ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 18 Αυγούστου 2024
Σελ. /32
50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Τον Σεπτέμβρη σε μεγάλες πόλεις της χώρας

Με εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις μέσα στον Σεπτέμβρη το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» προχωρά σε τροχιά κορύφωσης της πλούσιας φεστιβαλικής δραστηριότητας με την οποία γιορτάζει τις πέντε δεκαετίες του.

Το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής.

Μια βδομάδα νωρίτερα θα γίνουν οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στις 12, 13 και 14 Σεπτέμβρη, στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και χαιρετισμό θα κάνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θ. Κωτσαντής.

Στην Πάτρα, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις 13 και 14 Σεπτέμβρη, στο Νότιο Πάρκο. Τη δεύτερη μέρα, θα γίνει η κεντρική πολιτική συγκέντρωση με ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 21.30.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι συζητήσεις του Φεστιβάλ

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι συζητήσεις στον χώρο του Φεστιβάλ
Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι συζητήσεις στον χώρο του Φεστιβάλ
Συνεχίζοντας την προβολή του προγράμματος των κεντρικών εκδηλώσεων, ο «Ριζοσπάστης» επικεντρώνει στις εκδηλώσεις - συζητήσεις που θα γίνουν στις Σκηνές και στα Στέκια του Φεστιβάλ στη διάρκεια του τετραήμερου Φεστιβάλ στην Αθήνα.

Ξεχωρίζει η κεντρική συζήτηση την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη με θέμα «Υπάρχει διέξοδος από την κοινωνία της εκμετάλλευσης, των κρίσεων και των πολέμων; Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα!», η οποία έχει στο επίκεντρό της το σύνθημα - μήνυμα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», φωτίζοντας τον δρόμο για να αλλάξει πραγματικά ο κόσμος, προς μια κοινωνία καινούργια και έναν κόσμο ανθρώπινο.

Μεγάλα και καθημερινά ζητήματα που απασχολούν τους νέους και τις νέες, ιδωμένα μέσα από την ανατρεπτική πρόταση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, βρίσκονται στο πρόγραμμα συζητήσεων που είναι βέβαιο πως και φέτος θα κερδίσουν το ενδιαφέρον, θα προβληματίσουν, θα δώσουν αφορμή για μελέτη και έμπνευση στην καθημερινή αντιπαράθεση με την πραγματικότητα και στους αγώνες. Η αστική αντίληψη για την ανισοτιμία της γυναίκας, τα συμπεράσματα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε μια αποτίμηση τόσο για τους λαούς των χωρών που τους φιλοξενούν όσο ειδικότερα για τους αθλητές, η εμπειρία από τους αγώνες των λαών, των εργαζομένων σε διάφορες γωνιές του κόσμου, η αντιπαράθεση με τα «ιδανικά» που γεννά το σύστημα, είναι ζητήματα που ανοίγουν οι συζητήσεις του Φεστιβάλ. Αναλυτικά το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

  • Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη

Από την κεντρική συζήτηση στο 49ο Φεστιβάλ
Από την κεντρική συζήτηση στο 49ο Φεστιβάλ
-- Στο Στέκι για την Ισοτιμία και Χειραφέτηση της Γυναίκας, στις 8 μ.μ., εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για την ανισοτιμία της γυναίκας μέσα από την Εκπαίδευση και τις θεωρίες φύλου».

-- Στη Διεθνούπολη, στις 8 μ.μ. εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Κοιτώντας τη βαναυσότητα στα μάτια - Οι πολεμικές συγκρούσεις στην πρώτη γραμμή».

Θα μιλήσουν οι:

Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής

Νίκος Γαρδίκης, στέλεχος του ΚΚΕ, ναύτης στο Α/Τ «Θεμιστοκλής» στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας

Στη συζήτηση θα παρέμβουν οι πολεμικοί ανταποκριτές:

Αρης Μεσσήνης, φωτογράφος, πολεμικός ανταποκριτής

Δημήτρης Μιχαλάκης, φωτορεπόρτερ

Γιώργος Μουτάφης, φωτορεπόρτερ, δημιουργός του ντοκιμαντέρ «The Other Half»

