Εκ μέρους της ΚΕ λουλούδια κατέθεσε ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ακολούθησε η κατάθεση από την ΚΝΕ.
Παραβρέθηκαν ακόμα ο Μάκης Μακρής και ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλη της ΚΕ.
Στη σύντομη ομιλία του ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος της ΚΕ, τόνισε: «Η ζωή και η διαδρομή του σ. Ζαχαριάδη στο κομμουνιστικό και επαναστατικό κίνημα της Ελλάδας έχει χαραχτεί ανεξίτηλη στην Ιστορία του τόπου μας και του Κόμματος. Και αυτό γιατί ήταν ένας πραγματικός κομμουνιστής, λαϊκός αγωνιστής, κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ, αφοσιωμένος και πλήρως δοσμένος στην υπόθεσή του.
Αλλωστε, το ιστορικό του, γεμάτο αταλάντευτο ηρωισμό και ανιδιοτέλεια, αποδεικνύει τα παραπάνω.
Γεννημένος στην Αδριανούπολη, το 1903, ατσαλώθηκε ως μέλος του μπολσεβίκικου κόμματος και απέκτησε κομμουνιστική μόρφωση σε κομματική σχολή της Κομμουνιστικής Διεθνούς (ΚΔ). Το 1923 έγινε μέλος και του ΚΚ Τουρκίας.
Το 1924 ήρθε στην Ελλάδα. Δούλεψε στην ΟΚΝΕ Αθήνας και στη συνέχεια ως καθοδηγητικό στέλεχος στην ΟΚΝΕ Θεσσαλονίκης και στην Κομματική Οργάνωση.
Το 1926 φυλακίστηκε στο Γεντί Κουλέ, από όπου απέδρασε. Το ίδιο διάστημα, έγινε μέλος της ΚΕ της ΟΚΝΕ και έπειτα ήρθε ως καθοδηγητής στην ΚΟ Πειραιά. Το 1927 έγινε Γραμματέας της ΚΟ Θεσσαλίας.
Το 1929 συνελήφθη, δραπέτευσε εκ νέου και φυγαδεύτηκε από το ΚΚΕ στη Σοβιετική Ενωση, από όπου επέστρεψε στην Ελλάδα το 1931 με απόφαση της ΚΔ.
Αναδείχτηκε Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ από το 1931 έως το 1935 και Γενικός Γραμματέας της έως το 1956.
Εζησε κρατούμενος στα κάτεργα της 4ης Αυγούστου από το 1936 μέχρι το 1941, όταν η ελληνική κυβέρνηση τον παρέδωσε στους Γερμανούς κατακτητές. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στην Γκεστάπο της Βιέννης και από εκεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου, μέχρι τον Μάη του 1945. Πέρασε την εννιάχρονη δοκιμασία αλύγιστος.
Ο Νίκος Ζαχαριάδης ηγήθηκε του Κόμματος σε συνθήκες σκληρής ταξικής πάλης, διώξεων, εκτελέσεων, δράσης των κρατικών, εγχώριων και ξένων μυστικών υπηρεσιών κατά του ΚΚΕ, ακόμα και διάβρωσης των Κομματικών του Οργανώσεων στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά.
Είχε σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του ΚΚΕ στα χρόνια 1931 - 1936, ενώ πρωτοστάτησε στη δημιουργία και στην ηρωική πάλη του ΔΣΕ (1946 - 1949), της κορυφαίας εκδήλωσης της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα.
Στην προσφορά του Ν. Ζαχαριάδη, επίσης, ανήκει η αταλάντευτη στάση του στη δημιουργία και ανάπτυξη των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στην Ελλάδα σε οποιεσδήποτε συνθήκες, ο συνδυασμός της νόμιμης και παράνομης δουλειάς του Κόμματος. Αυτή η προσήλωσή του δεν υποχώρησε, παρά τα φοβερά μέτρα καταστολής του αστικού κράτους.
Στην 6η πλατιά Ολομέλεια του 1956 καθαιρέθηκε, με άδικες και ανυπόστατες κατηγορίες από ΓΓ και το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ στη συνέχεια στην 7η Ολομέλεια της ΚΕ, το 1957, διαγράφηκε από το Κόμμα.
