ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
Με 62 ελληνικές συμμετοχές σε όλα τα διαγωνιστικά του τμήματα

Συνολικά 62 ελληνικές ταινίες σε όλα τα διαγωνιστικά του τμήματα, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε εθνική και παγκόσμια πρεμιέρα, θα προβάλει το 47ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που θα διεξαχθεί από τις 2 έως και τις 8 Σεπτέμβρη στην πόλη της Δράμας, με σύνθημα «Ολα είναι Δράμα», δανεισμένο από την αγαπημένη ελληνική ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ολα είναι δρόμος».

Το 47ο DISFF περιλαμβάνει συνολικά 7 επίσημα διαγωνιστικά τμήματα: Εθνικό, Εθνικό Σπουδαστικό, Διεθνές Διαγωνιστικό, Διεθνές Σπουδαστικό, Animation, Green και Kiddo. Το Εθνικό και το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα είναι Oscar Qualifying.

Στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν 27 ταινίες, ανάμεσά τους και δύο ντοκιμαντέρ, ενώ στο Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν 26 ταινίες. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 27 ταινίες από 21 χώρες, πολλές από τις οποίες θα κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στο φεστιβάλ.

Φέτος το φεστιβάλ δέχθηκε πάνω από 500 αιτήσεις από Ελληνες σκηνοθέτες και συνολικά 4.000 αιτήσεις σε όλα του τα προγράμματα.

Το Φεστιβάλ Δράμας τιμά τον σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Γιάνναρη, προβάλλοντας 4 βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες που γύρισε τη δεκαετία του 1990. Θα προβληθούν οι ταινίες «Μια θέση στον ήλιο» (1995), «Τρώες» (1990), «Caught looking» (1991) και «North of Vortex» (1991). Παράλληλα, στο πλαίσιο τιμητικού αφιερώματος στην Φρίντα Λιάππα, θα προβληθούν η ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια της ταινίας «Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις» (1977) καθώς και οι υπό αποκατάσταση ταινίες της «Απεταξάμην» (1980) και «Μετά 40 μέρες» (1972).

Παράλληλα, προς τιμήν των 20 χρόνων του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, θα παρουσιαστούν ταινίες - πτυχιακές της πρώτης δεκαετίας αποφοίτων του Τμήματος από το 2009 έως το 2019. Πρόκειται για ταινίες που προβλήθηκαν και χειροκροτήθηκαν σε φεστιβάλ της εποχής τους και που προβάλλονται ξανά με νέα διάθεση και σε νέο κοινό γεφυρώνοντας το παρόν με την ιστορία του Τμήματος και την εξέλιξή του.

Η οπτική ταυτότητα του 47ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF) αντλεί έμπνευση από τα κινηματογραφικά καρέ. Χρησιμοποιώντας σκηνές από δύο ταινίες σπουδαίων Ελλήνων σκηνοθετών στους οποίους θα υπάρχει ειδικό αφιέρωμα («Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις» της Φρίντας Λιάππα και «Μια θέση στον ήλιο» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη), δημιουργείται μια οπτική γλώσσα που αποτελεί φόρο τιμής στο έργο τους.

Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί, ταυτόχρονα, και σε φυσικούς χώρους και online. Μέσα από την πλατφόρμα https://www.dramafilmfestival.gr/online-festival/ οι ταινίες θα είναι προσβάσιμες, με ελεύθερη είσοδο, σε όλη την Ελλάδα. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες από τις 2 Σεπτέμβρη (10 μ.μ.) έως και τις 9 Σεπτέμβρη.

Εγκαινιάζεται επίσημα το Μουσείο Γαΐτη - Σίμωσι στην Ιο

Στις 14 Σεπτέμβρη εγκαινιάζεται το Μουσείο Γαΐτη - Σίμωσι στο νησί της Ιου, ενώ πριν την τέλεση των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα «Γιάννης Γαΐτης - Πλουραλισμός και πολυέργεια», με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ζωγράφου.

Ο Γιάννης Γαΐτης άρχισε τις σπουδές του το 1942 στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και παρακολούθησε τις παραδόσεις του Κωνσταντίνου Παρθένη. Η Γαβριέλλα Σίμωσι σπούδασε γλυπτική (1945 - 1950) στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με καθηγητή τον Μιχάλη Τόμπρο, και ύστερα από προτροπή του δασκάλου της έφυγε με υποτροφία του ελληνικού κράτους για το Παρίσι, όπου συνέχισε τις σπουδές της. Τον Σεπτέμβρη του 1954 οι δύο καλλιτέχνες παντρεύτηκαν στην Ελλάδα και τον Οκτώβρη έφτασαν μαζί στο Παρίσι. Μετά την πτώση της δικτατορίας ο Γαΐτης εγκατέλειψε τη Γαλλία και εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ελλάδα, ενώ η Σίμωσι παρέμεινε στο Παρίσι μέχρι το τέλος της ζωής της.