-- Στο Στέκι Αθλητισμού, στις 8 μ.μ., εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Ολυμπιακοί Αγώνες, Αθήνα 2004 - 2024. Μύθοι και πραγματικότητα για την ανάπτυξη των υποδομών και τη στήριξη των αθλητών». Θα μιλήσουν οι:

Θοδωρής Λιάππης, υπεύθυνος του Τμήματος Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ

Νίκος Γελαδάς, καθηγητής ΣΕΦΑΑ

Γιώργος Ζαραβίνας, ομοσπονδιακός προπονητής χάντμπολ

Δημήτρης Κωνσταντινίδης, δημοσιογράφος στην «gazzetta»

Συντονιστής της συζήτησης: Κώστας Πασακυριάκος, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη»

  • Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη

-- Στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων, στις 7 μ.μ. εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Σε έναν κόσμο που φλέγεται, νικητές θα είναι οι λαοί!». Θα μιλήσουν οι:

Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά

Chris Smalls, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στην «Amazon» (Amazon Labor Union)

Olivier Mateu, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Περιφέρειας Bouches-du-Rhone

Suzan Tayseer Salam, πρόεδρος της Ενωσης Παλαιστινιακών Συνδικάτων της Ιερουσαλήμ

Αγγελος Θωμόπουλος, μέλος της Φοιτητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ και πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ

-- Στη Μαθητική Σκηνή, στις 7 μ.μ., διαδραστική εκδήλωση - συζήτηση: «Η νέα γενιά έχει ιδανικά ...κόντρα σε αυτά που το σύστημα γεννά!», με τις εξής θεματικές εισηγήσεις:

«Η pop κουλτούρα και τα "ιδανικά" της» - Θα μιλήσουν ο Πάνος Ζάχαρης, πολιτικός γελοιογράφος, και ο Αντώνης Μεϊμάρης, μέλος του μουσικού συγκροτήματος «Κοινοί Θνητοί».

«Ποιος είναι αντισυστημικός σήμερα; Ποιος υπερασπίζεται το σύστημα και ποιος το πολεμάει;» - Θα μιλήσει ο Αντρέας Κοράκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

«Υπάρχουν σήμερα επαναστάτες;» - Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη Διεθνούπολη, στις 8 μ.μ., εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα, με τίτλο «Αλληλεγγύη στο Νησί της Επανάστασης» - Θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

  • Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη

-- Στη Λαϊκή Σκηνή, στις 8 μ.μ., η κεντρική συζήτηση: «Υπάρχει διέξοδος από την κοινωνία της εκμετάλλευσης, των κρίσεων και των πολέμων; Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα!». Θα μιλήσουν οι:

Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Φρίξος Μπρούζγος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

-- Στη Διεθνούπολη, στις 8 μ.μ., εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Στης Γάζας τα συντρίμμια που σφίγγει ο κλοιός, σηκώνει το κεφάλι ο ήρωας λαός», με τη συμμετοχή παλαιστινιακών οργανώσεων που θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

  • Αντίστοιχα, ενδιαφέρουσες συζητήσεις οργανώνονται στα Φεστιβάλ που θα γίνουν το επόμενο διάστημα σε μεγάλες πόλεις της χώρας, το πρόγραμμα των οποίων ανακοινώνεται αυτό το διάστημα.
Στη Λάρισα

Την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ εκδήλωση με θέμα «100 χρόνια Λένιν. Είναι σήμερα επίκαιρος ο δρόμος της επαναστατικής αλλαγής;», με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στον Βόλο

Το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, με θέμα «Εμπειρίες από τη διαχρονική συμβολή του ΚΚΕ στην αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική πάλη. Σύγχρονα συμπεράσματα», οι επισκέπτες του Φεστιβάλ συζητούν με τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στα Τρίκαλα

Την Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη, η κεντρική συζήτηση του Φεστιβάλ έχει θέμα «Η συμβολή του ΚΚΕ στην πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Συμπεράσματα - Προοπτικές». Θα μιλήσει ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στις πόλεις της Θεσσαλίας

Από τις εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Καρδίτσα
Από τις εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Καρδίτσα
Με τα κεντρικά διήμερα σε Λάρισα, Βόλο και Τρίκαλα κορυφώνεται η φεστιβαλική δραστηριότητα στη Θεσσαλία, η οποία απλώνεται σε κωμοπόλεις και γειτονιές τον Αύγουστο.