Σε κάθε φάση της σκληρής συνέχειας της ζωής του μέχρι και τον οδυνηρό θάνατό του την 1η Αυγούστου το 1973, σε καμία περίπτωση δεν επέτρεψε να τον χρησιμοποιήσει κανένας για να βλάψει το κόμμα του, το ΚΚΕ. Πάνω από την προσωπική και δικαιολογημένη πίκρα για τις άδικες κατηγορίες, την καθαίρεση και τη διαγραφή του, έβαλε την τιμή και την υπεράσπιση του Κόμματος.
Το ΚΚΕ προχώρησε στην επιβεβλημένη αποκατάστασή του ως ΓΓ της ΚΕ και μέλους του Κόμματος μετά από πολύχρονη ιστορική έρευνα, στη διεξαγωγή της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης το 2011 για τον τόμο της Ιστορίας 1949 - 1968.
Η σημερινή μας παρουσία εδώ δεν είναι εθιμοτυπική. Οπως τέτοια δεν είναι καμία εκδήλωση που οργανώνουν το Κόμμα και η ΚΝΕ σε τόπους μαρτυρίου, εξορίας, τιμώντας μεγάλες προσωπικότητες του ΚΚΕ και του κομμουνιστικού κινήματος.
Διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε από τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, επώνυμους και ανώνυμους, που σε σκληρές συνθήκες επέδειξαν άφθαστο ηρωισμό, αταλάντευτη στάση απέναντι στο αστικό κράτος και τον ταξικό αντίπαλο. Η πείρα και τα συμπεράσματα από αυτή την πάνω από έναν αιώνα δράση του ΚΚΕ αποτελούν πραγματικό εφόδιο σήμερα στον αγώνα που δίνουμε καθημερινά, σε πολύ δύσκολες από άλλους παράγοντες συνθήκες. Φιλοδοξούμε σε αυτές τις συνθήκες να αντεπεξέλθουμε στα μεγάλα καθήκοντα που χαράσσονται μπροστά μας.
Αυτός θα είναι και ο πιο ουσιαστικός τρόπος να τιμήσουμε τον σ. Ζαχαριάδη και όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους στην πάλη για τον σοσιαλισμό».
«Ο σύντροφος ήταν στέλεχος του ΚΚΕ επί δεκαετίες, με πλούσια προσφορά σε διάφορες υπεύθυνες χρεώσεις.
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1928. Από μαθητής αναπτύσσει μαχητική αντιστασιακή δράση μέσα απ' τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Στη συνέχεια μεταβαίνει στην Αθήνα και εισάγεται στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή, όπου αποβάλλεται λόγω της πολιτικής του δράσης και επιστρέφει στην Κέρκυρα. Εντάσσεται στον ΔΣΕ και μεταβαίνει στην Αλβανία μαζί με άλλους πολιτικούς πρόσφυγες. Σπουδάζει Βιοχημεία και εργάζεται ως καθηγητής σε αλβανικά σχολεία. Στη συνέχεια μεταβαίνει στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου σπουδάζει Χημικός Μηχανικός και λαμβάνει διδακτορικό δίπλωμα. Στη Σόφια γνωρίζει την Βέτα, πολιτικό πρόσφυγα από τη Θεσσαλονίκη, με την οποία παντρεύεται και αποκτούν δυο παιδιά, τον Αρη και τη Χαρά.
Μετά την πτώση της δικτατορίας του '67-'74 επαναπατρίζεται και εγκαθίσταται στην Αθήνα, όπου αναπτύσσει πλούσια δράση ως μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ στις δεκαετίες '80 - '90 και συμμετείχε στο αγροτικό κίνημα.
Ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στον χώρο των μηχανικών. Για αρκετές θητείες εκλέχθηκε στη Διοίκηση της ΕΣΤΑΜΕΔΕ (Ενωση Συνταξιούχων Ταμείου Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων) και της ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ (Πανελλήνια Ενωση των Ομότιμων Μελών ΤΕΕ), εκπροσωπώντας την Πανεπιστημονική Μηχανικών.
Παρέμεινε σταθερός μαχητής μέσα απ' τις γραμμές του ΚΚΕ στην υπόθεση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, μέχρι το τέλος της ζωής του.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
Οι Κομματικές Οργανώσεις Ιστιαίας και Αιδηψού του ΚΚΕ διοργανώνουν λαϊκό γλέντι, σήμερα Παρασκευή, στο Δημοτικό Σχολείο Ν. Πύργου, στις 9.30 μ.μ., με τον Ηλία Τσαρούχα και το συγκρότημά του.
