ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 18 Αυγούστου 2024
Σελ. /32
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σε νέα πιο επικίνδυνη φάση μετά την επίθεση στο Κουρσκ

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ συμμετείχαν ενεργά στην προετοιμασία της ουκρανικής επίθεσης. Για κλιμάκωση «πολύ πέρα από την Ουκρανία» προειδοποιεί η Ρωσία

Ουκρανικά - «δυτικά» άρματα μέσα στη ρωσική επικράτεια κοντά στα σύνορα

Copyright 2020 The Associated

Ουκρανικά - «δυτικά» άρματα μέσα στη ρωσική επικράτεια κοντά στα σύνορα
Σε νέα, πιο επικίνδυνη φάση εισέρχεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, με την ουκρανική πλευρά και τους «Δυτικούς» «συμμάχους» να τα «παίζουν όλα» με την επίθεση στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, με απρόβλεπτες συνέπειες για την κλιμάκωση του πολέμου, ενώ η Ρωσία προειδοποιεί για κλιμάκωση «πολύ πέρα από την Ουκρανία».

Οι ΗΠΑ και άλλοι «σύμμαχοι» στο ΝΑΤΟ αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη στην ουκρανική στρατιωτική επιχείρηση στο Κουρσκ, που εξελίσσεται από τις 6 Αυγούστου. «Δυτικά» όπλα, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα συμμετέχουν στην εισβολή, όπως και συνολικά στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση, ενώ τα κράτη του ΝΑΤΟ δηλώνουν πως εγκρίνουν την ουκρανική επίθεση σε ρωσικό έδαφος ως μέρος της άμυνας του Κιέβου.

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Μ. Ποντολιάκ, δήλωσε στον «Independent» ότι «υπήρχαν συζητήσεις μεταξύ των εταίρων» πριν από την επίθεση στο Κουρσκ, «απλώς όχι σε δημόσιο επίπεδο».

Σύμφωνα με τους «Times», αρκετοί Ουκρανοί στρατιώτες, που συμμετέχουν στην επίθεση στο Κουρσκ, στάλθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο έναν μήνα πριν από την επιχείρηση για να περάσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαζί με Βρετανούς στρατιώτες. Η πολυήμερη εκπαίδευση επικεντρώθηκε σε επιθέσεις σε πολυώροφα κτίρια.

Σε κάθε περίπτωση, έχουν ήδη εντοπιστεί «δυτικά» τεθωρακισμένα μέσα στη Ρωσία, από τότε που η Ουκρανία ξεκίνησε τη νέα της επίθεση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το BBC. Σε αυτά περιλαμβάνονται τεθωρακισμένα «Bradley» και «Stryker» που προμήθευσαν οι ΗΠΑ, καθώς και «Marders» που προμήθευσε η Γερμανία. Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιαστεί εικόνες από βρετανικά άρματα «Challenger» ή αμερικανικά άρματα «Abrams» πέρα από τα σύνορα.

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν άδεια να χρησιμοποιήσουν βρετανικά όπλα επί ρωσικού εδάφους, αλλά όχι και τους μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους «Storm Shadow».

Από την πρώτη στιγμή η Μόσχα έκανε λόγο για σχέδιο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Την Παρασκευή ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ν. Πατρούσεφ, επισήμανε ότι «η επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ σχεδιάστηκε με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και των δυτικών ειδικών υπηρεσιών».

«Οι δηλώσεις της ηγεσίας των ΗΠΑ ότι δεν συμμετείχε στα εγκλήματα του Κιέβου στην περιοχή του Κουρσκ δεν είναι αληθινές... Χωρίς τη συμμετοχή και την άμεση υποστήριξή τους, το Κίεβο δεν θα είχε αποτολμήσει να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνουν όπλα των ΗΠΑ να χρησιμοποιούνται στο Κουρσκ, χωρίς να είναι ακόμη ξεκάθαρο με ποιον τρόπο σχεδιάζει να απαντήσει η Μόσχα στις «τρομοκρατικές ενέργειες» στο έδαφός της.

Πίεση για μελλοντικές διαπραγματεύσεις

Σε μια φάση του πολέμου που η Ουκρανία χάνει σταθερά εδάφη στο Ντονέτσκ, γύρω από το Χάρκοβο και αλλού, και πολλοί μιλάνε για «διαπραγματεύσεις» μέσα στον επόμενο χρόνο, η ουκρανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία μαζί με το ΝΑΤΟ εμφανίζονται να παίρνουν το «ρίσκο» μιας επίθεσης σε ρωσικό έδαφος. Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι δεν σκοπεύει να καταλάβει ρωσικά εδάφη, αλλά θα τα αξιοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Ο Ποντολιάκ επανέλαβε ότι η εισβολή του ουκρανικού στρατού στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας ήταν απαραίτητη για να πειστεί η Μόσχα να ξεκινήσει «δίκαιες συνομιλίες για ειρήνευση».

