Απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 11 π.μ. στη Βουλή | Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, όπου οργανώνεται και απογευματινό συλλαλητήριο
Στους δρόμους με απεργιακή κινητοποίηση βγαίνουν και τη Δευτέρα Ομοσπονδίες, Ενώσεις, Σωματεία από όλη την Υγεία, απαιτώντας να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» που ιδιωτικοποιεί πλήρως τον ευαίσθητο τομέα της Ψυχικής Υγείας, της Πρόληψης και της Απεξάρτησης.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο - έκτρωμα που σκοπεύει να ψηφίσει η κυβέρνηση τη Δευτέρα καταργεί τα δύο από τα τρία εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας, όπως και όλα τα εγκεκριμένα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης στη χώρα. Οδηγεί επίσης σε κλείσιμο και τα 75 Κέντρα Πρόληψης των οποίων η προγραμματική σύμβαση λήγει το 2027, ενώ πριμοδοτεί την εγκληματική πολιτική «μείωσης της βλάβης». Μηδενίζει επίσης κρατικά κονδύλια για τις ανάγκες του λαού και πριμοδοτεί ΜΚΟ, ΑΜΚΕ, ιδιώτες που περιμένουν στη γωνία να ξεκοκαλίσουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι εργαζόμενοι στην Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση, από καιρό σε θέση μάχης, προχωρούν σε απεργία τη Δευτέρα 29 Ιούλη, παίρνοντας τη «σκυτάλη» από τις μεγάλες κινητοποιήσεις και τη συναυλία της περασμένης Τετάρτης στην Αθήνα.
Απόφαση για απεργία στις 29 Ιούλη έχουν πάρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΕΙΝΑΠ και πολλές ακόμη Ενώσεις Ιατρών, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, δεκάδες Σωματεία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και Ιατρικοί Σύλλογοι.
Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί έξω από τη Βουλή.
Στη Θεσσαλονίκη, η ΕΝΙΘ μαζί με σωματεία στις δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης καλούν στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και σε συλλαλητήριο στις 7.30 μ.μ. επίσης στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, μαζί με σωματεία και τους φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Στο Ηράκλειο Κρήτης, το σωματείο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Πλ. Λιονταριών.
Στην απεργιακή κινητοποίηση καλεί και συμμετέχει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων για το νομοσχέδιο:
«Στόχος τους να ταΐσουν με ζεστό χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους και να διαμορφώσουν νέα πεδία κερδοφορίας για αυτούς που εμπορεύονται την ψυχική οδύνη και τον ανθρώπινο πόνο. Στόχος τους η διαχείριση των τραγικών αδιεξόδων που γεννά η πολιτική τους, χωρίς να προκληθεί ούτε "μία ρωγμή" "στο ταβάνι" των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας, τις οποίες επικαλούνται για να μην ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων, για να μη δώσει το κράτος ούτε ένα ευρώ για τις ανάγκες του λαού και την ίδια στιγμή προχωράει σε εξοπλιστικά προγράμματα - "μαμούθ" για την εξυπηρέτηση των επικίνδυνων σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, που καμία σχέση δεν έχουν με την αμυντική θωράκιση της χώρας μας.
Η επιδίωξη της κυβέρνησης να ολοκληρώσει μέσα στο κατακαλόκαιρο το έγκλημα της ολοκλήρωσης της αντιδραστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, "αθόρυβα" και "αναίμακτα", απέτυχε!
Οχι στην ψήφιση του νομοσχεδίου - εκτρώματος! Διεκδικούμε σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και απολύτως δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης».
Συνέντευξη με την Κατερίνα Ρούμπου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί
Λουκέτο επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση στο ΨΝΑ Δαφνί |
Μόνο για το 2022, 80.000 άνθρωποι ζήτησαν βοήθεια στο ΨΝΑ, μόνο στα ΤΕΠ εξετάσθηκαν 4.472 ασθενείς και έγιναν 2.525 εισαγωγές, ο μεγαλύτερος αριθμός μαζί με το 2022 από το 2006. Το 15,6% των περιστατικών ήταν από την περιφέρεια. Και όλα αυτά στο φόντο της τραγικής υποστελέχωσης, με έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό που υπερβαίνει το 50% του οργανισμού του 1987 και με τις συνθήκες εργασίας και νοσηλείας κάτω από τα όρια της ασφάλειας.
Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Κατερίνα Ρούμπου, ειδικευόμενη ψυχίατρο, μέλος του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ και αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ειδικευόμενων Ιατρών ΨΝΑ.
-- Τι προβλέπεται για τα 2 από τα 3 ψυχιατρικά νοσοκομεία;
Κ.Ρ.: Το σχέδιο νόμου για την ολοκλήρωση της αντιδραστικής «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του οργανισμού, πρακτικά το κλείσιμο δύο εκ των τριών Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, του ΨΝΑ (Δαφνί) και του ΨΝΘ (Σταυρούπολη). Προχωρά στη μεταφορά όλων των δημόσιων μονάδων Ψυχικής Υγείας και των αρμοδιότητων τους στις ΥΠΕ, με παράλληλη ενίσχυση και εκχώρηση υπηρεσιών σε επιχειρηματικούς ομίλους.
Στον τομέα της Απεξάρτησης δημιουργείται ένα ΝΠΙΔ, με αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς και με κατεύθυνση την κατάργηση των δημόσιων, δωρεάν «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων, την ενίσχυση της πολιτικής «μείωσης της βλάβης» σε βάρος της ολοκληρωμένης απεξάρτησης. Διαχωρίζει την κοινωνική επανένταξη από τη θεραπεία και βάζει ταφόπλακα στην πρόληψη, αφού δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας των ελάχιστων Κέντρων Πρόληψης μετά το 2027.
Ενώ συρρικνώνεται ο δημόσιος τομέας Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, δίνεται γενναία χρηματοδότηση με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης σε ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και επιχειρηματικά συμφέροντα, για τη δημιουργία δομών και προγραμμάτων για λίγους και με ημερομηνία λήξης.
Οι εργαζόμενοι στις δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης οδηγούνται στην εργασιακή περιπλάνηση, από τη μία δομή στην άλλη, από τη μία πόλη στην άλλη, ακόμα και από τη μία Υγειονομική Περιφέρεια στην άλλη, με την επίκληση των «έκτακτων» υπηρεσιακών αναγκών, που μόνο έκτακτες δεν είναι.
Σε περιπλάνηση οδηγούνται και οι ασθενείς και οι οικογένειές τους, στην περίφημη «πλοήγηση» όπως την ονομάζουν, ανάμεσα σε μια πανσπερμία ψυχιατρικών δομών (δημόσιες, ιδιωτικές, ΜΚΟ, ΑΜΚΕ), που εντάσσονται σε έναν ενιαίο διοικητικό οργανισμό, με επακόλουθο να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να θεραπευτούν.
Παράλληλα, εξαιρετικά επικίνδυνη πτυχή του νομοσχεδίου αποτελεί και η ιατρικοποίηση και ψυχιατρικοποίηση κοινωνικών φαινομένων, όπως είναι η χρήση ουσιών και η παραβατικότητα των παιδιών και των εφήβων. Το νομοσχέδιο, αντί να εστιάσει στην πρόληψη των φαινομένων, π.χ. με ενίσχυση του θεσμού του ψυχολόγου και του κοινωνικού λειτουργού στα σχολεία, ώστε να προλαμβάνεται η σχολική διαρροή, να εντοπίζονται και να υποστηρίζονται τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο και η οικογένειά τους πριν εκδηλωθούν οι συμπεριφορές, αντ' αυτού βαφτίζει τις όποιες συμπεριφορές εμφανίζονται «παρεκκλίνουσες» και επιδιώκει όχι να τις θεραπεύσει, αλλά να τις καταστείλει με τη δημιουργία «σύγχρονων αναμορφωτηρίων».
-- Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι ο αριθμός των ειδικευόμενων στην ψυχιατρική ειδικότητα θα καθορίζεται από τη διαθεσιμότητα κάθε δομής Ψυχικής Υγείας. Δηλαδή;
Κ.Ρ.: Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εν μία νυκτί θα μπορούν να καταργούνται θέσεις ειδικευομένων καταπώς βολεύει την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης. Το ΨΝΑ έχει σήμερα 59 θέσεις ειδικευομένων Ψυχιατρικής. Αν αρχίσουν να συρρικνώνονται οι υπηρεσίες, αν το νοσοκομείο κλείσει, τι θα γίνει άραγε με τις θέσεις αυτές; Αλλά και με την υπάρχουσα κατάσταση, οι δυνατότητες των δομών ψυχικής υγείας είναι δεδομένες και πολύ περιορισμένες. Για μας το κριτήριο για τον αριθμό των θέσεων ειδικευομένων Ψυχιατρικής ενηλίκων και παίδων θα έπρεπε να είναι καθαρά και μόνο οι ανάγκες του πληθυσμού για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. Κατεύθυνση θα έπρεπε να είναι η εξασφάλιση του αναγκαίου αριθμού εκπαιδευτικών κέντρων που θα καλύπτουν τις ανάγκες αυτές και θα παρέχουν ουσιαστική εκπαίδευση στους νέους γιατρούς.
-- Πώς προετοιμάζεστε για την επιτυχία της απεργίας τη Δευτέρα;
Κ.Ρ.: Είμαστε σε διαρκείς κινητοποιήσεις ήδη από τον Νοέμβριο, οπότε και διέρρευσε το πρώτο προσχέδιο νόμου, αξιοποιώντας πολλές και διαφορετικές μορφές πάλης (κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο, κλείσιμο εφημερίας, συλλαλητήρια στο υπουργείο Υγείας, συναυλίες, στάσεις εργασίας και απεργίες αλλά και προσπάθειες για ενημέρωση του κοινού), πάντα σε συντονισμό με πλήθος φορέων, δηλαδή νοσοκομεία, μονάδες απεξάρτησης, συλλόγους οικογενειών, καθώς και ενώσεις γονέων, γυναικών, συνταξιούχων και άλλων. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ενημερώσουμε τον κόσμο για τη λαίλαπα που έρχεται, παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης τηρεί σιγήν ιχθύος. Ενδεικτικό είναι βέβαια και το ότι η κυβέρνηση, ενώ το επεξεργάζεται τόσους μήνες, το φέρνει προς ψήφιση μέσα στο κατακαλόκαιρο. Αξιοποιούμε όλες μας τις δυνάμεις, με μαζικές εξορμήσεις, αλλά και άνθρωπο τον άνθρωπο στους χώρους δουλειάς, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες της περιόδου, για την επιτυχία της απεργίας.
-- Τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν ότι με τις κινητοποιήσεις σας υπερασπίζεστε τη σημερινή αθλιότητα στις δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας, αλλά και σε όσους μιλούν για στρεβλή εφαρμογή της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης;
Κ.Ρ.: Οχι μόνο δεν υπερασπιζόμαστε το υπάρχον σύστημα, αλλά απεναντίας, δίνουμε μάχη εδώ και χρόνια για την ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας, κόντρα σε όλα τα μέτρα που αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν φέρει για την υποβάθμισή της, διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς μας και εργασίας για μας, στοχεύοντας στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με βάση τις ανάγκες του λαού μας, αξιοποιώντας τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης.
Οσον αφορά σε αυτό που ονομάζουν ψυχιατρική μεταρρύθμιση, είναι αντιδραστικό εκ θεμελίων. Χρησιμοποιούν έναν ωραίο τίτλο για να ντύσουν μια πολιτική που εδώ και περίπου 25 χρόνια υποβαθμίζει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Ψυχικής Υγείας, δίνει ζεστό χρήμα απ' τη μια στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που αντιμετωπίζουν τους ασθενείς ως πηγή κερδοφορίας και θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές του στο φιλέτο της Ψυχικής Υγείας κι απ' την άλλη σε ιδιώτες, που μέσω ΑΜΚΕ και ΜΚΟ ξεκοκαλίζουν προγράμματα, και όταν κλείνουν πετάνε τους ασθενείς στον δρόμο, τους επιστρέφουν στα ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία σαν εμπορεύματα που έρχονται να στοιβαχτούν σε αποθήκες ψυχών, όπως έγινε και πρόσφατα.
Αυτή είναι η πραγματικότητα, πολύ μακριά από τις ανάγκες για ουσιαστικό σχεδιασμό και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Ψυχικής Υγείας, για πρόληψη σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, για ένα σύστημα όπου κεντρικό ρόλο θα διαδραματίζει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, που θα καλύπτει όλες τις ηλικιακές ομάδες με έμφαση στην παιδική και εφηβική ηλικία, με στελεχωμένες και σύγχρονες ψυχιατρικές κλινικές στα γενικά νοσοκομεία και ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία, που θα εξυπηρετούν την αντιμετώπιση των οξέων περιστατικών, κατηγορίες ασθενών που η σοβαρότητα της νόσου τους απαιτεί να έχουν ιατρική - νοσηλευτική νοσηλεία και για παθήσεις που χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση, με ολοκληρωμένα προγράμματα εκπαίδευσης και θεραπείας για την αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξη, με ενισχυμένες δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και με συνεχή δωρεάν μετεκπαίδευση και επιμόρφωση των εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία.
Εμείς για αυτά παλεύουμε εδώ και χρόνια και να είναι σίγουροι ότι σε κάθε βήμα τους για τη διάλυση της Ψυχικής Υγείας θα μας βρίσκουν μπροστά τους, μαζί με όλο τον λαό, κάθε φορά περισσότερους και πιο αποφασισμένους!