Το Φεστιβάλ «επιστρέφει» σε Βόλο και Τρίκαλα, μετά από το 2022, καθώς οι περσινές κεντρικές εκδηλώσεις είχαν μετατραπεί σε πολύμορφες εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς, καταγγελίας της πολιτικής που πνίγει στα λασπόνερα τον λαό. Οι εκδηλώσεις στην Καρδίτσα έγιναν με επιτυχία στα τέλη του Ιούνη.

Στις τρεις πόλεις θα φιλοξενηθούν ενδιαφέροντα καλλιτεχνικά αφιερώματα και συναυλίες, συζητήσεις, εκθέσεις, θέατρο, εργαστήρια, δράσεις για παιδιά, βιβλιοπωλείο κ.ά.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων στις πρωτεύουσες των νομών, οι οποίες ξεκινούν καθημερινά στις 8 μ.μ., έχει ως εξής:

Βόλος, 6-7 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Ρήγα Φεραίου
  • Παρασκευή 6/9

- Πολιτική συγκέντρωση: Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

- Συναυλία - γλέντι με τους «Γκιντίκι»

  • Σάββατο 7/9

- «Εμπειρίες από τη διαχρονική συμβολή του ΚΚΕ στην αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική πάλη. Σύγχρονα συμπεράσματα». Συζητάμε με τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Συναυλίες με μαθητικά - φοιτητικά συγκροτήματα και την Νεφέλη Φασούλη.

Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Τρίκαλα, 12-13 Σεπτέμβρη στον Μύλο Ματσόπουλου
  • Πέμπτη 12/9

- «Η συμβολή του ΚΚΕ στην πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Συμπεράσματα - Προοπτικές». Κεντρική συζήτηση με τον Γιάννη Τασούλα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

- Συναυλία με τα «Υπόγεια Ρεύματα»

- Μουσικό Αφιέρωμα: «50 χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή"» με την επιμέλεια του Παναγιώτη Μαγκλάρα

  • Παρασκευή 13/9

- Πολιτική συγκέντρωση: Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

- «Στη σκιά της ελευθερίας», μουσικοθεατρικό δρώμενο. Επιμέλεια: Γωγώ Κατσιανάκου

- Συναυλίες με την Ματούλα Ζαμάνη και το παραδοσιακό μαθητικό σχήμα «Καλλιγράφημα»

Λάρισα, 13-14 Σεπτεμβρίου την Κοίτη του Πηνειού

Οι δύο σκηνές του Φεστιβάλ θα φιλοξενήσουν:

  • Παρασκευή 13/9

- «100 χρόνια Λένιν. Είναι σήμερα επίκαιρος ο δρόμος της επαναστατικής αλλαγής;». Συζητάμε με την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

- Η μουσικοθεατρική ομάδα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ παρουσιάζει «5 δυσκολίες για να γράψει κανείς την αλήθεια» του Μπέρτολτ Μπρεχτ

- Συναυλίες με τους: «Αλγό-ρυθμοι», «Μέρες Μάρτη Νύχτες Σεπτέμβρη», «Magic Bus», «Κοινοί Θνητοί»

- Γλέντι με τους «Ντουμαλάνι»

  • Σάββατο 14/9

- Πολιτική συγκέντρωση: Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

- Συναυλίες με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, «Sing Along»

- Μαθητικές μουσικές και χορευτικές ομάδες

- Οι «Error 404» παρουσιάζουν «Ηλεκτρικές Στιγμές από τα 50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή"»

- Party με τον μουσικό παραγωγό «Baghdad»

Στις 7 Σεπτέμβρη ολοκληρώνεται η αναδρομή του Φεστιβάλ στην Αττική

Στην Καισαριανή
Στην Καισαριανή
Με μία μεγάλη εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στο Γήπεδο Ζωγράφου, ολοκληρώνεται το ταξίδι του Φεστιβάλ στα σημεία της Αττικής απ' όπου «πέρασε» τα προηγούμενα 50 χρόνια.

