Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, η ένταση της εκμετάλλευσης με βάση όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο και τις λοιπές αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις», ο πακτωλός «ζεστού» χρήματος, οι φοροαπαλλαγές και τα άλλα προνόμια οδηγούν τους επιχειρηματικούς ομίλους να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, πηγαίνοντας ολοταχώς να σπάσουν και τον πήχη των 10 δισ. κερδών σε έναν χρόνο:
- Μόνο το πρώτο 6μηνο του χρόνου οι τέσσερις «συστημικές» τράπεζες καταγράφουν αύξηση κερδών 25%, στα 2,3 δισ. ευρώ, πλησιάζοντας τον ετήσιο στόχο για 4,5 δισ.! Η Eurobank το πρώτο εξάμηνο κατέγραψε κέρδη 721 εκατ. (+5,4%), η Εθνική κέρδη 670 εκατ. (+26% ), η Alpha Bank κερδοφορία 322,5 εκατ. ευρώ (+6,5%) και τα κέρδη της Πειραιώς ανήλθαν στα 563 εκατ.
Χαρακτηριστική είναι και η σύνθεση των εσόδων των τραπεζών: Μόνο από τους τόκους, με τους οποίους έχουν γδάρει τους «οφειλέτες» ιδιαίτερα των στεγαστικών δανείων, οι τραπεζικοί όμιλοι έφαγαν πάνω από 4,1 δισ. ευρώ. Από τις προμήθειες με το «έτσι θέλω», πάνω από 1 δισ. Ενώ μείωσαν παραπέρα τα «κόκκινα» δάνεια, με το γνωστό πέρασμά τους στο «άλλο τους μισό», τα funds, που εντείνουν τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
- Οι ενεργειακοί όμιλοι, μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους, είχαν κέρδη πάνω από 770 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που στα λαϊκά σπίτια κόβουν πλέον το ρεύμα για 50 ευρώ «χρέη»! Συγκεκριμένα, τα κέρδη για τους ομίλους έφτασαν για τη «Mytilineos» τα 184 εκατ. ευρώ, για τη ΔΕΗ τα 459 εκατ. ευρώ, τη «Motor Oil Hellas» τα 49 εκατ. ευρώ, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τα 81,7 εκατ. ευρώ. Αποκαλυπτικά και τα στοιχεία που παρουσίασε προ ημερών η ΔΕΗ: Το α' εξάμηνο του 2024 τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 927 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 57% σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2023, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας πηγαίνει ολοταχώς για τον στόχο των 1,9 δισ. ευρώ για φέτος. Για να καταλάβει κανείς το τρελό πάρτι κερδοφορίας στις πλάτες του λαού, αξίζει να σημειωθεί πως τα κέρδη EBITDA για τη ΔΕΗ μόλις πριν από δύο χρόνια, το 2022, ήταν «μόλις» 264 εκατομμύρια. Κάπως έτσι, μόνο το α' εξάμηνο του έτους και μόνο για τη ΔΕΗ τα καθαρά κέρδη της εκτινάχθηκαν κατά 271% σε σχέση με πέρυσι!
- Στις τηλεπικοινωνίες μόνο για έναν όμιλο, αυτόν του ΟΤΕ, τα προσαρμοσμένα κέρδη έφτασαν το πρώτο εξάμηνο του 2024 τα 283 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου κατέγραψε επίσης άνοδο, φτάνοντας τα 1,788 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 7,9% σε ετήσια βάση.
- Οι εφοπλιστές έχουν «σκάσει» από τα κέρδη, με φόντο και την εκτόξευση των τιμών της Ενέργειας, ως αποτέλεσμα και του ιμπεριαλιστικού πολέμου: Οι εταιρείες που ελέγχονται από Ελληνες εφοπλιστές έχουν παραγγείλει τα τελευταία δύο χρόνια (Γενάρης 2022 - Μάρτης 2024) καινούργια πλοία συνολικής αξίας σχεδόν 200 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το «Forbes».
- Οι τουριστικοί όμιλοι αναμένουν και νέο άλμα κερδών, ξεζουμίζοντας άγρια τους ξενοδοχοϋπάλληλους και παίρνοντας βέβαια τη μερίδα του λέοντος των εσόδων από τον τουρισμό που το πρώτο εξάμηνο του χρόνου έφτασαν τα 6,921 δισ. ευρώ, πηγαίνοντας ολοταχώς και για νέο ρεκόρ εισπράξεων, πάνω από τα περσινά των 20,5 δισ. ευρώ.
«
Γκάζι» πατάει η κυβέρνηση από Σεπτέμβρη και για τα δεκάδες «προαπαιτούμενα» που συνοδεύουν τα ποσά και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ αποτυπώνονται και στο αναθεωρημένο «Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων» που έχει καταθέσει στην ΕΕ.
Ετσι, σύμφωνα με όσα καταγράφονται εκεί, σειρά παίρνουν μεταξύ άλλων:
- Νέες διευκολύνσεις, προκλητικά προνόμια και «δωράκια» για την «προσέλκυση επενδυτών», με το «Στρατηγικό σχέδιο για την αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου», το «Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων» για την «απλοποίηση» και τον «εξορθολογισμό» των πακέτων και την «ταχύτερη απορρόφηση» των πακτωλών από τους επιχειρηματικούς ομίλους.
