ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2024
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΛΑΪΚΟ»

Πριν από έναν μήνα περίπου, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε «αιφνιδιαστική» επίσκεψη στο ΓΝΑ «Λαϊκό» - το οποίο δουλεύει πλέον πρακτικά με προσωπικό ασφαλείας - σε μια «προστατευμένη» εφημερία έως την αποχώρησή του, χωρίς να συναντηθεί με το Σωματείο και τους εργαζόμενους, ούτε βέβαια με τα 41 ράντζα που κατέκλυσαν κι εκείνη τη μέρα τους διαδρόμους των κλινικών.

Ο «Ριζοσπάστης» συναντήθηκε και μίλησε με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, καταγράφοντας τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, ειδικότητες που είναι προς εξαφάνιση, τις αντίξοες συνθήκες εργασίας και τα εξουθενωτικά ωράρια, τις συνέπειες στους ασθενείς. Αλλά και την αποφασιστικότητα να αναμετρηθούν με την πολιτική που θεωρεί εμπόρευμα την Υγεία και πελάτη τον λαό.

Και σε αυτό το νοσοκομείο, τα ράντζα αποτελούν μόνιμο φαινόμενο. Μόνο στην Α' Παθολογική ήταν τουλάχιστον 10 ράντζα στον διάδρομο τη μέρα που το επισκεφθήκαμε...

Απάνθρωπη η κατάσταση και στο παράρτημα της Σεβαστουπόλεως

Από παλιότερη κινητοποίηση στο νοσοκομείο
Από παλιότερη κινητοποίηση στο νοσοκομείο
Εκρηκτική και απάνθρωπη είναι η κατάσταση που επικρατεί και στο παράρτημα του «Λαϊκού» στην οδό Σεβαστουπόλεως 16, όπου παρακολουθούνται και λαμβάνουν θεραπείες χιλιάδες ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά, ρευματολογικά και άλλα προβλήματα.

Για παράδειγμα, καθημερινά κατά δεκάδες οι αιματολογικοί ασθενείς αναγκάζονται να πάνε από τα χαράματα για να πιάσουν καρέκλα, περιμένουν μέχρι και 4 ώρες τη σειρά τους για θεραπεία και μετά άλλες 3 για να συναντήσουν τον γιατρό τους.

Στο ίδιο κτίριο στεγάζονται τα Εξωτερικά Ιατρεία Ημερήσιας Νοσηλείας των 4 Αιματολογικών Τμημάτων του «Λαϊκού», της Αιματολογικής, της Α' Παθολογικής (ΑΠ), της Α' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής (ΑΠΠ) και της Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας (ΠΑΦΥΣ).

Καλύπτεται ένα πολύ ευρύ φάσμα ιατρικών ενεργειών, όπως ιατρικές εξετάσεις πρώτης φοράς (ΠΦ), επανεξετάσεις, μεταγγίσεις, αιμοληψίες, οστεομυελικές βιοψίες (ΟΜΒ), οσφυονωτιαίες παρακεντήσεις (ΟΝΠ), θεραπείες ημέρας.

Ο αριθμός των ασθενών που εξυπηρετούνται είναι τεράστιος. Ενδεικτικά, ένας μέσος αριθμός μηνιαία είναι 100 μεταγγίσεις, 760 θεραπείες, 120 ΟΜΒ, 70 ΠΦ, 2.250 επανεξετάσεις ασθενών από την Αιματολογική, 60 από την ΑΠ, 250 από την ΑΠΠΚ, 60 από την ΠΑΦΥΣ. Συνολικά δηλαδή υποστηρίζονται μηνιαίως 2.700 άτομα περίπου σε τακτική εξωτερική βάση μόνο από τις Αιματολογικές Κλινικές του «Λαϊκού».

Ανεπαρκείς και «απομονωμένες» υποδομές

Για τα προβλήματα και τις άθλιες συνθήκες μάς μίλησε η Μαύρα Παπαδάτου, ειδικευόμενη αιματολόγος ΑΠΠΚ.

«Τα προβλήματα είναι πολλά και αφορούν όλους σχεδόν τους τομείς διάρθρωσης ενός τέτοιου τμήματος. Πρώτον, το πού κάθονται οι ασθενείς για να λάβουν τη θεραπεία ή τη μετάγγισή τους. Πολλά από τα χημειοθεραπευτικά σχήματα είναι πολύωρα (έως και 7 ώρες), ή μπορεί ο ασθενής να τα λαμβάνει για πρώτη φορά, ή να παρουσιάσει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια, από απλή ναυτία - εμετό, αλλεργική αντίδραση, έως και ανακοπή.