Μετά την Καισαριανή, την Γκράβα, την Πανεπιστημιούπολη, το Περιστέρι και το Αιγάλεω, είναι το Γήπεδο Ζωγράφου, εκεί που πραγματοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το 1975. Οι εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένες στην 7χρονη δράση της ΚΝΕ και τα 7 χρόνια από την έκδοση του πρώτου - παράνομου - φύλλου του «Οδηγητή». Ετσι προέκυψε και η ονομασία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Το πρόγραμμά του περιελάμβανε κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, συζητήσεις, εκθέσεις κ.ά. Ορισμένα μόνο από τα ονόματα που άνοιξαν μουσικά την αυλαία του θεσμού των Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ήταν οι: Νίκος Ξυλούρης, Χρήστος Λεοντής, Σωτηρία Μπέλλου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Τάνια Τσανακλίδου, Κώστας Θωμαΐδης, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Ηλίας Ανδριόπουλος, Δόμνα Σαμίου, Δήμητρα Γαλάνη κ.ά.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης στις 7 Σεπτέμβρη περιλαμβάνει:

  • Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση - Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ την περίοδο 1972-1979.
  • Προβολή ντοκιμαντέρ του ΚΣ της ΚΝΕ αφιερωμένο στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με τίτλο:«Η μικρογραφία του μέλλοντος που έγινε θεσμός».

Στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου
Στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου
Για το ντοκιμαντέρ παραχώρησαν συνεντεύξεις οι διατελέσαντες Γραμματείς του ΚΣ της ΚΝΕ, Δημήτρης Γόντικας, Σπύρος Χαλβατζής, Νίκος Σοφιανός, Θέμης Γκιώνης, Γιάννης Πρωτούλης, Θοδωρής Χιώνης, Νίκος Αμπατιέλος και ο νυν Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής. Ταυτόχρονα, συμμετέχουν, με μαρτυρίες - συνεντεύξεις, οι εξής: Ιωάννα Καρυστιάνη, Φώντας Λάδης, Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Εύα Μελά, Γιώργος Μπαγιαρτάκης, Νατάσσα Μποφίλιου, Σταμάτης Νικολάου, Θύμιος Παπαδόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Θανάσης Σκαμνάκης, Κώστας Χατζάρας.

  • Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα «Ταμπούρι», που σημάδεψε με τα πολιτικά και αντάρτικα τραγούδια του τα πρώτα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».
Μία αναδρομή ποτισμένη με πάντα σύγχρονα μηνύματα

Την Παρασκευή 23 Φλεβάρη, ανήμερα της επετείου ίδρυσης της μεγάλης οργάνωσης της νεολαίας της ΕΠΟΝ, επέλεξε η ΚΝΕ να ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι του 50ού Φεστιβάλ με μία μεγάλη εκδήλωση του ΚΣ της Οργάνωσης στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκεί ανακοινώθηκε και ότι, τιμώντας την 50χρονη πορεία του, το Φεστιβάλ θα επιστρέψει στα σημεία της Αττικής που φιλοξένησαν τις κεντρικές του εκδηλώσεις.

Η αρχή έγινε από την Καισαριανή, στις 28 Απρίλη, πλησιάζοντας την Πρωτομαγιά και την ημερομηνία συμπλήρωσης 80 χρόνων από την εκτέλεση εκεί των 200 κομμουνιστών. Συνολικά οκτώ φορές έγιναν εκεί οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, ξεκινώντας από το 2ο Φεστιβάλ, το 1976. Η πρώτη στάση αγκαλιάστηκε πλατιά από ανθρώπους όλων των ηλικιών, σηματοδοτώντας και αυτό που ακολούθησε στις επόμενες αντίστοιχες εκδηλώσεις, με διαφορετικές γενιές επισκεπτών του μοναδικού αυτού πολιτικού - πολιτιστικού θεσμού να συναντούνται εκεί. Περιηγήθηκαν στο Σκοπευτήριο, στο Μουσείο και στην έκθεση, συμμετείχαν στην πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Θ. Χιώνη και στο μουσικό πρόγραμμα όπου παρουσιάστηκαν έργα του Χρήστου Λεοντή.

