ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ - ΦΟΡΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Κινητοποιήσεις σε κάθε στάση της περιοδείας - φιέστας του πρωθυπουργού

Δυναμώνουν τον αγώνα για να μείνουν στον τόπο τους

Φιέστα επιχείρησε να στήσει η κυβέρνηση με την περιοδεία του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, στη Θεσσαλία, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την καταστροφική κακοκαιρία «Daniel», χωρίς ωστόσο να υπολογίζει τους πλημμυροπαθείς, τις επιτροπές τους, τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής που με τις κινητοποιήσεις τους της χάλασαν τα σχέδια.

Σε κάθε στάση της περιοδείας του πρωθυπουργού, ο λαός της περιοχής είχε οργανώσει με τις επιτροπές και τους μαζικούς φορείς του κινήματος αγωνιστική «υποδοχή», καταδικάζοντας την επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους, της εγκληματικής πολιτικής του κόστους - οφέλους, των δεσμεύσεων της ΕΕ που υπηρετούν όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα.

Τόσο στη Φαρκαδόνα, όσο και στον Παλαμά στη συνέχεια αλλά και στη Νίκαια, οι κινητοποιήσεις δεν επέτρεψαν στην κυβέρνηση να «περάσει» τη «μαγική εικόνα» που ήθελε να παρουσιάσει για την εξέλιξη της αποκατάστασης της περιοχής έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Χαρακτηριστική για την εικόνα που προσπάθησε να παρουσιάσει η κυβέρνηση και την πραγματικότητα που τη διαψεύδει, ήταν η πρώτη στάση του πρωθυπουργού στο Κτηματολόγιο της Λάρισας.

Την ίδια ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημερωνόταν για το γεγονός ότι με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έγγραφα που εκδίδονταν σε 2 ώρες τώρα χρειάζονται 5 λεπτά, κάτοικοι είχαν ήδη συγκεντρωθεί στη Φαρκαδόνα, με την αστυνομία να εξασφαλίζει με την παρουσία της πως η σύσκεψη που είχε προγραμματιστεί να συμμετάσχει ο πρωθυπουργός, θα παρέμενε «κλειστή», ενώ μια γυναίκα περιέγραψε σε δηλώσεις της ότι στο σπίτι της, στο Βλοχό, που πριν από έναν χρόνο είχε βρεθεί κάτω από τα νερά, σήμερα ζει μαζί με ποντίκια. «Θέλουμε απλά ανθρώπινη ζωή», είπε...

Αγωνιστική «υποδοχή» από την πρώτη «στάση»


Στη Φαρκαδόνα, ο πρωθυπουργός και η υπόλοιπη κυβερνητική κουστωδία επιχείρησαν να αποφύγουν την οργή των κατοίκων διοργανώνοντας μια «κλειστή σύσκεψη», με τη συμμετοχή παραγόντων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Διοίκηση.

Εξω από την αίθουσα βρίσκονταν οι πλημμυροπαθείς, «περιορισμένοι» από τις αστυνομικές δυνάμεις, που διεκδικούσαν τα αυτονόητα απέναντι σε ένα επιλεκτικά ανίκανο αστικό κράτος. Με την ισχυρή παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, ο κρατικός μηχανισμός που κατά τη διάρκεια των περσινών πλημμυρών αλλά και επί έναν ολόκληρο χρόνο έχει εγκαταλείψει τους πλημμυροπαθείς, έδειξε για άλλη μια φορά την επιλεκτικότητά του.

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας επέδωσε στον Κυρ. Μητσοτάκη ψήφισμα με τα αιτήματα των πληγέντων, που αφορούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, στο πλαίσιο ενός ενιαίου και ολοκληρωμένου κρατικού σχεδιασμού.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το ότι ηλικιωμένες γυναίκες που είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται έλεγαν: «Γιατί τον κρύβετε; Είμαστε έναν χρόνο χωρίς σπίτι και εσείς δεν θέλετε ούτε να μας δείτε!».

Σε τραγική κατάσταση παραμένει η Φαρκαδόνα


Σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, η Βαγγελιώ Στεργίου, μέλος της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας, κατήγγειλε την επιλεκτική ανυπαρξία του κράτους, σημειώνοντας: «Σπασμένα αναχώματα, οικοδομές διαλυμένες, σχολεία ακόμα κλειστά, σπίτια κλειστά, αποζημιώσεις - ψίχουλα, για όσους τις πήραν. Εναν χρόνο μετά είμαστε εδώ, στην επίσκεψη του πρωθυπουργού να επιδώσουμε το πλαίσιο αιτημάτων μας και απέναντί μας βρήκαμε ένα σιδερόφραχτο κράτος που επιλεκτικά υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες που προτάσσει η κυβέρνηση, αλλά όχι όμως να ακούσει τα δικά μας προβλήματα. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας, δεν κάνουμε βήμα πίσω!».