- «Υπερ-εκπτώσεις δαπανών που αφορούν πράσινη οικονομία, Ενέργεια και ψηφιοποίηση», με τα «πράσινα» αρπακτικά να τρώνε τον αγλέορα την ώρα που η ενεργειακή φτώχεια και συνολικά οι τιμές των προϊόντων εκτοξεύονται για τον λαό.
- «Φορολογικά κίνητρα συγχωνεύσεων - εξαγορών και μετασχηματισμών», διευκολύνοντας με «ξένα κόλλυβα» την παραπέρα συγκέντρωση σε μια σειρά κλάδους και με στόχο επίσης τον περιβόητο «εξαγωγικό προσανατολισμό», ενάντια στις λαϊκές ανάγκες και με άμεση συνέπεια την καταστροφή χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων.
- Η ιδιωτικοποίηση 22 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.
- Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, στα κυβερνητικά «κιτάπια» των «μεταρρυθμίσεων», πάνω - πάνω στη λίστα βρίσκεται η «μείωση των ληξιπρόθεσμων» δανείων και υποχρεώσεων, εξαγγέλλοντας δηλαδή ένα νέο πογκρόμ εκβιασμών, πιέσεων, κατασχέσεων και πλειστηριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά. Επίσης η «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», το γνωστό πρόσχημα για νέα φορο-επίθεση στα λαϊκά στρώματα και στους επαγγελματίες.
Και νέο αντεργατικό προγκρόμ ενόψει
Από το μενού δεν λείπουν και τα νέα αντεργατικά μέτρα, μετά τα όσα άθλια έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση με τις απλήρωτες υπερωρίες, τη 10ωρη και 6ήμερη δουλειά, τη«διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, την κατάργηση του ΣΕΠΕ και όλα τα υπόλοιπα. Σειρά παίρνουν:
- Τα σχέδια «με σφραγίδα ΕΕ» για την αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού βάσει ενός αλγόριθμου, με βασικό κριτήριο τον «δείκτη παραγωγικότητας», χωρίς καμία συλλογική διαπραγμάτευση και με ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των εργοδοτικών ενώσεων. Πρόκειται για όσα καταγράφονται στην Οδηγία 2022/2041 με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση», την οποία σκοπεύει να ενσωματώσει η κυβέρνηση στην ελληνική νομοθεσία μέχρι το τέλος του χρόνου.
- Οι νέες απαλλαγές από ασφαλιστικές εισφορές στους επιχειρηματικούς ομίλους κατά 0,5% ή περίπου 215 εκατομμύρια, με τις νέες τρύπες που θα ανοίξουν στα ασφαλιστικά ταμεία να καλύπτονται και πάλι από τους εργαζόμενους, που επιπλέον οδηγούνται και στα νύχια της ιδιωτικής ασφάλισης.
- Ο «εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου εποχικής εργασίας», σε συνέχεια και των δουλεμπορικών συμφωνιών που έχει κλείσει η κυβέρνηση με μια σειρά χώρες, αλλά και λύνοντας παραπέρα τα χέρια στους επιχειρηματίες για το εποχικό «στύψιμο» του εργατικού δυναμικού.
- Το νέο «τσεκούρι» στα επιδόματα ανεργίας με τη «μεταρρύθμιση των παθητικών πολιτικών της αγοράς εργασίας» και την «πιο λελογισμένη χρήση του επιδόματος ανεργίας», ώστε και αυτό το γλίσχρο να δίνεται σε ακόμα λιγότερους. Με θράσος μάλιστα διαχέουν ότι σκοπός του μέτρου είναι «να πηγαίνει σε όσους το χρειάζονται πραγματικά και όχι να αποτελεί "κίνητρο" για να μην αναζητά κάποιος εργασία», την ώρα που δεν το παίρνει ούτε ένας στους εννιά και δεν φτάνει ούτε για να βγει η βδομάδα!
- Στα σκαριά είναι και οι νέοι «κόφτες» στα επιδόματα αναπηρίας, που με μαθηματική ακρίβεια φέρνει η «δημιουργία ανεξάρτητου φορέα αξιολόγησης αναπηρίας».
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει και στην παραπέρα «απελευθέρωση» και εμπορευματοποίηση μιας σειράς τομέων και κλάδων: Πάνω - πάνω στη λίστα βρίσκονται τα σχέδια για τη «στρατηγική διαχείρισης υδάτων», που οδηγεί τον λαό στη μισή Ελλάδα να λέει «το νερό νεράκι» ώστε να βρουν και νέα πεδία κερδοφορίας οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι παρεμβάσεις που δίνουν κι άλλο «αέρα στα πανιά» των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας, π.χ. με τη «μεταρρύθμιση στον τομέα της Ενέργειας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ», τα σχέδια για το λεγόμενο «Παραγωγικό Δάσος», για την επιχειρηματική δράση μέσα στα δάση με προμετωπίδα την υποτιθέμενη πρόληψη των πυρκαγιών, η «κωδικοποίηση» της πολεοδομικής νομοθεσίας αλλά και η ολοκλήρωση του «1ου Θαλάσσιου Χωροταξικού Πλαισίου», σηματοδοτώντας νέα εγκλήματα σε βάρος των λαϊκών αναγκών και του περιβάλλοντος.