Στο Περιστέρι
Στο Περιστέρι
Επόμενος σταθμός ήταν η Γκράβα, όπου είχε γίνει το κεντρικό Φεστιβάλ το 1990. Παραμονές ευρωεκλογών, ο χώρος του σχολικού συγκροτήματος γέμισε με μαθητές, εξέπεμψε κάλεσμα στα νέα παιδιά που αγωνίζονται για τη μόρφωση και τη ζωή να σταθούν διεκδικητικά και μπροστά στην κάλπη. Επίκαιρα ζητήματα όπως το μπούλινγκ και η ρατσιστική βία, με την προβολή τού τι πραγματικά είναι μαγκιά, και πολλή μουσική συνέθεσαν ένα φεστιβάλ που αγκαλιάστηκε.

Η Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια, ένας χώρος που ταυτίστηκε για 10 χρόνια με τις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Αθήνα (από το 1997 έως το 2008 και το 2020), ήταν ο επόμενος σταθμός. Ηταν μία περίοδος που το Φεστιβάλ γίνεται ιδιαίτερα μαζικό, εμπλουτίζεται το πρόγραμμά του και αναζητά μεγαλύτερο χώρο. Οι επικείμενες ευρωεκλογές ήταν στο επίκεντρο του περιεχομένου του, το οποίο πλαισιώθηκε από εκθέσεις και πλούσιο μουσικό πρόγραμμα.

Επόμενοι δύο σταθμοί ήταν το Περιστέρι και το Αιγάλεω. Δύο γειτονιές της Δυτικής Αθήνας, στην οποία καταγράφηκε στις ευρωεκλογές σημαντική πολιτική επιρροή του ΚΚΕ στις εργατικές - λαϊκές συνοικίες, στη νεολαία, στους νέους εργαζόμενους, στους φοιτητές.

Στο Περιστέρι είχε πραγματοποιηθεί το κεντρικό Φεστιβάλ από το 1977 έως το 1983, ενώ επέστρεψε το 1991. Στο Γήπεδο του Αγ. Ιερόθεου βρέθηκε και στις 28 Ιούνη με μία μεγάλη πολιτική συγκέντρωση και πολύμορφο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στο Αιγάλεω
Στο Αιγάλεω
Την επόμενη μέρα, στάση έκανε στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω, που είχε φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις τον Σεπτέμβρη του 1994 και εκεί γιορτάστηκαν τα 20 χρόνια του θεσμού. Με μία έκθεση που παρουσιάστηκε και στις δύο παραπάνω εκδηλώσεις, αναβίωσαν στιγμές από εκείνα τα Φεστιβάλ, για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλιότεροι, οι γενιές που συναντήθηκαν σε αυτή τη διαδρομή και έδωσαν ραντεβού στις κεντρικές τετραήμερες εκδηλώσεις, τον Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Στις 12-14 Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις

Στα Γιάννενα, το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ανοίγει τις πύλες του, για τρεις μέρες, 12, 13 και 14 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο «Λιθαρίτσια».

Το πρόγραμμα των ημερών περιλαμβάνει:

  • Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη:

- Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι με τους «Τρεις Χάριτες & Μία»

- Αντιπολεμικό Ροκ με τους «AMRON 15»

- Βιβλιοπαρουσίαση: «Ανιχνεύοντας το Ρεμπέτικο» από τον Στέφανο Λουκά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και συγγραφέα του βιβλίου. Θα ακολουθήσει ρεμπέτικο γλέντι.

- Λαϊκό γλέντι με το σχήμα «Οι Ασυμμάζευτοι»

  • Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη:

- Αφιέρωμα στο τραγούδι της μεταπολίτευσης από συγκρότημα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

- Μεγάλη συναυλία με την Μάρθα Φριντζήλα

- Ηπειρώτικο γλέντι

  • Σάββατο 14 Σεπτέμβρη:

- Αφιέρωμα στον Ν. Καββαδία«Σαλτάρει ο γλάρος το δελφίνι να στραβώσει...», από την ομάδα μουσικής του Στεκιού Πολιτισμού της ΚΝΕ στα Γιάννενα

- Ομιλία από τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

- Μεγάλη συναυλία με την Ματούλα Ζαμάνη

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα υπάρχει στον χώρο η κεντρική έκθεση και θα λειτουργούν στέκια με δραστηριότητες για μαθητές, φοιτητές και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