Η Αθηνά Μπαλάφα, μέλος και αυτή της Επιτροπής, τόνισε: «Είμαστε απογοητευμένοι από την πολιτική που ασκεί, ερήμωσε το χωριό μας, δεν υπάρχει μέλλον εδώ, τα μέτρα είναι ημίμετρα, δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει τίποτα, αυτό δείχνει η εικόνα που εμφανίζει το χωριό μας. Στο Κέντρο Υγείας δεν μπορείς να κάνεις ούτε εξετάσεις αίματος!».

Η κατάσταση στη Φαρκαδόνα είναι τραγική. Πολλά σπίτια παραμένουν κατεστραμμένα απ' την πλημμύρα και κλειστά καθώς οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να ανταποκριθούν στο τεράστιο κόστος αποκατάστασης. Οι σχολικές μονάδες της περιοχής έχουν σοβαρά προβλήματα, με κορυφαίο τη μη επάρκεια στατικότητας που οι παρεμβάσεις αποκατάστασης αποκάλυψαν.


INTIME NEWS

Τα έργα, απόρροια ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που θα θωρακίσουν μόνιμα τη ζωή και την περιουσία, απορρίπτονται από την κυβέρνηση με το πρόσχημα του κόστους, αλλά παρουσιάζονται από την Περιφέρεια σαν πυροτεχνήματα, και αυτά ως υποσχέσεις με την υλοποίησή τους εξαρτώμενη από την «όποια και όποτε» χρηματοδότηση. Στο μεταξύ, η περιοχή το μόνο που διαθέτει είναι δύο πρόχειρα αποκαταστημένα και αμφίβολης αποτελεσματικότητας αναχώματα και άλλα δύο σπασμένα, με συνεχείς προειδοποιήσεις από επιστήμονες για μελλοντικές πλημμύρες.

Απάντηση στον κυβερνητικό εμπαιγμό και στον Παλαμά

Στη συνέχεια, κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην επόμενη στάση της περιοδείας του πρωθυπουργού, στον Παλαμά Καρδίτσας. Οι κάτοικοι της περιοχής, μαζί με υγειονομικούς και αγρότες ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που τους εμπόδισαν να προσεγγίσουν το Κέντρο Υγείας Παλαμά, όπου και ήταν προγραμματισμένο το επόμενο τμήμα της κυβερνητικής φιέστας με αφορμή την αποκατάσταση των Κέντρων Υγείας Παλαμά και Μουζακίου.

Ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τα ποτάμια δεν έχουν καθαριστεί, τα αναχώματα δεν έχουν γίνει, τα μεγάλα φράγματα δεν έχουν ξεκινήσει και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Ενοίκιο οι πληγέντες που χάσανε τα σπίτια δεν έχουν πάρει όλοι και δεν παίρνουν πολλοί, τα πεσμένα σπίτια είναι ακόμη στα οικόπεδά μας με ό,τι κίνδυνο μπορεί να περιλαμβάνει αυτό το πράγμα. Τα σκουπίδια στον Κοσκινά είναι ακόμα έξω από το χωριό, δεν έχουν μεταφερθεί. Οι αποζημιώσεις που μας τάξανε δυστυχώς ήταν πολύ κατώτερες από αυτά που λέγανε».

Την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων κατήγγειλε ο Εκτορας Γάζος, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας.

Τραγική η κατάσταση στις δημόσιες δομές Υγείας του νομού

Χαρακτηριστική της αντιμετώπισης των πλημμυροπαθών από το αστικό κράτος είναι η εκρηκτική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημόσιες δομές Υγείας της Καρδίτσας.

Οι ελλείψεις σε μόνιμες θέσεις γιατρών ξεπερνούν το 30% στο νοσοκομείο και το 75% στα Κέντρα Υγείας, ενώ στις 2 ΤΟΜΥ εργάζονται μόνο ένας παθολόγος και δύο παιδίατροι. Οι νοσηλευτές στο νοσοκομείο ζουν συνεχείς μετακινήσεις ανάλογα με τις ανάγκες για «μπαλώματα» και στα Κέντρα Υγείας πραγματοποιούν μονές βάρδιες απογεύματα και βράδια κάνοντας και την καθαρίστρια και τον θυρωρό και τον τραυματιοφορέα και τον τηλεφωνητή. Το διοικητικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας είτε είναι για ...δείγμα είτε καλύπτεται από συναδέλφους εκτελώντας αλλότρια καθήκοντα. Οι μόνιμες καθαρίστριες είναι ελάχιστες και η καθαριότητα σε νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας έχει παραχωρηθεί σε εργολαβικές εταιρείες, με τις ανάγκες να καλύπτονται με σπαστή 4ωρη εργασία για ολόκληρο το 24ωρο.

