ΑΙΓΙΟ |
Οι φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο Αίγιο ήταν οι πιο μαζικές και πιο πετυχημένες σε όλη την ιστορία του στην πόλη. Το Φεστιβάλ, που έγινε το βράδυ της Κυριακής, στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο, έστειλε αισιόδοξο μήνυμα και από τη μαζικότατη συμμετοχή κόσμου από το Αίγιο, τα χωριά της Αιγιάλειας αλλά και άλλες περιοχές της Αχαΐας.
Στον χαιρετισμό του, ο Γιώργος Μποδιώτης, μέλος του ΤΓ Αχαΐας του ΚΚΕ, στάθηκε στα προβλήματα εργαζομένων, λαού και νεολαίας στην Αιγιάλεια τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Ο λαός, και της περιοχής εδώ, έχει μεγάλη πείρα πλέον για να εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα και να σβήσει μια και καλή αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει καθημερινά τη ζωή του και μπορεί από τη μία μέρα στην άλλη να κάνει τα παιδιά του λαού μας κρέας στα κανόνια του πολέμου για τα συμφέροντα της μιας ή της άλλης μερίδας του κεφαλαίου».
ΛΗΜΝΟΣ |
Στη σημασία του Φεστιβάλ, στον μισό αιώνα της πορείας του, αναφέρθηκε εισαγωγικά ο Στάθης Κεντρής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, και μίλησε για την άρρηκτη σύνδεσή του με τους σκοπούς του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για ένα μέλλον στο ύψος των ονείρων των εργαζομένων και του λαού, στον αγώνα για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Και κατέληξε: «Το ΚΚΕ είναι το πιο νέο κόμμα, με σύγχρονες, επαναστατικές και καινοτόμες ιδέες για την ανατροπή του παλιού και γερασμένου κόσμου της εκμετάλλευσης, με τα πιο όμορφα ιδανικά, του συλλογικού αγώνα, της συντροφικότητας, της αλληλεγγύης, της ανιδιοτέλειας και της πίστης στις ανεξάντλητες δυνάμεις της εργατικής τάξης και του λαού. Βαδίζοντας αυτόν τον δρόμο της επαναστατικής αλλαγής της κοινωνίας μπορούμε να κερδίσουμε μια νέα ζωή, όμορφη και δίκαιη. Είμαστε σίγουροι ότι σε αυτόν τον δρόμο θα συναντηθούμε με χιλιάδες ακόμα νέους και νέες!».
ΛΕΥΚΑΔΑ |
Φεστιβάλ έγινε το βράδυ του Σαββάτου στη Λευκάδα, στο Ανοιχτό Θέατρο. Ξεκίνησε με την προβολή του βίντεο με τίτλο «Τι συμβαίνει στην Παλαιστίνη», που έχει επιμεληθεί η ΚΝΕ. Στη συνέχεια μίλησε η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Αναφέρθηκε στην 50χρονη πορεία του Φεστιβάλ, σημειώνοντας ότι «είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι και περήφανοι για τα 50 συνεχόμενα χρόνια που τα μέλη της ΚΝΕ χτίζουν με τα χέρια τους αυτό που εξελίχθηκε σε μία φημισμένη κόκκινη πολιτεία, σε ένα "παράθυρο ανοιχτό" στον αυριανό, καινούργιο κόσμο. Μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια, χιλιάδες μέλη της ΚΝΕ, γενιές και γενιές αγωνιστών, άνθρωποι που σήμερα βρίσκονται ανάμεσά μας με γκρίζα μαλλιά, θυμούνται τους εαυτούς τους να κάνουν το ίδιο πράγμα που συνεχίζουν να κάνουν ακατάπαυστα μέχρι σήμερα τα μέλη της ΚΝΕ, να δουλεύουν να χτίζουν το Φεστιβάλ, να διαδίδουν το μήνυμά του οργανωμένα, συλλογικά με συντροφικότητα και αλληλεγγύη».
Αναφέρθηκε ακόμα στο οξυμένο πρόβλημα της στέγασης των εκπαιδευτικών, στο πρόβλημα της λειψυδρίας με τις πολυήμερες διακοπές νερού σε διάφορα χωριά και στην πόλη της Λευκάδας. Κλείνοντας την ομιλία της, τόνισε ότι η πρόταση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι πραγματικά σύγχρονη και ρεαλιστική, επειδή προβάλλει τις νέες δυνατότητες που αντικειμενικά δημιουργεί στον 21ο αιώνα η ανάπτυξη της επιστήμης και της κοινωνίας και παλεύουν μαχητικά για να γίνουν αυτές οι δυνατότητες πραγματικότητα για τον λαό.