Είναι επομένως σημαντικό να υπάρχουν οι απαραίτητες "πολυθρόνες" - κρεβάτια για όλα αυτά τα ενδεχόμενα. Αντ' αυτού, υπάρχουν 25 μόνο και οι υπόλοιποι ασθενείς κάθονται σε απλές καρέκλες γραφείου. Επίσης, η αναμονή είναι μεγάλη, καθώς πρέπει να αδειάσει οποιουδήποτε είδους καρέκλα για να καθίσουν. Εχει συμβεί περιστατικό που λιποθύμησε και επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμη θέση έμεινε στο πάτωμα, ανάμεσα στον κόσμο που ούτως ή άλλως στοιβάζεται για να εξεταστεί.

Σχετικά με το θέμα αντιμετώπισης των επειγόντων προβλημάτων, αν συμβεί κάποιο καρδιολογικό, αλλεργικό συμβάν ή ακόμα και ανακοπή, δεν μπορούμε να υποστηριχθούμε από τις υπόλοιπες ειδικότητες του νοσοκομείου». Να σημειωθεί ότι όλο το κτίριο επανδρώνεται με ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και μόνο με ένα άτομο πλήρωμα, το οποίο είναι παρόν έως τις 2 μ.μ.

«Ο τελευταίος ασθενής που έχει λάβει θεραπεία ή μετάγγιση μπορεί να φύγει και 5 μ.μ. Το πρωινό ωράριο του ιατρού και των νοσηλευτών - νοσηλευτριών είναι μέχρι τις 3 μ.μ. Τι γίνεται τότε; Θα θέλαμε τα Εξωτερικά Ιατρεία να ενταχθούν οικοδομικά στο κεντρικό νοσοκομείο. Υπάρχουν οι χώροι για επέκταση και οι ασθενείς θα ήταν πολύ πιο ασφαλείς», προσθέτει η Μ. Παπαδάτου.

Τραγική και επικίνδυνη υποστελέχωση

Και εδώ η εντατικοποίηση και υποστελέχωση είναι στο «κόκκινο». Το νοσηλευτικό προσωπικό αποτελούν 7 άτομα μαζί με την προϊσταμένη, τα οποία καλύπτουν και εφημερίες του κεντρικού νοσοκομείου, και καθημερινά υπάρχουν μόλις 3 νοσηλευτές στην «κίνηση» (φλεβοκεντήσεις, αιμοληψίες, έγχυση θεραπειών - μεταγγίσεων) και ένας για τη διάλυση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, που γίνεται σε διαφορετικό χώρο.

«Φτάνουν ίσα - ίσα και εφόσον δεν αρρωστήσει κάποιος, αν δεν πάρει επιπλέον άδεια και είναι πολύ έμπειρος στο Τμήμα ώστε να τα κάνει όλα αυτοματοποιημένα. Φανταστείτε να είστε στη δουλειά σας και να δουλεύετε συνέχεια προσπαθώντας να υπολογίσετε δόσεις φαρμάκων, να έχετε υπό την επιτήρησή σας δεκάδες ασθενείς, να αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε επείγον συμβάν σε μη κατάλληλες συνθήκες και να αντιμετωπίζετε και τη - δικαιολογημένη - δυσαρέσκεια των ασθενών», μας λέει η ειδικευόμενη γιατρός.

Οι κακές εργασιακές συνθήκες αφορούν και τους ιατρούς του παραρτήματος, ειδικά τους ειδικευόμενους και τους επικουρικούς, που καθημερινά δουλεύουν πέραν του ωραρίου τους, ακόμα και 3 επιπλέον ώρες.

Οπως περιγράφει η Μ. Παπαδάτου, «έχει συμβεί συνάδελφοι να φεύγουν και στις 10 μ.μ. από τη δουλειά, δηλαδή έχοντας δουλέψει 14 ώρες! Και μπορεί να είναι και μετά από 24ωρη εφημερία, γιατί φυσικά κανένας ειδικευόμενος - επικουρικός δεν παίρνει το αντισταθμιστικό νόμιμο ρεπό του. Λόγω της υποστελέχωσης, η αναλογία είναι χοντρικά 1 γιατρός για 30 ασθενείς».

Το αποκορύφωμα σε όλα αυτά είναι η έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων, η οποία εμφανίζεται κάθε χρόνο επί σειρά ετών. Αφορά φάρμακα χαμηλού κόστους (βινμπλαστίνη, μπλεομυκίνη, βινκριστίνη) για ασθενείς με λέμφωμα, τα οποία για λόγους κέρδους δεν παράγονται από τις φαρμακοβιομηχανίες και το κράτος δεν έχει λάβει καμία μέριμνα.

«Φέτος πολλοί ασθενείς μας τα βρήκαν σε άλλα κράτη, όπως Ελβετία, Γερμανία, Τουρκία, και τα αγόρασαν, ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τη θεραπεία τους. Η κατάσταση είναι τουλάχιστον επαίσχυντη!», καταλήγει η Μ. Παπαδάτου.

Σύγκρουση με την πολιτική της Υγείας - εμπόρευμα

Ο Αιμίλιος Κακλαμάνος, εκλεγμένος στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του «Λαϊκού» και πρόεδρος της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου, εξηγεί πως οι ανάγκες πλέον είναι τελείως διαφορετικές σε σχέση με 20 ή 30 χρόνια πριν, όταν έγιναν τα οργανογράμματα των νοσοκομείων.

