ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024
Σελ. /24
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραήλ και ΗΠΑ διατάσσουν δυνάμεις με τα όπλα στραμμένα σε Ιράν και Λίβανο

Copyright 2024 The Associated

Στη σκιά της κλιμάκωσης των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού σε Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας, συνεχίστηκαν χτες στην Ντόχα του Κατάρ οι έμμεσες διαπραγματεύσεις διαρκείας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, υπό τις εκβιαστικές πιέσεις των ΗΠΑ για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας.

Τις συζητήσεις χτες ανέλαβαν ομάδες αξιωματούχων παρουσία της ισραηλινής αντιπροσωπείας, στην οποία περιλαμβάνονται αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών της Mossad και της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet.

Στην Ντόχα βρίσκεται και ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Μπρετ ΜακΓκερκ, ο οποίος προχτές το βράδυ συναντήθηκε με τον Καταριανό πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι.

Στις διαβουλεύσεις συμμετέχουν επίσης Αιγύπτιοι και άλλοι Καταριανοί αξιωματούχοι, καθώς οι προηγούμενες συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν στο Κάιρο από το Σάββατο έως και την Τρίτη το βράδυ, δεν απέδωσαν το παραμικρό αποτέλεσμα.

Το Ισραήλ παραμένει αμετακίνητο στις απαιτήσεις του για διατήρηση στρατευμάτων μεταξύ άλλων στους στρατηγικούς Διαδρόμους Νετζαρίμ (χωρίζει νότια και βόρεια Γάζα) και Φιλαδέλφειας (στα σύνορα της νότιας Γάζας με την Αίγυπτο, τα οποία τελούν υπό ισραηλινή κατοχή από τις αρχές Μάη).

Απειλές στο Ιράν, επιθέσεις στον Λίβανο


Copyright 2022 The Associated

Στο μεταξύ, με κάθε αφορμή οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους στο Ισραήλ, ειδικά μπροστά στον κίνδυνο να δεχτεί τα αντίποινα του Ιράν ως απάντηση στη δολοφονία του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη στις 31 Ιούλη. Ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν προσηλωμένες στην υπεράσπιση του Ισραήλ σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης».

Μιλώντας στο ισραηλινό «Κανάλι 12», ανέφερε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε και πώς θα γίνει η επίθεση του Ιράν. «Πιστεύουμε ότι σχεδιάζουν επίθεση, αλλά αν θέλουν να το κάνουν εμείς έχουμε ενισχύσει τις δυνάμεις μας στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο Κέρμπι.

«Το μήνυμά μας στο Ιράν παραμένει αμετάβλητο: Πρώτον, μην κάνετε επίθεση. Δεν υπάρχει λόγος να κλιμακώσετε, δεν υπάρχει λόγος να αρχίσετε ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο. Και, δεύτερον, είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το Ισραήλ αν χρειαστεί».

Χτες, εξάλλου, ο Ιρανός πρέσβης στον Λίβανο, Μοζτάμπα Αμανί, μέσω ανάρτησης στο «Χ» διέψευσε τις φήμες ότι «λιποτάκτησε» στο Ισραήλ, τονίζοντας πως πρόκειται για διασπορά ψευδών ειδήσεων που εντάσσονται στο πλαίσιο ισραηλινού ψυχολογικού πολέμου κατά της Τεχεράνης. Τις αρχικές πληροφορίες περί φυγάδευσής του στο Ισραήλ είχε αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα «Israel Hayom».


Copyright 2022 The Associated

Στο μέτωπο Ισραήλ - Λιβάνου, ισραηλινό drone βομβάρδισε χτες αυτοκίνητο ΙΧ εν κινήσει κοντά στα σύνορα Λιβάνου - Συρίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός μαχητή της Χεζμπολάχ και τριών Παλαιστινίων της «Ισλαμικής Τζιχάντ». Σύρος αξιωματούχος ανέφερε ότι το όχημα βομβαρδίστηκε στον δρόμο που συνδέει τη Δαμασκό με τη Βηρυτό, ενώ ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την επίθεση και υποστήριξε ότι σκότωσε τον Φάρις Κασίμ, «ανώτερο επιχειρησιακό στέλεχος» της «Ισλαμικής Τζιχάντ».

Νωρίτερα, άλλη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε δύο φορτηγά στον βορειοανατολικό Λίβανο, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, με την αιτιολογία ότι μετέφεραν όπλα και πυραύλους της Χεζμπολάχ. Λιβανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι από τις επιθέσεις αυτές υπήρξε τουλάχιστον ένας τραυματίας.

Βαθαίνει η στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας - Κατάρ

Στο μεταξύ, Τουρκία και Κατάρ ανακοίνωσαν χτες ότι δημιούργησαν κοινή μοίρα με μαχητικά αεροσκάφη των δύο χωρών, προκειμένου να διεξάγουν επιχειρήσεις.

Ο Τούρκος πτέραρχος Καντίογλου επισκέφτηκε την αεροπορική βάση Ντουχάν, 70 χλμ. από την πρωτεύουσα Ντόχα, όπου συναντήθηκε με τον αρχηγό της Αεροπορίας του Κατάρ, υποπτέραρχο Γιασίμ Μοχάμεντ Αχμάντ Αλ Μανάι.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία συμμετέχει στη μοίρα με μαχητικά F-16, ενώ το Κατάρ με «Rafale», «Eurofighter Typhoon» και F-15. Με την ίδρυση της μοίρας, τον περασμένο Ιούλη, η Τουρκία έχε στείλει 6 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο Κατάρ. Η Αεροπορία του Κατάρ έχει στο οπλοστάσιό της 36 μαχητικά «Rafale».