«Πρέπει να επιφέρουμε σημαντικές τακτικές ήττες στη Ρωσία» και «στην περιοχή του Κουρσκ, βλέπουμε ξεκάθαρα πώς το στρατιωτικό εργαλείο χρησιμοποιείται αντικειμενικά για να πείσει τη Ρωσική Ομοσπονδία να εισέλθει σε μια δίκαιη διαπραγματευτική διαδικασία», πρόσθεσε.

«Εάν το Κίεβο κατέχει ρωσικό έδαφος», λέει στο BBC ο Ντ. Μπλάγκντεν του Πανεπιστημίου Exeter, «μπορεί να διαπραγματευτεί την επιστροφή των δικών του εδαφών από θέση μεγαλύτερης ισχύος». Το Κίεβο θα έχει επίσης «πλήξει την εικόνα» του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, και θα «ενθαρρύνει το Κρεμλίνο να επιδιώξει μια διευθέτηση για να μη θέσει σε κίνδυνο την εξουσία του», ισχυρίζεται.

Πόσο θα μείνουν οι ουκρανικές δυνάμεις στο Κουρσκ;

Το ερώτημα αυτό θέτουν στρατιωτικοί αναλυτές στον διεθνή Τύπο, εκτιμώντας ότι η απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων από το Κουρσκ δεν φαίνεται πιθανή στο άμεσο μέλλον, εκτός αν αναγκαστούν. Ενας δεύτερος στόχος της επίθεσης είναι η Ρωσία να εκτρέψει ορισμένα από τα στρατεύματά της από το Ντονμπάς, στις ρωσικές μεθοριακές περιφέρειες Κουρσκ, Μπέλγκοροντ κ.ά.

«Εάν οι ουκρανικές δυνάμεις παραμείνουν στη θέση τους εντός των ρωσικών συνόρων, θα δέχονται ολοένα και πιο σφοδρές επιθέσεις καθώς η Μόσχα θα ενισχύει την αντίδρασή της», εκτιμούν αναλυτές στο BBC.

Ο Μπλάγκντεν τονίζει ότι «οι ανάγκες σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή στην προσπάθεια να διατηρηθεί η εισβολή και στη συνέχεια να κρατηθεί το καταληφθέν έδαφος θα είναι σημαντικές, ειδικά καθώς οι γραμμές ανεφοδιασμού θα μεγαλώσουν».

«Η ουκρανική εισβολή σε ρωσικό έδαφος είναι αναμφίβολα η πιο τολμηρή και η πιο ριψοκίνδυνη κίνηση της Ουκρανίας φέτος», συμπληρώνει.

Επιπλέον, αναλυτές στο BBC σημειώνουν ότι «οι Ουκρανοί φαίνεται να έχουν χρησιμοποιήσει ορισμένα από τα σύγχρονα όπλα που προμήθευσε η Δύση - όπως τα γερμανικά "Marder" και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα - πιο αποτελεσματικά από ό,τι έκαναν στην αποτυχημένη περσινή καλοκαιρινή επίθεση για την εκδίωξη του ρωσικού στρατού από τις νοτιοανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας».

Η Ρωσία έχει μετακινήσει στρατιώτες από την Ουκρανία

Η Ρωσία έχει μετακινήσει «αρκετές χιλιάδες» στρατιωτών από την κατεχόμενη Ουκρανία για να υπερασπιστεί το έδαφός της στο Κουρσκ, σύμφωνα με το «Telegraph» που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους.

Πηγές δήλωσαν στο CNN ότι τουλάχιστον 1.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν εκτραπεί στη συνοριακή περιοχή.

Το Κίεβο έχει υποστηρίξει ότι μέχρι την Παρασκευή είχε καταλάβει 1.150 τ.χλμ. ρωσικού εδάφους και περισσότερους από 80 οικισμούς.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, η Ουκρανία έχει χάσει έως και 2.640 στρατιώτες (νεκροί, τραυματίες, αιχμάλωτοι) 37 άρματα μάχης και 32 τεθωρακισμένα οχήματα από την έναρξη των μαχών στο Κουρσκ.

Από το Κουρσκ έχουν απομακρυνθεί εσπευσμένα σχεδόν 200.000 άνθρωποι. Παράλληλα, η περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με το Κουρσκ, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Ως αποτέλεσμα των τρομοκρατικών επιθέσεων από ουκρανικές ένοπλες ομάδες στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, κατοικίες και εγκαταστάσεις υποδομών υπέστησαν ζημιές, υπάρχουν νεκροί και τραυματισμένοι πολίτες», ανακοίνωσε η Μόσχα.