Σχεδόν 27 χρόνια μετά την αρχική σύλληψη της ιδέας και της αρχιτεκτονικής μελέτης, το μουσείο για τους δύο καλλιτέχνες, που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Λορέττα Γαΐτη (κόρη τους) και Jacques Charrat, ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό, με στόχο την προώθηση και ανάδειξη του έργου των Γιάννη Γαΐτη και Γαβριέλλας Σίμωσι σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το Μουσείο Γαΐτη - Σίμωσι στεγάζεται σε ένα κτίριο επιφάνειας 1.600 τ.μ., στην κορυφή ενός λόφου, στη θέση Τσουκαλαριά, με πανοραμική θέα στη Χώρα και στο λιμάνι της Ιου.

Η μόνιμη συλλογή του διαρθρώνεται σε δύο βασικά κτίρια: Το διώροφο «Κτίριο Γαΐτη», με συλλογή έργων του ζωγράφου, που εξελίσσεται χρονολογικά (στον κάτω όροφο παρουσιάζονται οι παλαιότερες περίοδοί του και στον επάνω βλέπουμε πίνακες, εγκαταστάσεις και κατασκευές γύρω από τα περίφημα «ανθρωπάκια»). Επειτα το «Κτίριο Σίμωσι», όπου παρουσιάζονται 12 μνημειώδη γλυπτά από λευκή ρητίνη σε βάθρα, γύψινα γλυπτά παλαιότερων περιόδων, καθώς και κολάζ της γλύπτριας. Πέραν της μόνιμης συλλογής, το συγκρότημα του μουσείου ολοκληρώνεται με μια αίθουσα περιοδικών εκθέσεων.

«Τριαντάφυλλο στο στήθος» τον Οκτώβρη στο «Πτι Παλαί»

Το «Πτι Παλαί», ο ιστορικός κινηματογράφος στο Παγκράτι (Ριζάρη 24), που μετά το κλείσιμό του το 2019 θα ξανανοίξει τη νέα σεζόν ως θέατρο, παρουσιάζει από 10 έως 31 Οκτώβρη το «Τριαντάφυλλο στο στήθος», του Τέννεσι Ουίλιαμς, σε απόδοση και σκηνοθεσία του Γιωργή Τσουρή, με την Μαρία Καβογιάννη και τον Μάκη Παπαδημητρίου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το «Τριαντάφυλλο στο στήθος», η μοναδική ίσως κωμωδία του Τέννεσι Ουίλαμς, προσεγγίζει με τρυφερότητα την ιστορία της Σεραφίνα Ντέλλε Ρόζε, μιας Ιταλοαμερικανίδας χήρας στη συνοικία των Ιταλών μεταναστών στη Λουιζιάνα της Αμερικής τη δεκαετία του '50.

Ο Ουίλιαμς για άλλη μια φορά έβαλε στο επίκεντρο μια γυναίκα ηρωίδα, που εντάσσεται απόλυτα στους όρους και στους προβληματισμούς του καιρού της. Σε μια πραγματικότητα όπου η πατριαρχία διαποτίζει κάθε επίπεδο και ορίζει απόλυτα το τι είναι αποδεκτό ως σκέψη, ως πράξη, ακόμα και ως επιθυμία, η Σεραφίνα τολμά να διεκδικήσει την απελευθέρωσή της από μια κοινωνία που πιέζει «από μέσα» και να αυτοπροσδιοριστεί ως ένα πλάσμα ακέραιο. Ετσι, περνά πέρα και πάνω από την εποχή της και απαντά σε ένα αίτημα για το «εδώ» και το «τώρα» της κάθε γυναίκας και του κάθε ανθρώπου.

Συντελεστές:

Απόδοση - σκηνοθεσία: Γιωργής Τσουρής. Σκηνικά - φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ. Μουσική: Σταύρος Λάντσιας. Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου. Βοηθός σκηνοθέτη: Φοίβος Ριμένας. Β' βοηθός σκηνοθέτη: Λυδία Γιαννουσάκη. Δραματουργική ομάδα: Φοίβος Ριμένας, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Λυδία Γιαννουσάκη.

