το επιχείρημα ότι η προηγούμενη αναπροσαρμογή έγινε το 1999.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ - ΕΜΠΟΡΩΝ
Καταγγέλλει τη ΓΣΕΒΕΕ για πραξικοπηματικές ενέργειες

Με ανακοίνωσή της, η ΔΗΚΕΒΕ κατηγορεί την πλειοψηφία των συνδικαλιστών των ΠΑΣΚΕΒΕ, ΑΣΚΕΒΕ και ΑΑΚΒ, ότι επιχειρούν να «ξεμπλέξουν» από κάθε αντιπολιτευτική παρουσία στο ΔΣ του ΚΕΚ της Συνομοσπονδίας

Την επιχείρηση της πλειοψηφίας των συνδικαλιστών των ΠΑΣΚΕΒΕ, ΑΣΚΕΒΕ και ΑΑΚΒ, να «ξεμπλέξει» με πραξικοπηματικές ενέργειες, με έκτακτη γενική συνέλευση σκοπιμότητας, από κάθε αντιπολιτευτική παρουσία στο ΔΣ του ΚΕΚ της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ).

Η παράταξη σημειώνει ότι πριν από πέντε χρόνια περίπου οι συγκεκριμένες παρατάξεις, από κοινού με τη ΔΑΚΜΜΕ, με βάση το πρόβλημα της έλλειψης εκπαίδευσης και κατάρτισης των ΕΒΕ, έβαλαν σκοπό να στρέψουν το συνδικαλιστικό κίνημα να δημιουργήσει ΚΕΚ.

Σ' αυτό το χρονικό διάστημα λειτουργίας του ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ, εκδηλώθηκαν πολλά αρνητικά στοιχεία, εκτός από τη στρεβλή και αποσπασματική εκπαίδευση, την ξεκομμένη από τη γενικότερη μόρφωση, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των ΕΒΕ, το υψηλό κόστος, παρουσιάστηκαν φαινόμενα που επηρέασαν αρνητικά το συνδικαλιστικό κίνημα και γίνεται προσπάθεια χειραγώγησής του μέσω της διαχείρισης αρκετών δισ. δρχ. που δαπανώνται για τη λειτουργία του ΚΕΚ.

Ολα αυτά η ΔΗΚΕΒΕ τα είχε επισημάνει έγκαιρα, τονίζει στην ανακοίνωσή της, και δεν είχε συμφωνήσει με την ίδρυση του ΚΕΚ. Συγχρόνως, όμως, και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, συνεχώς αποκάλυπτε ότι βασικός σκοπός της ίδρυσής του δεν είναι η κατάρτιση των ΕΒΕ, αλλά η χρησιμοποίησή του ως εφαλτήριο για δημόσιες σχέσεις και επίτευξη προσωπικών φιλοδοξιών και, το κυριότερο, χρησιμοποιείται για τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Στη λειτουργία του ΚΕΚ, καταγγέλλει, κυριάρχησε έντονα ο διαγκωνισμός για τη διαχείριση που σήμερα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, φτάνοντας στο σημείο το μπλοκ της πλειοψηφίας να μεθοδεύσει ακόμα και τον ουσιαστικό αποκλεισμό από το ΔΣ του ΚΕΚ της ΔΑΚΜΜΕ, η οποία έχει ευθύνες και για την εξέλιξη στο ΚΕΚ και για την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, ιδιαίτερα για το νόθο συνέδριο στη ΓΣΕΒΕΕ.

Οπως σημειώνει η ΔΗΚΕΒΕ, στα χρόνια λειτουργίας του ΚΕΚ, με τη συμμετοχή της στο ΔΣ, σκοπό έχει τον έλεγχο και την πληροφόρηση προς τα έξω. Αυτό αποδείχτηκε ότι ενοχλούσε τους συνδικαλιστές του μπλοκ της πλειοψηφίας, οι οποίοι δε σεβάστηκαν την αναλογική εκπροσώπηση των ψηφοδελτίων στο ΔΣ, που σταθερά υπερασπίστηκε η Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΗΚΕΒΕ). Στη βάση αυτή, τονίζει, μη θέλοντας να νομιμοποιήσει πραξικοπηματικές ενέργειες, αποχώρησε από τη γενική συνέλευση, καταγγέλλοντας γι' αυτές τις αντιδημοκρατικές ενέργειες τους συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕΒΕ, ΑΣΚΜΜΕ και ΑΑΚΒ.

Οι εξελίξεις αυτές, καταγγέλλει η ΔΗΚΕΒΕ, δεν είναι τυχαίες. Δρομολογούνται σε μια περίοδο έντασης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, όξυνσης των προβλημάτων των ΕΒΕ και η ΓΣΕΒΕΕ απέχει με ευθύνη των συγκεκριμένων παρατάξεων. Επικρατεί η λογική της διαχείρισης, εγκλωβίζεται στο λεγόμενο διάλογο, κρατάει στάση συναίνεσης και γίνεται το στήριγμα της πολιτικής της κυβέρνησης.