Το μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου λειτουργεί χάρη στη μετακίνηση δύο γιατρών από άλλες δομές. Με απόφαση της 5ης ΥΠΕ έκλεισαν όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια στα ΚΥ της υπαίθρου, με το ΚΥ Καρδίτσας να πραγματοποιεί τις αναλύσεις όλου του νομού δύο φορές τη βδομάδα. Το «νέο» εργαστήριο του ΚΥ Παλαμά υπολειτουργεί γιατί δεν υπάρχει μικροβιολόγος. Το ακτινολογικό τμήμα στο νοσοκομείο έχει μόνο δύο ακτινοδιαγνώστες, τα κενά καλύπτονται με γιατρούς που δουλεύουν με «μπλοκάκι», ενώ προχωράει και η σύμβαση με ιδιώτη γιατρό για έως 140.000 ευρώ τον χρόνο. Δεν υπηρετεί κανένας ακτινολόγος στα ΚΥ και οι τεχνολόγοι ακτινολόγοι δεν επαρκούν ούτε για τις εφημερίες παρά την ύπαρξη σύγχρονων μηχανημάτων.

Τα ΜΑΤ απέναντι στους πλημμυροπαθείς και στη Νίκαια

Αγωνιστική απάντηση στη φιέστα που οργάνωσαν η κυβέρνηση από κοινού με την περιφερειακή αρχή, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, δόθηκε και στη Λάρισα. Εκεί βρέθηκε το απόγευμα προκειμένου να μιλήσει στην εκδήλωση με τίτλο «Στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας - φράγματα, υποδομές και έργα υδρονομίας», στο δημαρχείο Κιλελέρ.

Με μια μαχητική κινητοποίηση, στην πλατεία της Νίκαιας Λάρισας, που βρήκε απέναντί της τις δυνάμεις καταστολής, εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές, επιτροπές πλημμυροπαθών ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα για ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, στο πλαίσιο ενός ενιαίου και ολοκληρωμένου σχεδιασμού, ώστε να μπορέσει ο λαός της περιοχής να ζήσει στον τόπο του μετά τις περσινές καταστροφικές πλημμύρες.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και οι Επιτροπές Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, Νέας Σμύρνης, Αγίου Θωμά, ΑΤΑ, Φαλάνης, Κουλουρίου.

Εκεί καταδικάστηκαν οι σχεδιασμοί κυβέρνησης και Περιφέρειας που προωθούν την ανασυγκρότηση της περιοχής στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων, όπως δείχνουν τόσο η μελέτη των Ολλανδών όσο και τα σχέδια της Περιφέρειας. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν το δημαρχείο Νίκαιας αλλά διμοιρίες των ΜΑΤ δεν τους το επέτρεψαν. Οι διαδηλωτές απάντησαν με συνθήματα, όπως «Τώρα έργα αντιπλημμυρικά, πριν μας πνίξουν πάλι όλους τα νερά», «Πράσινη ανάπτυξη - πράσινα λεφτά κι εμείς ανυπεράσπιστοι σε μπόρες και φωτιά» και «Πλημμύρες, φωτιές, καταστροφές, κόστος δεν είναι οι ανθρώπινες ζωές».

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ανέδειξε μεταξύ άλλων την επιλεκτικότητα του κράτους που αντί να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των πλημμυροπαθών, αντί να ενισχύσει την προστασία του λαού της περιοχής, παρατάσσει απέναντι στον λαό της περιοχής τα ΜΑΤ.

Τόνισε ακόμα ότι «όποιες δεσμεύσεις έχουμε πάρει, τις πήραμε με τις μαζικές κινητοποιήσεις, τις διεκδικήσεις και την πίεση που ασκούμε στον δρόμο. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η προσπάθεια διεκδίκησης και συντονισμού. Τώρα είναι η ώρα να ανεβάσουμε την απαίτησή μας, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και με τον κοινό αγώνα μας να τους αναγκάσουμε να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά μας».

Οπως τόνισε με τη σειρά της η Λίτσα Γούναρη, μέλος της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Αγίου Θωμά, με την κινητοποίηση οι πλημμυροπαθείς θέλησαν να διατρανώσουν την οργή τους «για αυτά που δεν γίνανε και από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει πρόθεση να γίνουνε». Επίσης, πρόσθεσε πως «η αρωγή ήταν μια φούσκα, η στεγαστική συνδρομή επίσης. Αποζημιώσεις δεν δοθήκανε στο σύνολό τους. Υπάρχουν άνθρωποι, ένα 30% περίπου, που δεν πήραν ακόμα τίποτα».

Μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης, εκπρόσωποι μαζικών φορέων της Θεσσαλίας πραγματοποίησαν σύσκεψη για να συντονίσουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματά τους. Εκεί αποφασίστηκε η συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη.


Δεκάδες τρακτέρ βγήκαν στην Αγιά

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους είναι οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, έχοντας στην αιχμή των διεκδικήσεών τους την καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων για τις καταστροφικές πλημμύρες του «Daniel» ένα χρόνο πριν, καθώς και γενικότερα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους.

Την Παρασκευή οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πηλίου, αφού πραγματοποίησαν προσυγκεντρώσεις στα χωριά τους, κατευθύνθηκαν με τα αγροτικά τους οχήματα στον κόμβο της Χλόης. Εκεί επιχείρησαν να ανοίξουν τα διόδια στον κόμβο Βελεστίνου και να ανέβουν στην Εθνική Οδό πεζή, ωστόσο οι αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ που ήταν εκεί δεν τους το επέτρεψαν. Στο πλευρό των αγροτών ήταν και ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, στηλίτευσε το γεγονός ότι το κράτος στέκεται απέναντί τους χρησιμοποιώντας ακόμα και τα ΜΑΤ. Είπε χαρακτηριστικά: «Οταν είναι να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας, όταν πρέπει να μας προστατέψουν από τις πλημμύρες και τα χαλάζια, εμφανίζονται "ανίκανοι". Οταν όμως διαμαρτυρόμαστε μπορούν να στέλνουν τα ΜΑΤ απέναντί μας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα των αγροτών του νομού: «Μας εξοργίζει το γεγονός ότι έναν χρόνο μετά τις πλημμύρες, και ενώ μια σειρά παράγοντες συρρικνώνουν το εισόδημά μας, δεν έχει γίνει δίκαιη καταβολή των αποζημιώσεων, οι οποίες μάλιστα δεν ανταποκρίνονται στις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί. Μάλιστα, υπάρχουν προϊόντα, όπως τα κάστανα, για τα οποία δεν δόθηκε ούτε ευρώ. Την ίδια ώρα δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο αποκατάστασης σε όλη την περιοχή του Πηλίου, είναι διαλυμένη η αγροτική οδοποιία και τα αρδευτικά δίκτυα, και υπάρχουν σημεία στο οδικό δίκτυο που δεν επιτρέπουν τη διέλευση φορτηγών μετά ρυμουλκούμενων».

Στην κινητοποίηση μίλησε και ο Απόστολος Τσακανίκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας, ο οποίος αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος παραγωγής και στην επιβολή υψηλού ΦΠΑ, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του εισοδήματός τους.

Οι αγρότες διεκδικούν: Δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, με ίδιο τρόπο καταβολής σε όλους. Να καλυφθούν οι διαφορές μεταξύ συναδέλφων. Να αποζημιωθεί δίκαια, με 1.000 ευρώ το στρέμμα σε μήλα, κάστανα και καρύδια, το σύνολο των αγροτών. Αμεσες αποκαταστάσεις των καταστροφών από «Daniel» και «Elias». Αμεση επισκευή και συντήρηση του οδικού δικτύου και της αγροτικής οδοποιίας. Θωράκιση του Πηλίου με αντιπλημμυρικά έργα. Αμεση αναβάθμιση και συντήρηση του απαρχαιωμένου συστήματος ύδρευσης και άρδευσης. Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητα καύσιμα, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια. Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Δεκάδες τρακτέρ στην Αγιά το Σάββατο

Να μπει τέρμα στην κοροϊδία και να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις σε όλους τους αγρότες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του «Daniel» έναν χρόνο πριν, απαίτησαν για άλλη μια φορά οι βιοπαλαιστές αγρότες του δήμου Αγιάς, βγάζοντας στον δρόμο δεκάδες τρακτέρ το Σάββατο.

Οι αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ στο πλαίσιο της γιορτής μήλου που ξεκίνησε την ίδια μέρα, ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους θα συνεχιστεί η ερήμωση των χωριών τους, καθώς δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα κτήματά τους. Οι αγρότες κατήγγειλαν ότι το εισόδημά τους συρρικνώνεται καθημερινά από το υπέρογκο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές, τις συχνές ζημιές στην παραγωγή και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, με το πετσόκομμα της βασικής ενίσχυσης, την απώλεια χρημάτων με τα οικολογικά σχήματα και την κατάργηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο μήλο, ύψους 47,5 ευρώ το στρέμμα.