Λαϊκό ποντιακό γλέντι οργανώνει η ΚΟ Κιλκίς του ΚΚΕ σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορομηλιάς. Θα συμμετάσχουν οι Τάσος Ευτυχιάδης (λύρα - τραγούδι), Χρήστος Σιταρίδης (πλήκτρα), Τριαντάφυλλος Ασαρτζής (κλαρίνο), Παναγιώτης Μοσχίδης (μπουζούκι).
Το παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ οργανώνει εκδηλώσεις τιμής και μνήμης μπροστά στην επέτειο των 80 χρόνων από τα χτυπήματα των ηρωικών ανταρτών του ΕΛΑΣ στους ναζί κατακτητές στον Αναβο και στο Κατσοματάδω.
Η εκδήλωση για τη μάχη στον Αναβο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Αυγούστου στις 7 μ.μ. στον Αναβο Σελίνου (περιοχή μεταξύ Φλωρίων- Καντάνου) στον χώρο του μνημείου.
Για το Κατσοματάδω (μάχη της Σήραγγας) την Κυριακή 11 Αυγούστου στις 7 μ.μ. στον χώρο του μνημείου της Σήραγγας στο φαράγγι Τοπολίων - Κατσοματάδω στον δρόμο για το Ελαφονήσι.
Η ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων στα Ανώγεια και συγκεκριμένα:
Τρίτη 6/8, στις 20.00 στο Θέατρο «Νίκος Ξυλούρης». Βιβλιοπαρουσίαση «Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου», συλλογή ποιημάτων του Μιχάλη Σταυρακάκη (Νιδιώτη) από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής». Για την έκδοση θα μιλήσουν:
Η Μαρία Σταυρακάκη θα ερμηνεύσει τη «Χαϊμαλίνα», ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το συγκρότημα του Βασίλη Σκουλά. Βασίλης Δραμουντάνης, μαντολίνο, τραγούδι, Σπύρος Σκουραδάκης, λαούτο, Βασίλης Σκουλάς, λαούτο, Ελένη Τορνεσάκη, κιθάρα.
Τετάρτη 7/8, Επέτειος της Μάχης στο Σφακάκι.
18.00 Συνάντηση στην Πλατεία Αρμί και μετάβαση στον χώρο του Μνημείου για κατάθεση στεφάνων
20.00 Πλατεία Αρμί, χαιρετισμός από το Παράρτημα Ρεθύμνου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ιστορική ομιλία και ομιλία από τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτή του ΚΚΕ.
Καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Χάρη Φασουλά.
Οι Τομεακές Επιτροπές Βόρειου και Δυτικού Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ αποχαιρετούν με μεγάλη θλίψη και συγκίνηση τον σύντροφο Μιχάλη Αρχολέκα, ο οποίος «έφυγε» χτες από τη ζωή.
Ο σύντροφος γεννήθηκε το 1942 στην Ιο από φτωχή οικογένεια και σε μικρή ηλικία ήρθε στην Αθήνα, όπου και δούλεψε στην οικοδομή. Πριν από τη δικτατορία εντάχθηκε στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη και τον Αύγουστο του 1967 συνελήφθη. Κρατήθηκε στη Γενική Ασφάλεια στην Μπουμπουλίνας και μετά στάλθηκε εξορία σε διάφορα μέρη. Στη 12η Ολομέλεια του 1968 πήρε θέση υπέρ των αποφάσεών της.
Απολύθηκε από την εξορία λόγω των βασανιστηρίων, τα οποία του προκάλεσαν ανήκεστο βλάβη. Το 1974 έγινε μέλος του Κόμματος και πάλεψε για τις αξίες και τα ιδανικά του. Εδωσε μάχη για την υπεράσπιση του Κόμματος κατά την περίοδο της κρίσης 1989 - 1991. Παρέμεινε σταθερός μαχητής μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ στην υπόθεση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, μέχρι το τέλος της ζωής του. Οι Τομεακές Επιτροπές Βόρειου Τομέα και Δυτικού Τομέα του ΚΚΕ και οι ΚΟΒ Παπάγου - Χολαργού και Αγίων Αναργύρων εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του.
Η πολιτική κηδεία του σ. Μιχάλη θα γίνει τη Δευτέρα 5 Αυγούστου στις 16.25 στη Ριτσώνα.