Η ΔΗΚΕΒΕ καλεί τις ομοσπονδίες και τα σωματεία να μην υιοθετήσουν αυτήν την πολωτική τακτική και τις επιλογές των παραπάνω συνδικαλιστών, να καταδικάσουν αυτές τις μεθοδεύσεις και να περιφρουρήσουν τον αγωνιστικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Απευθυνόμενη στους ΕΒΕ, τους καλεί με τον αγώνα τους να αποτρέψουν τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και να μην επιτρέψουν την επιστροφή του σε γκρίζες, καταδικασμένες εποχές, που το οδηγούν με τις ενέργειές τους οι παραπάνω συνδικαλιστές. Να δείξουν πιο πολύ ενδιαφέρον για τα οξυμένα προβλήματα που καθημερινά απειλούν την προοπτική των μικρών επιχειρήσεων και το εισόδημά τους, να απαντήσουν με τη μαζική συμμετοχή στα σωματεία, να συσπειρωθούν στις συντονιστικές επιτροπές αγώνα με τους εργαζόμενους, αγρότες, συνταξιούχους, νεολαία. Να ανοίξουν μέτωπο και να ακυρώσουν τους σχεδιασμούς της πολιτικής της κυβέρνησης, να παλέψουν για σχεδιασμένη ανάπτυξη, λαϊκή οικονομία, που μπορεί να δώσει προοπτική στις μικρές επιχειρήσεις με κλαδικά και συνεταιριστικά προγράμματα.

Πάνω από 1 δισ. για διαφήμιση του ευρώ

Περισσότερα από 1 δισ. δραχμές θα τσεπώσουν οι επιτήδειοι που θα αναλάβουν να μας ενημερώσουν για το ευρώ και αυτό μόνο για ένα μικρό μέρος της διαφημιστικής καμπάνιας που θα ξεδιπλωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Με γενναία ποσά έχουν ήδη επιδοτηθεί και θα συνεχίσουν να επιδοτούνται και διάφοροι άλλοι «φορείς» που θα αναλάβουν με το αζημίωτο την «ενημέρωση» των Ελλήνων για το ευρώ.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν μετά από συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και της λεγόμενης «Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για το ευρώ». Η διαδικασία επιλογής «αναδόχου» για την εξειδίκευση της διαφημιστικής καμπάνιας έχει ξεκινήσει. Τα χρήματα που θα διαθέσει το δημόσιο για «ενημέρωση των πολιτών» θα μοιραστούν ανάμεσα στη διαφημιστική εταιρία (1,65 εκατ. ευρώ) και σε διάφορους «ενδιάμεσους φορείς, κυρίως επαγγελματικές οργανώσεις» (1,35 εκατ. ευρώ ), που δεν κατονομάζονται, για την... «ανάπτυξη επικοινωνιακών δράσεων».

Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας που ακολουθούν είναι και το γεγονός ότι έχουν ήδη επιδοτήσει με αδιευκρίνιστα ποσά τα «δίκτυα της ΕΕ στην Ελλάδα, όπως Ευρωπαϊκά Κέντρα Πληροφόρησης, Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Αγροτικής Ενημέρωσης», το Δήμο Λάρισας «για την πιλοτική εφαρμογή του ευρώ», καθώς και τη ΔΕΘ για τη διοργάνωση ειδικής έκθεσης.

Παράλληλα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε και κάποια «μέτρα» για την «προστασία των καταναλωτών από την κερδοσκοπία», τα οποία μόνο σαν ανοιχτός εμπαιγμός των καταναλωτών θα μπορούσαν να εκληφθούν. Ετσι η εγκύκλιος του ΥΠΕΘΟ για πάγωμα των τιμολογίων από τις ΔΕΚΟ κατά την περίοδο της μετάβασης προσκρούει στα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας των ΔΕΚΟ που θεσμοθέτησε η ίδια η κυβέρνηση, καθώς και στην ελεύθερη βούληση των διοικήσεων των ΔΕΚΟ να αποφασίζουν για την τιμολογιακή πολιτική τους χωρίς να χρειάζονται τη συγκατάθεση της κυβέρνησης. Στο ίδιο πνεύμα η κυβέρνηση υπέγραψε πρόσφατα μνημόνιο - συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα, υποθέτοντας πως ο ΣΕΒ, τα μεγάλα πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ κλπ. θα συγκρατήσουν τις τιμές...

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ 1.8.2001
Πριμοδότηση της «νέας οικονομίας» από το Γ' ΚΠΣ

Με αστρονομικά ποσά, θα πριμοδοτηθούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και όσοι γενικά έχουν το «πάνω χέρι» στις επιχειρηματικές δραστηριότητες που θεωρούνται ότι αντιπροσωπεύουν τη «νέα οικονομία». Εκτός από τις επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις και άλλα προνόμια που έχουν θεσπιστεί να δοθούν από τα ταμεία του ελληνικού κράτους, η κυβέρνηση γνωστοποίησε χτες την απόφασή της για χρηματοδοτήσεις τις επιχειρήσεις του κλαδου της «νέας οικονομίας» και με το ποσό των 967 δισ. δραχμών από τα κονδύλια του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ' ΚΠΣ), όπως γνωστοποιήθηκε χτες από το υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Η εξαγορά μετοχών της Interamerican από την EUREKO

Δημόσια πρόταση για την αγορά και του υπόλοιπου 20,62% του μετοχικού κεφαλαίου της Interamerican απηύθυνε στους κατόχους των 18.707.803 μετοχών στις οποίες αντιστοιχεί το παραπάνω ποσοστό η πολυεθνική Eureko μετά την απόκτηση του 79,38% αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι χτες. Η πρόταση προβλέπει την καταβολή τιμήματος 20,74 ευρώ ανά μετοχή ή 7.067 δρχ. περίπου.

Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης και ανάλογα με τον αριθμό των μετοχών για τις οποίες έχουν υποβοηθεί δηλώσεις αποδοχής από τους μετόχους είναι δυνατή η διαγραφή των μετοχών της Interamerican από το χρηματιστήριο μετά από σχετική απόφαση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