Αφού παρέταξαν τα τρακτέρ στην είσοδο της πόλης, στη συνέχεια έκαναν πορεία με τα τρακτέρ μέσα στην Αγιά, ενώ πραγματοποίησαν και παρέμβαση με ομιλία και σημαίες στη γιορτή του μήλου. Η Αγιά, όπως ειπώθηκε στην παρέμβαση, «ναι μεν θα γιορτάσει το περίφημο μήλο της, αλλά ταυτόχρονα θα διεκδικήσει από το κράτος αυτά που οφείλει στους μηλοπαραγωγούς της. Τα χρήματα που ποτέ δεν πήρε από τη μεγάλη καταστροφή του "Daniel", χαμηλότερο κόστος παραγωγής που καθημερινά εκτοξεύεται, αποζημιώσεις που ή δεν δίνονται ποτέ ή καθυστερούν μήνες. Και όλα αυτά την ώρα που ο παραγωγός δίνει στους εμπόρους το προϊόν του χωρίς να εισπράξει ούτε ένα ευρώ, απλά με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή μέσα στον χειμώνα ίσως κάτι να εισπράξει για το σύνολο, ή πιθανότατα για ένα μέρος της ποσότητας που έχει δώσει!».


Συλλαλητήριο στις 5 Σεπτέμβρη στον Βόλο

Με σύνθημα «Το έγκλημα στον Παγασητικό ξεχείλισε το ποτήρι - Δώστε λύση τώρα! Οι ζωές μας δεν είναι κόστος!», η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας καλεί όλους τους φορείς, τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους συνταξιούχους του νομού σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στον Αγιο Νικόλαο Βόλου.

Αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: «Ενώνουμε τις φωνές μας! Οι πλημμυροπαθείς του Βόλου και του κάμπου. Οι αγρότες και οι επαγγελματίες του Πηλίου. Οι εργαζόμενοι και όλες οι οικογένειες της περιοχής μας. Ενώνουμε τις φωνές μας σε μια διαμαρτυρία: Για τη σωτηρία του Παγασητικού και του φυσικού περιβάλλοντος για εμάς και τα παιδιά μας. Για να σταματήσουν οι απαράδεκτες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις στους πληγέντες. Για να φτιαχτούν η κατεστραμμένη οδοποιία στη Μαγνησία, οι δρόμοι, οι γέφυρες. Για να μπορούμε να πηγαίνουμε στα χωριά μας, στα χωράφια μας και στις παραλίες μας. Για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης κάθε γωνιάς της Μαγνησίας, ώστε να σταματήσουμε να ζούμε με τον φόβο της επόμενης καταιγίδας».

Παράλληλα, σημειώνει πως η τραγική κατάσταση στον Παγασητικό τις τελευταίες μέρες αποτέλεσε την κορυφή του παγόβουνου στην αδιαφορία και την εγκατάλειψη, προσθέτοντας: «Κανένας δεν δίνει συνολική λύση για την Κάρλα, την αποστράγγισή της, και κυρίως εγγυήσεις ότι δεν θα ξαναδούμε τα σπίτια και τα χωράφια μας κάτω από μια λίμνη». Παράλληλα αναφέρει πως ο οδικός άξονας για το Ανατολικό Πήλιο είναι ακόμα με τα μπαζώματα των πρώτων ημερών, ενώ στην πρόσφατη βροχή τμήματα του δρόμου υποχώρησαν. Ταυτόχρονα η αγροτική οδοποιία παραμένει κατεστραμμένη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη γέφυρα στον Ξηριά, ενώ στον κυκλικό κόμβο στον ΟΣΕ και στο Παλιό Λιμεναρχείο συνεχίζουν να μαζεύονται όλα τα απόνερα του Βόλου σε κάθε βροχή.

Η ανακοίνωση - αγωνιστικό κάλεσμα καταλήγει: «Δώστε λύση τώρα! Οι ζωές μας δεν είναι κόστος! Ετσι όμως αντιμετωπίζονται από το κράτος. Δεν μας πείθουν! Γύρω μας να γίνεται χορός δισεκατομμυρίων και να μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνουν άμεσες αποκαταστάσεις! Την ίδια ώρα που ματώνουμε από τη φοροληστεία και την ακρίβεια για να επιδοτούνται και να κερδίζουν οι μεγάλοι όμιλοι. Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί! Εναν χρόνο μετά, δεν είναι ούτε περασμένα ούτε ξεχασμένα! Είμαστε εδώ και θα δυναμώσουμε τον αγώνα!».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