Διανομή: Μαρία Καβογιάννη (Σεραφίνα), Μάκης Παπαδημητρίου (Αλβάρο), Ζώγια Σεβαστιανού (Ασσούντα), Φοίβος Ριμένας (Πατήρ ντε Λε), Βάλια Παπακωνσταντίνου (Εστέλ, Μπέσσι), Ορνέλα Λούτη (Φλώρα), Τόνια Μαράκη (Ρόζα), Στρατής Χατζησταματίου (Τζακ), Λυδία Γιαννουσάκη / Κατερίνα Μεφσούτ (Τερέζα).

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ρίχνει την ευθύνη σε υπάλληλο του υπουργείου για το μπάχαλο με την Επιτροπή των Οσκαρ

Χωρίς να απαντά επί της ουσίας για τους απαράδεκτους χειρισμούς στη στελέχωση της Επιτροπής που θα επέλεγε την ελληνική υποψηφιότητα για την 97η διοργάνωση των Οσκαρ, ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου επιχείρησε να ρίξει την αποκλειστική ευθύνη σε υπάλληλο του υπουργείου.

Θυμίζουμε ότι η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και σωματεία επαγγελματιών του χώρου κατήγγειλαν πως επαγγελματίες που είχαν ενημερωθεί ότι συγκροτούν την Επιτροπή, και είχαν ήδη λάβει τα links των υποψήφιων ταινιών, είδαν την ίδια μέρα να ανακοινώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού εντελώς διαφορετική σύνθεση της Επιτροπής, ενώ οι ίδιοι ενημερώθηκαν ότι δεν είχε οριστικοποιηθεί η επιλογή τους και ότι όλα έγιναν εκ παραδρομής.

Ο υφυπουργός είπε χθες ότι «δεν υπάρχει αντικατάσταση μελών της επιτροπής, γιατί επιτροπή δεν είχε οριστεί. Μία φορά συστάθηκε επιτροπή, αυτή η οποία υπάρχει στη "Διαύγεια"». Και πρόσθεσε πως ο ίδιος έμαθε τυχαία την Κυριακή 11 Αυγούστου ότι ένα email στάλθηκε από τη Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΥΠΠΟ, από υπάλληλο του υπουργείου, που ενημέρωνε τους επτά καλλιτέχνες, τους οποίους η Διεύθυνση είχε επιλέξει να εισηγηθεί στον υφυπουργό να αποτελούν την Επιτροπή, ότι είναι αυτοί που οριστικά την αποτελούν και στο τέλος τούς έλεγε ότι απομένει μόνο η τυπική υπογραφή του αρμόδιου υπουργού.

Ωστόσο, επειδή αυτά έγιναν πριν καν φτάσει η εισήγηση στο γραφείο της γενικής γραμματέα και του υφυπουργού για την τελική υπογραφή, θεώρησε ότι η διαδικασία είναι εντελώς παράτυπη, καθώς «ο συγκεκριμένος υπάλληλος αποφάσισε να αγνοήσει και να παρακάμψει όλη την ιεραρχική διαδικασία όπως την ορίζει ο νόμος», τόνισε ο Ι. Φωτήλας.

Ετσι, διάλεξε όπως είπε καλλιτέχνες μέσα από τη λίστα των καλλιτεχνών που του έδωσε το ΥΠΠΟ. «Αν μπορούσα θα τους άλλαζα όλους - εκτός από τη νικήτρια των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου της περασμένης χρονιάς», είπε, για να προσθέσει ότι τα χρονοδιαγράμματα ήταν πιεστικά, καθώς στις 15/8 έπρεπε να ενημερωθεί σχετικά η Αμερικανική Ακαδημία. «Το σκεπτικό μου ήταν, πρώτον, όσο μπορώ να συγκροτήσω μια επιτροπή ώστε να μη χάσουμε τη διαδικασία των Οσκαρ. Και, δεύτερον, να αποτελείται από ανθρώπους οι οποίοι είναι εγνωσμένου κύρους, όπως και αυτοί που ήταν στην αρχική πρόταση», σημείωσε.

Μετά από όλο αυτό το μπάχαλο, τις παραιτήσεις των μελών της Επιτροπής αλλά και την απόσυρση από τους δημιουργούς τους των 21 από τις 23 υποψήφιες ταινίες, ο υφυπουργός αρκέστηκε σε ευχολόγια να επιστρέψουν τα μέλη της Επιτροπής που παραιτήθηκαν και οι καλλιτέχνες να επαναφέρουν τις ταινίες τους.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