Ακολούθησε συναυλία με την Μελίνα Κανά και τον Αλέξανδρο Κτιστάκη. Η Μ. Κανά, προτού ξεκινήσει τη συναυλία, είπε ότι ο πόλεμος στην Παλαιστίνη θα πρέπει να τελειώσει και ότι σε κανέναν λαό δεν πρέπει να στερείται το δικαίωμα να έχει πατρίδα. Ευχήθηκε να συνεχίσουν τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, να έχουν τέτοια επιτυχία και τέτοια ζέστη και το ΚΚΕ να ισχυροποιήσει τη φωνή του τα επόμενα χρόνια.
Τα βλέμματα τράβηξε και η έκθεση που υπήρχε στον χώρο με θέμα «Τι σημαίνει να είσαι επαναστάτης σήμερα».
Εκδήλωση του Φεστιβάλ έγινε το απόγευμα της Κυριακής στη Λήμνο, στο πάρκο Ανδρωνίου στη Μύρινα.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το «βλέμμα» στην Παλαιστίνη, μέσα από την προβολή του βίντεο της ΚΝΕ που φωτίζει πλευρές των όσων συμβαίνουν στην περιοχή και όσων σκόπιμα αποσιωπούνται, καλώντας να εκφραστεί η μέγιστη δυνατή λαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό.
Ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Γωγώ Θεοδωροπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, που επισήμανε την αδιάκοπη 50χρονη πορεία του Φεστιβάλ, τα μοναδικά χαρακτηριστικά που καταφέρνει να συνδυάζει, τη σύνδεσή του με τις αγωνίες του λαού και της νεολαίας, με τις ιδέες της κοινωνικής απελευθέρωσης, για την ανατροπή του καπιταλισμού. Στάθηκε ιδιαίτερα σε μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Λήμνου και άλλων νησιών, μέσα από τα οποία εκφράζονται οι μεγάλες αντιφάσεις ανάμεσα στην τεράστια ανάπτυξη των τεχνολογικών - επιστημονικών δυνατοτήτων και στους όρους ζωής του λαού. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην κατάσταση στις υπηρεσίες Υγείας, στη λειτουργία και στελέχωση των σχολείων, στις ανάγκες των αγροτών, στις αυξήσεις των τιμών στην Ενέργεια, στις εργασιακές σχέσεις - «λάστιχο» πίσω από το «τουριστικό θαύμα».
«Το ΚΚΕ θέλει ο λαός και η νεολαία να παρεμβαίνουν δυναμικά στις εξελίξεις, να γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές της ζωής, να μπει στο επίκεντρο της συζήτησης αυτό που συγκίνησε και συνειδητοποίησε χιλιάδες τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή το πραγματικό δίλημμα "`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας"», τόνισε και κάλεσε: «Στον δρόμο της επαναστατικής αλλαγής της κοινωνίας μπορούμε να κερδίσουμε μια νέα ζωή, όμορφη και δίκαιη. Είμαστε σίγουροι ότι σε αυτόν τον δρόμο θα συναντηθούμε με χιλιάδες ακόμα νέους και νέες!».
Η εκδήλωση έκλεισε με ρεμπέτικη μουσική από τοπικό μουσικό σχήμα, ενώ τις δικές τους δραστηριότητες στον χώρο είχαν οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου».
Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ και του Κόμματος βρέθηκαν από το πρωί του Σαββάτου σε δεκάδες γειτονιές της πόλης, σε μια μέρα αφιερωμένη στην προπαγάνδιση του Φεστιβάλ.
Παράλληλα εξελίσσονται οι εργασίες προετοιμασίας του χώρου για να στηθεί και φέτος η «κόκκινη πολιτεία» που θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ, στο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού με τη νεολαία.
Η επιλογή του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου» δεν είναι τυχαία - αποτελεί μια πράξη διεκδίκησης να αναβαθμιστεί το στρατόπεδο, να μετατραπεί σε χώρο αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού, ανοιχτό σε όλο τον λαό και στη νεολαία της περιοχής.
Εκδήλωση του Φεστιβάλ γίνεται σήμερα Τρίτη στο Αμύνταιο Φλώρινας, στον αύλειο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου, στις 21.00, με ομιλία του Νίκου Χριστάνη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του Κόμματος, και γλέντι με την «Μπάντα της Φλώρινας» των αδερφών Βαλκάνη.
Επίσης σήμερα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ γίνεται στην Πάτρα βιβλιοπαρουσίαση του «Αντιγόνη στη Χάγη. Η κατάθεση της Λιάνας Κανέλλη στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς», στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Θα μιλήσουν η Λιάνα Κανέλλη, δημοσιογράφος και βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Αριστείδης Λαμπρούλης, μεταφραστής - επιμελητής της έκδοσης, δημοτικός σύμβουλος Λάρισας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι.