Eurokinissi |
Με βάση τα παραπάνω, επιχειρείται η δημιουργία τμημάτων με 25 μαθητές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με τα εκπαιδευτικά σωματεία να καταγγέλλουν προφορικές οδηγίες για συγχωνεύσεις τμημάτων, ανάκληση κατατμήσεων, εκεί όπου είχε δοθεί θετική γνωμοδότηση, αφού πληρούσαν τις προϋποθέσεις, καθώς είναι εγγεγραμμένοι μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Ενώ εκεί που δεν έβγαιναν οι αριθμοί, κυρίως στη δημιουργία τμημάτων Α' τάξης, προτάθηκε το απαράδεκτο μέτρο οι μαθητές να μετακινηθούν σε κοντινά σχολεία, από αυτά που ανήκουν. Πολλές οικογένειες θα βρεθούν έτσι αντιμέτωπες πλέον και με νέα ζητήματα, καθώς το αυτονόητο δικαίωμα του παιδιού να φοιτά στο σχολείο της γειτονιάς του αμφισβητείται ευθέως, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις μετακινήσεις και την ένταξη σε άλλο σχολικό περιβάλλον. Παράλληλα, και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε Γυμνάσια και Λύκεια, επιχειρείται συγκρότηση των τμημάτων με τα μέγιστα όρια μαθητών, όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί.
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Χανιά, όπου, σύμφωνα με την Ενωση Γονέων, «η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, με εντολή της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, προχωρά σε συγχωνεύσεις τμημάτων, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών μας. Προωθείται η βίαιη δημιουργία τμημάτων 25 μαθητών/τριών στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία με προφορικές οδηγίες για συγχωνεύσεις τμημάτων, με παράτυπες ακυρώσεις διχοτομήσεων τμημάτων, με υποχρεωτικές και αντιπαιδαγωγικές οδηγίες για μετακινήσεις μαθητών σε όμορα σχολεία».
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Χανίων κάλεσε σε σύσκεψη την περασμένη Δευτέρα στο Εργατικό Κέντρο Χανίων με γονείς αλλά και φορείς και σωματεία της πόλης. Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν μια σειρά από πρωτοβουλίες: Τη Δευτέρα 26/8 συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας στον περιφερειακό διευθυντή στο Ηράκλειο μαζί με τους συλλόγους εκπαιδευτικών Κρήτης, στις 11.30 π.μ. στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (λεωφ. Κνωσού 6). Την Τετάρτη 28/8 κοινή συνέντευξη Τύπου με ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ και Συλλόγους Γονέων, στις 3 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Την Πέμπτη 29/8 νέα κινητοποίηση, στις 11 π.μ. στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Παράλληλα, θα προχωρήσουν σε έκδοση ψηφίσματος ώστε να πάρουν θέση σωματεία, σύλλογοι και φορείς της τοπικής κοινωνίας, ενώ προσανατολίζονται και σε πολύμορφες κινητοποιήσεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Α' ΕΛΜΕ Εβρου καταγγέλλει την απόφαση της Διεύθυνσης Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Εβρου για μείωση τμημάτων στα σχολεία 4ο, 5ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης και 1ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας, παρά τη διαφορετική εισήγηση από τις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων. Οπως σημειώνεται, «η απόφαση αυτή κινείται στο πλαίσιο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που κάθε χρόνο συγχωνεύει τμήματα και αυξάνει τους μαθητές ανά τάξη δημιουργώντας πολυπληθή τμήματα ακόμη και εκεί που υπάρχουν γνωματεύσεις Παράλληλης Στήριξης και παρακολούθησης σε Τμήματα Ενταξης. Ουσιαστικά, τέτοιες αποφάσεις βάζουν στον "Προκρούστη" τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, καταργούν οργανικές θέσεις, οδηγούν τους εκπαιδευτικούς στην αναζήτηση ωραρίου σε πολλά σχολεία».
Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν τις παραπάνω πρακτικές, διότι δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα, όπως:
Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Α' ΕΛΜΕ, «καλούμε τους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές σε αγωνιστική ετοιμότητα ώστε να ακυρώσουμε στην πράξη κάθε απόπειρα συγχώνευσης έχοντας την εμπειρία και από προηγούμενες χρονιές που αποτρέψαμε υποβιβασμούς, κλείσιμο σχολείων και μείωση τμημάτων. Οι ανάγκες των μαθητών δεν είναι κόστος!
- Να μην κλείσει - συγχωνευτεί κανένα τμήμα!
- Σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών
- Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές».
Αυτές τις μέρες προγραμματίζονται εκδηλώσεις σε:
Την ανάγκη έγκαιρης στελέχωσης των σχολείων ώστε να λειτουργήσουν από την πρώτη μέρα τα Ολοήμερα Τμήματα, επισημαίνει με ανακοίνωση - έκκληση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η Πανελλήνια Επιστημονική Ενωση Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η Ενωση Διευθυντών επισημαίνει ότι κάθε χρόνο στην έναρξη της σχολικής χρονιάς παρατηρείται υπολειτουργία αλλά και αναστολή λειτουργίας ενός μεγάλου αριθμού Ολοήμερων σχολείων, λόγω της μη έγκαιρης στελέχωσής τους, και καλεί την πολιτεία να στηρίξει τον θεσμό του Ολοήμερου τόσο από κοινωνική, όσο και παιδαγωγική άποψη. Γι' αυτό ζητά να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις αναπληρωτών από την Α' φάση, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία όλων των Ολοήμερων (Κλασικών μέχρι τις 4 μ.μ., με αναβαθμισμένο πρόγραμμα έως τις 5.30 μ.μ., καθώς και της Πρωινής Ζώνης 7 - 8 π.μ.), από την πρώτη μέρα έναρξης των μαθημάτων.
Παράλληλα, ζητά επαναφορά της καταργημένης θέσης δασκάλου ως Υπεύθυνου Ολοήμερου, και τοποθέτηση δεύτερου και τρίτου δασκάλου σε όλα τα Ολοήμερα σχολεία που λειτουργούν με 4 και άνω ή 6 και άνω τμήματα αντίστοιχα.
«Σε κάθε περίπτωση - επισημαίνουν ακόμα οι διευθυντές - ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος στα σχολεία Ειδικής Αγωγής, με την τροποποίηση των επιμέρους συμβάσεων με τους ιδιώτες μεταφορείς, ώστε να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά των μαθητών/τριών και μετά τη λήξη του Ολοήμερου Προγράμματος, αλλά και με την τοποθέτηση επιπλέον Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του Ολοήμερου Προγράμματος».
Ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας τα ονόματα 6.211 εκπαιδευτικών που λαμβάνουν μόνιμους διορισμούς σε κενές οργανικές θέσεις σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή.
Από το σύνολο αυτών των διορισμών οι 172 γίνονται στην Ειδική Αγωγή, οι 6.020 στη Γενική Εκπαίδευση (1.316 στην Πρωτοβάθμια και 4.704 στη Δευτεροβάθμια) και 19 εκπαιδευτικοί διορίζονται στη Σιβιτανίδειο Σχολή.
Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι θα γίνουν συνολικά 10.000 μόνιμοι διορισμοί φέτος, με έμφαση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου οι προσλήψεις θα ξεπεράσουν τις 5.000. Παράλληλα, το υπουργείο έχει δηλώσει ότι πέρα από την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, οι διορισμοί θα αφορούν και πάνω από 5.500 νέες θέσεις που θα δημιουργηθούν.
Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι τα παραπάνω αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των εκπαιδευτικών αναγκών, αφού τη σχολική χρονιά που μας πέρασε χρειάστηκαν πάνω από 52.500 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων. Εξάλλου, την ίδια ώρα που το υπουργείο ανακοινώνει και υλοποιεί τις μόνιμες προσλήψεις, φροντίζει παράλληλα να περικόπτει θέσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία μέσω συγχωνεύσεων και υποβιβασμών, βλέποντας διαρκώς τον αριθμό των μαθητών και τις ανάγκες τους ως κόστος.