«Ακόμα κι αν γεμίσουν όλες οι κενές θέσεις που προβλέπονται στο οργανόγραμμα, οι σύγχρονες ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Λόγω της υποστελέχωσης, πολλοί γιατροί δουλεύουν 30 και 32 ώρες σερί, χωρίς ή με ελάχιστο ύπνο όταν εφημερεύουν, το οποίο είναι απάνθρωπο, παράνομο και άκρως επικίνδυνο για τους ίδιους αλλά και για τους ασθενείς.

Από την άλλη, τα ωράρια των γιατρών, ιδιαίτερα των ειδικευόμενων, είναι τραγικά. Υποτίθεται ότι δουλεύεις 8 - 3. Σε ειδικότητες όμως όπως η παθολογία ή η χειρουργική, σχολάς στις 6 κι 7 το απόγευμα, σε καθημερινή βάση δουλεύεις τουλάχιστον 12ωρο. Και αυτή η κόπωση ούτε πληρώνεται ούτε αναπληρώνεται.

Γιατί και στο μισθολογικό, παρότι ο Αρειος Πάγος και το Συμβούλιο της Επικρατείας έκριναν παράνομες και αντισυνταγματικές τις περικοπές στο μισθολόγιο των γιατρών το 2012 επί κυβέρνησης ΝΔ και το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί οι αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας. Βέβαια, όταν ο εργαζόμενος χρωστάει στο κράτος, τα χρέη του τα πληρώνει και μάλιστα με τόκους υπερημερίας...

Είναι δε χαρακτηριστικό το πως μας αντιμετωπίζει το κράτος, αφού ούτε οι ιατροί εντασσόμαστε στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Τέλος, σοβαρότατο πρόβλημα αποτελεί ότι συχνά - πυκνά ειδικευμένοι ιατροί μεταφέρονται από το "Λαϊκό" με "εντέλλεσθε" σε άλλα νοσοκομεία για να καλύψουν κενά (π.χ. πνευμονολόγοι στους "Αγίους Αναργύρους" ή αναισθησιολόγοι στο Παίδων ή στη Θεσσαλονίκη). Η λογική αυτή του "μπαλώματος" που εφαρμόζουν το υπουργείο και η ΥΠΕ, όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά το μετακυλίει από το ένα νοσοκομείο στο άλλο».

Οπως ξεκαθαρίζει, «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Διαμορφώνεται εδώ και χρόνια με τις αποφάσεις όλων των κυβερνήσεων, ακολουθώντας και τις Οδηγίες της ΕΕ. Είναι τραγική κι άκρως επικίνδυνη η κατάσταση για τους εργαζόμενους που δουλεύουν πλέον πέρα από τα σωματικά και ψυχικά όρια αντοχής τους, αλλά και για τους ασθενείς και τους συνοδούς τους.

Η αιτία όλων αυτών των προβλημάτων δεν είναι ένας κακός υπουργός, μια κακιά κυβέρνηση ή ένας διοικητής στο νοσοκομείο. Είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας, του Φαρμάκου, που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως πρόβλημα και κόστος που πρέπει να φύγει από την εκάστοτε κυβέρνηση και να μετακυλήσει στους ασθενείς, στους συνοδούς, στους φορολογούμενους. Και η πολιτική αυτή δεν αφορά μόνο τον τομέα της Υγείας αλλά επεκτείνεται εντέλει γενικότερα σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Η απάντηση σε όλο αυτό δεν μπορεί να είναι μεμονωμένη ούτε αποσπασματική. Ολοι μαζί μέσα από τα σωματεία μας, όλες τις οργανωμένες δομές που έχουμε και σε συντονισμό με τους εργαζόμενους των υπόλοιπων νοσοκομείων, να διεκδικήσουμε όχι απλά μία καλύτερη διαχείριση του συστήματος αυτού. Το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του και μόνο χειρότερο μπορεί να γίνει. Πρέπει να αλλάξει από τη ρίζα του.

Ο λαός έχει πλέον πείρα και βλέπει ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Πρέπει, λοιπόν, οι εργαζόμενοι στην Υγεία αλλά και οι ασθενείς μας να παλέψουμε από κοινού γι' αυτό που πραγματικά και ρεαλιστικά έχουμε ανάγκη και δικαιούμαστε! Ενα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους, από την πρωτοβάθμια μέχρι και την τριτοβάθμια περίθαλψη. Με σύγχρονες και πλήρως στελεχωμένες με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμένες υποδομές, αντίστοιχες των σύγχρονων αναγκών αλλά και των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας σήμερα. Ενα σύστημα το οποίο θα έχει στο επίκεντρο και ως κίνητρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι το κέρδος των λίγων και εκλεκτών».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη ΤΖΙΒΡΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