Παράλληλα με την άφιξη των τουρκικών μαχητικών F-16, στο Κατάρ κατέπλευσαν στα τέλη Ιούλη και 2 περιπολικά πλοία κλάσης Tuzla του τουρκικού Ναυτικού.

Η Τουρκία διατηρεί από το 2015 στρατιωτική βάση στο Κατάρ. Στις 5/6/2017, μετά τον αποκλεισμό της χώρας από το κουαρτέτο της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και της Αιγύπτου, ένας από τους όρους που επιβλήθηκαν στο Κατάρ ήταν ο τερματισμός της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στο έδαφός του.

Σε απάντηση στην προσπάθεια στρατευμάτων της Σαουδικής Αραβίας να αποκλείσουν το Κατάρ οι Τούρκοι στρατιώτες επενέβησαν, λαμβάνοντας εξουσιοδότηση για παρέμβαση από ψήφισμα έκτακτης στρατιωτικής ανάπτυξης το οποίο εγκρίθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Κίνδυνος το φλεγόμενο τάνκερ «MV Sounion»

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι το ελληνόκτητο τάνκερ «Sounion», που εγκαταλείφθηκε από το 25μελές αλλοδαπό πλήρωμά του την περασμένη βδομάδα μετά από 4 επιθέσεις των Χούθι ανοιχτά του λιμανιού Χοντέιντα, συνιστά «κίνδυνο για τη ναυτιλία και το περιβάλλον», καθώς εξακολουθεί να φλέγεται. Παράλληλα, διαπιστώθηκε διαρροή μέρους των 150.000 τόνων πετρελαίου στη θάλασσα.

Επίσης, ο υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Βασίλειος Γρυπάρης, που εκτελεί χρέη διοικητή της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα «EUNAVFOR Aspides», σε επιστολή του αναφέρεται στο φλεγόμενο ελληνόκτητο τάνκερ και επιβεβαιώνει ότι το σκάφος παραμένει φλεγόμενο και ακυβέρνητο, λόγω μηχανικής βλάβης. Προσθέτει δε ότι το τάνκερ συνιστά κίνδυνο για τη διεθνή ασφάλεια και το περιβάλλον, προτείνοντας να ρυμουλκηθεί με κατάλληλα μέσα ώστε να αποτραπεί περιβαλλοντική καταστροφή.


ΛΙΒΥΗ
Νέα επεισόδια στην εσωτερική σύγκρουση

Παρατείνεται η αβεβαιότητα στη Λιβύη, καθώς συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στις «παράλληλες κυβερνήσεις» του ανατολικού και του δυτικού τμήματος της χώρας με αφορμή την αντικατάσταση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη, στις αρχές της βδομάδας.

Ο νέος «προσωρινός» διοικητής, Αμπντέλ Φατάχ Αμπντέλ Γαφάρ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας στην Τρίπολη σε Λίβυους και ξένους δημοσιογράφους προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στη μελλοντική μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, και ότι η όποια καθυστέρηση θα λυθεί το επόμενο 48ωρο.

Ισχυρίστηκε πως η Κεντρική Τράπεζα είναι «δεσμευμένη» σε «διαφανή λειτουργία», πως εποπτεύεται από αρμόδιες αρχές και «δεν θα κρύψει κανένα στοιχείο» κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της, αργότερα χτες Τετάρτη.

Πάντως οι δηλώσεις του νέου διοικητή δεν καθησύχασαν την κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης, του πρωθυπουργού Οσάμα Χαμντάν στη Βεγγάζη, που δεν τον αναγνωρίζει. Τα μέτρα ανάσχεσης της λειτουργίας πετρελαιοπηγών και πετρελαϊκών κοιτασμάτων συνεχίστηκαν και χτες, ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τρίπολη ανακοίνωσε ότι στηρίζει την πρόταση της αποστολής του ΟΗΕ (UNSMIL) στη Λιβύη να γίνει έκτακτη συνάντηση αξιωματούχων των αντιμαχόμενων πλευρών, για γρήγορη επίλυση της κρίσης.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης απαγωγές στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας Λιβύης και εκφοβισμό εργαζομένων.

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, σύμφωνα με το «Libya Update», η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη ολοκλήρωσε δύο παράλληλα «εργαστήρια διαβουλεύσεων» στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, Τύνιδα, με σκοπό την ενίσχυση του ρόλου της Βουλής των Αντιπροσώπων στη «μεταρρύθμιση και ανάπτυξη του τομέα ασφαλείας της Λιβύης».

Στο πρώτο συμμετείχαν αντιπρόσωποι από την Επιτροπή Αμυνας και Εθνικής Ασφάλειας της εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων (με έδρα το Τομπρούκ), την Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας του (μη εκλεγμένου) Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Τρίπολης, «θεσμών ασφαλείας» και στρατιωτικών εισαγγελέων. Στο δεύτερο συμμετείχαν εκπρόσωποι ΜΚΟ από όλη τη χώρα.

Σε τελική ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι των δύο επιτροπών των αντιμαχόμενων πλευρών επιβεβαίωσαν «τη δέσμευσή τους στη λιβυκή πολιτεία, στις δημοκρατικές εκλογές και στην απόρριψη ξένης στρατιωτικής παρουσίας» (π.χ. τουρκικά στρατεύματα και φιλότουρκοι Σύροι μισθοφόροι). Κάλεσαν επίσης την αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη να διευκολύνει τον διάλογο «ανάμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στο Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο», με στόχο μια «ενιαία εκτελεστική αρχή» (κυβέρνηση).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