Λευκορωσία: «Ετοιμότητα» για «ένοπλη πρόκληση» από την Ουκρανία

Ο υπουργός Αμυνας της Λευκορωσίας, Β. Κρένιν, δήλωσε την Παρασκευή ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένοπλης πρόκλησης από τη γειτονική Ουκρανία, ενώ νωρίτερα και ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλ. Λουκασένκο, είχε προειδοποιήσει, για ακόμη μια φορά, ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να επιτεθεί στη Λευκορωσία και να διευρύνει τον πόλεμο.

Το Μινσκ είναι έτοιμο να απαντήσει σε προκλήσεις παρόμοιες με την επίθεση του Κιέβου στο Κουρσκ, τόνισε από την πλευρά του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Λευκορωσίας. «Εχουμε ενισχύσει την αεράμυνα λόγω του αυξημένου αριθμού drones που εισέρχονται στον εναέριο χώρο μας», «έχουμε δημιουργήσει συνθήκες για την ανάπτυξη στρατευμάτων με βαρύ εξοπλισμό» και «είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν επαρκώς στις προκλήσεις», πρόσθεσε.

«Υβριδικός» πόλεμος δολιοφθορών

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένας «υβριδικός» πόλεμος δολιοφθορών μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας με επιθέσεις σε υποδομές στρατηγικής σημασίας.

Το ζήτημα των εκρήξεων στους ρωσικούς αγωγούς αερίου «Nord Stream» τον Σεπτέμβρη του 2022 επανήλθε στην επικαιρότητα μετά από το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι αρχές της Γερμανίας για έναν Ουκρανό εκπαιδευτή καταδύσεων, ο οποίος φέρεται να έχει ανάμειξη στην ανατίναξη και να έχει διαφύγει στην Πολωνία.

Η Μόσχα έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία ότι βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις στους αγωγούς που ενώνουν τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω Βαλτικής Θάλασσας. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Αν. Αντόνοφ, επανέλαβε ότι η Ουκρανία δεν θα είχε επιτεθεί στους αγωγούς αερίου «Nord Stream» χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ.

«Επιδιώκουν να επιρρίψουν όλη την ευθύνη στις ουκρανικές μαριονέτες τους», σχολίασε ο Αντόνοφ. «Θα επιδιώξουμε να εξακριβώσουμε ποιοι είναι οι αληθινοί δράστες της βομβιστικής επίθεσης και να τους τιμωρήσουμε», πρόσθεσε.

«Μιλάμε για αναμφίβολη νομιμοποίηση της τρομοκρατίας», ακόμα κι αν πρόκειται για επιθέσεις που εξαπολύονται σε «εδάφη συμμάχων» των ΗΠΑ, συνέχισε.

Ο Αντόνοφ απάντησε σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal», που υποστήριξε ότι ο τότε επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ουκρανίας, στρατηγός Β. Ζαλούζνι, έδωσε πράσινο φως για να γίνει η επίθεση, παρά την προειδοποίηση της CIA στον Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, να μην προχωρήσει.

Την περασμένη βδομάδα σήμανε συναγερμός σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Γερμανία - η μια ΝΑΤΟική - και σε υποδομή ύδρευσης, μετά από υποψίες για πιθανή διάρρηξή τους και εσκεμμένη μόλυνση του πόσιμου νερού.

Την Παρασκευή, ο δήμος του Μέχερνιχ, κοντά στην Κολονία, ανακοίνωσε παράνομη είσοδο στην τοπική μονάδα επεξεργασίας και διανομής πόσιμου νερού, διευκρινίζοντας ότι τροφοδοτούσε μεταξύ άλλων μια βάση των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κάλεσε τους κατοίκους να μην πίνουν νερό βρύσης ούτε να το χρησιμοποιούν για να πλένονται.

Η εισβολή αποκαλύφθηκε από περίπολο του στρατού, καθώς ενισχύθηκαν οι έλεγχοι μετά τις υπόνοιες για δολιοφθορά στην Κολονία. Την Τετάρτη, οι φόβοι για δολιοφθορά προκάλεσαν προειδοποιήσεις ασφαλείας σε δύο στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, η μία της Πολεμικής Αεροπορίας στην Κολονία, που συμμετέχει στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, και η άλλη του ΝΑΤΟ.

Στην Κολονία, οι αρχές επίσης ανακάλυψαν μια τρύπα στον φράχτη γύρω από μια μονάδα πόσιμου νερού που τροφοδοτούσε τον στρατώνα και την οποία απέκλεισαν. Οι έλεγχοι που έγιναν δεν έχουν επιβεβαιώσει έως τώρα μόλυνση.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ έκανε λόγο για απόπειρα εισβολής στην αεροπορική βάση του Γκεϊλενκίρχεν, όπου βρίσκονται βάσεις αναγνωριστικών αεροσκαφών AWACS, χωρίς ωστόσο να στοιχειοθετείται σύνδεση μεταξύ των δύο περιστατικών.

Αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί έχουν υποδείξει πιθανή ευθύνη της Ρωσίας στις δύο αυτές υποθέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